Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Διακόσιες χιλιάδες λιγότεροι Δημόσιοι υπάλληλοι.


Συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά διακόσιες χιλιάδες έως το τέλος της τετραετίας, αλλά και μειώσεις μισθών σε υπουργεία, όπου εξακολουθούν να χορηγούνται σκανδαλώδη επιδόματα, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.
Ωστόσο, κάνει σαφές ότι, δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος υπάλληλος, αλλά η συρρίκνωση θα προέλθει από το πάγωμα των προσλήψεων και τη σταδιακή μείωση των συμβασιούχων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Ακόμη, δηλώνει ότι, δεν αποφάσισε η τρόικα για τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Ο υπουργός κάνει λόγο για «επί δεκαετίες κακομεταχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο, που εκκόλαψε τις χειρότερες συνήθειες, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε νοοτροπία καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει αυτό το Δημόσιο» και κοινοποιεί ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, βάσει της οποίας θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογων εργαζομένων, που δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου υπηρετούν.

Ο κ. Ραγκούσης κάνει σαφές ότι δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και η συρρίκνωση του προσωπικού θα προέλθει από το πάγωμα των προσλήψεων και την αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις», τη μείωση των συμβασιούχων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, τις περιορισμένες ανάγκες του «Καλλικράτη» σε προσωπικό και τον τερματισμό του καθεστώτος των stage.

Απαντώντας σε ερώτηση περί του συμφωνηθέντος με την τρόικα χρονοδιαγράμματος για τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν αποφάσισε η τρόικα. «Εμείς αποφασίσαμε για την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις», σημειώνει προσθέτοντας πως «οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους άρχισαν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, πολύ προτού προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, πολύ πριν την έλευση της τρόικας, δηλαδή».

ΓΣΕΕ: Εικόνα διάσπασης


Σε ηλεκτρισμένο κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) το Σάββατο, ενόψει της συζήτησης, την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, επί των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Την αποχώρησή τους από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι κ. Β.Μπουζούλας γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γ.Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση).
Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Ι. Παναγόπουλου.
Ειδικότερα, ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου.
Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.
«Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Οι κ. Μπουζούλας και Γαβρίλης, που, πάντως, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας, ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στήριξη στις αλλαγές τις επόμενες 100 μέρες


Το πρόβλημα δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει να αποφύγουμε ακρότητες και κανιβαλισμούς, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
«Η Δημοκρατική Συμμαχία θα μείνει πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία τις επόμενες 100 μέρες», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει να αποφύγουμε ακρότητες και κανιβαλισμούς.
Ο στόχος είναι η μείωση του κράτους, εκεί πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα και εκεί πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις, σε ένα πνεύμα εθνικής συνεννόησης».

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η Εγναντία κλειστή στο ύψος της Πεδινής



Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρος ο Νομός Ιωαννίνων, αφού η ένταση και ποσότητα της βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια των υπεύθυνων της πολιτικής προστασίας της Ν.Α.Ι. οι οποίοι τρέχουν να προλάβουν ότι μπορούν.
«Είμαστε ξανά από την αρχή. Ότι φτιάξαμε τις προηγούμενες μέρες καταστράφηκε και πάλι».
Ολόκληρο το λεκανοπέδιο είναι πλημμυρισμένο, ενώ έχει διακοπεί επ' αόριστον και η κυκλοφορία στην Εγνατία στο ύψος της Πεδινής αφού ο κάμπος έχει μετατραπεί σε λίμνη.
Τα αναχώματα που είχαν τοποθετηθεί για να αποτρέψουν την είσοδο των νερών στον αυτοκινητόδρομο δεν άντεξαν με αποτέλεσμα η Εγνατία να γεμίσει με νερά και αποφασιστεί να διακοπεί η κυκλοφορία.
Οι υπεύθυνοι της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε. διοχετεύουν την κίνηση από άλλες εξόδους.
Στην Εγνατία Οδό Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης λόγω εισροής όγκου υδάτων και κατάπτωσης βράχων επί του οδοστρώματος έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Ιωαννίνων έως τον Α/Κ Αράχθου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων-Τρικάλων.
Από τον Α/Κ Περιστερίου έως τον Α/Κ Αράχθου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας, εκ περιτροπής και προς τις δύο κατευθύνσεις της Εγνατίας Οδού.

