Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Παρακάλαμος: Χάθηκαν κλειδιά

 

Φωτό αρχείου

Σήμερα στον Παρακάλαμο μια συγχωριανή έχασε το μπρελόκ με τα  κλειδιά της.

Αν κάποιος τα έχει βρει ας κάνει το κόπο να επικοινωνήσει με το blog.

Κοτρότσιος Μιχάλης: 6932848101

ΠΑΣ Γιάννινα: Ανανέωση συνεργασίας με Jan Sobocinski

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επέκταση της συνεργασίας με τον Jan Sobocinski. Ο Jan Sobocinski γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1999 στο Λοτζ της Πολωνίας και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. 

Το 2018 παραχωρήθηκε δανεικός στην Γκριφ με την οποία κατέγραψε 18 συμμετοχές κι ένα γκολ.

Στην Λοτζ παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και μετά από 80 συμμετοχές και 4 γκολ πήρε μεταγραφή για το MLS και την Σάρλοτ. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 παρέμεινε στην Λοτζ και στη συνέχεια πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στο MLS και την Σάρλοτ αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια μέχρι και το τέλος του 2023. Τον Ιανουάριο του 2024 υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Με τον ταύρο στον φανελα κατέγραψε συνολικά έξι συμμετοχές σημειώνοντας μάλιστα κι ένα γκολ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τέτοια που υπήρξε από την πρώτη στιγμή η θέληση για την ανανέωση θέλοντας και ο ίδιος ο Jan να συνεισφέρει στην δημιουργία του νέου ΠΑΣ.

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

Ακόμα μία σύλληψη για καλλιέργεια ναρκωτικών στην Ήπειρο

 


Κατασχέθηκαν 11 δενδρύλλια και φυτά κάνναβης, που καλλιεργούσε αλλοδαπός στο μπαλκόνι του σπιτιού του στη Θεσπρωτία

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την αποτροπή της καλλιέργειας ναρκωτικών, συνελήφθη χθες (16-7-2024) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.



Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του αλλοδαπού, κατά την οποία διαπιστώθηκε να καλλιεργεί στο μπαλκόνι του 5 δενδρύλλια κάνναβης ύψους μέχρι 1,80 μέτρα, καθώς και 6 φυτά κάνναβης σε γλαστράκια (φυτώριο).

Ακόμη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

24,34 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

σπόροι κάνναβης και

2 κινητά τηλέφωνα.


Κατά τη διεξαγωγή των ερευνών συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών «Lussy», ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Δρυμάδες Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Προφήτη Ηλία), το Σάββατο 20 Ιουλίου

 


Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, σας περιμένουμε  στις Δρυμάδες Πωγωνίου από το μεσημέρι, για ένα από τα ωραιότερα γλέντια του Πωγωνίου, με την ζυγιά του Σωτήρη Δέσση και με τον Βαγγέλη Δακα στο τραγούδι.

ΕΜΥ: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή

 


Όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (21-7-2024) καθώς οι θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επισημαίνεται ότι:

Α. στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και

Β. σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν εκτός από σήμερα και αύριο Πέμπτη (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

«ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»: Απάντηση της Περιφερειακής Αρχής για το κλειστό ξιφασκίας

 


Η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής για το κλειστό ξιφασκίας.

Η παράταξη «ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»  κατέθεσε επερώτηση  για το Κλειστό Ξιφασκίας στην 3η  Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής στις 16-7-2024.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στον Κατσικά κινείται  σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η  περιφερειακή αρχή απάντησε ότι αναζητά χρηματοδότηση του έργου κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Κατσικά. Κάτι δηλαδή που έπρεπε να είχε εξαρχής εξασφαλιστεί, αφού εμπλέκονται και τα αρμόδια υπουργεία που σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή έδωσαν την έγκριση για το έργο.

Οι ανάγκες για νέες αθλητικές υποδομές που τόσο έχει ανάγκη η Ήπειρος χρειάζονται σχεδιασμό και συνεργασίες με τα αρμόδια υπουργεία,  τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης είναι αναγκαίες για να υλοποιηθούν τα έργα.

Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε αδιέξοδα που έχουν επιπτώσεις στη ζωή των   πολιτών.

Zagori Mountain Running: Το πρόγραμμα της διοργάνωσης στις 19-21 Ιουλίου

 


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης στις 19-21 Ιουλίου 2024

Ζαγόρι, 16 Ιουλίου 2024 – Ο τόπος πίσω το βουνό ετοιμάζεται για ακόμα μία χρονιά να υποδεχτεί την κορυφαία γιορτή του μεγαλύτερου trail running event βουνού της χώρας, του 13ου Zagori Mountain Running, που θα διεξαχθεί στο Ζαγόρι, στις 19-21 Ιουλίου 2024  με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Τσεπέλοβο.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών αναμένεται και φέτος να επισκεφτούν το Ζαγόρι και να θαυμάσουν το φαράγγι του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη που αποτελούν σήμερα τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, τη χαράδρα του Αώου και τις ψηλές και επιβλητικές κορυφές της οροσειράς της Τύμφης που ανήκουν στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, την εντυπωσιακή Δρακόλιμνη, όπως επίσης, να αντικρίσουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και να τρέξουν στα 46 πανέμορφα χωριά του Ζαγορίου, σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, με εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια και σκάλες, τοξωτά γεφύρια και πλούσια παράδοση, που δεν θα αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Παραλαβή αριθμών & πακέτων συμμετοχής

Από την Πέμπτη 18 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες δρομείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα πακέτα τους από το κατάστημα της Fifth Element (Δαγκλή 2 & Παπάζογλου, Ιωάννινα) 18:00-21:00 και την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουλίου από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου 12:00-22:00 και 10:00–20:00 αντίστοιχα.

Η επίσημη έναρξη του φετινού Zagori Mountain Running θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 19:00 μ.μ. με το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του αγώνα από την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης, τη Μάρα Καλογήρου, τον Βασίλη Τζουμάκα και τον Αλέξανδρο Καλογήρου.  Θα ακολουθήσει η παρουσίαση για το συλλεκτικό βραχιολάκι του Zagori Mountain Running 2024 που φέτος θα ενισχύσει το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε ζωή», διαθέτοντας όλα τα έξοδα για την εργαστηριακή ανάλυση και αποθήκευση των δειγμάτων που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια των ημερών του αγώνα από την εθελοντική ομάδα “Dream Team – Χάρισε ζωή”. Εν συνεχεία, στις 19:30 μ.μ., θα γίνει η τεχνική ενημέρωση των αγώνων TeRA & 33km από τον Τεχνικό Διευθυντή του αγώνα Βασίλη Τζουμάκα και τον πρωταθλητή μαραθωνίου και ορεινού τρεξίματος Δημήτρη Θεοδωρακάκο. Η βραδιά θα κλείσει με το Melissa Pasta Party για τους αθλητές του TeRA στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου με την υποστήριξη των ζυμαρικών Melissa και της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Αγωνιστική Δράση

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 05:00 π.μ., θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα Tera (60km), με μήκος 60 χιλιομέτρων και θετική υψομετρική διαφορά κοντά στα 4.000 μέτρα.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συλλήψεις αναζητούμενων προσώπων

 


Δύο συλλήψεις αναζητούμενων προσώπων, αλλοδαπών, πραγματοποιήθηκαν χθες (16-7-2024) από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης Τακτικής Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Αθηνών για «εισαγωγή, μεταφορά και αποθήκευση ναρκωτικών».

Στη δεύτερη περίπτωση, σε βάρος του συλληφθέντος εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για «ακάλυπτες επιταγές» και «απείθεια», με ποινές φυλάκισης 9 και 2 μηνών, αντίστοιχα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων

Κρυονέρι Πωγωνίου: Παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου «Τα δάκρυα στέρεψαν», την Τετάρτη 24 Ιουλίου

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου «Τα δάκρυα στέρεψαν», την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ώρα 20:00, στο Κρυονέρι Πωγωνίου.

Μαυροβούνι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Προφήτη Ηλία), το Σάββατο 20 Ιουλίου

 


Θρησκευτικό πανηγύρι πρωί-βράδυ (Προφήτη Ηλία), το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, στο Μαυροβούνι Πωγωνίου.

Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (γιορτή του Προφήτη Ηλία), το Σάββατο 20 Ιουλίου

 

Παραδοσιακό πανηγύρι (γιορτή του Προφήτη Ηλία), το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, στο Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 17 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Μαστογραφία: Η εξέταση που σώζει ζωές

 


Ο κύριος λειτουργικός ρόλος του γυναικείου στήθους είναι να παράγει γάλα κατά τη διάρκεια της θηλαστικής περιόδου για τη θρέψη του νεογνού. 

Οι μαστοί αποτελούνται από διάφορα στρώματα ιστού, συμπεριλαμβανομένου του λίπους, του δερματικού ιστού, του αδένα και των αιμοφόρων αγγείων.

«Στους μαστούς όμως, μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες παθολογίες, όπως καρκίνος. Για το λόγο αυτό, είναι άκρως σημαντικές οι τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις για την υγεία των γυναικών, με κύρια την μαστογραφία που αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την πρόληψη και την ανίχνευση ασθενειών του μαστού, και ένα πολύτιμο δώρο για τις γυναίκες, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Συργιάννης Διευθυντής Ιατρός Ακτινολόγος Ειδικός Απεικόνισης Μαστού στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει με όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τις εξετάσεις που αφορούν στην υγεία των μαστών:

Πόσο σημαντική είναι η εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του Μαστού;

«Η αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού απαιτεί υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και συνεργασίας μεταξύ διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, με σκοπό την εξασφάλιση της υγείας των γυναικών και την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς αντιμετώπισης των ασθενειών του μαστού. Η εξειδίκευση εξασφαλίζει ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, από ειδικευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ειδικών νοσηλευτών, χειρουργών και ακτινολόγων του μαστού, οι οποίοι προχωρούν σε ακριβή κλινική αξιολόγηση και χειρουργικές παρεμβάσεις όταν απαιτείται. Ο εξειδικευμένος Ακτινολόγος Μαστού διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των απεικονίσεων και την αξιόπιστη ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ώστε κάθε γυναίκα να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα με ακρίβεια, ταχύτητα και χωρίς σύγχυση» τονίζει.

Γιατί η μαστογραφία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο εξέτασης;

«Ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων στο μαστό και αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του μαστού, να είναι εντοπισμένος ή διάχυτος σε γειτονικούς ιστούς.