Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το «Οδοιπορικό Υγείας» στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου

ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το οδοιπορικό υγείας και αλληλεγγύης συνεχίζοντας την -από δεκαετίας- εκστρατεία ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων, μετά από πρωτοβουλία και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, φιλοξενήθηκε στους Ασπραγγέλους, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Ζαγορίου και της εκκλησιαστικής επιτροπής. 
Μετά την κατανυκτική αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, στην οποία παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γ. Μητροκώστα, Β. Παπαχρήστου, Ν.Τύρου-Ούζα και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Σταυρούλα Τσιάρα, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων και αλληλεγγύης, με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Σπύρου και ο αιδεσιμολογιώτατος π. Ιωάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος υπηρετεί την εκκλησία του χωριού την τελευταία οκταετία, με τη βοήθεια της εκκλησιαστικής επιτροπής και των κατοίκων. 
Αξιοσημείωτη είναι, άλλωστε, η ευαισθησία της ενορίας Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων σε θέματα φιλανθρωπίας και δωρεών σε διάφορους οργανισμούς (νοσοκομεία, φυλακές) ενώ και στην έδρα του Δήμου λειτουργεί κατάστημα αλληλεγγύης. 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι χάρισμα να μπορείς να προσφέρεις στο κοινό καλό, είναι χάρισμα αυτό που διαθέτει ο καθηγητής κ. Φούσας και τα άλλα μέλη της επιστημονικής του ομάδας, τον ευχαριστούμε που υπηρετεί αυτό το οδοιπορικό για πολλά χρόνια, με αγάπη και συνέπεια και του ευχόμαστε να συνεχίσει». 
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη για την «βοήθειά του ποικιλοτρόπως στο Νομό Ιωαννίνων» αλλά και στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη «συνεχή και συχνή του παρουσία στα χωριά του Δήμου».
Στην ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Β. Σπύρου ανέφερε:
«Εμείς οι Βελλαΐτες, όπως ο ομιλών και ο Στέφανος έχουμε κοινό κώδικα επικοινωνίας, η Βελλά αποτελεί πνευματικό φάρο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Σεβασμιότατος στηρίζει την όλη προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι έχασαν όσοι δεν συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση. Επειδή, όμως, έχουμε μια πρωτιά, ως ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος, θέλουμε και ζητούμε από το Σεβασμιότατο και τον κ. Φούσα να το επαναλάβουμε στο Δήμο μας».
Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Βελλαΐτης και Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, παρουσίασε πρότυπα ανάπτυξης της περιοχής, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του Δήμου Ζαγορίου, με έμφαση της αξιοποίηση της νεολαίας.
Στο Δήμαρχο Ζαγορίου παραδόθηκε φαρμακευτικό υλικό, ως προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για τους ανασφάλιστους κατοίκους του Δήμου. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Παπαχρήστου, ο πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Βελλαΐτης κ. Γιώργος Κάτσινος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Φλώρος και τα μέλη κ.κ. Στέφανος Κωλέττας και Σωκράτης Μπαλάφας, ο Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Οδυσσέας Κιτσάκης, ο αρχιτέκτων-μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής κ. Θωμάς Τσόλης, επισκέπτες και κάτοικοι των Ασπραγγέλων και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Δήμου. 
Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογίας του Τζανείου Νοσοκομείου, αποτελούσαν ο ιερολογιώτατος π. Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» και οι κ.κ.: Γεώργιος Βόβας, Καρδιολόγος του Γ.Ν. Αγρινίου, Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος, Παρασκευή  Κίτσου, χειρουργός οδοντίατρος, Νικόλαος Νάστος, μαιευτήρας-γυναικολόγος, Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος – Χειρ. Οδοντίατρος, Ευάγγελος Παππάς, διδάκτωρ Ψυχιατρικής, Θάνος Παππάς, Παιδίατρος, Βάια Ρούντου, χειρουργός οφθαλμίατρος,  Ευθαλία  Στεφανάκη, ειδικός αλλεργιολόγος-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας, Σίσυ Τασσολάμπρου, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, Λούση Τάτση, Γενικός Γιατρός, Χρήστος Χαρίτος, ορθοπαιδικός, Ζαχαρίας Χριστογιάννης, καρδιολόγος, Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων – Msc και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Δευτέρας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ισχυρούς ανέμους και πιθανόν τις χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι οι εξής:
Την Τρίτη τα νησιά του Ιονίου (αρχικά τα βορειότερα και σταδιακά και τα υπόλοιπα), την Ήπειρο και βαθμιαία από τις βραδινές ώρες τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Πελοπόννησο.
Την Τετάρτη εκτός από τις παραπάνω περιοχές θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Προβλέπεται σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων από το βράδυ της Τετάρτης.

