Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς θα προετοιμάσετε τα παιδιά για την επάνοδο στο σχολείο


Με το άνοιγμα των σχολείων -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στις 14 Σεπτεμβρίου, ξεκινά μία σχολική χρονιά με αντικειμενικές δυσκολίες. 
Τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, μία προσπάθεια το αποτέλεσμα της οποίας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την παραδειγματική συμπεριφορά των γονέων.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την εφαρμογή μέτρων υγιεινής, διαμορφώνοντας νέες προκλήσεις. Ειδικά η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες έχει γίνει «κόκκινο πανί» για πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς, ωστόσο αποτελεί μία πρόκληση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με έναν τρόπο που θα διευκολύνει τα παιδιά και θα συμβάλει στην επίτευξη του κοινού στόχου.
«Πάντα η αλλαγή εμπεριέχει μια δυσκολία και μία αμηχανία ως προς την αντιμετώπιση μιας νέας κατάστασης. Εντούτοις, μέσα από αυτό, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες καταστάσεις, όταν είναι επιβεβλημένες λόγω συνθηκών, χωρίς να προβάλουμε αντιστάσεις που στην ουσία δυσκολεύουν τη ζωή μας περισσότερο. Η δυσκολία είναι προφανής και δεδομένη, αλλά το να δυσανασχετούμε για τα πάντα είναι μία νοοτροπία, η οποία δεν βοηθάει ποτέ κανέναν. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευέλικτα, να προχωρούν και να επιβιώνουν», αναφέρει η Παιδοψυχίατρος, Φρίντα Κωνσταντοπούλου.
Παρά τους ενδοιασμούς που εξαρχής υπήρχαν από μερίδα γονέων και ειδικών, όπως δείχνουν και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, τα οφέλη από το άνοιγμα των σχολείων υπερτερούν των κινδύνων.

Δήμος Πωγωνίου: Ανάρτηση τοπογραφικών μελετών που υποβλήθηκαν με δωρεά άνευ ανταλλάγματος


Πλατεία Αρετής
Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. CORR-002437/26-02-2020 έγγραφο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. υποβλήθηκαν οι κάτωθι τοπογραφικές μελέτες:

Δύο (2) τοπογραφικά διαγράμματα στην κτηματική περιφέρεια Παρακαλάμου για τις ανάγκες του έργου «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Άνω Καλαμά για τα Τ.Δ.: Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής.
Τοπογραφική αποτύπωση με σκοπό την εξαγωγή υπόβαθρου για χρήση σε μελέτη βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας Άνω Καλαμά.
Τοπογραφική αποτύπωση πλατείας Αρετής.
Τοπογραφική αποτύπωση πλατείας Αγίου Κοσμά.
Τοπογραφικό διάγραμμα με επανεφαρμογή της διανομής συνοικισμού του έτους 1956 στο Τ.Δ. Ζαβρόχου.
Τοπογραφικό διάγραμμα στο Δ.Δ. Δελβινακίου στο ΟΤ 31 επί εγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου (πεζόδρομος) με βάση την 126011/5077 τροπ. του ρυμ. σχεδίου Δελβινακίου ΦΕΚ ΑΑΠ 02/03/2015, οι οποίες συντάχθηκαν από τον μελετητή Αχνούλα Αλέξιο, Τοπογράφο Μηχανικό με ΑΜ 26901.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου με την υπ’ αριθμ. 65/2020 Απόφαση της (ΑΔΑ: Ψ2ΗΚΩ1Ω-ΣΡ8) αποδέχθηκε ομόφωνα το αίτημα της δωρεάς των τοπογραφικών μελετών.
Οι μελέτες έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου και διατίθεται προς ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου (www.pogoni.gr ).
Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου καθώς και στην Ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2Α του Ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42/A/22-02-2005), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 29 του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209/A/21-09-2011) και όπως διατηρείται σε ισχύ σύμφωνα με την παρ. 1 εδάφιο 40 του άρθρου 377 του Ν.4412/16 (ΦΕΚ 147/Α/08-08-2016), προκειμένου μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει γνώση και να υποβάλει παρατηρήσεις επί της προαναφερόμενης μελέτης.

