Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΟ: Απορρίφθηκαν οι εφέσεις του ΠΑΣ Γιάννινα και του ΟΦΗ


Απορρίφθηκαν οι εφέσεις του ΠΑΣ Γιάννινα και του ΟΦΗ κατά των πρωτόδικων αποφάσεων για τον μεταξύ τους επεισοδιακό αγώνα στις 10 Ιανουαρίου.
Ο σύλλογος του Ηπείρου είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 105.000 ευρώ, ενώ οι Κρητικοί είχαν καταθέσει ένσταση για το κύρος του αγώνα καθώς συνεχίστηκε κανονικά μία ώρα μετά την εισβολή οπαδού και την επίθεση στον τερματοφύλακα Πολυχρόνη Βεζυρίδη.

Αναλυτικά η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ:

1. Απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΟΦΗ κατά της υπ΄ αριθμ. 82/2011 απόφασης της ΠΕ/Football League και της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα (ένσταση κατά του κύρους του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ στις 10/1/2011).

2. Απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κατά της υπ΄ αριθμ. 83/2011 απόφασης της ΠΕ/Football League (στην ΠΑΕ είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 105.000 ευρώ και διεξαγωγή δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές για τον αγώνα με τον ΟΦΗ στις 10/1/2011).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Με τα τρακτέρ στην απεργία της Τετάρτης


Το μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Η Δωδώνη» κ. Μιχάλης Τζίμας, κάλεσε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Τζίμας τόνισε πως έφτασε η ώρα να γίνει μια νέα αρχή και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική να ενωθούν και να αντιδράσουν.
Ο κ. Τζίμας παράλληλα, μιλώντας για την υπό διάλυση κτηνοτροφία στη χώρα, έκανε λόγο για μια μεθοδευμένη προσπάθεια που χρόνια τώρα γίνεται και στόχο έχει να εξαφανίσει την πρωτογενή παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους στην προσυγκέντρωση στην αρχή της οδού Παπανδρέου, στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»


Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά. Ειδικότερα:

- Η υλοποίηση του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

- Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες.

- Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.

- Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του Προγράμματος. Και αυτό γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.

- Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, και επίσης 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές).

ΑΚΤΙΟ: Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο


Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο εναντίον της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και κοινής δράσης αγροτών, εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κατά της ενιαίας αντιαγροτικής - αντεργατικής επίθεσης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρτα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, με τα προϊόντα απούλητα, ή να διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές.
Δυσβάσταχτο το κόστος για τους κτηνοτρόφους.
Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν φέτος έως και 70%, ενώ οι τιμές έχουν παγώσει εδώ και 5 χρόνια.
Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από τη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», στο φόντο των κυβερνητικών σχεδίων για ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημά της.
Τα πορτοκάλια της Άρτας μένουν στα δέντρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθοδικής πορείας των τιμών από 8 έως 10 λεπτά το κιλό (από 16-18 πέρσι).
Σε συνδυασμό με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή στα χυμοποιήσιμα και την ακαρπία, διώχνουν τους εσπεριδοκαλλιεργητές από τα χωράφια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.
Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί απαίτησαν βιώσιμες τιμές, προστασία και κρατική στήριξη, βάζοντας παράλληλα στο επίκεντρο της πάλης έναν άλλο δρόμο αγροτικής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει φθηνά και υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.
Ακολούθησε το ψήφισμα διεκδίκησης από τον κ. Β. Μπέτσα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την ελεύθερη διέλευση για 2 περίπου ώρες των οχημάτων από τα διόδια της ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας.

