Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα με τον νέο χρόνο


Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών έρχονται από την 1η μέρα του νέου χρόνου και οι αυξήσεις αυτές, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα κυμανθούν γύρω στο 4% με 5%, ενώ κάποιες άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων ενδεχομένως να μειωθούν. Παράλληλα, αναπόφευκτη θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα στην επόμενη τριετία, η οικοδόμηση ενός συστήματος συντάξεων όπου ο καθένας πολίτης θα έχει τον δικό του αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξελίξεις αυτές.

Αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος κ. Π. Παπανικολάου με δημοσιογράφους για την παρουσίαση των μελλοντικών στόχων της εταιρείας. Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων επισημάνθηκε ότι σημαντική αιτία της ανόδου πέρα από την άνοδο των ορίων ασφαλιστικής κάλυψης είναι η άνοδος του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις και αναμένεται να συμβάλλουν στην επιβάρυνση του ασφαλίστρου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011 και καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά ανεβαίνουν στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.