Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών

Ένας άνδρας αφγανικής καταγωγής και ένας Ιρακινός, 36 και 32 χρόνων αντίστοιχα, συνελήφθησαν στη θέση «Τσιμέντα» της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ηγουμενίτσας γιατί μετέφεραν από, με δύο επιβατικά αυτοκίνητα, δύο παράνομους μετανάστες Ιρακινής καταγωγής, με τα δύο ανήλικα παιδιά τους.


Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν τους μετανάστες από την Αθήνα προς την Ηγουμενίτσα με αυτοκίνητα, με σκοπό να επιβιβασθούν σε πλοίο για Ιταλία.
Όλοι οι μετανάστες κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Ρουμανίας ενώ δήλωσαν ότι κατέβαλαν σε άγνωστο ομοεθνή τους στο Ιράκ το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ ο καθένας για τη μεταφορά στον τελικό προορισμό τους, τη Γερμανία.
Ο διακινητής που οδηγούσε το αυτοκίνητο κατείχε πλαστό ρουμανικό διαβατήριο, πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας αυτοκίνητου, ενώ και για τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος προέκυψε ότι έχει δηλωθεί κλοπή.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας ενώ τα αυτοκίνητα και τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Γενναίες περικοπές τον Σεπτέμβρη

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο έπειτα από πολλές αναβολές αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι και να αρχίσει η εφαρμογή του από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ασχολείται ιδιαίτερα με τη διαμόρφωση του βαθμολογίου στον δημόσιο τομέα.
Θεμελιώδης αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η «ίση αμοιβή για την ίδια εργασία» προκρίνοντας την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα.


Έτσι, θα πραγματοποιηθούν περικοπές σε ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές, ενώ το «μαχαίρι» των μειώσεων θα μπει βαθύτερα στα «ρετιρέ».
Στον δημόσιο τομέα μετά τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επέφεραν περικοπές της τάξης του 20% στους μισθούς των υπαλλήλων, το νέο «ψαλίδι» των επιδομάτων αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές έως και 40% στους υψηλά αμειβόμενους, ενώ υπάρχει περίπτωση οι συνάδελφοί τους που είναι χαμηλόμισθοι να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά.

Eurogroup: Σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη η 5η δόση

Το απόγευμα του Σαββάτου με τηλεδιάσκεψη και όχι την Κυριακή -όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο- θα γίνει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα εγκριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου.

«Πρακτικά σίγουρο» ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων θεωρεί ο Επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με δηλώσεις του στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.


«Έχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την αποδέσμευση», είπε άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. «Η συνεδρίαση δεν ακυρώθηκε, αλλά άλλαξε σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου» δήλωσε ο Γκάι Σούλερ, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ.

Rass: Προβάδισμα στη ΝΔ με 1,3%

Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύεται στο παρών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αντώνη Σαμαρά να παίρνει για πρώτη φορά «κεφάλι» εκτός από την πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι επίσης ότι τα ποσοστά του δικομματισμού μειώνονται στο 47,5%, ενώ την ίδια ώρα το 50,1% ζητά πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 1,3%, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση η διαφορά ήταν στο 0,9%.
Αναλυτικά:
ΝΔ: 24,4%
ΠΑΣΟΚ: 23,1%
ΚΚΕ: 7,8%
ΛΑΟΣ: 4,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 3,4%
Οικολόγοι: 3,3%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,4%
Δημοκρατική Αριστερά: 2,3%
Άρμα Πολιτών: 2,2%,
ενώ το 20,8% των ερωτηθέντων απαντά «δεν ξέρω – δεν απαντώ».


Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 54,8% έναντι 37,8% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς περνά μπροστά με 31,5%, έναντι 30,5% του Γιώργου Παπανδρέου.
Πρώτος ωστόσο παραμένει ο «κανένας» με ποσοστό 36,8%.
Σύμφωνα με την έρευνα 8 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν πως έρχονται χειρότερες μέρες, ενώ το 77,6% πιστεύει πως ακόμα και χωρίς την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου οι Ευρωπαίοι δεν θα άφηναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Παραπομπή Τσοχατζόπουλου

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφάσισε την Παρασκευή, με ευρεία πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μυστική ψηφοφορία, αποδεχόμενη το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Ειδικότερα, ψήφισαν 242 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα, 6 άκυρα και 4 λευκά. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216, 9 "κατά", ενώ 7 δήλωσαν "παρών", ενώ για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπέρ ψήφισαν 215, κατά 9, ενώ 8 δήλωσαν "παρών".
Κατόπιν αυτού, στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει η κλήρωση των πέντε μελών ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ: Προτάσεις για την ανάπτυξη του Δήμου Ζίτσας και της περιοχής

ΘΕΜΑΤΑ
Α΄ Ανάπτυξη:
1). Προσδιορισμός, καταγραφή και ανάδειξη όλων των επί μέρους τουριστικού ενδιαφέροντος στοιχείων του Δήμου, (ιστορικοί, αρχαιολογικοί, μνημειακοί, προσκυνηματικοί, εκθεσιακοί χώροι, οικοδομήματα, χώροι φυσικού κάλους, χώροι διαμονής και εστίασης και άλλα) δηλαδή στοιχεία που ενυπάρχουν στο γεωγραφικό περίγραμμα του Δήμου και συνθέτουν το τουριστικό του περιεχόμενο.

Ειδικότερα να γίνει:
Ι). Αποτύπωση όλων των παραπάνω στοιχείων και χώρων με τις αντίστοιχες λεζάντες ως και διαδρομές προσπέλασης προς αυτούς σε ειδικό έντυπο master plan (τουριστικό χάρτη).
ΙΙ). Προοδευτική διακίνηση και εφοδιασμός με τον τουριστικό αυτό χάρτη όλων κατ’ αρχήν των δημοτών ανά τοπική κοινότητα, ενδήμων και αποδήμων, προώθηση του χάρτη σε ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, μέσα ενημέρωσης, μέσα συγκοινωνίας, πολυχώρους και αλλού.
ΙΙΙ). Στόχοι: α). Η κατανόηση κατ’ αρχήν από το σύνολο των δημοτών ποια είναι τα στοιχεία της δικής των εδαφικότητας και εντοπιότητας (ιστορικά, πολιτιστικά κ.α.) και μεσ’ απ’ αυτά τα στοιχεία η ανάπτυξη της τοπικής συνείδησης της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης.
β). Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του τουριστικού – πολιτιστικού – παραγωγικού περιεχομένου του Δήμου σε Νομαρχιακό, Πανελλήνιο και Ευρωπαϊκό επιπεδο, ώστε προοδευτικά να γεννηθεί ρεύμα επισκεψιμότητας στο Δήμο και η μεσ’ απ’ το ρέυμα αυτό ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών.
Σημείωση: Στην πόλη των Γιαννίνων υπάρχει τουριστικό περίσσευμα, μέρος απ’ αυτό να προσεταιρισθεί από το Δήμο Ζίτσας.
IV). Παράμετροι δράσεις: Τους θερινούς μήνες να καθιερωθούν τουριστικά δρομολόγια δύο φορές την εβδομάδα, πρωϊνών και απογευματινών περιπάτων, στα αξιοθέατα του Δήμου με τα Δημοτικά λεωφορεία και συμβολικό εισιτήριο. Είναι ανάγκη οι δημότες μας να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ενδοχώρας των, σε μια προσπάθεια απόκτησης ενιαίας έκφρασης πολιτιστικής τους προβολής του δικού μας πολιτισμικού περιεχομένου.


Β΄. Η Αποδημία στο μοχλό της ανάπτυξης:
Ι). Να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει σε παράκεντρη υπηρεσία του Δήμου, ειδικό Γραφείο Αποδήμων για τους Απόδημους ή και ταξιδεμένους Εσωτερικού και Εξωτερικού και η μεσ’ απ’ αυτό το Γραφείο επικοινωνία και ενημέρωση των αποδημικών οργανώσεων που λειτουργούν με σημείο αναφοράς τους οικισμούς του Δήμου για τις όποιες καινοτομίες προωθούνται μέσα στο Δήμο και τις τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες ήθελαν παρουσιασθεί.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος παράλληλα θα συνδράμει την ενεργοποίηση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Ζίτσας και των όσων Ενώσεων έχουν περιέλθει σε αδράνεια ώστε να ισχυροποιηθεί το ενδιαφέρον των εκτός Δήμου λειτουργούντων Δημοτών για την τύχη των Δημοτικών μας πραγμάτων και τη μετακίνηση τούτου του ενδιαφέροντος στη νεότερη γενιά.
ΙΙ). Να ερευνηθεί η δυνατότητα και ωφελιμότητα Ίδρυσης και λειτουργίας εντός της περιοχής του Δήμου «Πρότυπου Οικισμού Αποδήμων Ηπειρωτών» κατά το α ανάλογο του «Αρκαδικού χωριού».
Στο παρελθόν η Πανειπηρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με την Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (Δ.Ε.Π.Ο.Σ.) είχε απευθυνθεί με εγκύκλιό της γι’ αυτό το θέμα στους Ηπειρώτες του εξωτερικού από τους οποίους και είχε εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον. Ωστόσο οι προσφορές γης από τους τότε δήμους και Κοινότητες δεν ήσαν οι αναμενόμενες.
Κρίνω ότι ο Δήμος Ζίτσας συγκεντρώνει τα απαιτούμενα εχέγγυα (Αεροδρόμιο, Ιωνία Οδός, Εγνατία Οδός, θέση, κλίμα κ.ά.).


Γ. Η υδατόπτωση της Γλυζιανής ως εναλλακτική μορφή ενέργειας:
Η υδατόπτωση (καταρράκτης) στο ύψος του ομώνυμου χώρου του Καλαμά είναι από όσα μέχρι σήμερα έχουν εκτιμηθεί αξιοποιήσιμη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον. Το 2000 – 2002 η εταιρία ΤΕΡΝΑ είχε εκδηλώσει σοβαρότατο ενδιαφέρον πλην όμως η τότε δημοτική Αρχή ανέκοψε το ρούν των συζητήσεων από λόγους καθαρά ιδεολογικοπολιτκούς.
Η αντίληψη αυτή υπήρξε άφρων και λίαν επιζήμια για τα χωριά της περιοχής. Από τον οικισμό της Ζίτσας συχνά οι γεωργοκτηνοτρόφοι βάζουν θέμα ανύψωσης των νερών του Καλαμά μέσω της αντιπαροχής ρεύματος και άρδευσης του μικρού κάμπου που βρίσκεται μεταξύ Πρωτόπαππας, Ζίτσας και Καρίτσας.


Δ. Η προάσπιση των καλλιεργειών και της επωνυμίας των προϊόντων του Δήμου:
Τα πλέον επώνυμα προϊόντα του Δήμου είναι τα κρασιά ΖΙΤΣΑΣ. Η παραγωγή σταφυλιών υπολογίζεται κατ’ έτος στους 1500 με 2000 τόνους ωστόσο καμμιά οργανωμένη φροντίδα δεν επιδεικνύεται από την πολιτεία. Οι καλλιεργητές και παραγωγοί δουλεύουν με τη δική τους και μόνο εμπειρία. Η ανάγκη θεσμοθέτησης έδρας γεωπόνου – οινολόγου στη Ζίτσα για την προστασία της γεωργικής και αμπελουργικής παραγωγής οφείλει να αποτελέσει ένα από τα πρώτα μελήματα του Δήμου. Τα κρασιά Ζίτσας πέρα από την ονομασία προέλευσης οφείλουν να αποκτήσουν και πιστοποίηση από αναγνωρισμένους αξιολογητικούς οίκους του Εσωτερικού και Εξωτερικού.
Επίσης η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία και η γαλακτοπαραγωγή αποτελούν βασικούς συντελεστές της οικονομίας του Δήμου. Ωστόσο καμμιά μέριμνα δεν φαίνεται και εδώ να λήφθηκε ποτέ για την οριοθέτηση και τον καθορισμό και εξοπλισμό ειδικών χώρων και εκτάσεων για την εγκατάσταση εκεί ποιμνίων και πτηνοτροφείων. Έτσι, μπαίνει θέμα για τον ανά οικισμό προσδιορισμό και εξοπλισμό χώρων εγκατάστασης κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
Σημείωση: Η αναστολή λειτουργίας του κτηνιατρείου Ζίτσας κάτω από την πίεση οικονομίστικων πιέσεων επέφερε ήδη σωρεία λειτουργικών παρενεργειών στην κτηνοτροφία της περιοχής.


Ε. Μετατόπιση του υπό μελέτη οδικού άξονα Πεδινής – Κακαβιάς:
Η μετατόπιση του υπό μελέτη οδικού άξονα Πεδινής – Κακαβιάς (τμήμα της Ιόνιας Οδού) από την εξαγγελθείσα θέση, δυτικότερα, όπως αυτή διατυπώθηκε προ μηνών από το Δήμαρχο κ . Ρογκότη. Κρίνω αναγκαία την ενημέρωση και οργάνωση όλων των φορέων για την ισχυροποίηση της ορθότητας της πρότασης όσο ακόμα είναι καιρός.

ΣΤ. Η Ολοκλήρωση του αναδασμού και της άρδευσης του κάμπου του Λιθινίου:
Είναι τώρα αρκετά χρόνια που το έργο λαβαίνει πιστώσεις πλην όμως δεν ολοκληρώνεται.


Ζ. Διαπλάτυνση και ομαλοποίηση του δρόμου Ζίτσας – Σακελλαρικού:
Να ενταχθεί στα υποψήφια για μελέτη έργα η διαπλάτυνση και ομαλοποίηση του δρόμου από Ζίτσα μέχρι Σακκελλαρικό.


Η. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας Ζίτσας:
Κρίνω αναγκαία την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας Ζίτσας πριν ακόμα αρχίσει η κατάρρευση. Ένα τμήμα της μπορεί να αποτελέσει παράρτημα της Εστίας αυτιστικών ατόμων «Ελένη Γύρα» με τρόφιμους τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα τα οποία θα έχουν ολοκληρώσει την περίοδο της εκπαιδευσιμότητάς των. Αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν και η Μαθητική Εστία θα δέχεται τη φθορά του χρόνου και η Εστία Αυτιστικών Ατόμων προϊόντος του χρόνου θα μετατραπεί σε άσυλο.




Θέματα που προτείνονται να συζητηθούν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και αφορούν το πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Ζίτσας.
Να ανακηρυχθεί το πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα «Ζίτσας» ως ιστορική έδρα του Δήμου «Ζίτσας», σύμφωνα με τα όσα η ιστορία της επιβάλλει και το άρθρο 6 παρ.3 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει.


Λόγοι:
Α). Ιστορικοί: Η Ζίτσα είναι επί αιώνες τώρα το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό, Διοικητικό και παραγωγικό κέντρο της περιοχής του νέου Δήμου, μέχρι και την περίοδο του Μεσοπολέμου υπερτερούσε και πληθυσμιακά. Είναι μια επώνυμη νεοελληνική πραγματικότητα που πολλαπλά υπηρέτησε το έθνος και την πατρίδα.
Με τα σχολεία της συνετέλεσε σε υψηλό βαθμό στην αφύπνιση των υποδούλων και τη διατήρηση της εθνικής των συνείδησης - με τις υπηρεσίες της έδωσε διάσταση λειτουργικότητας κράτους στην περιοχή.
Ειδικότερα στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας λειτουργεί υπό ημιαυτόνομο καθεστώς με δική της τοπική Διοίκηση (Μουχτοροδημογεροντία, Πρόεδρος και τοπικό Συμβούλιο. Υπήχθη τότε κατ’ ευθείαν στα ιερά Καθιδρύματα της Μέκκας, και τελούσε υπό την προστασία της Βαλιδέ Σουλτάνας, δεν έγινε ποτέ φέουδο (τσιφλίκι) λόγω του ειδικού της βάρους.
Τον 19ο αιώνα εμφανίζει υψηλό δείκτη παιδείας και οικονομίας και καταχωρίζεται στους τόπους προορισμού των περιηγητών.
Από το 1864 καθίσταται έδρα υποδιοίκησης (Μουδιφλίκι) με σταθμό χωροφυλακής. Το 1889 αποκτά ταχυδρομείο και τηλεγραφείο και είναι η έδρα και πρωτεύουσα του ΝΕΧΙΓΙΕ Κουρέντων και υποδιοίκηση. Στο 1913 με την απελευθέρωση διατηρεί την έδρα της επαρχίας Κουρέντων, καθίσταται δε και έδρα Ειρηνοδικείου, Συμβολαιογραφείου και επιθεωρητού εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κουρέντων – Ζαγορίου.


