Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

«Φυσά»… οφέλη στο Πωγώνι


Πολλαπλά οφέλη θα προκύψουν για τους δήμους Πωγωνίου, κυρίως, και Ζίτσας, αλλά και για τους κατοίκους πολλών τοπικών κοινοτήτων τους από την έναρξη λειτουργίας των αιολικών πάρκων στο όρος Κασιδιάρης.
Οφέλη, που μεταφράζονται σε «ζεστό χρήμα» για τους δύο δήμους από τη μακρόχρονη ενοικίαση αναξιοποίητων ως τώρα δημοτικών εκτάσεων και από την είσπραξη του ειδικού τέλους ΑΠΕ (1,7% της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας). Εκτιμάται ότι, συνολικά, για τα επόμενα 20 χρόνια θα εισρέουν στα ταμεία του δήμου Πωγωνίου, σε ετήσια βάση, περισσότερα από 500.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή τα ετήσια έσοδά του από την πολιτεία είναι λιγότερα από 250.000 ευρώ. Μικρότερο είναι το ποσό, που προκύπτει για τον δήμο Ζίτσας, καθώς στην έκτασή του χωροθετείται το 1/3 του αιολικού πάρκου «Κασιδιάρης Ι», ενώ το υπόλοιπο, όπως και το αιολικό πάρκο «Κασιδιάρης ΙΙ» βρίσκονται στον δήμο Πωγωνίου.
Σημαντικά είναι και επιπλέον αντισταθμιστικά έργα, κυρίως οδοποιίας, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αναδόχου εταιρείας «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον όμιλο «Ελλάκτωρ», και αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
Πέρα, όμως, από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, εκτιμάται πως μπορεί να προκύψουν ακόμη περισσότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, κάνοντας λόγο για ένα θετικό εγχείρημα για την περιοχή, που της δίνει τη δυνατότητα οικονομικής αυτάρκειας. «Ο δήμος μας θα αξιοποιήσει μια περιοχή, που μέχρι σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη και απρόσιτη προς το κοινό. Μέσα από τους δρόμους που διανοίχτηκαν, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί είτε από τους κυνηγούς ως κυνηγότοπος, είτε ως χώρος αναψυχής, είτε για να γίνει ένας επισκέψιμος χώρος για τα σχολεία, ώστε να βλέπουν οι μαθητές πώς δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες, είτε να δημιουργηθεί εκεί μια πίστα ανεμοπτεριστών προς τους κάμπους του Παρακαλάμου και της Λάβδανης. Υπάρχουν πολλές σκέψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.


Ένα ακόμη σημαντικό όφελος προκύπτει για τους κατοίκους των όμορων στα αιολικά πάρκα οικισμών, καθώς το 1% από την είσπραξη του ηλεκτρικού ρεύματος θα τους επιστρέφεται με τη μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ένα ποσό 200.000 ευρώ θα είναι το όφελος, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποια χωριά θα είναι μηδενική η εισφορά στη ΔΕΗ», σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ηπείρου και ενός από τα μεγαλύτερα στην χώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην παρούσα φάση γίνονται ακόμη εργασίες εκσκαφών και κάποιες καθυστερήσεις, λόγω αδειοδοτήσεων, στο «Κασιδιάρης ΙΙ» εκτιμάται πως δε θα ξεπεράσουν τους έξι μήνες, ώστε έως το τέλος του 2019 να τοποθετηθούν στην έκταση 4.500 στρεμμάτων, οι ανεμογεννήτριες οι οποίες εισάγονται από την Δανία.
Ο κ. Καψάλης ανέφερε πως ο δήμος Πωγωνίου, όπως και ο δήμος Ζίτσας, με τον οποίο υπάρχει συνεχής συνεργασία, παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του έργου, καθώς τους ενδιαφέρει να εκτελεστεί χωρίς πρόσθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Γενικότερα, πάντως, ο δήμαρχος Πωγωνίου ανέφερε πως από την έναρξη του έργου, πριν από πέντε χρόνια, η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ θετική ήταν και η άποψη των φορέων και δημοτών σε ανοιχτή γενική συνέλευση, που είχε πραγματοποιηθεί στον Παρακάλαμο.
«Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, έχουμε τις ανησυχίες μας γιατί πολλά γράφονται και δεν εκτελούνται, γι’ αυτό έχουμε τους δικούς μας περιβαλλοντολόγους και δασολόγους. Τους έχουμε βάλει να παρακολουθούν τις εργασίες. Είμαστε από κοντά στο έργο, ώστε να μη δημιουργηθούν περιβαλλοντικά προβλήματα», κατέληξε.