Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΣΗΠ: Το πρόγραμμα της Α' Ερασιτεχνικής Κατηγορίας για την αγωνιστική περίοδο 2024-25

 


Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η Αγωνιστική -16η

Αγροτικός Καστρίτσας - ΑΟ Αμπελόκηποι

ΑΟ Νεοχωρόπουλου - Θύελλα Ελεούσας

ΠΑΟ Κουτσελιού - ΑΟ Σταυρακίου

ΑΟ Κοσμηράς - ΑΟ Ανατολής

Θύελλα Κατσικά - Αετός Νήσου

ΠΑΣ Μετσόβου - Τιτάν Λογγάδων

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου - Άτλας Χουλιαράδες

Ρεπό: Πίνδος Κόνιτσας

2η Αγωνιστική -17η

Πίνδος Κόνιτσας- Αγροτικός Καστρίτσας

ΑΟ Αμπελόκηποι-ΑΟ Νεοχωρόπουλου

Θύελλα Ελεούσας-ΑΟ Κοσμηράς

ΑΟ Σταυρακίου -Θύελλα Κατσικά

ΑΟ Ανατολής - ΠΑΣ Μετσόβου

Αετός Νήσου - Άτλας Χουλιαράδες

Τιτάν Λογγάδων - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου

Ρεπό: ΠΑΟ Κουτσελιού

3η Αγωνιστική-18η

Αγροτικός Καστρίτσας - ΑΟ Νεοχωρόπουλου

ΠΑΟ Κουτσελιού - Πίνδος Κόνιτσας

ΑΟ Κοσμηράς - ΑΟ Αμπελόκηποι

ΠΑΣ Μετσόβου - Θύελλα Ελεούσας

Άτλας Χουλιαράδες - ΑΟ Σταυρακίου

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου - ΑΟ Ανατολής

Αετός Νήσου - Τιτάν Λογγάδων

Ρεπό: Θύελλα Κατσικά

4η Αγωνιστική -19η

ΠΑΟ Κουτσελιού - Αγροτικός Καστρίτσας

ΑΟ Νεοχωρόπουλου - ΑΟ Κοσμηράς

Πίνδος Κόνιτσας - Θύελλα Κατσικά

ΑΟ Αμπελόκηποι - ΠΑΣ Μετσόβου

Θύελλα Ελεούσας - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου

ΑΟ Σταυρακίου - Τιτάν Λογγάδων

ΑΟ Ανατολής - Αετός Νήσου

Ρεπό: Άτλας -Χουλιαράδες

ΠΑΣ Γιάννινα: Επαγγελματικά συμβόλαια για τους ποδοσφαιριστές Παναγιώτη Καφενζή, Βασίλη Αθανασίου, Τάσο Λούπα και Ορέστη Καλέμι

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την υπογραφή επαγγελματικών συμβολαίων για τους ποδοσφαιριστές Παναγιώτη Καφενζή, Βασίλη Αθανασίου, Τάσο Λούπα και Ορέστη Καλέμι μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Και οι τέσσερις ποδοσφαιριστές προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου και ο ΠΑΣ Γιάννινα επιβραβεύει την προσπάθεια τους φροντίζοντας τους με την υπογραφή επαγγελματικών συμβολαίων.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τους εύχεται μόνο επιτυχίες στο μέλλον!

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr

Σύλλογος 3ης Ηλικίας Κουκλιών: Εκδρομή σε “Αργυρόκαστρο-Κλεισούρα-Πρεμετή” την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

 


Ο Σύλλογος 3ης Ηλικίας Κουκλιών διοργανώνει εκδρομή  σε “Αργυρόκαστρο-Κλεισούρα-Πρεμετή” την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε θέλει ασχέτως ηλικίας ή αν είναι μέλος ή όχι ή από άλλο χωριό.

Προσοχή στις ταυτότητες, οι πολύ παλιές δεν ισχύουν.

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα

 


Τον βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Lodge βρίσκεται στα Γιάννενα με αφορμή την συνεργασία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Imperial College του Λονδίνου, μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον Ανώτατο Ακαδημαϊκό μας ίδρυμα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλος του δημάρχου, Στέφανος Ζέρβας, ο βρετανός Πρέσβης ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από το δήμαρχο στην ανάπτυξη του κλάδου της πληροφορικής και τον ρόλο που έχει παίξει σε αυτό η παρουσία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικά της σχολής Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τόσο την εγκατάσταση μεγάλων εταιριών τεχνολογίας στα Γιάννενα, όσο και τη δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας ψηφιακών νομάδων.