ΠΑΣΟΚ: Αναστέλλει την κομματική ταυτότητα σε 105 «Αντάρτες»


Tην κομματική τους ιδιότητα ίσως κοστίσει σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ η ανεξάρτητη κάθοδος στις πρόσφατες εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και η στήριξη σε άλλους υποψηφίους από αυτούς που πήραν επισήμως το χρίσμα από την Ιπποκράτους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Ανωμερίτης με επιστολή του προς τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος σε όλη τη χώρα, ζήτησε να του κοινοποιήσουν τα ονόματα όσων μελών «παρέκκλιναν» από την επίσημη γραμμή, κατέχοντας θέση σε όργανα του κόμματος.
Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 105 άτομα περίπου και μέχρι να υπάρξει τελική απόφαση, αναστέλλεται προσωρινά η κομματική τους ιδιότητα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Προσχώρησε ο Γιώργος Καλός


Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην Βουλευτής Α' Πειραιά της ΝΔ, κ. Γιώργος Καλός, προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο κ. Καλός συναντήθηκε με την πρόεδρο του κόμματος, κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσχώρηση του, του ανέθεσε την ευθύνη του τομέα Πολιτισμού.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Στους 108 οι νεκροί


Ακόμη οκτώ άτομα πέθαναν σήμερα από επιπλοκές της νέας γρίπης , ενώ εννέα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με βαριά συμπτώματα. Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι συνολικά 115.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνουν έκκληση προς τα άτοµα µε χρόνια νοσήµατα για άµεσο εµβολιασµό και επισηµαίνουν πως µέχρι σήµερα µε το πανδηµικό εµβόλιο έχουν ανοσοποιηθεί εκατοµµύρια άτοµα σε όλον τον κόσµο καιδεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες που να χρειάζονται δεύτερη σκέψη.

Επιπλέον, συµβουλεύουν όσους ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου και τις εγκύους που δεν έχουν εμβολιαστεί, µόλις έχουν κάποιο από τα συµπτώµατα της γρίπης, να επισκεφτούν άµεσως γιατρό, διότι είναι απαραίτητο να εκτιµηθούν και να λάβουν άµεσα θεραπεία.

Επίσης, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να πετούν αµέσως το χαρτοµάντιλο που χρησιµοποιούν και να καλύπτουν το στόµα τους όταν βήχουν για να µη φθάνουν τα σταγονίδια στους άλλους.
Συνιστούν σε όλους την προληπτική υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια στη µύτη, το στόµα και τα µάτια.
Μεταξύ των συµπτωµάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός – άνω των 38,5 βαθµών Κελσίου – ο οποίος επιµένει ακόµη και µε αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.

ΔΟΛΙΑΝΑ: Συνέλευση των κατοίκων του χωριού με θέμα την κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων


Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου έγινε συνέλευση των κατοίκων των Δολιανών, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Γεννάδιος» με θέμα την κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων.
Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Στην συζήτηση οι εκπρόσωποι Φορέων του Δήμου Πωγωνίου, του Ζαγορίου και οι κάτοικοι του χωριού των Δολιανων, έθεσαν το θέμα της επικείμενης συγχώνευσης των σχολείων (Δημοτικού) και Μαθητικών Εστιών που προωθεί η Κυβέρνηση και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:

«Η βιαστική εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» είναι γεγονός ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει στη Βουλή κατά την ψήφιση του σχετικού Νόμου.
Στο πλαίσιο του Καλλικράτη και υπό την πίεση του Μνημονίου, η Κυβέρνηση έχει κινήσει διαδικασίες κατάργησης Στρατοπέδων και Υπηρεσιών στην ελληνική Περιφέρεια, όπως Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Τελωνεία, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, κ.λ.π.
Η οριζόντια αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, από Κυβερνητικής πλευράς, έχει μεγάλες επιπτώσεις σε περιοχές όπως ο Νομός μας, που είναι αραιοκατοικημένος με μεγάλες παραμεθόριες περιοχές.
Ειδικότερα στα θέματα Παιδείας η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγάλη ευαισθησία.
Τιμώ την Υπουργό Παιδείας αλλά δεν εμπιστεύομαι την πολιτική της, καθώς ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η αγγλική ως επίσημη γλώσσα στη χώρα μας!
Συμπαραστέκομαι στους κατοίκους του Πωγωνίου στις δύσκολες περιόδους που περνάμε και θα κάνω ότι μπορώ στη Βουλή για τη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών του Νομού μας με τεκμηριωμένες προτάσεις».
Στο τέλος της συνέλευσης συντάχθηκε ψήφισμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι.