Ως κέντρο Παιδείας
Από το 1522/1523 λειτουργεί στη μονή Προφήτη Ηλία εκπαιδευτήριο στο οποίο φοίτησαν πολλοί μετέπειτα σπουδαίοι άντρες της εκκλησίας και του Γένους με την παρέμβαση του Κοσμά του Αιτωλού. Στο 1778 επαναλειτουργεί το επώνυμο σχολείο το «Δασκαλειό». Στα 1813 η σχολή των Ταξιαρχών και στα 1850 η Αλληλοδιδακτική Σχολή διαμορφώνουν πλήρη σχολική διαστρωμάτωση Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Ελληνικού σχολείου κατά το ανάλογο της ελεύθερης Ελλάδας. Μαζί και το Φιλήτειο Παρθεναγωγείο καθιερώνουν τη Ζίτσα ως σπουδαίο σχολικό και πρωτοποριακό κέντρο που συντελεί τα μέγιστα στην προαγωγή και οργάνωση ολόκληρης της περιοχής.
«Στο θεμέλιο λίθο» της Αλληλοδιδακτικής σχολής (1850), στον εκφωνηθέντα τότε λόγο χαρακτηρίζονται οι κάτοικοι «φιλόμουσοι και ζηλωτές της παιδείας».
Στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα πλείονες των πεντήκοντα μαθητών που φοίτησαν τότε στα σχολεία της Ζίτσας, έγιναν βραδύτερα πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών σχολών της Αθήνας και του εξωτερικού, στελεχώνοντας έτσι την υπόδουλη αλλά και την ελεύθερη Ελλάδα.
Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί ως Διοικητικό και σχολικό κέντρο αντιστεκόμενη στην πληθυσμιακή της συρρίκνωση.
Είναι η σοβαρότερη παραγωγική δύναμη εντός του Δήμου με τα επώνυμα προϊόντα των κρασιών και την κτηνοτροφία , διαθέτει σημαντικά και αξιόλογα τουριστικά ενδιαφέροντα. Οι Μονές της Προφήτης Ηλίας και Πατέρες πλούσια πινακοθήκη, τα τρία εργοστάσια παραγωγής οίνων υψηλών προδιαγραφών και πολλά άλλα συνηγορούν στον ορισμό της τουλάχιστον ως ιστορικής Έδρας.


ΙΙ). Θέμα 2ο : Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χαρακτηρισμού ως Διατηρητέων κτισμάτων και υπαγωγής των στα νεώτερα μνημεία.
α. Το οικοδόμημα της πρώην Αλληλοδιδακτικής Σχολής, κτίσμα και αρχιτεκτόνημα του 1850.
β. Το μοναδικό ίσως στο νομό κτίσμα του 1917, όπου στεγάζεται σήμερα το Ειρηνοδικείο.