Μέσω της παλιάς γέφυρας διεξάγεται από το απόγευμα του Σαββάτου η κίνηση των επιβατικών οχημάτων στο 91ο χιλ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης λόγω της ζημιάς που υπέστη η νέα γέφυρα από τον μεγάλο όγκο νερού του ποταμού Γοργοπόταμου.
Η Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία στη νέα γέφυρα όταν διαπιστώθηκε υποσκαφή σε μεταβατικό επίχωμα της γέφυρας και με τη συμβολή ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας να εκτρέψει την κυκλοφορία στην παλιά γέφυρα και μόνο για επιβατικά οχήματα και μικρά φορτηγά.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΒΕΛΛΑΣ: «ΒΕΛΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ…»


Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας δημόσια εκδήλωση προβολής «ντοκιμαντέρ» με τίτλο:
«ΒΕΛΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ…».
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ιστορικό του Ιεροδιδασκαλείου, στην καθημερινή ζωή των αποφοίτων μέσα σε αυτό, στις εκπαιδευτικές σπουδές και διαδικασίες, στις γεωπονικές ενασχολήσεις τους, στις σχέσεις μεταξύ των, στο κοινωνικό και παιδευτικό του έργο της σχολής αλλά στη συμβολή των αποφοίτων στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Προσκαλούμε όλους τους αποφοίτους Βελλαΐτες, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο να βρίσκονται μαζί μας στο ωραίο αυτό ταξίδι των παιδικών μας αναμνήσεων.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθεί δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή (cd) το εν λόγω «ντοκιμαντέρ» σε όλους τους αποφοίτους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ενωμένοι δίνουμε τη μάχη


«Ενωμένοι δίνουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε με τους μεταλλωρύχους της ΕΛΜΙΝ, στα Δυο Βουνά της Λαμίας.
Το μεσημέρι, ο κ. Παπούλιας παρέστη στη δοξολογία για την προστάτιδα τους Αγία Βαρβάρα, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαου.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον» καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι αυτό που πρέπει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».
Σε σύντομο χαιρετισμό του μετά το τέλος της λειτουργίας, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, ανέφερε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
«Είστε ο στυλοβάτης όλων μας, σε αυτές τις κρίσιμες μέρες που διανύουμε. Κρατάτε γερά γιατί από σας παίρνουμε κουράγιο».

Ε.Φ.Ε.Υ.: Ελπίδες για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις του Καλπακίου


Την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η θεσμοθέτηση θεσμικού πλαισίου για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου αναπτερώνει τις ελπίδες για τις ξεχασμένες γεωτρήσεις της Enterprise Oil.
Ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων προανήγγειλε ο Γ. Μανιάτης.
Ελπίδες για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις του Καλπακίου.
Την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στη συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του κ. Κυριάκου Βελόπουλου για τα πετρέλαια του Ιονίου πελάγους. Εξέλιξη που σημαίνει πολλά για την περιοχή μας, όπου στο παρελθόν ξεκίνησαν γεωτρήσεις και έμειναν στη μέση, τη στιγμή που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως μπορεί να υπάρχουν πηγές ορυκτού πλούτου.

Στη συζήτηση της ερώτησης του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης αναγνώρισε πως «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».
Ο Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αφού αναφέρθηκε σε έρευνες, δημοσιεύματα και δηλώσεις που στηρίζουν με στοιχεία την άποψη για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο πέλαγος, ανέφερε πως η Ελλάδα βρίθει πετρελαίων σε τέτοιο βαθμό ώστε η αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου να αποσβέσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Όμως, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ουδέποτε οι κυβερνήσεις διαχρονικά ασχολήθηκαν με το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.


