Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 25,1% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Ιούλιο

Στο νέο ρεκόρ του 25,1% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2012, από 17,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2011 και 24,8% τον Ιούνιο του 2012, όπως προκύπτει από τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ..

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 377.991 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (αύξηση 42,8%) και κατά 23.255 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 1,9%) και διαμορφώθηκαν στα 1.261.604 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 329.086 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και αυξήθηκαν κατά 5.364 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 0,1%), ανερχόμενοι σε 3.763.142 άτομα.
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.236 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 0,1%) και κατά 3.406 άτομα εν συγκρίσει με τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 0,1%) και διαμορφώθηκαν, έτσι, στα 3.356.276 άτομα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν στο 11,4% τον Ιούλιο.
Στις γυναίκες, η ανεργία ανήλθε σε 29% από 21,4% που ήταν τον Ιούλιο του 2011, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 22,3% από 15,1%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (54,2%), ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (31,4%).

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Συγκέντρωση Xρυσαυγιτών από την Ήπειρο

Χρυσαυγίτες από την Ηπείρο συγκεντρώθηκαν απόψε το βράδυ στον Παρακάλαμο Πωγωνίου.
Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
Την συγκέντρωση συντόνιζε γνωστό στέλεχος (εκ Αμερικής) από τον Παρακάλαμο.
Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της μάζωξης;
Να βρουν τρόπους ενίσχυσης της παρουσίας τους στην περιοχή.
Ακολούθησε τραπέζι σε κεντρική ταβέρνα του χωριού.

ΑΡΤΑ: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Είχαν σε «καβάτζα» και σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο αυτοκίνητό τους τριάντα ένα (31) περίπου κιλά κάνναβης


Συνελήφθησαν, χθες (10.10.2012) το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιππιάδας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Σταθμού Τροχαίας Φιλιππιάδας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 47 και 27 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.
Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο για τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος όπου από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι δύο συλληφθέντες είχαν αποκρύψει ανάμεσα σε θάμνους, κοντά στο τόπο του ατυχήματος, δεκατρία (13) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (6.910) γραμμαρίων.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες (στο ρεζερβουάρ καυσίμων, στις πίσω πόρτες και στο μπροστινό φτερό) άλλα σαράντα έξι (46) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (24.755) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά, το όχημα και δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σχηματισμός δικογραφίας για σωματικές βλάβες

Προχθές (09-10-2012) το βράδυ στη Στεφάνη Πρέβεζας, δύο άγνωστα άτομα τραυμάτισαν στο κεφάλι 31χρονο ημεδαπό.

Ο 31χρονος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου και νοσηλεύεται.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη υπηκόου Βουλγαρίας, για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθη, χθες (10.10.2012) το απόγευμα, στην Ιόνια Οδό Άρτας, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 36χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών .

Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 36χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 25, 27 και 28 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας.

Σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη δημιουργία χώρου υπαίθριας αναψυχής στο Καλπάκι

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, για τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου «Δημιουργία χώρου υπαίθριας αναψυχής στη θέση «Γοριτσάκι» Τ.Κ. Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 480.000,02 ευρώ!

Football league 2: Ενοποιείται Γ' και Δ' Εθνική σε μια κατηγορία από το 2013-14

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Γιώργος Σαρρής, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο σχέδιο ενοποίησης της Γ' και της Δ' Εθνικής κατηγορίας, αλλά και στη διαφωνία του σχετικά με τον προβιβασμό όλων των πρωταθλητών των Ενώσεων στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής το εφετινό καλοκαίρι.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Διαφώνησα με την απόφαση για την Δ' Εθνική, δηλαδή το ότι ανέβηκαν στη Γ' Εθνική όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στα μπαράζ ανόδου. Έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο για την ενοποίηση της Γ' και της Δ' Εθνικής σε μία ερασιτεχνική κατηγορία».

ΙΚΑ: Μέσω διαδικτύου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου, θα μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας), ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να προσδιορίζουν τον χρόνο ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωσή της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών:
- Ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.
- Οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).
- Οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.

Κατασκευαστική ομορφιά και ηπειρώτικη αρχοντιά: «Ηπειρώτικα τοξοειδή-Γεωμετρία, Μορφές, Λαογραφία» του συγγραφέα Βασίλη Αγ. Δρούγα

Τοξοειδή: καμπυλωτές γεωμετρικές κατασκευές σε μορφή τόξου, που χρησιμεύουν στη διακόσμηση αλλά και τη στήριξη μεγάλου βάρους ή τη δημιουργία σύνδεσης σημείων του χώρου που απέχουν σημαντική απόσταση μεταξύ τους

Β. Δρ.