ΙΙΙ). Να κινηθούν όλες οι διαδικασίες και να εξευρεθεί άμεσα πίστωση για τη λειτουργία της Δημοτικής πινακοθήκης Ζίτσας, στην οποία στεγάζεται σήμερα μεγάλος αριθμός έργων τέχνης (Δωρεά Κ. Μαλάμου και άλλων καλλιτεχνών).
Σημείωση: Για την ανακατασκευή του κτιρίου δαπανήθηκαν στο παρελθόν πολλά εκατομμύρια δραχμές, γιαυτό και δεν είναι νοητό ένα τέτοιο πολιτιστικό στοιχείο να μένει ανενεργό.


Λάμπρος Δρόσος
Μέλος & πρώην Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν την αντέχει η οικονομία

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς  δηλώνει στη Real News, που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

«Και το καλύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, όταν δεν το αντέχει η κοινωνία, δεν έχει ελπίδες. Έχουμε, λοιπόν, μια κατάσταση, όπου την πολιτική που εφαρμόζεται δεν την αντέχει η οικονομία -το δείχνουν όλοι οι αριθμοί- και δεν την αντέχει ούτε η κοινωνία - το δείχνουν οι εικόνες από την Ελλάδα που κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Όλοι ανησυχούν ακόμα και για χειρότερα. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται τρία πράγματα: εναλλακτικό σχέδιο (plan B), μια άλλη κυβέρνηση με αξιοπιστία να το εφαρμόσει και μια ομαλή μετάβαση, από το αρχικό σχέδιο που απέτυχε, στο εναλλακτικό σχέδιο.
 Η Νέα Δημοκρατία παρέχει και τα τρία» δηλώνει ο κ. Σαμαράς.
 Ο κ. Σαμαράς δηλώνει  ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει και ότι καταφεύγει σε επικοινωνιακούς ελιγμούς με πρόταση για δημοψήφισμα.
Μόνη λύση οι εκλογές τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Το «σύνδρομο της Αντουανέτας» είναι αυτό ακριβώς: φωνάζει ο λαός για ψωμί κι εσύ να του μιλάς για... παντεσπάνι.
Αν το θέλουν τόσο πολύ, ας κάνουν το καλύτερο «δημοψήφισμα»: ας κάνουν εκλογές!
Γιατί, όσο «ανεβάζουν» επικοινωνιακά τον σχεδιασμό για δημοψήφισμα, τόσο θα ανεβαίνει μέσα στην κοινωνία το αίτημα των εκλογών» τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, η ΝΔ δεν θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και υπογραμμίζει «το είπαμε ήδη.
Αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, δηλαδή η πολιτική της ασφυξίας, κι αν δεν δοθεί στην οικονομία μας η δυνατότητα να ανακάμψει, εμείς θα την καταψηφίσουμε»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την Δευτέρα 4 Ιουλίου