Θέση για το μείζον ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων παίρνουν με ψήφισμα κάτοικοι των Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου και η κοινότητα Δολιανών καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος».
Σύμφωνα με το ψήφισμα οι κάτοικοι των Δολιανών έχοντας υπόψη τις σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο Παιδείας καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, καθώς και την αναστολή λειτουργίας της μαθητικής εστίας Δολιανών, διαμαρτύρονται έντονα για την προσπάθεια του Υπουργείου να νεκρώσει κάθε ζωντανό κύτταρο της επαρχίας και να ερημώσει την ύπαιθρο από κατοίκους.
Έτσι οι κάτοικοι των Δολιανών καλούν την Υπουργό Παιδείας να μην καταργήσει σχολικές μονάδες των Δολιανών και κατ’ επέκταση του Δήμου Πωγωνίου και με την διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας να βρουν την καταλληλότερη λύση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της μαθητικής εστίας. Οι κάτοικοι των Δολιανών υπενθυμίζουν προς την κα Διαμαντοπούλου ότι τα Δολιανά βρίσκονται σε ακριτική ορεινή περιοχή, διαθέτουν άριστη υποδομή για λειτουργία σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πως η μαθητική εστία μπορεί να παραχωρηθεί στο Δήμο Πωγωνίου για στέγαση υπηρεσιών ή άλλη χρήση.
Το κείμενο αυτό ο κ. Καλογιάννης θα το καταθέσει στη Βουλή.

ΕΛΠΑ: Δεύτερη υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης


Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης έχει η Ελλάδα τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ.

Η μέση τιμή, πάντως, και για τα δύο καύσιμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή 1,593 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,391 για το ντίζελ.

Oι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκαν στην Ολλανδία με 1,657 €/λ, την Ελλάδα με 1,593 €/λ, το Βέλγιο με 1,559 €/λ και την Πορτογαλία με 1,511, ενώ οι χαμηλότερες στη Λευκορωσία: 0,783 €/λ, το Κόσοβο: 1,10€/λ, το Λουξεμβούργο: 1,253 €/λ και την Ισπανία 1,28€/λ.

Όσο για το ντίζελ, αυτό τον μήνα οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Ιρλανδία: 1,399€/λ, τη χώρα μας με 1,391 €/λ, το Βέλγιο: 1,386 €/λ , την Πορτογαλία με 1,369 €/λ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πυροσβέστες πενταετούς αντί εποχικών


Οι «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης» θα υποκαταστήσουν σταδιακά το θεσμό του εποχικού πυροσβέστη, όπως πληροφορεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή.
Η πρόνοια για τη δημιουργία ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, τους «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», η ψήφιση του οποίου εκκρεμεί.

Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα έχουν ως κύριο καθήκον τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία.
Θα επικουρούν, όμως, παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπουτσής «με τη ρύθμιση αυτή το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί έτσι να καλύψει με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, ενώ παράλληλα, θα επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχουν αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία».

Η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια ενώ η σχετική διαδικασία θα διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, αναφέρει επίσης ο κ. Παπουτσής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ανασχηματισμός εν όψη


Ανασχηματισμός αμέσως μετά την κρίσιμη σύνοδο της 25ης Μαρτίου; 0 κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη στο συρτάρι του δύο εναλλακτικά σενάρια ανασχηματισμού.

Μια ισχυρή ομάδα επιτελών του Μαξίμου ,προτείνει ανασχηματισμό αμέσως μετά τη κρίσιμη σύνοδο της 25ης Μαρτίου όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Τα επιχειρήματα είναι πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά.

Πρώτον τίθεται ευθέως θέμα συντονισμού αλλά και «κούρασης πολλών υπουργών».
Στο φάκελο άλλωστε που παρέδωσαν στον Γ. Παπανδρέου υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα υπουργών και υπουργείων με χαρακτηριστικές καθυστερήσεις.

Επικοινωνιακά ένας ανασχηματισμός μετά την σύνοδο θα καλύψει -έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν- τα όποια δυσμενή αποτελέσματα της συνόδου για την Ελλάδα και θα δώσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ανασυντάσσεται για να δώσει την μάχη. «Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά -σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι- τότε ακόμα καλύτερα μια κίνηση ανασχηματισμού θα δώσει νέα ώθηση».