Ο κ. Lodge έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργασίας και την ανάπτυξη πιο ισχυρών δεσμών της χώρας του με τα Γιάννενα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου ορίστηκαν οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις απόκτησης ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων οχημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα οι εξετάσεις για ανανέωση των αδειών θα διενεργηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 και για αρχική χορήγηση την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. Και τις δύο ημέρες οι εξετάσεις θα γίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου, με ώρα έναρξης 9.00 π.μ.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Επαναφορά της διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες μέσω Δ.Α.Δ. ζητά ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 


Την επαναφορά της διαδικασίας διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων μέσω Δ.Α.Δ.  (Δασικής Αστυνομικής Διάταξης) ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδ. Σκυλακάκη ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, επισημαίνοντας τα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν για τους πολίτες από την απαίτηση του Δασαρχείου για σύνταξη διαχειριστικών μελετών.

Ο Δήμος Πωγωνίου είναι ένας παραμεθόριος μικρός Δήμος, με πολλές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Απαρτίζεται από εξήντα (60) περίπου μικρούς οικισμούς, αρκετοί εκ των οποίων,  έχουν στην ιδιοκτησία τους δημοτικά δάση ενώ άλλοι περιτριγυρίζονται από Δημόσια δάση.    

Το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων, αποτελείται από ηλικιωμένα άτομα, χαμηλοσυνταξιούχους,  με αυξημένες ανάγκες σε καυσόξυλα, αφού  την περίοδο του χειμώνα επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός.

Έως σήμερα ο Δήμος, με την συνδρομή της Δασικής υπηρεσίας,  διέθετε καυσόξυλα ατομικών αναγκών στους μόνιμους κατοίκους του από τα Δημοτικά ή Δημόσια δάση της περιοχής  με βάση τις λίγες εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες που διέθετε, αλλά κυρίως  μέσω Δ.Α.Δ.  (Δασικής Αστυνομικής Διάταξης)  που εξέδιδε το Δασαρχείο,  με τους πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς κανένα πρόβλημα.

 Σήμερα, το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών έχει λήξει και η ανασύνταξή τους ή η σύνταξη νέων σε δάση μη διαχειριζόμενα συστηματικά,  πέραν του σημαντικού οικονομικού   κόστους στο οποίο ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει,  μετά και τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίστανται οι Ο.Τ.Α., είναι ιδιαιτέρα χρονοβόρα λόγω και των προβλημάτων που  προκύπτουν  με το ιδιοκτησιακό καθεστώς από  την παράλληλη σύνταξη του κτηματολογίου και είναι αδύνατον στο χρόνο που απομένει να συνταχθούν και να εγκριθούν μελέτες.  Παρόμοια κατάσταση επικρατεί  και  στα περισσότερα  δημόσια δάση της περιοχής τα οποία  δεν διαθέτουν και αυτά διαχειριστικές μελέτες.      

          Για την διάθεση καυσοξύλων την φετινή χρονιά, ενώ είχαν υποβληθεί αιτήσεις από τους μονίμους κατοίκους, το Δασαρχείο ενημέρωσε ότι δεν θα διατεθούν καυσόξυλα με Δ.Α.Δ  και ζητά απαραίτητα  να συνταχθούν  διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας.

        Με βάση τα παραπάνω ο Δήμαρχος επισημαίνει  το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει με τους  μόνιμους  κατοίκους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους,  αφού  θα μείνουν χωρίς καυσόξυλα σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και πολλές χιονοπτώσεις κατά την περίοδο του χειμώνα και  ζητά όπως μεριμνήσει το Υπουργείο ώστε να επανέλθει η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων σε όλους τους οικισμούς με Δ.Α.Δ.,  μέχρι να είναι σε θέση ο Δήμος να συντάξει σχετικές διαχειριστικές μελέτες και πίνακες υλοτομίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ιωάννινα: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω αλλοδαπός, για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης

 


Συνεργός του, προσποιούμενος τον αστυνομικό, είχε τηλεφωνήσει σε ηλικιωμένη ζητώντας της χρήματα, για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου σε βάρος συγγενικού της προσώπου, που δήθεν είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα

Οι αστυνομικοί επενέβησαν την ώρα που ο αλλοδαπός παραλάμβανε 60.000 ευρώ από την ηλικιωμένη

Συνελήφθη χθες (4-9-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για απάτη.

Ειδικότερα, νωρίτερα, άγνωστος συνεργός του είχε τηλεφωνήσει σε ηλικιωμένη, ο οποίος, παριστάνοντας τον αστυνομικό, αξίωσε την καταβολή χρηματικού ποσού των 170.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει τις συνέπειες του νόμου συγγενικό της πρόσωπο, λόγω δήθεν τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, το οποίο θα παρέδιδε εκείνη στον αλλοδαπό.

