Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Παραδοσιακό βραδινό πανηγύρι τη Δευτέρα 13 Αυγούστου

Παραδοσιακό βραδινό πανηγύρι τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στην  Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Ιωάννινα: Εξιχνίαση κλοπών-διαρρήξεων


Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, διαδοχικές υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έγιναν χθες τα ξημερώματα στα Ιωάννινα.
Για τις υποθέσεις αυτές, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (08-08-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 45χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής ενώ επιπρόσθετα στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 48χρονος ημεδαπός συνεργός του, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες χθες τα ξημερώματα διέπραξαν στα Ιωάννινα τρεις διαρρήξεις - κλοπές και μία απόπειρα διάρρηξης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απ’ όπου αφαίρεσαν συνολικά, δύο φορητούς υπολογιστές, μία τηλεόραση και μικρά χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές.
Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία (κατσαβίδια, σκεπάρνι) καθώς και μέρος των κλοπιμαίων το οποίο και αποδόθηκε στους παθόντες.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών διακινητών αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα, ο οποίος είναι συνοδός σκύλου βιοανίχνευσης, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω ως οδηγοί Φ/Γ οχημάτων με επικαθήμενα, μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των καμπίνων των εν λόγω οχημάτων, τέσσερις (04) συνολικά αλλοδαπούς στερούμενους νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρουν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω Φ/Γ οχήματα.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Μουσική βραδιά για τη στήριξη των πυρόπληκτων, τη Δευτέρα 13 Αυγούστου


Η Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου και ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος  διοργανώνουν τη Δευτέρα 13 Αυγούστου μουσική βραδιά για τη στήριξη των πυρόπληκτων της Αττικής, με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Στην πλατεία Δελβινακίου με χορό ελεύθερο!
Θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες:
Στα Κλαρίνα: Τάκης-Λούκας Χαρισιάδης, Χρήστος Ξιούρας, Γιάννης -Λούκας Χαρισιάδης, Βασίλης Δάκας.
Στο τραγούδι: Γιάννης Σμπόνιας, Βασίλης Δάκας, Βασίλης Δημουλάς
Όλοι μαζί ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν ακόμη κ τους συγγενείς των αδικοχαμένων ανθρώπων.
Η Τοπική Κοινότητα και ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος ευχαριστούν ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή Δάσους, την Κυριακή 12 Αυγούστου



Γιορτή Δάσους στο Μοναστήρι Βήσσανης - παραδοσιακή μουσική βραδιά, την Κυριακή 12 Αυγούστου στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Μαζαράκι Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά, την Κυριακή 12 Αυγούστου


Δημοτική βραδιά, την Κυριακή 12 Αυγούστου στο Μαζαράκι Πωγωνίου.

«Φυσά»… οφέλη στο Πωγώνι


Πολλαπλά οφέλη θα προκύψουν για τους δήμους Πωγωνίου, κυρίως, και Ζίτσας, αλλά και για τους κατοίκους πολλών τοπικών κοινοτήτων τους από την έναρξη λειτουργίας των αιολικών πάρκων στο όρος Κασιδιάρης.
Οφέλη, που μεταφράζονται σε «ζεστό χρήμα» για τους δύο δήμους από τη μακρόχρονη ενοικίαση αναξιοποίητων ως τώρα δημοτικών εκτάσεων και από την είσπραξη του ειδικού τέλους ΑΠΕ (1,7% της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας). Εκτιμάται ότι, συνολικά, για τα επόμενα 20 χρόνια θα εισρέουν στα ταμεία του δήμου Πωγωνίου, σε ετήσια βάση, περισσότερα από 500.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή τα ετήσια έσοδά του από την πολιτεία είναι λιγότερα από 250.000 ευρώ. Μικρότερο είναι το ποσό, που προκύπτει για τον δήμο Ζίτσας, καθώς στην έκτασή του χωροθετείται το 1/3 του αιολικού πάρκου «Κασιδιάρης Ι», ενώ το υπόλοιπο, όπως και το αιολικό πάρκο «Κασιδιάρης ΙΙ» βρίσκονται στον δήμο Πωγωνίου.
Σημαντικά είναι και επιπλέον αντισταθμιστικά έργα, κυρίως οδοποιίας, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αναδόχου εταιρείας «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον όμιλο «Ελλάκτωρ», και αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
Πέρα, όμως, από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, εκτιμάται πως μπορεί να προκύψουν ακόμη περισσότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, κάνοντας λόγο για ένα θετικό εγχείρημα για την περιοχή, που της δίνει τη δυνατότητα οικονομικής αυτάρκειας. «Ο δήμος μας θα αξιοποιήσει μια περιοχή, που μέχρι σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη και απρόσιτη προς το κοινό. Μέσα από τους δρόμους που διανοίχτηκαν, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί είτε από τους κυνηγούς ως κυνηγότοπος, είτε ως χώρος αναψυχής, είτε για να γίνει ένας επισκέψιμος χώρος για τα σχολεία, ώστε να βλέπουν οι μαθητές πώς δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες, είτε να δημιουργηθεί εκεί μια πίστα ανεμοπτεριστών προς τους κάμπους του Παρακαλάμου και της Λάβδανης. Υπάρχουν πολλές σκέψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.