Τις τελευταίες ημέρες όμως κερδίζει έδαφος και το σενάριο ενός ανασχηματισμού πριν την σύνοδο του Μαρτίου παρά το πιεστικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Και τα δύο σενάρια υπέρ του ανασχηματισμού πάντως έχουν έντονο χαρακτήρα προεκλογικής προετοιμασίας παρά το ότι οι επιτελείς του Μαξίμου επιμένουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει και δημόσια κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Μέχρι τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές τα απαραίτητα δικαιολογητικά


Μέχρι τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις κατά τόπους Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των φοιτητών εφόσον οι τελευταίοι φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και Ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, καθώς και σε σχολές του πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος, περιλαμβάνονται η ελληνική ιθαγένεια ή η ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ, η μίσθωση κατοικίας λόγω σπουδών σε πόλη άλλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας, ενώ απαιτείται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, είναι ορφανοί και από τους δυο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους


Έως τις 25 Φεβρουαρίου συνεχίζουν την αποχή απ' τα καθήκοντά τους οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.

Στην αποχή δεν συμμετέχουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Στις 23 Φεβρουαρίου όμως τα δικαστήρια όλης της χώρας θα νεκρώσουν καθώς στη 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι δικηγόροι Αθήνας και Πειραιά.
Αντίθετα συνεχίζουν να μη συμμετέχουν στην αποχή που εξήγγειλαν οι συνάδελφοι τους της υπόλοιπης Ελλάδας, την οποία παρέτειναν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2011, εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του ψηφισμένου νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων.

ΟΑΕΕ: Ξεκινά ο ηλεκτρονικός υπολογισμός της σύνταξης των ασφαλισμένων


Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ο ηλεκτρονικός υπολογισμός σύνταξης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης.
Το σύστημα ηλεκτρονικής προσυνταξιοδότησης θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να γνωρίζουν πότε θα βγουν στη σύνταξη και ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που δικαιούνται.
Αρχικά θα εφαρμοστεί για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ όπου τα στοιχεία είναι πιο αναλυτικά, και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ ανέρχεται σήμερα σε τρεις έως επτά μήνες.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Αυξομειώσεις στις τιμές


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ανακοίνωση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, το οποίο είναι συμπληρωματικό του Δελτίου που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο (4/2010) και από το οποίο προκύπτουν αυξομειώσεις στις τιμές σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.

Με το νέο δελτίο που εκδόθηκε χτες με αριθμό 2/2011 θα έχει ισχύ από Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, καθορίζονται οι ανώτατες τιμές πώλησης 3.437 φαρμακευτικών προϊόντων και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχουμε μειώσεις στις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων οι οποίες ξεκινούν από 0, 5% και φθάνουν και το 87% και αυξήσεις στις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων, που ξεκινούν από 0,16% και φθάνουν και το 11%.

Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp και όπως αναφέρει το υπουργείο από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Εξετάζουν δίμηνη παράταση


Δίμηνη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων των 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας.

Η ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορεί να υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία.
Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το γεγονός, όμως, αυτό δίνει το περιθώριο στο ΥΠΕΚΑ να παρατείνει την εφαρμογή του νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες σήμερα ξεπερνούν τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έως 20 χρόνια φυλάκιση για παράνομη κατοχή οπλισμού


Σε κακούργημα (κάθειρξη έως είκοσι χρόνια) μετατρέπεται η παράνομη κατοχή πολυβόλων όπλων, βαρέως οπλισμού, πολεμικών τυφεκίων, υποπολυβόλων, χειροβομβίδων και όλμων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στο νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων.
Παράλληλα, με άλλη προσθήκη αίρεται το αξιόποινο της παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου, αρκεί ο κάτοχος να εμφανισθεί αυτοβούλως στις αρχές -δηλαδή πριν τυχόν ελεγχθεί- και να το δηλώσει καταβάλλοντας το 20πλάσιο του παραβόλου.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, για μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα


ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει απεργία για αύριο Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, για ασφαλιστικά και μισθολογικά θέματα.