Η ηλικιωμένη συμφώνησε τελικά στην καταβολή του χρηματικού ποσού των 60.000 ευρώ το οποίο θα παρέδιδε σε προκαθορισμένο ραντεβού στον αλλοδαπό.

Αστυνομικοί, που είχαν προηγουμένως ειδοποιηθεί από την ηλικιωμένη, αναπτύχθηκαν διακριτικά στο συμφωνημένο σημείο και επενέβησαν την ώρα που εκείνη παρέδιδε τα χρήματα στον αλλοδαπό και τον συνέλαβαν.

Τα χρήματα επιστράφηκαν στην ηλικιωμένη, ενώ κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 1.560 λέβα Βουλγαρίας, που βρέθηκε στην κατοχή του αλλοδαπού, καθώς και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο μετέβη στο ραντεβού.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ ερευνάται τυχόν συμμετοχή του σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία, στην Ιερά Μόνη Σωσίνου, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:30 π.μ.

 


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 (Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου)

Θεία λειτουργία, ώρα 7:30 π.μ., στην Ιερά Μόνη  Σωσίνου Παρακαλάμου.

ΕΠΣΗΠ: Το πρόγραμμα της Β' Ερασιτεχνικής περιόδου 2024-25

 


Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος έχει προγραμματιστεί το Σαββατοκύριακο 14-15 Σεπτεμβρίου.

Aναλυτικά το πρόγραμμα:

1η Αγωνιστική-16η

Φλόγα Πετσαλίου - Αλμυρός Βουνοπλαγιάς

ΠΑΣ Κάστρου - ΑΕ Κληματιάς

ΑΕ Πραμάντων - Ήφαιστος Αβγού

ΑΟ Νεοκαισάρειας - Αστήρ Αμφιθέας

ΑΟ Ζωοδόχος - Παντελεήμων Δροσοχωρίου

Προοδευτική Περάματος - ΑΕ Δαφνούλας

ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου - ΑΟ Βελισσαριου

ΑΕ Κρανούλας - ΑΕΔ Πωγωνάτος

2η Αγωνιστική-17η

ΠΑΣ Κάστρου - Φλόγα Πετσαλίου

Αλμυρός Βουνοπλαγιάς - ΑΕ Πραμάντων

ΑΕ Κληματιάς - ΑΟ Νεοκαισάρειας

Ήφαιστος Αβγού - ΑΟ Ζωοδόχος

Αστήρ Αμφιθέας - Προοδευτική Περάματος

Παντελεήμων Δροσοχωρίου - ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου

ΑΕ Δαφνούλας - ΑΕΔ Πωγωνάτος

ΑΟ Βελισσαριου - ΑΕ Κρανούλας

3η Αγωνιστική-18η

Φλόγα Πετσαλίου - ΑΕ Πραμάντων

ΑΟ Νεοκαισάρειας - ΠΑΣ Κάστρου

ΑΟ Ζωοδόχος - Αλμυρός Βουνοπλαγιάς

Προοδευτική Περάματος - ΑΕ Κληματιάς

ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου - Ήφαιστος Αβγού

ΑΕΔ Πωγωνάτος - Αστήρ Αμφιθέας

ΑΕ Κρανούλας - Παντελεήμων Δροσοχωρίου

ΑΕ Δαφνούλας - ΑΟ Βελισσαριου

4η Αγωνιστική-19η

ΑΟ Νεοκαισάρειας - Φλόγα Πετσαλίου

ΑΕ Πραμάντων - ΑΟ Ζωοδόχος

ΠΑΣ Κάστρου - Προοδευτική Περάματος

Αλμυρός Βουνοπλαγιάς - ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου

ΑΕ Κληματιάς - ΑΕΔ Πωγωνάτος

Ήφαιστος Αβγού - ΑΕ Κρανούλας

Αστήρ Αμφιθέας - ΑΟ Βελισσαριου

Παντελεήμων Δροσοχωρίου - ΑΕ Δαφνούλας

5η Αγωνιστική-20η

Φλόγα Πετσαλίου - ΑΟ Ζωοδόχος

Προοδευτική Περάματος - ΑΟ Νεοκαισάρειας

ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου - ΑΕ Πραμάντων

ΑΕΔ Πωγωνάτος - ΠΑΣ Κάστρου

ΑΕ Κρανούλας - Αλμυρός Βουνοπλαγιάς

ΑΟ Βελισσαριου - ΑΕ Κληματιάς

ΑΕ Δαφνούλας - Ήφαιστος Αβγού

Αστήρ Αμφιθέας - Παντελεήμων Δροσοχωρίου

6η Αγωνιστική-21η

Προοδευτική Περάματος - Φλόγα Πετσαλίου

ΑΟ Ζωοδόχος - ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου

ΑΟ Νεοκαισάρειας - ΑΕΔ Πωγωνάτος

ΑΕ Πραμάντων - ΑΕ Κρανούλας

ΠΑΣ Κάστρου - ΑΟ Βελισσαριου

Αλμυρός Βουνοπλαγιάς - ΑΕ Δαφνούλας

ΑΕ Κληματιάς - Παντελεήμων Δροσοχωρίου

Ήφαιστος Αβγού - Αστήρ Αμφιθέας

7η Αγωνιστική-22η

Φλόγα Πετσαλίου - ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου

ΑΕΔ Πωγωνάτος - Προοδευτική Περάματος

ΑΕ Κρανούλας - ΑΟ Ζωοδόχος

ΑΟ Βελισσαριου - ΑΟ Νεοκαισάρειας

ΑΕ Δαφνούλας - ΑΕ Πραμάντων

Παντελεήμων Δροσοχωρίου - ΠΑΣ Κάστρου

Αστήρ Αμφιθέας - Αλμυρός Βουνοπλαγιάς

ΑΕ Κληματιάς - Ήφαιστος Αβγού

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινάει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων του κοινωνικού τουρισμού

 


Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού, Εκδρομών και Θεάτρου

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ενημερώνουν, ότι την Πέμπτη 5/9/2024 από τις 12:00, αρχίζει η διανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου, των οποίων η ισχύς διαρκεί έως τις 30 Μαΐου του 2025.

Η αναδιανομή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ και μέχρι εξαντλήσεως των δελτίων.

Συνολικός αριθμός διαθέσιμων δελτίων

• Κοινωνικός Τουρισμός (50.000) – αδιάθετα 39.693

• Ιαματικός Τουρισμός (3.500) – αδιάθετα 2.824

• Εκδρομικός Τουρισμός (12.500) – αδιάθετα 5.372

• Θέατρα (32.500) – αδιάθετα 19.763

Δικαιούχοι στην διανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού – εκδρομών και θεάτρου είναι:

• Όλοι όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι και τις 30/8/2024

ΕΠΣΗΠ: Τα ζευγάρια του Κυπέλλου

 


Τα ζευγάρια του Κυπέλλου

Πράμαντα-Πλατανιά

Μουσιωτίτσα-ΑΕΔ Πωγωνάτος

ΠΑΣ Αμπελόκηποι- Δαφνούλα

Κάστρο- Ροδοτόπι

Ελληνικό- Πανζαγορισιακός

Αμφιθέα- Δροσοχώρι

Προοδευτική Περάματος- Συρράκο

Περιστέρι- Περίβλεπτος

Πετσάλι- Αγία Μαρίνα

ΑΕ Γιάννενα- Αετορράχη

Κρυφοβό- Κρανούλα

Ραφταναίοι- Ήφαιστος Αβγού

Αλμυρός Βουνοπλαγιάς- Ζωοδόχος

 Ασβεστοχώρι - Νεοκαισάρεια

Βελισσάριο -Κληματιά

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 10:00-14:00.

ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού, όμως, παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή.

«Η αναγνώριση του προβλήματος της ΔΕΠΥ συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο δημοτικό, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκρότηση, προσοχή και συμμόρφωση στους κανόνες», επισημαίνει η Φρίντα Κωνσταντοπούλου, Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

H ΔΕΠΥ παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα:

1. Απροσεξία: Το παιδί δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή του, χάνει την συγκέντρωσή του εύκολα από άσχετα ερεθίσματα, δυσκολεύεται να εστιάσει στις λεπτομέρειες και κατά συνέπεια κάνει συχνά λάθη απροσεξίας. Επιπλέον, σπάνια τηρεί σωστά τις οδηγίες, ξεχνά ή χάνει τα προσωπικά του αντικείμενα και είναι γενικά ανοργάνωτο.


2. Υπερκινητικότητα: Κινείται όλη την ώρα, άσκοπα και υπερβολικά για την ηλικία του. Τρέχει, σκαρφαλώνει ή σηκώνεται από το θρανίο όταν δεν του επιτρέπεται. Συχνά είναι ανήσυχο και όταν κάθεται στο θρανίο, καθώς κουνά συνεχώς χέρια και πόδια, κοιτά συνέχεια γύρω του και ενοχλεί τους άλλους.