Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΔΟΛΙΑΝΑ: Συνέλευση των κατοίκων του χωριού με θέμα την κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων


Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου έγινε συνέλευση των κατοίκων των Δολιανών, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Γεννάδιος» με θέμα την κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων.
Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Στην συζήτηση οι εκπρόσωποι Φορέων του Δήμου Πωγωνίου, του Ζαγορίου και οι κάτοικοι του χωριού των Δολιανων, έθεσαν το θέμα της επικείμενης συγχώνευσης των σχολείων (Δημοτικού) και Μαθητικών Εστιών που προωθεί η Κυβέρνηση και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:

«Η βιαστική εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» είναι γεγονός ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει στη Βουλή κατά την ψήφιση του σχετικού Νόμου.
Στο πλαίσιο του Καλλικράτη και υπό την πίεση του Μνημονίου, η Κυβέρνηση έχει κινήσει διαδικασίες κατάργησης Στρατοπέδων και Υπηρεσιών στην ελληνική Περιφέρεια, όπως Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Τελωνεία, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, κ.λ.π.
Η οριζόντια αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, από Κυβερνητικής πλευράς, έχει μεγάλες επιπτώσεις σε περιοχές όπως ο Νομός μας, που είναι αραιοκατοικημένος με μεγάλες παραμεθόριες περιοχές.
Ειδικότερα στα θέματα Παιδείας η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγάλη ευαισθησία.
Τιμώ την Υπουργό Παιδείας αλλά δεν εμπιστεύομαι την πολιτική της, καθώς ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η αγγλική ως επίσημη γλώσσα στη χώρα μας!
Συμπαραστέκομαι στους κατοίκους του Πωγωνίου στις δύσκολες περιόδους που περνάμε και θα κάνω ότι μπορώ στη Βουλή για τη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών του Νομού μας με τεκμηριωμένες προτάσεις».
Στο τέλος της συνέλευσης συντάχθηκε ψήφισμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι.

Θέση για το μείζον ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων παίρνουν με ψήφισμα κάτοικοι των Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου και η κοινότητα Δολιανών καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος».
Σύμφωνα με το ψήφισμα οι κάτοικοι των Δολιανών έχοντας υπόψη τις σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο Παιδείας καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, καθώς και την αναστολή λειτουργίας της μαθητικής εστίας Δολιανών, διαμαρτύρονται έντονα για την προσπάθεια του Υπουργείου να νεκρώσει κάθε ζωντανό κύτταρο της επαρχίας και να ερημώσει την ύπαιθρο από κατοίκους.
Έτσι οι κάτοικοι των Δολιανών καλούν την Υπουργό Παιδείας να μην καταργήσει σχολικές μονάδες των Δολιανών και κατ’ επέκταση του Δήμου Πωγωνίου και με την διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας να βρουν την καταλληλότερη λύση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της μαθητικής εστίας. Οι κάτοικοι των Δολιανών υπενθυμίζουν προς την κα Διαμαντοπούλου ότι τα Δολιανά βρίσκονται σε ακριτική ορεινή περιοχή, διαθέτουν άριστη υποδομή για λειτουργία σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πως η μαθητική εστία μπορεί να παραχωρηθεί στο Δήμο Πωγωνίου για στέγαση υπηρεσιών ή άλλη χρήση.
Το κείμενο αυτό ο κ. Καλογιάννης θα το καταθέσει στη Βουλή.