Στις κινητοποιήσεις λαμβάνουν μέρος:

-Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.

-Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

-Οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία.

-Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.

-Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν στάση εργασίας.

-Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.

-Κλειστά τα καταστήματα, μετά από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

-Τρόλεϊ και λεωφορεία προσανατολίζονται να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, ενώ ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν όσοι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου η Οικονομική Επιτροπή


Την Τρίτη 22-02-2011 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 07-02-2011 συνεδρίασης.
2.Έγκριση δαπάνης σε εκτέλεση προσωρινά εκτελεστής δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας.
3.Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας για εκτέλεση υπηρεσίας.
4.Έγκριση δαπάνης προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευή Μηχανημάτων – Οχημάτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
5.Προμήθεια πινακίδων σήμανσης επικίνδυνων θέσεων Επαρχιακού και Διαδημοτικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας.
6.Έγκριση πρακτικών διαγωνισμού για την προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια χαρτικών, γραφικών, μελανών φωτοτυπικών και μελανών FAX έτους 2011» Π.Ε. Πρέβεζας.
7.Ανάδειξη προμηθευτών – χορηγητών ΟΤΑ Α΄ Βαθμού Ν. Πρέβεζας.8.Έγκριση λειτουργικών δαπανών Π.Ε Πρέβεζας.9.Έγκριση πίστωσης για την συμμετοχή υπαλλήλου της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
10.Κατακύρωση αποτελεσμάτων διαγωνισμού προμήθειας γραφικών ειδών και φωτοαντιγραφικού χάρτου Α4 της Π.Ε. Ιωαννίνων.
11.Έγκριση δαπάνης για τη συμμετοχή υπαλλήλου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ιωαννίνων σε σεμινάριο από την Οικονομική Seminars AE.
12.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας στην 13α επαρχιακή οδό και προστασία κοίτης ρέματος στο Τ.Δ. Κοκκινόχωμα», αναδόχου κ. Χρήστου Μπουροδήμου Ε.Δ.Ε.
13.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων: «Τοποθέτηση φωτοβολταικού συστήματος και ολοκλήρωση αυλείου χώρου στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων», αναδόχου Κ/ξίας Ελένης Γκόλα – Θ. Νίκου.
14.Έγκριση δαπάνης προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευή Μηχανημάτων – Οχημάτων Π.Ε. Ιωαννίνων.
15.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση οδού σύνδεσης Γραμμενοχωρίων με Κωστάνιανη», αναδόχου κ. Δημητρίου Μάρκου Ε.Δ.Ε.
16.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση οδού προς Κουμαριά – Σενίκο», αναδόχου Δημητρίου Μάρκου Ε.Δ.Ε.
17.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
18.Έγκριση παράτασης ισχύος των συμβάσεων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.19.Συμβιβαστικός προσδιορισμός αποζημίωσης της Π.Ε. Άρτας.
20.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή Γέφυρας Κουκλεσίου», αναδόχου κ. Γεωργίου Ντάτση Ε.Δ.Ε.
21.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βλαβών από κατολίσθηση επί της 15ης επαρχιακής οδού κοντά στον οικισμό Τ.Δ. Ράικου», αναδόχου κ. Χρήστου Μπιτχαβά Ε.Δ.Ε.
22.Έγκριση δαπάνης για την επίδοση απόφασης Κτηματολογικού Γραφείου Ιωαννίνων.
23.Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων κ. Παντελή Κολόκα, για εκτέλεση υπηρεσίας.
24.Μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
25.Αντιμετώπιση θεμάτων που προέκυψαν στη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
26.Έγκριση του από 08-02-2011 Πρακτικού του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και έγκριση διενέργειας νέου διαγωνισμού με τροποποίηση των όρων της διακήρυξης.
27.Έγκριση λειτουργικών δαπανών Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
28.Έγκριση δαπάνης για έκδοση ατομικών καρτών χαρτογράφου, για οδηγούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.