Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ε.Φ.Ε.Υ.: Ελπίδες για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις του Καλπακίου


Την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η θεσμοθέτηση θεσμικού πλαισίου για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου αναπτερώνει τις ελπίδες για τις ξεχασμένες γεωτρήσεις της Enterprise Oil.
Ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων προανήγγειλε ο Γ. Μανιάτης.
Ελπίδες για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις του Καλπακίου.
Την ίδρυση Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στη συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του κ. Κυριάκου Βελόπουλου για τα πετρέλαια του Ιονίου πελάγους. Εξέλιξη που σημαίνει πολλά για την περιοχή μας, όπου στο παρελθόν ξεκίνησαν γεωτρήσεις και έμειναν στη μέση, τη στιγμή που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως μπορεί να υπάρχουν πηγές ορυκτού πλούτου.

Στη συζήτηση της ερώτησης του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης αναγνώρισε πως «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».
Ο Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αφού αναφέρθηκε σε έρευνες, δημοσιεύματα και δηλώσεις που στηρίζουν με στοιχεία την άποψη για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο πέλαγος, ανέφερε πως η Ελλάδα βρίθει πετρελαίων σε τέτοιο βαθμό ώστε η αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου να αποσβέσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Όμως, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ουδέποτε οι κυβερνήσεις διαχρονικά ασχολήθηκαν με το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.


Στη συνέχεια, κάλεσε τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση του Φορέα, ο οποίος θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, σημειώνοντας πως «Δεν μπορείς να κάνεις εξόρυξη πετρελαίου, ούτε καν έρευνα, αν δεν έχεις Φορέα Διαχείρισης».
«Πώς είναι δυνατόν δέκα χιλιόμετρα πάνω από τα Γιάννενα, σε χερσαίο έδαφος, οι Αλβανοί να έχουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο, στα σύνορα μας και μην μπορούμε να κάνουμε εμείς, όταν στα Γρεβενά υπάρχει και ένδειξη και απόδειξη ύπαρξης πετρελαίου» αναρωτήθηκε ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.
«Η ουσία είναι ότι υπάρχουν λεφτά» ανέφερε ο Κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «θέλουμε η βούληση σας, να γίνει πράξη. Να δοθεί μία λύση για τον Ελληνικό λαό».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης ανέφερε πως είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα γίνει ο Φορέας και η εκτίμησή του είναι ότι θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.
Το θέμα της σύστασης του Φορέα που θα έχει την τυπική ευθύνη για τη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας απασχόλησε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς ποτέ όμως, να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.
Επί Ν.Δ., υπήρξαν πρωτοβουλίες και ο πρώτος «γαλάζιος» Υφυπουργός Ανάπτυξης των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Σαλαγκούδης είχε έτοιμο στα συρτάρια του το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του εν λόγω φορέα αλλά τον πρόλαβε ο πρώτος ανασχηματισμός και ο αντικαταστάτης του δεν συνέχισε τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, λόγω των ερευνών που ξεκίνησαν στο παρελθόν από ιδιωτικές εταιρείες αλλά σταμάτησαν άδοξα, παρ' ότι υπήρξε η παραδοχή πως τα ερευνώμενα σημεία στο Καλπάκι (Νεγράδες) παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Στα επανειλημμένα μετέπειτα αιτήματα της Δημοτικής αρχής του κ. Κώστα Καψάλη, έπειτα και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις επιστημόνων που συμμετείχαν τότε στις έρευνες της Enterpise Oil, σε τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα, η μόνιμη απάντηση της αρμόδιας πολιτείας ήταν πως καμία έρευνα δε μπορεί να επαναληφθεί ή να ξεκινήσει, χωρίς την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου με τις αρμοδιότητες ελέγχου και διαχείρισης του ορυκτού πλούτου.