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Αδήριτη είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη να περισώσουμε την παράδοση και την ιστορία μας.
Επ΄αυτού εργάστηκαν και εργάζονται πολλοί προκειμένου να έρθει στην επιφάνεια η πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής της χώρας μας.
Όσον αφορά το χώρο της Ηπείρου μεταξύ των διακριθέντων ερευνητών περιλαμβάνεται και ο Αρτινός δημιουργός Βασίλης Αγ. Δρούγας, διακριθείς για την πολύτιμη προσφορά του στη διάσωση των περίτεχνων τοξοειδών δημιουργημάτων που κοσμούν αρχοντικά οικοδομήματα, εκκλησίες, γιοφύρια, πίνακες, κεντήματα. Σπάνια και πανέμορφα καλλιτεχνήματα, που μας τα πρόσφερε αναλυτικά, επιστημονικά, κατά κλάδο και ονομαστικά, σχεδιασμένα και φωτογραφημένα στο εξαιρετικό πόνημά του «Ηπειρώτικα τοξοειδή-Γεωμετρία. Μορφές, Λαογραφία». Ένα πόνημα-παρακαταθήκη στην ιστορία της Αυτοκρατορίας της Πέτρας, την αρχέγονη και διαχρονική Ήπειρο, τους τεχνίτες, τα μαστοροχώρια, τις αθάνατες δημιουργίες, τους ανθρώπους, τα υλικά, τις δυσκολίες, τις αμοιβές, τους θρύλους, τους μύθους, τις δοξασίες. Ακόμη την εξάπλωση της ηπειρώτικης τοξοειδούς δημιουργίας στα Βαλκάνια και τις μεσοανατολικές χώρες, στα ξένα και τα μακρινά όπου διέπρεψαν οι Ηπειρώτες σμιλευτές της πέτρας, άριστοι τεχνίτες, κτιστάδες και δημιουργοί περίτεχνων οικοδομημάτων, γιοφυριών, εκκλησιών και μιναρέδων, παλατιών και αρχοντικών, υδραγωγείων, λιθόστρωτων δρόμων.
Ένα βιβλίο-κατάθεση ψυχής στις σελίδες του οποίου περιέχονται κοινωνικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία διασταυρωμένα και τεκμηριωμένα μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και επιστημονική ανάλυση περί των τοξοειδών κατασκευών της Ηπείρου. Στοιχεία που έχουν να κάνουν με αρχιτεκτονική, γλυπτική και σκαλιστική διαχρονική ηπειρώτικη τεχνοτροπία. Αθάνατες δημιουργίες και περίτεχνες και πανέμορφες κατασκευές από την εποχή της Αμβρακίας, της Δωδώνης, της Νικόπολης, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων και της Χώρας των Αθαμάνων, του Πύρρου και των Κομνηνοδουκάδων, της βασίλισσας Θεοδώρας. Ανεκτίμητη αρχιτεκτονική κληρονομιά 2.500 και πλέον ετών που καταμαρτυρεί την παρουσία της Ηπείρου στο διάβα των αιώνων.
Μια ιστορική αναδρομή στη σχεδιαστική και κατασκευαστική ιδιομορφία των ηπειρωτών, της χώρας της πέτρας, αλλά και του απέραντου πράσινου και των κρυστάλλινων νερών.
Στο επιστημονικά τεκμηριωμένο πόνημα-φωτοσχεδιαστικό λεύκωμα καταγράφονται αναλυτικά τα τοξοειδή δημιουργήματα, η αρχιτεκτονική τους, οι κοινωνικές προσεγγίσεις, οι ιδιαιτερότητες, τα ονόματα οικογενειών κτιστάδων, τα μπουλούκια που συγκροτούσαν κάθε συνεργείο, η καταγωγή τους, η ιστορία της πλάκας και της πέτρας, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν και η αντοχή τους, οι τόποι δημιουργίας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, ο ξενιτεμός, ο νόστος και ο γυρισμός, οι ευεργέτες, οι εργάτες και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν.
Ανεκτίμητη η προσφορά του συγγραφέα αφού από το πόνημά του αντλούνται σημαντικές πηγές γνώσεων περί των τοξοειδών κατασκευών. Απαραίτητο «εργαλείο» για αρχιτέκτονες, μηχανικούς, σχεδιαστές, μαστόρους, τεχνίτες και σμιλευτές της πέτρας. Γι΄αυτό και δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες όσων ασχολούνται με τοξοειδείς κατασκευές.
Για την προμήθειά του απευθυνθείτε στο συγγραφέας κ. Δρούγα στη διεύθυνση Κ. Κρυστάλλη 120, 47100 Άρτα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση bdrougas@yahoo.com

«Φεύγει» το χαράτσι της ΔΕΗ, «έρχεται» φόρος σε σπίτια, γραφεία, οικόπεδα, χωράφια από το 2013

Το χαράτσι της ΔΕΗ φεύγει, ο ενιαίος φόρος για κάθε είδους ακίνητο έρχεται.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από το 2013 θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης.
Η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράττει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.
Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας).
Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).
Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκειται σε φόρο βάσει των συντελεστών.
Όσον αφορά στους αγρότες, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους, τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετικής κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
Αξίζει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια αν και η τρόικα πιέζει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατ' επιταγή του Μνημονίου
Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Στο πλαίσιο “Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων” θα ηχήσουν οι «Σειρήνες Συναγερμού» σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί

Οι Σειρήνες Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, θα ηχήσουν σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί.

