Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στον αέρα ….. Υπολείπονται έσοδα άνω του 1 δισ. Ευρώ το 2010


Στον αέρα βρίσκεται ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για εισπράξεις 5,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα κατά 6% σε ετήσια βάση και να περιοριστεί το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ.

Παρά τη «συνδρομή» της περαίωσης, η βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων όπως το ΕΤΑΚ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οδηγεί σε σοβαρές αποκλίσεις έναντι του στόχου, καθώς τα έσοδα αυτά θα εισπραχθούν ουσιαστικά το νέο έτος.

Κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους η μείωση του ΑΕΠ φτάνει στο 3,8%, με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους να ανεβάζει την ύφεση στο 4,2% και τις προβλέψεις να μιλούν για 3% το 2011.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία των εισοδημάτων και των μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, ενώ οδηγεί σε χαμηλότερη της προβλεπόμενης αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ποτών.

Μετά τις αλλεπάλληλες καθοδικές αναθεωρήσεις της πρόβλεψης για την αύξηση των καθαρών εσόδων του φετινού τακτικού προϋπολογισμού, από το 13,7% τον Ιούλιο, στο 8,7% τον Οκτώβριο και στο 6% τον Νοέμβριο, η αρνητική απόκλιση μεταξύ εισπρακτικού στόχου και εισπρακτικής επίδοσης περιορίστηκε από τα 3,7 δισ. ευρώ σε μόλις 380 εκατ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010.

Ωστόσο, κατά το Δεκέμβριο, το ποσό που απομένει να εισπραχθεί για να επιτευχθεί ο νέος, πολύ πιο χαμηλός εισπρακτικός στόχος είναι πολύ μεγάλο. Φτάνει τα 5,9 δισ. ευρώ. Πέρυσι τον Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είχαν ανέλθει σε 5,1 δισ. ευρώ.

Έτσι, για να εισπραχθούν φέτος τον Δεκέμβριο 5,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιτευχθεί ρυθμός αύξησης 13,5%.

Αυτός ο τόσο υψηλός ρυθμός αύξησης είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην οικονομία. Παράλληλα, ο φετινός προϋπολογισμός θα στερηθεί τελικά προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους άνω των 450 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ του 2009 «ξεπάγωσε» μόλις πρόσφατα, καθώς πριν από λίγες ημέρες ταχυδρομήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περίπου 300.000 σημειώματα του φόρου αυτού, προς ισάριθμους φορολογουμένους.

Απομένουν όμως να εκδοθούν και να αποσταλούν τουλάχιστον άλλα 500.000 εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009. Επιπλέον, εκκρεμεί η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν τα φυσικά πρόσωπα την 1η/1/2010, προκειμένου να υπολογιστεί και να καταλογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας σε όσους κατείχαν την 1η/1/2010 κτίσματα και οικόπεδα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σημαντική υστέρηση αναμένεται, τελικά, να σημειωθεί και στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η υστέρηση των εσόδων αυτών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ, οπότε η υστέρηση των συνολικών εσόδων του γενικού κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ: Αυξήσεις έως 13,7%


Από 1ης Ιανουαρίου του 2011, τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά.
Οι αυξήσεις και οι μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά θα γίνουν ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.
Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:
-Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.
-Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.
-Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.
-Από 1201-1600 kwh αύξηση επίσης 2,7 %.
-Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.
-Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.
-Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013. Με το ισχύον καθεστώς οι οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά τιμολόγια ενώ σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών υπήρχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω του κόστους. Για τον ίδιο λόγο, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται κατά 5 % ενώ:
-Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9 % αντίστοιχα.
-Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3 % στο εμπορικό και αυξήσεις 6.1 % στο βιομηχανικό τιμολόγιο.
-Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4 % και 13,5 % αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50 % τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).
Στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η αξία του ηλεκτρικού (πάγιο και ενέργεια). Δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ ενώ δεν έχει υπολογιστεί και η αύξηση στο ΦΠΑ, που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και ισχύει επίσης από 1ης Ιανουαρίου (από το 11 στο 13 %).
-Μείωση 0,94 % παρουσιάζει η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο ενδεκάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης αύξησαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 5,36 % ενώ στον οικιακό τομέα και τις μικρές επιχειρήσεις η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,44 %.
Σε υψηλά επίπεδα (+32 % από πέρυσι) διατηρείται η υδροηλεκτρική παραγωγή, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων, ενώ δραστική μείωση, πάνω από 90 %, καταγράφεται στην παραγωγή ρεύματος από πετρελαϊκές μονάδες (εκτός νησιών που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τέτοιους σταθμούς).

