Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Απαγόρευση της θήρας στη λίµνη Παμβώτιδα


Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων ανανεώθηκε η ισχύς της υπ’ αριθµ.60975/2212/18-09-2014 απόφασης, της Γενικής Γραµµατέως της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Ηπείρου-∆υτικής Μακεδονίας και απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των Θηραµάτων για πέντε ακόµη έτη σε έκταση είκοσι εννέα χιλιάδων εξακοσίων στρεµµάτων (29.600 στρ.), στην χερσαία και υδάτινη περιοχή της λίµνης «Παµβώτιδας» Π.Ε Ιωαννίνων.
Οι παραβάτες τιµωρούνται σύµφωνα µε τις ισχύουσες περί θήρας διατάξεις.
Η απόφαση ισχύει μέχρι τις 31-07-2024.

Από 2 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις εγγραφής σπουδαστών στο Δημόσιο ΙΕΚ Κόνιτσας


Στο Δήμο Κόνιτσας θα επαναλειτουργήσει το Δημόσιο ΙΕΚ με τις εξής ειδικότητες:
1. Συνοδός Βουνού
2. Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας
3. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://diek.it.minedu.gov.gr
από 2/09/2019 έως 9/09/2019.
Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση. Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι κάθε τύπου Λυκείου ή ισότιμου τίτλου σπουδών.
Η φοίτηση στο Δημόσιο ΙΕΚ του Δήμου Κόνιτσας παρέχεται δωρεάν.
Για την ηλεκτρονική σας αίτηση δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Χρειάζεται μόνο ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή ο Αριθμός
Διαβατηρίου, καθώς και ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου τίτλου σπουδών.
Δικαιολογητικά θα προσκομίσετε κατά την εγγραφή σας, εφόσον θα είστε επιτυχόντες στο ΙΕΚ. Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: https://diek.it.minedu.gov.gr  ή μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 2655360349 και 2655360326.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποχρεωτική υποβολή συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιών


Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, υποχρεούνται αμέσως μετά τον τρύγο και έως 30 Νοεμβρίου 2019, να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν.1308/2013, τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2017/273 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/274.
Ειδικότερα για το έτος 2019, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr).
H ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 1 η Αυγούστου 2019 και λήγει στις 30 η Νοεμβρίου 2019, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις δηλώσεις συγκομιδής του έτους 2019. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 7:30

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ώρα 9:30


Την 21-08-2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 08-08-2019 συνεδρίασης.
Κατάρτιση του σχεδίου της 5ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2019 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 14-06-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση επαρχιακής οδού Κουτσελιό – Ελληνικό – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλατανούσα – Δαφνωτή», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ.
Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 04-07-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες στις περιοχές Κομποτίου, Γραμμενίτσας και Αγίων Αναργύρων Άρτας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.
Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 09-07-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας Θεοδώριανα με παραγωγική μονάδα», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

Ράγιο Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 46χρονος κατηγορούμενος για μεταφορά ενός μη νόμιμου αλλοδαπού


Συνελήφθη, χθες (19-08-2019) το μεσημέρι στο Ράγιο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 46χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά ενός μη νόμιμου αλλοδαπού.
Αναλυτικότερα, ο 46χρονος κατελήφθη ως οδηγός Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου (ταξί), να μεταφέρει έναντι χρηματικής αμοιβής, έναν 34χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 46χρονος παρέλαβε τον ανωτέρω αλλοδαπό από το πορθμείο της Κέρκυρας με σκοπό να τον μεταφέρει στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κεφαλόβρυσο, το βιβλίο: «Βλάχοι: Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός»


Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κεφαλόβρυσο από την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία το βιβλίο: «Βλάχοι: Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός».
Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας: Πρόεδρος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ και (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ), ο κ. Βασίλειος Γκερμότσης: Αντιπρόεδρος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ, υπεύθυνος Ευρώπης και ο κ. Παναγιώτης Τζόκας: Πολιτισμολόγος-Δημοσιογράφος.
Στην παρουσίαση του βιβλίου η κ. Ελένη Σιάση, Καθηγήτρια Φιλόλογος, εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Το ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου».
Πλήθος Κεφαλοβρυσιτών συνέρρευσαν στην αίθουσα Συνεδριάσεων του πρώην Δήμου Άνω Πωγωνίου, αγκάλιασαν την εκδήλωση και τη στήριξαν με την παρουσία τους.
Έφυγαν όλοι ενθουσιασμένοι και ταυτόχρονα συγκινημένοι από όσα ακούστηκαν από την κ. Ελένη Σιάση για το Ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου.
Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νομού Ιωαννίνων κ. Πότσης, ο πρώην Πρύτανης του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών ο κ. Γάτσιος, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας ο κ. Φούσας και ο πατήρ Γεράσιμος Μπούμπας.
Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία διεκδικεί με σθένος να αναγνωριστεί το Κεφαλόβρυσο ως Μαρτυρικό Χωριό και οι Κεφαλοβρυσίτες περιμένουν πλέον την αναγνώριση αυτή από την Ελληνική Πολιτεία.

Γιάννενα: Συλλήψεις τριών αλλοδαπών για κατοχή μικροποσότητας ακατέργαστης κάνναβης


Συνελήφθησαν, σήμερα  μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα (πλησίον σχολικού συγκροτήματος), από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 18, 16 και 18 ετών, διότι στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Τι να προσέχετε όταν πηγαίνετε με τον σκύλο στη θάλασσα


Το κολύμπι μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον σκύλο σας και για τη μεταξύ σας σχέση, αφού στην παραλία μπορείτε να περάσετε πολλές ωραίες στιγμές μαζί του.
Ωστόσο αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, το κολύμπι δεν είναι κάτι που όλοι οι σκύλοι γνωρίζουν ενστικτωδώς. Άλλες ράτσες είναι εκ φύσεως καλοί κολυμβητές (π.χ. λαμπραντόρ) και άλλες όχι (π.χ. pugs, corgis κ.λπ.). Γι' αυτό τον λόγο καλό είναι να εξοικειώνετε με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο τον σκύλο σας με το νερό από μικρή ηλικία. Αντιθέτως, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζετε να μπει με το ζόρι στη θάλασσα ένας σκύλος που δείχνει απροθυμία στην προσπάθειά σας αυτή.
Πρέπει  ακόμα να έχετε κατά νου ορισμένους κινδύνους που μπορεί να τον απειλήσουν κατά την παραμονή του στην παραλία. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους αφορούν και το κολύμπι σε λίμνες, ποτάμια ή πισίνες. 
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:
* Θερμοπληξία: Το τρέξιμο στην άμμο είναι πολύ πιο κουραστικό για τον σκύλο απ' ό,τι το τρέξιμο στο γρασίδι ή στο χώμα του πάρκου. Αν ο σκύλος σας το παρακάνει, μπορεί να εξαντληθεί και, κάτω από τον καυτό ήλιο, η εξάντληση μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε θανατηφόρο θερμοπληξία. Γι' αυτό τον λόγο ο σκύλος πρέπει να έχει συνεχώς στη διάθεσή του άφθονο καθαρό νερό  και σκιά. Σε περίπτωση που εμφανίσει έντονη ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), δυσφορία και κατάπτωση πρέπει να τον μεταφέρετε άμεσα σε δροσερό περιβάλλον και να αναζητήσετε βοήθεια από έναν κτηνίατρο.