Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ρύθμιση για συμψηφισμό χρεών και οφειλών για δημόσιο και ιδιώτες


Την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με τη συνύπαρξη χρεών και οφειλών ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιώτες προανήγγειλε ο Γιώργος Μαυραγάνης. 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, προωθείται σύντομα σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
Σε αυτή θα προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς αυτόν. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, στη συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε πως σύντομα θα τεθούν σε ισχύ οι νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το μήνα και την κατάργηση του μέτρου των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ.


Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές στην περιοχή της Θεσπρωτίας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος άλλων δύο (2) αλλοδαπών, συνεργών του για διακεκριμένες κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθη χθες (01-02-2014) τα ξημερώματα στον Παλαμπά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, 22χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, μέλος εγκληματικής ομάδας διάπραξης κλοπών στην περιοχή της Θεσπρωτίας.
Σε βάρος του καθώς και σε βάρος άλλων δύο αλλοδαπών συνεργών του, σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Χθες (01-02-2014) τα ξημερώματα, στο πλαίσιο συστηματικών περιπολιών και ελέγχων για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, να κινείται με κατεύθυνση τον Παλαμπά Θεσπρωτίας και επιχείρησαν να το ελέγξουν.
Οι αστυνομικοί ακολούθησαν το ανωτέρω όχημα, ενεργώντας συνεχόμενα σήματα στάσης με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πλην όμως οι προαναφερόμενοι ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.
Ακολούθησε καταδίωξη και τελικά οι δράστες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή πεζή. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 22χρονο αλλοδαπό ενώ οι άλλοι δύο δράστες, τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος και διέφυγαν της σύλληψης, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και την πυκνή βλάστηση της περιοχής.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 22χρονος, μαζί με τους δύο ομοεθνείς συνεργούς του, είχαν κλέψει την προηγούμενη ημέρα το αυτοκίνητο από την περιοχή της Πέρδικας Θεσπρωτίας. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και δύο κλεμμένες μηχανές σκαφών καθώς και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, τα οποία είχαν αφαιρέσει από την ίδια περιοχή.
Κατά την εξέλιξη των ερευνών προέκυψε ότι οι δράστες είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα προ διημέρου ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν κλέψει και άλλο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας Θεσπρωτίας, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας.
Ο 22χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τη διερεύνηση της συμμετοχής τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα. 

-Ο Αγροτικός Αστέρας νίκησε τους Αμπελόκηπους στο ακατάλληλο γήπεδο της Λιμνοπούλας- Πεντάσφαιρη η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Έχασε στο Κεφαλόβρυσο η Αναγέννηση-

Φωτό: Jojo Monegaskou
*Στον ακατάλληλο για ποδόσφαιρο αγωνιστικό χώρο της Λιμνοπούλας, ο Αγροτικός Αστέρας  μπήκε δυνατά, είχε τον έλεγχο του αγώνα, έκαμψε την αντίσταση των γηπεδούχων που τα έπαιζαν όλα για όλα για την σωτηρία τους και κέρδισε με 1-3.
Στο 30΄ ο Χαρίσης Αλ. έβγαλε σε θέση βολής στον Ντρουμπάλη ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να στείλει με ωραίο πλασέ την μπάλα στα δίχτυα.
Οι γηπεδούχοι σε μια αδράνεια της άμυνας του Αστέρα ισοφάρισαν σε 1-1 στο 37΄.
Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 55΄ ο Χαρίσης Θ. με κεφαλιά έκανε το 1-2 και στο 87΄ σε κόντρα επίθεση ο Χαλιγιάννης τροφοδότησε τον Τασιούλα που έκανε το τελικό 1-3.
Οι φιλοξενούμενοι  αναγκάστηκαν να αλλάξουν λόγω τραυματισμού το Ντρουμπάλη και να περάσει στη θέση του ο Αποστόλου στο 65΄.
Ο Αστέρας για ένα ακόμα παιχνίδι αγωνίστηκε με πολλά νέα πρόσωπα λόγω τραυματισμών και απουσιών.
Ο προπονητής Τάκης Νάκας εμπιστεύτηκε κάτω από τα δοκάρια του Αστέρα τον νεαρό Ζότα Δ..
Αγροτικός Αστέρας:
Ζότα Δ., Χαλιγιάννης, Δρίβας, Μήτσης, Χαλντούπης, Τασιούλας Ζότα, Ντρουμπάλης (Αποστόλου 65΄), Σαδεδίν (Σκόρδος Κ. 85΄), Χαρίσης Θ., Χαρίσης Αλ. (Ντάρας 80΄)


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής:
Σταυράκι-Πρωτόπαπα 3-0
Πεντέλη-Δαβάκης 2-0
Περίβλεπτος-ΑΠΟΕΛ 0-1
Ζωοδόχος-Βουνοπλαγιά 3-0
Αγία Μαρίνα-Ασβεστοχώρι 1-0
Κεφαλόβρυσο-Αμφιθέα 1-4
ΠΑΟ Κόνιτσας-Ραφταναίοι 1-0
Αμπελόκηποι-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 1-3
Πωγωνάτος-Ανάργυροι 5-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (22η  αγωνιστική)
1. Αγία Μαρίνα: 59
2. ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου: 45
3. Ζωοδόχος: 44
4. Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: 44 
5. Αστήρ Αμφιθέας: 41 
6. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 40    
7. ΑΠΟΕΛ: 39    
8. Σταυράκι: 38 
9. ΠΑΟ Κόνιτσας: 35 
10. Περίβλεπτος: 33 
11. Αετός Πρωτόπαππας: 26
12. Κεφαλόβρυσο: 23
13. Πεντέλη: 21 
14. Αλμυρός Βουνοπλαγιάς: 20
15. Δόξα Αναργύρων: 18  
16. Δαβάκης: 13 
17. Αμπελόκηποι: 13 
18. Ραφταναίοι: 11    

Στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο σε μισθούς, συντάξεις

O υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» προανήγγειλε την αύξηση του ακατάσχετου ορίου σε μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ.
Σημειώνει πως «τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κατασχέσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων έως 1.500 ευρώ και να αποκλειστούν κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ».
Επίσης, δηλώνει ότι προωθείται ρύθμιση, που θα προβλέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από το Δημόσιο με οφειλές τους στο Δημόσιο.

Ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν με την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας, κάτι που μπορεί να γίνει από το 2015, καθώς «είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι ελάφρυνση των φορολογικών βαρών θα αρχίσει, όταν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη φορά».

Συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου από την Περιφέρεια Ηπείρου

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ενέκρινε τη δημοπράτηση δύο έργων που αφορούν συντηρήσεις του Εθνικού Οδικού Δικτύου προς Πρέβεζα και Άρτα.
Η πρώτη αφορά τη συντήρηση του κόμβου στο Στρατόπεδο Φιλιππιάδας Πρέβεζας, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και η δεύτερη τη συντήρηση της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες στην επαρχιακή οδό Μεσοβούνι-Μαζαρακιά της Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 72.000 ευρώ και την επαναδημοπράτηση των έργων:
• «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης ασφαλτοταπήτων στο ΕΟΔ Άρτας – Τρικάλων & Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

ΟΓΑ: Παράταση για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων 2013

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή αρχικών αιτήσεων Α21, που αφορά τη χορήγηση από τον ΟΓΑ των οικογενειακών επιδομάτων του 2013, και η οποία έληγε στις 31 Ιανουαρίου.
Πάντως, ο οργανισμός διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και καλεί τους ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν Ε1 και δεν συμπλήρωσαν το έντυπο Α21 να προβούν στις σχετικές ενέργειες.
Όσοι από τους αιτούντες χορήγησης οικογενειακού επιδόματος κριθούν δικαιούχοι με την ολοκλήρωση των ελέγχων, θα λάβουν αναδρομικά όλες τις δόσεις του επιδόματος από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως:

Κωστακιοί Άρτας: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός διότι ηλεκτροδοτούσε παράνομα παράπηγμα στο οποίο διέμενε

Συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί στους Κωστακιούς Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Μπαγκλαντές διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ηλεκτροδοτούσε παράνομα παράπηγμα στο οποίο διέμενε. 
Η παράνομη ηλεκτροδότηση διακόπηκε.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.