Αλλάζει η διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο


Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών προωθούνται ριζικές αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο.
Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθιερώνεται πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός μία φορά το χρόνο, επιταχύνονται οι διαδικασίες με την αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων και γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα, ώστε κάθε θέση στο δημόσιο να καλύπτεται από τον κατάλληλο άνθρωπο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο «Βήμα της Κυριακής», ο οποίος και έδωσε την είδηση, ότι οι πρώτες εξετάσεις με το νέο σύστημα θα γίνουν το 2022.
Οι γραπτές δοκιμασίες  διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των μόνιμων θέσεων, στα πρότυπα των πανελληνίων εξετάσεων  και  περιλαμβάνουν τρία μέρη: Γνωστικά πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα.
Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στα ίδια «θέματα» στις δεξιότητες και στην προσωπικότητα ενώ θα διαφοροποιηθούν τα θέματα στα γνωστικά πεδία (ενδεικτικά: πληροφορικοί, λογιστές, ελεγκτές κ.λπ.).

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι σήμερα, 144 νέα κρούσματα


24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τέσσερις νέοι θάνατοι, 144 νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 144 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11524, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2245 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5017 (43.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους συνολικά στη χώρα. 106 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε δύσβατη παραποτάμια περιοχή του Βουβοποτάμου Πρέβεζας


Εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν (34) δενδρύλλια κάνναβης
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών της

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε δύσβατη παραποτάμια περιοχή του Βουβοποτάμου Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος   Ασφαλείας Πρέβεζας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, χθες (05.09.2020) το πρωί, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερθείσας υπηρεσίας, εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν από τον παραπάνω χώρο -34- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (2) έως (4) μέτρων.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.

ΕΟΔΥ: Τα μέτρα στα σχολεία


Ο  ΕΟΔΥ τονίζει πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολείων.
Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο:
*προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους
*συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)
*σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση· στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας (με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (50.121) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(17) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (543) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (40) άτομα.
(5) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στην Κεντρική Μακεδονία και από (1) σε Αττική, Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (82) σχετικές παραβάσεις.
(4) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (141) σχετικές παραβάσεις.
(264) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (263) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
(46) στη Θεσσαλονίκη,
(42) στην Κεντρική Μακεδονία,
(35) στα Ιόνια Νησιά,
(31) στη Στερεά Ελλάδα,
(25) στην Κρήτη,
(21) στην Πελοπόννησο,
(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(15) στο Βόρειο Αιγαίο,
(7) στην Αττική,
(7) στην Ήπειρο,
(7) στη Θεσσαλία,
(5) στο Νότιο Αιγαίο,
(4) στη Δυτική Ελλάδα και
(3) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (12.650) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (12.639) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (11) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (35) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν συνολικά (4) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας στη Μύκονο.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Αύγουστο στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Αύγουστο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -7- τροχαία ατυχήματα (έναντι -11- το 2019). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -1- το 2019)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -1- το 2019)
7 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -9- το 2019)
Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -10- παθόντες (έναντι -21- το 2019). 
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
κανένας νεκρός (έναντι -1- και το 2019)
κανένας σοβαρά τραυματίας (έναντι -1- το 2019)
-10- ελαφρά τραυματίες (έναντι -19- το 2019)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση φωτεινού σηματοδότη
μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και στους πεζούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.160) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
1.443 για υπερβολική ταχύτητα
74 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
521 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
154 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
98 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγησης
43 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
28 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
13 για φθαρμένα ελαστικά
30 για αντικανονικό προσπέρασμα
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (78) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (585) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά;


Τη συσχέτιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) με ψυχιατρικές και ήπιες νευροαναπτυξιακές διαταραχές στους απογόνους αποδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.
Η μελέτη παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι εάν μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία που μπορεί να υφίσταται εξαιτίας του συνδρόμου, τα περιγεννητικά προβλήματα, τον διαβήτη κύησης και τη μεγαλύτερη πιθανότητα για καισαρική τομή, η ύπαρξη της νόσου συνεπάγεται ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιδράσεων και στη νευροαναπτυξιακή υγεία των απογόνων.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία σε εκτιμώμενο ποσοστό 6-20% και χαρακτηρίζεται κυρίως από έναν συνδυασμό μεγάλου αριθμού ανδρογόνων και δυσλειτουργίας των ωοθηκών, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις σοβαρές διαταραχές κύκλου εξαιτίας ανωοθυλακιορρηξίας. 
Μαζί με τη σχετιζόμενη παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να παρέχει ένα αλλοιωμένο ενδομήτριο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο.
Τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και τις νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Θάνατος λουόμενου στην Πρέβεζα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή Καστροσυκιάς Πρέβεζας, 69χρονος.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.