Την 04-07-2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.30 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Έγκριση τρόπου εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή εξωτερικού πυροσβεστικού δικτύου στο Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ, σε βάρος των πιστώσεων του έργου της ΣΑΕΠ 018/3 Ηπείρου με ΚΑ 2006ΕΠ01830166 «Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου».
2.Έγκριση μίσθωσης μηχανήματος ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με την αριθμ. 2084/24-06-2011 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας, για την κοπή της ανεπιθύμητης βλάστησης και την αποκατάσταση ορατότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Άρτας.
3.Έγκριση μετακίνησης της Σταυρούλας Πετρά και του Κων/νου Χουλιάρα, υπαλλήλων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας, και έγκριση της σχετικής δαπάνης, για τη συμμετοχή τους σε ενημερωτικό σεμινάριο που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, την 6, 7 και 8-07-2011.
4.Έγκριση μετακίνησης της Θεοδώρας Χαρίση, υπαλλήλου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων, και έγκριση της σχετικής δαπάνης, για τη συμμετοχή της σε ενημερωτική συνάντηση για; θέματα επισκοπήσεων γεωργικής σημασίας που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, τη δεύτερη εβδομάδα του μηνός Ιουλίου 2011, διάρκειας δύο (2) ημερών.
5.Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη διοργάνωση Ημερίδας στις 15-07-2011 στα Ιωάννινα, με τίτλο «Τεχνολογία-Περιβάλλον και Κτηματολόγιο – Συν λειτουργία και αλληλεπίδραση» και έγκριση των αντίστοιχων δαπανών.
6.Έγκριση διαφημιστικής καταχώρησης στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ της Περιφέρειας Ηπείρου.
7.Έγκριση ανάθεσης σε ιδιωτικό συνεργείο, του έργου της μεταφοράς αρχειακού υλικού κ.λπ., από τη Δ.Υ.Σ.Α. – Δ.Ε.Κ.Ε. προς τους χώρους του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
8.Δικαστική εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου Π.Ε. Θεσπρωτίας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Θεσπρωτίας), ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την με αριθμ. καταθ. Ε3571/2011 αίτηση ακύρωσης (με αίτηση αναστολής εκτέλεσης με προσωρινή διαταγή) των Αθανασίου Φωτίου και Νικολάου Φωτίου, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Υπουργού Ε.Δ.Δ.Η.Δ., του Υπουργού Οικονομίας Αντ/τας & Ναυτιλίας, του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, της νυν Περιφέρειας Ηπείρου Π.Ε. Θεσπρωτίας, πρώην Ν.Α. Θεσπρωτίας και του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, για την ακύρωση 1) της με αριθμ. 5205/15-02-2011 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 2) της με αριθμ. 686/02-12-2010 απόφασης του πρώην ΓΓΠ Ηπείρου, με την οποία γίνεται «επαναφορά» σε ισχύ της με αριθμό 454/21-07-2010 ανακλητικής απόφασης του ιδίου πρώην ΓΓΠ Ηπείρου της με αριθμό 4891/23-07-92 απόφασης παραχώρησης του Νομάρχη Θεσπρωτίας (όπως αυτή διορθώθηκε με την με αριθμό 181/22-1-2007 διορθωτική απόφαση του πρώην ΓΓΠ Ηπείρου ως προς την έκταση του γηπέδου από δύο (2) σε τέσσερα (4) στρέμματα, η οποία είχε ακυρωθεί με την με αριθμό 486/5-8-2010 απόφαση του πρώην ΓΓΠ Ηπείρου) και 3) κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.
9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση υδραύλακα ποταμού Αώου», αναδόχου Θωμά Τόλη, μέχρι την 31-12-2011.
10.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας στην 13α επαρχιακή οδό και προστασία κοίτης ρέματος στο Τ.Δ. Κοκκινόχωμα», αναδόχου Χρήστου Μποροδήμου ΕΔΕ, μέχρι την 29-08-2011.
11.Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 16-06-2011 δημοπρασίας με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αποκατάσταση ζημιών Αντλιοστασίων Υψηλής Ζώνης Σκάλας Φιλιατών» προϋπολογισμού € 55.000,00 με ΦΠΑ.
12.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
13.Έγκριση της μελέτης του έργου «Κατασκευή εξωτερικού πυροσβεστικού δικτύου στο Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ και της διακήρυξης της δημοπρασίας του, με τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού βάσει των διατάξεων του άρθρου 29 του Ν. 3669/08 ΚΔΕ, με μέριμνα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΜΕΤΣΟΒΟ: 27ο Αντάμωμα των Βλάχων

Το 27ο Αντάμωμα της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Μέτσοβο. Συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 χορευτές από όλη την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει εκτός από εμφανίσεις χορευτικών συγκροτημάτων, μια σειρά εκδηλώσεων παραδοσιακών εθίμων των Βλάχων, που οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι προσπαθούν να διατηρήσουν για να τα γνωρίσουν και οι νεώτεροι.
Ο δήμαρχος Μετσόβου, κ. Νίκος Τσομπίκος, με ανακοίνωσή του, αφού χαρακτηρίζει το Αντάμωμα των Βλάχων σαν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τον Δήμο του, καλωσορίζει τους συμμετέχοντες και καλεί Ηπειρώτες και μη να συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου, για να γνωρίσουν από κοντά την βλάχικη μουσική και χορούς.