ΙΚΑ: Μείωση έως 25% στις εργοδοτικές εισφορές


«Παράθυρο» για τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών «ανοίγει» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στους εργοδότες που θα δεχτούν να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά από την 1η/7/2011 με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να «χτυπούν» κάρτα όταν προσέρχονται και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» που θα παρουσιάσουν, ίσως και αυτήν την εβδομάδα, η υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης. Το σχέδιο νόμου προγραμματίζεται να ψηφιστεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, δήλωναν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι «όσοι εργοδότες δεχτούν τις λειτουργικές αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν όφελος».

Η κάρτα εργασίας θα ισχύσει προαιρετικά και θα επιβραβεύει τους «συνεπείς» (όσους δηλ. εμφανίζουν τον αριθμό των απασχολούμενων, τα πραγματικά ωράρια εργασίας τους και τις αμοιβές) με την έκπτωση του 10% επί των ασφαλιστικών εισφορών που θα αναλογούν.
Η καθιέρωση της «ηλεκτρονικής» κάρτας εργασίας θα εγκαινιαστεί την 1η Ιουλίου του 2011, καθώς από αυτήν την ημερομηνία και μετά η απόδοση - πληρωμή των εισφορών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών και ταυτόχρονα με τις πληρωμές των μισθών και των φόρων.
Η κάρτα εργασίας εντάσσεται σε ένα πακέτο μέτρων για το «χτύπημα» της αδήλωτης εργασίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011 με στόχο να περιοριστεί η απώλεια εσόδων (10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση) που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΥΠΑΑ: Φθηνότερο το φετινό γιορτινό τραπέζι


Φθηνότερο κατά 7% και πάνω θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε σχέση με το περσινό, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι τιμές σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για έξι άτομα θα κοστίζει φέτος 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, την ίδια ημέρα τιμοληψίας, στις 16 Δεκεμβρίου.
Η τιμή της γαλοπούλας εμφανίζει πτώση σε σχέση με πέρυσι έως και 14,75%, το χοιρινό έως και 4,15%, το αρνάκι έως και 6,75%, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και οι τιμές των υπόλοιπων κρεάτων.
Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα εμφανίζονται και αρκετές τιμές των οπωροκηπευτικών (τομάτες 24,79% και λάχανο 11,67%).
Επιπλέον, οι τιμές των κουραμπιέδων και των μελομακάρονων σημείωσαν πτώση κατά 16,53% και 7,69% αντίστοιχα.

«Η αγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί καθόλη την διάρκεια των εορτών», δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξη κ. Ντίνος Ρόβλιας και συμπλήρωσε: «Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας με συνεχείς ελέγχους καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο φθηνό από πέρυσι, και πράγματι είναι».

ΟΑΕΔ: Αναστέλλονται οι αιτήσεις για τα πρόγραμμα


Την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η αναστολή γιατί οι ενισχύσεις που προβλέπονται στο παραπάνω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» (2009/C83/01).

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις αρχές του 2011, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ως προς το καθεστώς ενίσχυσης, ως προς τον ανώτατο αριθμό επιχορηγουμένων θέσεων, καθώς και ως προς την κατηγορία των επιχειρήσεων με βάση τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού.

Οι ενισχύσεις που θα χορηγηθούν, θα βασίζονται πλέον στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και η σχετική πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον ίδιο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Οπλοστάσιο σε χωριό (Βήσσανη) κοντά στα Ελληνοαλβανικά συνόρα


Ομάδα με διαρκή δράση είχαν συγκροτήσει πέντε τουλάχιστον άτομα, η οποία δραστηριοποιούνταν στα ελληνοαλβανικά σύνορα με βασικό αντικείμενο την εμπορία όπλων. Τα άτομα αυτά, Έλληνες και Αλβανοί, συνελήφθησαν και στην κατοχή τους βρέθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.
Η επιχείρηση οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Αθήνας, αφού όπως αναφέρουν πηγές, οι πληροφορίες που είχαν φτάσει έκαναν λόγο για διακίνηση ναρκωτικών.
Το περασμένο Σάββατο, άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών έφτασαν στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου και έθεσαν σε εφαρμογή την επιχείρηση. Σε αυτή μετείχαν ακόμη άνδρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας και στο τελευταίο της στάδιο και άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.

Το Σάββατο που μας πέρασε, πριν το μεσημέρι, οδηγήθηκαν στην σύλληψη ενός ατόμου, που δραστηριοποιούνταν σε χωριό του Δήμου Πωγωνίου, συγκεκριμένα στην Βήσσανη και είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών.
Κατά την επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αντηλλάγησαν και πυροβολισμοί, αφού ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει.
Από την έρευνα που ακολούθησε, στην κατοχή του δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, αλλά εντοπίστηκαν διάφορων τύπων όπλα.
Η σύλληψη δεν ανακοινώθηκε και η έρευνα συνεχίστηκε υπό άκρα μυστικότητα. Έτσι τις επόμενες ώρες οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στην σύλληψη τεσσάρων ακόμη ατόμων στο Νομό Ιωαννίνων και στις Αχαρνές Αττικής. Τριών Αλβανών, ηλικίας 18, 20 και 36 ετών και μίας γυναίκας 48 ετών.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορίας που ανέφερε ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων και κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα δραστηριοποιούνται Αλβανοί και Έλληνες, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ομάδα δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό την εισαγωγή στην Ελλάδα, τη μεταφορά, την αποθήκευση και στη συνέχεια την πώληση όπλων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής αρχής


Έγινε χθες το απόγευμα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων.
Ο κ. Φίλιος ζήτησε από όλους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρώτη φάση λειτουργίας του «Καλλικράτη» ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα, ώστε να εναρμονιστούν οι λειτουργίες του νέου Δήμου, με απώτερο στόχο να αποδοθούν ταχύτατα στους συνδημότες οι υπηρεσίες και τα οφέλη που προσδοκούν από τα νεοκλεγέντα όργανα.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Παρουσιάζει το πρόγραμμα της ΝΔ


Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζει το πρόγραμμα της ΝΔ σήμερα στις 11.30 στα γραφεία του κόμματος.
Κύκλοι της Ρηγίλλης αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι αμέσως μετά τις γιορτές οι εκλογές είναι πιθανές ανά πάσα στιγμή.
Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, με δεδομένη τη μη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τα δύσκολα που έρχονται μετά τη 4η δόση του δανείου, πιθανότατα θα χρειαστεί να προσφύγει στις κάλπες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: «Να εξαιρεθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τον κανόνα 'ένας προς πέντε'»


«Η υφιστάμενη δύναμη της ΕΛΑΣ, υπολείπεται σημαντικότατα της οργανικής της δύναμης» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές, πως για τα σώματα ασφαλείας, δεν θα πρέπει να ισχύσει ο κανόνας ‘μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις’ που θα ισχύσει στο υπόλοιπο Δημόσιο».

Ο κ. Παπουτσής κάλεσε σε συστράτευση τα κόμματα και το σύνολο της κοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κοινωνικής βίας, που παρατηρείται εσχάτως.

«Η συστηματικά συγκρουσιακή διεκδίκηση αιτημάτων, μπορεί να προσφέρει σε ορισμένους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη καθώς ψαρεύουν στα θολά νερά ανασφάλειας και αδιεξόδων, αλλά ως αποτέλεσμα, βυθιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο διαρκώς κλιμακούμενης βίας» ανέφερε ο κ. Παπουτσής, διακρίνοντας και έναν επικίνδυνο εθισμό της κοινωνίας στη βία, την οποία πλέον, αποδέχεται μοιρολατρικά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Όχι» στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων


Την πολιτική ενοποίηση πρόταξε έναντι των οικονομικών διαχωρισμών ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, τασσόμενος κατά της προσπάθειας δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο ταχυτήτων.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Βίλφριντ Μαρτένς, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη της ενότητας και της αλληλεγγύης πρέπει να νικήσει την Ευρώπη της αμοιβαίας καχυποψίας».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρτένς απευθυνόμενος στον κ. Αντώνη Σαμαρά δήλωσε πως είναι εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η ΝΔ κάτω από τη δική του ηγεσία έχει αναζωογονηθεί και έχει πάρει τη δυναμική της στη ελληνική κοινωνία.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα με τον νέο χρόνο


Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών έρχονται από την 1η μέρα του νέου χρόνου και οι αυξήσεις αυτές, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα κυμανθούν γύρω στο 4% με 5%, ενώ κάποιες άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων ενδεχομένως να μειωθούν. Παράλληλα, αναπόφευκτη θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα στην επόμενη τριετία, η οικοδόμηση ενός συστήματος συντάξεων όπου ο καθένας πολίτης θα έχει τον δικό του αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξελίξεις αυτές.

Αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος κ. Π. Παπανικολάου με δημοσιογράφους για την παρουσίαση των μελλοντικών στόχων της εταιρείας. Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων επισημάνθηκε ότι σημαντική αιτία της ανόδου πέρα από την άνοδο των ορίων ασφαλιστικής κάλυψης είναι η άνοδος του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις και αναμένεται να συμβάλλουν στην επιβάρυνση του ασφαλίστρου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011 και καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά ανεβαίνουν στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο τα οικογενειακά επιδόματα


Δεν θα ισχύσει τελικά το εισοδηματικό κριτήριο των 40.000 ευρώ ετησίως για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας.

«Η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου δίνει ελάχιστα χρήματα και πολιτική αντιπαράθεση, σκεφτήκαμε λοιπόν να το απαλείψουμε», εξήγησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποιώντας ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Με τις αποφάσεις αυτές θίγονται 500.000 οικογένειες, σχολίασε ο κ. Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ, που νωρίτερα είχε ενημερώσει τον υπουργό ότι οι πολύτεκνοι του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό «Ηρώδης» και τον είχε προειδοποιήσει ότι υποθηκεύει το πολιτικό του μέλλον.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σκέψεις για περίοδο «χάριτος» στα κλειστά επαγγέλματα


Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει περίοδο «χάριτος» για τα κλειστά επαγγέλματα, παρά τις ισχυρές πιέσεις της τρόικας για το άμεσο άνοιγμα περίπου 150 επαγγελμάτων.

Το νομοσχέδιο-σκούπα θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή με τη νέα χρονιά και θα υπάρξει περίοδος διαβούλευσης και εξάμηνη μεταβατική περίοδος για να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ρόλο στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι έπαιξαν οι κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν, καθώς η κοινωνία -και οι αντοχές της- δοκιμάζεται από τις απεργίες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα θίξει μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που κλείνει, ουσιαστικά, την κυβερνητική ατζέντα για το 2010, θα συζητηθούν επίσης το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στους υπουργούς του ότι «το 2011 είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών» και θα δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με γρήγορα βήματα.
ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr

Α+Β ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλειστές αύριο Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου από τις 10:30 λόγω συνέλευσης των εφοριακών


Την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εφοριακών Νομού Ιωαννίνων την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων – γραφεία του Συλλόγου (3ος όροφος κτιρίου ΔΟΥ).
Για τη διευκόλυνση των εργασιών της συνέλευσης αποφασίστηκε η συναλλακτική κίνηση στην Α’ και Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων, στην Κτηματική Υπηρεσία, στο ΣΔΟΕ, στο ΠΕΚ Ηπείρου και στην Οικονομική Επιθεώρηση Ηπείρου να σταματήσει στις 10.30 το πρωί.
Επίσης, οι περιφερειακές ΔΟΥ Κόνιτσας, Μετσόβου και Δελβινακίου δε θα λειτουργήσουν την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Σύλλογος Εφοριακών Νομού Ιωαννίνων ζητά την κατανόηση των συμπολιτών και παρακαλεί τους φορολογούμενους να φροντίσουν να πραγματοποιήσουν έγκαιρα τις συναλλαγές τους.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Καμιά παράταση


Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και καλεί τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ΙΧ να προμηθευτούν έγκαιρα τα σήματα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, η εκτύπωση και η αποστολή όλων των ειδοποιητηρίων τελών κυκλοφορίας του 2011 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια. Η τελευταία παρτίδα περιελάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0.

Η προθεσμία για την προμήθεια του σήματος λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

ΣΔΟΕ: Έλεγχοι στην αγορά


Πρόστιμα άνω του 1,9 εκατομμυρίου ευρώ επεβλήθησαν σε επιχειρήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου 2010 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2010.
Tα πρόστιμα επεβλήθησαν έπειτα από ελέγχους των μεικτών κλιμακίων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες, την Ελληνική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ.
Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα ελέγχθηκαν 895 επιχειρήσεις και επεβλήθησαν 290 διοικητικά πρόστιμα και 46 ποινικές διώξεις επί συνόλου 336 διαπιστωμένων παραβάσεων.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: «Φως» για τους μετανάστες


«Φως» φαίνεται στο τέλος του τούνελ της υπόθεσης των απλήρωτων ξένων εργαζόμενων των θερμοκηπίων Τζαρτζούλη, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας μπροστά στη νομαρχία.
Το Σάββατο το βράδυ οι δύο πλευρές συναντήθηκαν, αφού είχαν προηγηθεί δύο επαφές υπό την πίεση της κινητοποίησης εργαζόμενων και των ανθρώπων που τους συμπαράστάθηκαν, αλλά και των μηνύσεων καθώς και των παρεμβάσεων από τοπικούς φορείς.
Ο κ. Τζαρτζούλης υπέγραψε συμφωνητικό με το οποίο ανανγνωρίζει το χρέος των 65.000 ευρώ και την αποπληρωμή του. Γι αυτήν, θα γίνει αίτηση για δάνειο σε τράπεζα με υποθήκευση ακινήτου της εταιρίας, ώστε να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι.
Παρέμβαση θα κάνουν δήμαρχος και περιφερειάρχης ώστε να εκτονωθεί η κρίση. Οι πρώτες ενέργειες θα γίνουν Δευτέρα πρωί. Οι μετανάστες, στους οποίους καθημερινά συμπαραστέκονται αρκετοί πολίτες.

ΠΗΓΗ:www.agon.gr