Στη συνέχεια, κάλεσε τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση του Φορέα, ο οποίος θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, σημειώνοντας πως «Δεν μπορείς να κάνεις εξόρυξη πετρελαίου, ούτε καν έρευνα, αν δεν έχεις Φορέα Διαχείρισης».
«Πώς είναι δυνατόν δέκα χιλιόμετρα πάνω από τα Γιάννενα, σε χερσαίο έδαφος, οι Αλβανοί να έχουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο, στα σύνορα μας και μην μπορούμε να κάνουμε εμείς, όταν στα Γρεβενά υπάρχει και ένδειξη και απόδειξη ύπαρξης πετρελαίου» αναρωτήθηκε ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.
«Η ουσία είναι ότι υπάρχουν λεφτά» ανέφερε ο Κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «θέλουμε η βούληση σας, να γίνει πράξη. Να δοθεί μία λύση για τον Ελληνικό λαό».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης ανέφερε πως είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα γίνει ο Φορέας και η εκτίμησή του είναι ότι θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.
Το θέμα της σύστασης του Φορέα που θα έχει την τυπική ευθύνη για τη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας απασχόλησε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς ποτέ όμως, να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.
Επί Ν.Δ., υπήρξαν πρωτοβουλίες και ο πρώτος «γαλάζιος» Υφυπουργός Ανάπτυξης των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Σαλαγκούδης είχε έτοιμο στα συρτάρια του το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του εν λόγω φορέα αλλά τον πρόλαβε ο πρώτος ανασχηματισμός και ο αντικαταστάτης του δεν συνέχισε τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, λόγω των ερευνών που ξεκίνησαν στο παρελθόν από ιδιωτικές εταιρείες αλλά σταμάτησαν άδοξα, παρ' ότι υπήρξε η παραδοχή πως τα ερευνώμενα σημεία στο Καλπάκι (Νεγράδες) παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Στα επανειλημμένα μετέπειτα αιτήματα της Δημοτικής αρχής του κ. Κώστα Καψάλη, έπειτα και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις επιστημόνων που συμμετείχαν τότε στις έρευνες της Enterpise Oil, σε τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα, η μόνιμη απάντηση της αρμόδιας πολιτείας ήταν πως καμία έρευνα δε μπορεί να επαναληφθεί ή να ξεκινήσει, χωρίς την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου με τις αρμοδιότητες ελέγχου και διαχείρισης του ορυκτού πλούτου.

ΔΩΔΩΝΗ: Να περάσει στα χέρια των παραγωγών.


Κατά της πώλησης της «Δωδώνης» σε ιδιώτη τάχθηκε το νομαρχιακό συμβούλιο Ιωαννίνων, το ίδιο και η παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις» του κ. Βαγγέλη Αργύρη, αλλά και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος, ενώ οι κτηνοτρόφοι δια του Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού προβάλλουν ως μόνη λύση την υιοθέτηση της πρότασης τους να περάσει η γαλακτοβιομηχανία στους ίδιους τους παραγωγούς.
Επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και οι εξελίξεις τρέχουν, καλούν όλους τους φορείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά στους κτηνοτρόφους.

Αν και από πλευράς κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της ίδιας της ΑΤΕ δεν διευκρινίζεται αν η «Δωδώνη» εντάσσεται στο πακέτο πώλησης όλων των θυγατρικών εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, ή αν θα δοθεί άλλη λύση, όπως έχει δεσμευτεί προ μηνός ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα παραμείνει Ηπειρωτική, η εκτίμηση είναι ότι στοχεύοντας και σε έσοδα η τράπεζα το «φιλέτο» των θυγατρικών είναι η «Δωδώνη».
Μέχρι να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της η κυβέρνηση μέσω της ΑΤΕ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί, πάντως το μέτωπο που δημιουργείται θα παίξει το ρόλο του, ιδίως αν μετέχουν όλοι οι φορείς. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει, αν κρίνουμε και από τις ανακοινώσεις-δηλώσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται.