Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Άσβεστη η μνήμη για τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων για το ολοκαύτωμα του χωριού από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του - κατεστραμμένου από τους Ναζί - Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων και περιελάμβανε έκθεση με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από την καταστροφή του χωριού και προβολή ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων.
Ο κ. Καραγιάννης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους στοιχεία του φακέλου που κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2016 στον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Το πρωτότυπο υλικό του φακέλου αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη και αφορά τις ναζιστικές θηριωδίες που διέπραξε στο Νομό Ιωαννίνων τα καλοκαίρια του '43 και του '44 η 1η Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών Εντελβάις.

"Ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής δράσης της μεραρχίας Εντελβάις στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 322 καμένα χωριά, 6.804 κατεστραμμένα σπίτια και 2.660 δολοφονημένους άμαχους πολίτες" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας πως "Οι σκηνές αποκάλυψης που διαδραματίστηκαν στα χωριά του νομού μας (Κεφαλόβρυσο, Λιγκιάδες, Μουσιωτίτσα, Αγία Αναστασία, Μηλιά Μετσόβου, Γρεβενίτι, Αηδονοχώρι, κ.ά.) είναι ίδιες με αυτές που εκτυλίχθηκαν σε πολλά ακόμη χωριά της Ηπείρου, όπως και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, που ζήσανε την ναζιστική θηριωδία". 
Επισήμανε δε με έμφαση πως "Ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη σ’ αυτούς που διαπράξανε αυτά τα εγκλήματα κατά αμάχου πληθυσμού. Αυτό ίσως είναι το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων και αποτελεί όνειδος για ολόκληρη την ανθρωπότητα".