Η ενεργοποίηση των σειρήνων, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, θα γίνει στο πλαίσιο Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ), με την ονομασία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2012» που διοργανώνει η Υπηρεσία Παλλαϊκής Άμυνας & Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α).
Η άσκηση αυτή είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από λίγες μέρες, αλλά αναβλήθηκε και ορίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα, σε όλη την επικράτεια, ενώ διευκρινίζεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι σειρήνες θα ηχήσουν ως εξής:
• Ώρα 11.00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης)
• Ώρα 11.05, σήμανση λήξης συναγερμού, για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Πρόγραμμα κατάρτισης για νέους γεωργούς από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» ενημερώνει για την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων Αγροτών.

Σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται, εντός του έτους 2012, πανελλαδικά, 121 προγράμματα εκ των οποίων 78 φυτικής παραγωγής (κηπευτικά, ελαιοκομία, αμπελουργία, φυτά μεγάλης καλλιέργειας κ.λπ.), 29 ζωικής παραγωγής (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, μελισσοκομία κ.λπ.) και 14 φυτικής – ζωικής παραγωγής (μικτά), τα οποία προβλέπεται να παρακολουθήσουν περίπου 3.000 «Νέοι Αγρότες».
Η επιλογή των εκπαιδευόμενων προκύπτει από το αρχείο των Υπόχρεων Εκπαίδευσης Νέων Αγροτών, που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», Άξονας 1 του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με βάση την ημερομηνία ένταξής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (τηλ. 210 - 8821404).
Ο αριθμός και το είδος των προγραμμάτων σε κάθε νομό, καθώς και το αναλυτικό θεματικό περιεχόμενο τους, βρίσκεται αναρτημένο στη διεύθυνση www.elgo.gr  -> Νέα.

Διευκρινίσεις των ΕΑΣ της Ηπείρου για την απαξίωση της «Δωδώνης»

Ανακοίνωση με το ιστορικό των ενεργειών τους και τις θέσεις τους αναφορικά με την απαξίωση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση:
«Αναφορικά με την απαξίωση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και τη θέση των Ενώσεων, οφείλουμε να επαναλάβουμε τα παρακάτω σημεία:
Η απόφαση των Ενώσεων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ελήφθη κατόπιν επαφών τους με την τότε Διοίκηση της ΑΤΕ και ύστερα από δική της παραίνεση και διαβεβαίωση από τον ίδιο τον κ. Πανταλάκη ότι σε περίπτωση συμμετοχής τους στο διαγωνισμό θα είχαν τη στήριξή του, με την προϋπόθεση εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη. Οι Ενώσεις ανταποκρίθηκαν στην παραίνεση αυτή με καλή πίστη, θεωρώντας ότι κανόνες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και νομιμότητας θα πρυτάνευαν σ’ αυτόν. Εκ των υστέρων γίνεται σαφές ότι η συγκεκριμένη παραίνεση έγινε σκοπίμως, προκειμένου να αποκλειστούν οι Ενώσεις από την τελική φάση της διαδικασίας και να μην έχουν δυνατότητα αντίδρασης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Δημοπρατήσεις και ανάδειξη αναδόχων έργων από την Οικονομική Επιτροπή

Αποφάσεις για δημοπρατήσεις και την ανάδειξη αναδόχων πήρε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα ανά Περιφερειακή Ενότητα:
Στην Π.Ε. Άρτας
Εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών για τα έργα:
- «Συντήρηση οδοστρώματος οδού Πολυδρόσου-Βίγλας», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, όπου αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση «Χρήστος Χριστιας ΕΔΕ»,
- «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Συκιών», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση «Αικατερίνη Αλυμαρα ΕΔΕ»,
- «Αποκατάσταση οδοστρώματος στη Χ.Θ. 7+500 (μετά τη Φτέρη) του επαρχιακού δρόμου Δίστρατο – Φτέρη – Μακρύκαμπος», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, με ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση «Ιωάννης Καλλιας ΕΔΕ».
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης για την κατασκευή των έργων:
- «Αποκατάσταση βατότητας οδών Μπάρος-Ματσούκι, Ανήλιο- Χαλίκι», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ,
- «Γέφυρα Ανθοχωρίου Μετσόβου - κατασκευή σαρζανέτ-αντιστήριξη επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ,
- «Διευθέτηση όμβριων 9ης Ε.Ο. εντός της Τ.Κ. Κοπάνης», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ,
- «Αποκατάσταση ζημιών στην επαρχιακή οδό προς Πύργο Κόνιτσας», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
Στην Π.Ε. Πρέβεζας
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε όπως ο διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Αποτύπωση και γεωτεχνική – εδαφοτεχνική μελέτη έργων αποστράγγισης και αντιστήριξης εδαφών ανάντη της 7ης Επαρχιακής Οδού Π.Ε. Πρέβεζας», πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2012. Η προεκτιμώμενη αμοιβή της πράξης ανέρχεται σε 65.179,63 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Ακόμη, εγκρίθηκε η επαναδημοπράτηση του έργου «Ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή τεχνικών σε οδικά τμήματα των Δ. Δ. Σκιαδά, Βρυσούλας και Ωρωπού» στην Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 42.500 ευρώ, καθώς ο αρχικός απέβη άγονος.