Άρτα: Φορτηγό παρέσυρε 86χρονη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της

Σήμερα (06-11-2017) το πρωί, στην Άρτα, Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο οδηγούμενο από 45χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 86χρονη πεζή ημεδαπή, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 86χρονης.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. 3-11-2017

Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική
συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  3-11-2017 [Πρακτικό Νο 14/3-11-2017] αριθμός  αποφάσεων  και  περίληψη τους.
ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Πωγωνίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση κόστους λειτουργίας.  ΑΠΟΦΑΣΗ 216.
2. Ανάθεση προμηθειών εξοπλισμού Κοινωνικού Παντοπωλείου και παροχής συσσιτίου Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  217.
3. Συνδιοργάνωση αγώνων «Τζούντο» στο κλειστό γυμναστήριο Καλπακίου – ψήφιση πίστωσης – παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  218.
4. Έγκριση προσφυγής στη διαδικασία αναδόχου της άγονης προμήθειας ειδών αρτοποιείου για σίτιση παιδικών σταθμών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  219. 
5. Έγκριση 11ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2017 του Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  220.
6. Έγκριση  3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2017 του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου. ΑΠΟΦΑΣΗ  221.
7α. Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2017ΕΠ53000002 «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2017-19», για το υποέργο: «Ολοκλήρωση έργου: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Παρακαλάμου Δήμου Πωγωνίου» ΑΠΟΦΑΣΗ 222.
7β. Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2017ΕΠ53000002   «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2017-19», για το υποέργο: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης για την γεώτρηση στον Άγιο Κοσμά Δήμου Πωγωνίου» ΑΠΟΦΑΣΗ 223. 
 7γ. Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2017ΕΠ53000003  «Συντήρηση – αποχιονισμός – αποκατάσταση εθνικού, επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου Π.Η. 2014-16», για το υποέργο: «Βελτίωση – αποκατάσταση   εσωτερικής οδοποιίας οικισμών Κτισμάτων και Νεοχωρίου Δήμου Πωγωνίου»  ΑΠΟΦΑΣΗ 224.
8. Επί αιτήσεως για διαγραφή τελών ύδρευσης στην Τ.Κ. Δολιανών. ΑΠΟΦΑΣΗ 225
9. Καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης της μίσθωσης δημοτικού καταστήματος – ξενώνα, μετά από δημοπρασία, στην Τ.Κ. Λάβδανης.  ΑΠΟΦΑΣΗ 226.
ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Έγκριση τοπογραφικής μελέτης [2η επικαιροποίηση] με τίτλο: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης στη θέση «Άγιος Γεώργιος στην Τ.Κ. Δολιανών»  ΑΠΟΦΑΣΗ  227.
2. Έγκριση  δημοπράτησης  Δημοτικού ακινήτου [Αναψυκτηρίου] στην Τ.Κ.  Ρεπετίστας.  ΑΠΟΦΑΣΗ  228.
                                                            
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας κλοπής σε διώροφη οικία στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, υπόθεση απόπειρας κλοπής σε διώροφη οικία στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός 35χρονου υπηκόου Αλβανίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, κατά το χρονικό διάστημα από 01 έως 28-09-2017, ο 35χρονος αφού διέρρηξε διώροφη οικία στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας, εισήλθε στο εσωτερικό και ερεύνησε τους χώρους, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα του Δ.Σ. για τη διάθεση αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Με αφορμή τα περί διαθέσεως αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου εξέδωσε το εξής ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, παρότι αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες της Πατρίδας μας, εκτιμά ότι οι συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας του 2015 έχουν ξεπεραστεί - όπως εξάλλου τονίζεται και από όλες τις επίσημες κυβερνητικές αρχές - και ότι δεν υφίσταται πλέον επείγουσα ανάγκη μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Θεωρούμε παράδοξο, σε μια περίοδο που εξελίσσεται ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, να επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, η καταστρατήγηση της κατοχυρωμένης με το άρθρο 102 του Συντάγματος διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλούμε την ΚΕΔΕ να εξαντλήσει όλες τις πολιτικές και νομικές δυνατότητες αποτροπής των δυσμενών εξελίξεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου επισημαίνει, με έμφαση, ότι εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα κρίσιμα θέματα σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία σε συνδυασμό και με τις τεράστιες περικοπές των κρατικών πόρων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία και την προσφορά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελούν προπύργιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και στήριξης των τοπικών οικονομιών.
Καλούμε την κυβέρνηση να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένα ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις με στόχο την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Μέχρι τότε, οι αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων και του Τακτικού μας Συνεδρίου, με τις οποίες εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κυβερνητικές επιδιώξεις και υπερασπίζουμε την τήρηση και την εφαρμογή του Συντάγματος για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι οποίες μας καλούν να μη καταθέσουμε τα χρήματα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, μας δεσμεύουν».