Κυνηγετική συμπεριφορά: Όλα όσα πρέπει να τηρούν οι κυνηγοί για την αποφυγή κακών πρακτικών του παρελθόντος


Στις 20 Αυγούστου ξεκινά το κυνηγετικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με την απόφαση «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019» υπέγραψε στις 31 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με έγγραφο προς τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τις κυνηγετικές οργανώσεις, επισημαίνει – υπενθυμίζει ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα οι οποίες και πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κυνηγετικού κόσμου.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο «ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μη συνετής άσκησης της θηρευτικής δραστηριότητας , τα οποία προκάλεσαν πολλές φορές αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια ακόμη και ατυχήματα, η υπηρεσία μας επισημαίνει και υπενθυμίζει, ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι κυνηγοί κατά την άσκηση των θηρευτικών δραστηριοτήτων».
Οι βασικές αρχές έχουν ως εξής:
Πρώτα απ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους.

Καρκίνος προστάτη: Γιατί το 85% των ριζικών προστατεκτομών γίνεται ρομποτικά;


Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για ουρολογικούς καρκίνους σήμερα διενεργούνται με το ρομποτικό σύστημα daVinci, σύμφωνα με την πρώτη μετα-ανάλυση που εξέτασε τις γενικές τάσεις στη χρήση της ρομποτικής στην ουρολογική ογκολογία. Από τα αποτελέσματά της διαφάνηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη γίνεται ρομποτικά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, από όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή (RP), οι χειρουργοί εφάρμοσαν ρομποτική τεχνική στο 85,4% των επεμβάσεων. Επίσης, με το ρομποτικό σύστημα πραγματοποιήθηκε το 32,8% των ριζικών κυστεκτομών (RC) και το 66,1% των επεμβάσεων  μερικής νεφρεκτομής (PN) το 2015. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ρομποτικής χειρουργικής αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 4, 11 και 110 φορές για τις επεμβάσεις RP, RC και PN, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2005.
 «Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα, καθώς αντιπροσωπεύει το 15% όλων των καρκίνων. Το 5% αυτών εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, ενώ το 59% σε ηλικίες άνω των 79 ετών. Σύμφωνα με στατιστικές, συχνότερα εμφανίζεται στην Αυστραλία, Βόρεια Αμερική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ στην Ασία, τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη η επίπτωση είναι μικρότερη, αλλά αυξανόμενη. Από τη νόσο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι στην Αφρική, λιγότεροι στην Αμερική και ακόμη λιγότεροι στην Ασία.  Η γενετική/φυλετική προδιάθεση υφίσταται, κυρίως όταν έχει προκύψει σε 2 συγγενείς ηλικίας μικρότερης των 55 ετών», σημειώνει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου. Ωστόσο, έχει φανεί από Ιάπωνες που έχουν μετακινηθεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και εξωγενείς/περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου, δεδομένης της αυξημένης επίπτωσης του προστατικού καρκίνου σ’ αυτόν τον πληθυσμό, που είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνη των Αμερικανών. Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι χειρουργική (ωστόσο σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να προταθεί μόνο παρακολούθηση), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία.