Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Επαναφορά της διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες μέσω Δ.Α.Δ. ζητά ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 


Την επαναφορά της διαδικασίας διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων μέσω Δ.Α.Δ.  (Δασικής Αστυνομικής Διάταξης) ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδ. Σκυλακάκη ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, επισημαίνοντας τα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν για τους πολίτες από την απαίτηση του Δασαρχείου για σύνταξη διαχειριστικών μελετών.

Ο Δήμος Πωγωνίου είναι ένας παραμεθόριος μικρός Δήμος, με πολλές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Απαρτίζεται από εξήντα (60) περίπου μικρούς οικισμούς, αρκετοί εκ των οποίων,  έχουν στην ιδιοκτησία τους δημοτικά δάση ενώ άλλοι περιτριγυρίζονται από Δημόσια δάση.    

Το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων, αποτελείται από ηλικιωμένα άτομα, χαμηλοσυνταξιούχους,  με αυξημένες ανάγκες σε καυσόξυλα, αφού  την περίοδο του χειμώνα επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός.

Έως σήμερα ο Δήμος, με την συνδρομή της Δασικής υπηρεσίας,  διέθετε καυσόξυλα ατομικών αναγκών στους μόνιμους κατοίκους του από τα Δημοτικά ή Δημόσια δάση της περιοχής  με βάση τις λίγες εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες που διέθετε, αλλά κυρίως  μέσω Δ.Α.Δ.  (Δασικής Αστυνομικής Διάταξης)  που εξέδιδε το Δασαρχείο,  με τους πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς κανένα πρόβλημα.

 Σήμερα, το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών έχει λήξει και η ανασύνταξή τους ή η σύνταξη νέων σε δάση μη διαχειριζόμενα συστηματικά,  πέραν του σημαντικού οικονομικού   κόστους στο οποίο ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει,  μετά και τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίστανται οι Ο.Τ.Α., είναι ιδιαιτέρα χρονοβόρα λόγω και των προβλημάτων που  προκύπτουν  με το ιδιοκτησιακό καθεστώς από  την παράλληλη σύνταξη του κτηματολογίου και είναι αδύνατον στο χρόνο που απομένει να συνταχθούν και να εγκριθούν μελέτες.  Παρόμοια κατάσταση επικρατεί  και  στα περισσότερα  δημόσια δάση της περιοχής τα οποία  δεν διαθέτουν και αυτά διαχειριστικές μελέτες.      

          Για την διάθεση καυσοξύλων την φετινή χρονιά, ενώ είχαν υποβληθεί αιτήσεις από τους μονίμους κατοίκους, το Δασαρχείο ενημέρωσε ότι δεν θα διατεθούν καυσόξυλα με Δ.Α.Δ  και ζητά απαραίτητα  να συνταχθούν  διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας.

        Με βάση τα παραπάνω ο Δήμαρχος επισημαίνει  το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει με τους  μόνιμους  κατοίκους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους,  αφού  θα μείνουν χωρίς καυσόξυλα σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και πολλές χιονοπτώσεις κατά την περίοδο του χειμώνα και  ζητά όπως μεριμνήσει το Υπουργείο ώστε να επανέλθει η διαδικασία διάθεσης καυσόξυλων σε όλους τους οικισμούς με Δ.Α.Δ.,  μέχρι να είναι σε θέση ο Δήμος να συντάξει σχετικές διαχειριστικές μελέτες και πίνακες υλοτομίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