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, την 03-11-2017 το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 34 και 72 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, οι δύο δράστες κατείχαν στα σπίτια τους τα παρακάτω:
οκτώ συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (94,4) γραμμαρίων
μία συσκευασία που περιείχε κοκαΐνη, βάρους (2,1) γραμμαρίων
μία συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη, βάρους (0,9) γραμμαρίων
Οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Από 30 Νοεμβρίου ως 2 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγεται ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου 2017, καλεί τους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν σε δημόσια διαβούλευση, για μια σειρά από βασικά ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, οι αιρετοί έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Οι απόψεις που θα κατατεθούν, θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση των θέσεων της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα τεθούν προς ψήφιση στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης. 

Εκδήλωση της Αδελφότητας Αγναντινών Αθήνας για τα 40 χρόνια της εφημερίδας, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ώρα 18.30

Ανακοίνωση
Τα 40 της χρόνια κλείνει η εφημερίδα της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθήνας "Αγναντα Άρτας" και το Δ.Σ. της Αδελφότητας σας προσκαλεί στην Αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Κλεισθένους 15, 7ος Όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, τη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18.30΄, για να γιορτάσουμε την επέτειο, να μιλήσουμε για αυτά τα 40 Χρόνια κυκλοφορίας και να διασκεδάσουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια παρέα με το συγκρότημα παραδοσιακής Μουσικής "Λαλητάδες"


Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Κεστρίνη Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση

Κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (2.036) γραμμαρίων

Συνελήφθη, προχθές (04-11-2017) μετά τα μεσάνυχτα, σε αγροτική περιοχή στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια περιπολίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 22χρονο, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε δέμα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (2.036) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες από τον Ιανουάριο 2018

3 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα

Το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε νέο κωδικό (1531) στον κρατικό προϋπολογισμό με την ονομασία «Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας» και σε αυτόν θα μπαίνουν από το επόμενο έτος τα έσοδα που θα καταθέτουν οι εταιρείες από το εν λόγω τέλος.
Από τον Ιανουάριο 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 3 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα μεταφοράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τα αλλά εμπορικά καταστήματα.
Το περιβαλλοντικό τέλος θα ανέβει στα 7 λεπτά  από την 1η Ιανουαρίου 2019!

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Βλαστοκύτταρα: Βοηθούν στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού;

Αποτελεσματικά  στη θεραπεία του αυτισμού έχουν αποδειχθεί τόσο τα αιμοποιητικά όσο τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, καθώς οι τρέχουσες έρευνες για την αντιστροφή των ανωμαλιών που προκαλεί αυτή η νευροβιολογική διαταραχή μέσω της χρήσης βλαστοκυττάρων φαίνεται να αποδίδουν. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες αποφυγής της εγκεφαλικής παράλυσης στα νεογνά που αντιμετώπισαν προβλήματα οξυγόνωσης κατά τον τοκετό.
«Τα αιμοποιητικά και τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα βρίσκονται στον μυελό των οστών και στο αίμα του ομφάλιου λώρου (δηλαδή στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα). Τα πρώτα  μπορούν να διαφοροποιηθούν σε όλους τους τύπους των κυττάρων του αίματος, ενώ τα δεύτερα, που περιέχονται και στον ιστό, σε κύτταρα των οστών, των χόνδρων, νεύρων, των τενόντων, των μυών και σε πολλά άλλα.  Η συλλογή τους από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και η φύλαξή τους, που γίνεται εντελώς ανώδυνα και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο, προσφέρει τεράστια οφέλη κυρίως στο ίδιο το παιδί, αλλά ενδεχομένως και σε συγγενείς 1ου βαθμού», μας εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου. «Σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη, 76 κλινικές μελέτες αναρτημένες στην ιστοσελίδα clinicaltrials.gov, οι οποίες χρησιμοποιούν το αυτόλογο ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, μεταξύ αυτών του αυτισμού και της εγκεφαλικής παράλυσης. Έχει μάλιστα καταδειχθεί ότι στις περιπτώσεις πρόωρων νεογνών ή νεογνών που γεννήθηκαν  με έντονα συμπτώματα ανοξαιμίας,  η χορήγηση ομφαλικού αίματος την τρίτη ημέρα μετά τη γέννηση  ακόμα και προληπτικά έχει θετικές επιδράσεις στην πρόληψη της  εγκεφαλικής παράλυσης», διευκρινίζει.
Σχετικά με τις χρήσεις του ομφάλιου αίματος, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την αιματολόγο Johanna Kurtzberg του Πανεπιστημίου Duke σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση (σε 63 παιδιά ηλικίας 1-6 ετών τον Οκτώβριο του 2017,  σε 23 νεογνά το 2014  και σε 184  παιδιά το  2010), έδειξαν ότι το ομφάλιο αίμα βελτιώνει την κλινική εικόνα των παιδιών με διαταραχές της οξυγόνωσης κατά τον τοκετό, όπως και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μαγνητική τομογραφία.  Η ερευνήτρια οδηγήθηκε στη χρήση του αυτόλογου ομφάλιου μετά από τη βελτίωση που παρουσίασαν στις πνευματικές λειτουργίες παιδιά που μεταμοσχεύτηκαν για μεταβολικά.