Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης κατολισθητικών φαινομένων μέσω του Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020"

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" πράξη για την «Ανάπτυξη συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και αντιμετώπισης κινδύνων από κατολισθητικά φαινόμενα με την εφαρμογή σύγχρονων γεωτεχνικών και δορυφορικών μεθοδολογιών». Ο  προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε  250.000 ευρώ  και Φορέας υλοποίησης είναι το  Πανεπιστήμιο Πατρών (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην ανάπτυξη ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης για περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα αστάθειας πρανών εξαιτίας κατολισθητικών φαινομένων με τη χρήση των πλέον σύγχρονων δορυφορικών και γεωτεχνικών μεθόδων. Το σύστημα θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε περιοχή  με πρόβλημα κατολισθήσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου που έχει προκαλέσει κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό.
Η πράξη υλοποιείται με τέσσερα πακέτα εργασίας:
1. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και καθορισμός της περιοχής παρακολούθησης.
2. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης εδαφικών μετακινήσεων στην κατολισθαίνουσα περιοχή.
3. Καταγραφή, συλλογή και επεξεργασία των γεωτεχνικών και δορυφορικών δεδομένων της περιοχής παρακολούθησης.
4. Σχεδιασμός και ανάπτυξη γεωβάσης χωρικών δεδομένων και διαδικτυακής πλατφόρμας για την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία από επερχόμενα κατολισθητικά φαινόμενα.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Ενημερωτική δράση για την οδική ασφάλεια πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας σε μαθητές δημοτικού σχολείου στο Καστρί Θεσπρωτίας

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν του μαθητές σχετικά με την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου
Ενημερωτική δράση πάνω σε ζητήματα σωστής κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε χθες (14-06-2017) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, σε μαθητές του δημοτικού σχολείου Καστρίου Θεσπρωτίας.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι αστυνομικοί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς του παραπάνω δημοτικού σχολείου, ενημέρωσαν του μαθητές για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου καθώς και για την πρακτική χρηστικότητα καθημερινών κανόνων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν ποδήλατα σε διαδρομή κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ παράλληλα μοιράστηκαν έντυπα σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Έναρξη λειτουργίας του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στα Δερβίζιανα του Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκε τελετή αγιασμού παρουσία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με αφορμή την έναρξη του θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων, σήμερα (15-06-2017) το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε τελετή αγιασμού στο πρώην Δημαρχείο Δερβιζιάνων του Δήμου Δωδώνης, όπου φιλοξενείται ο Τοπικός Αστυνόμος.
Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εντάσσεται στο περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης και αποτελεί ουσιαστικά τον βασικό συνδετικό κρίκο της Αστυνομικής Υπηρεσίας, όπου υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία.
O Τοπικός Αστυνόμος επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ζητώντας αν χρειαστεί τη συνδρομή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, όπως προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και προβαίνει στις άμεσες ανακριτικές πράξεις, μέχρι να επιληφθεί η αρμόδια Υπηρεσία.
Παράλληλα, ο Τοπικός Αστυνόμος αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία ενώ επιπλέον με την εφαρμογή του θεσμού δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται σχετικά με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην παραπάνω τελετή, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος, αναφέρθηκαν στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Τοπικού Αστυνόμου, ευχαρίστησαν τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη τους στην υλοποίηση του θεσμού και τέλος κάλεσαν τους πολίτες να στηρίξουν τον Τοπικό Αστυνόμο, να τον εμπιστευτούν και να τον αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε τη σημασία του νέου θεσμού του Τοπικού Αστυνόμου που θα στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου, ως συνδέσμου με την τοπική κοινωνία και υπογράμμισε την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Αστυνομίας.

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δωδώνης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και της ένωσης των αποστράτων καθώς και πολίτες της περιοχής.

Γιάννης Καραγιάννης: Ερώτηση στη Βουλή για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας


Ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, σχετικά με την πληρέστερη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας.
Ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει στην υπουργό πως το σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ο "ιαματικός πλούτος" της, δεν αξιοποιείται επαρκώς, αφού τα δύο υφιστάμενα ιαματικά λουτρά σε χρήση (Αμάραντου και Καβασίλων) λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο και υπογραμμίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες της ηλικίες, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας και - σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων μορφών θεματικού τουρισμού που προσφέρει - την καθιέρωσή της ως προορισμού τεσσάρων εποχών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Δήμου Κόνιτσας
Στο Δήμο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές σε χρήση: 1) ο ιαματικός φυσικός πόρος Αμάραντου και 2) ο ιαματικός φυσικός πόρος Καβασίλων, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών θερμαλισμού υγείας.
Συγκεκριμένα:
1)      Τα ιαματικά λουτρά Αμάραντου, βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ από την Κόνιτσα, σε υψόμετρο 1200 μέτρων στη νότια πλαγιά του όρους Γράμμος. Είναι ατμούχα λουτρά, με τη θερμοκρασία των υδρατμών (ατμίδων), που αναβλύζουν από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, να ανέρχεται στους 37ο  C.
Οι διαμορφωμένες εγκαταστάσεις ατμοθεραπείας είναι θαλαμίσκοι, στους οποίους διοχετεύονται οι υδρατμοί με σωλήνες και προσφέρονται για την καταπολέμηση παθήσεων του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού, καθώς και για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και νευραλγίες. Λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κάθε έτους.
2)      Τα ιαματικά λουτρά Καβασίλων, βρίσκονται σε απόσταση 16 χλμ από την Κόνιτσα, σε υψόμετρο 400 μέτρων στην αριστερή όχθη του ποταμού Σαραντάπορου. Είναι θειούχα λουτρά, κατάλληλα για λουτροθεραπείες, με τον φυσικό πόρο να αναβλύζει σε θερμοκρασία 30ο C.
Οι διαμορφωμένες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας αποτελούνται από μια μεγάλη εξωτερική πισίνα με μέση θερμοκρασία 30ο C, καθώς και από δύο εσωτερικές (μία ανδρών και μία γυναικών) με μέση θερμοκρασία 32ο C. Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, αρθροπαθειών, μετατραυματικών παθήσεων, νευραλγιών, δερματοπαθειών, γυναικολογικών παθήσεων και παθήσεων του αναπνευστικού. Λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κάθε έτους.
Παράλληλα, και πάλι στο Δήμο Κόνιτσας, σε απόσταση 10 χλμ από την Κόνιτσα και 50 χλμ από τα Γιάννενα, κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη και στο χωριό Κλειδωνιά, αναβλύζει ακόμη μία πηγή με θειούχα νερά, η οποία παραμένει αναξιοποίητη.
Από τα προαναφερθέντα γίνεται σαφές πως ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Κόνιτσας, ο "ιαματικός πλούτος" του, δεν αξιοποιείται επαρκώς. Τα δύο υφιστάμενα ιαματικά λουτρά σε χρήση (Αμάραντου και Καβασίλων) λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο και ένας ακόμη φυσικός πόρος (θειούχα πηγή Κλειδωνιάς) δεν έχει πιστοποιηθεί.
Επειδή τα ιαματικά λουτρά μπορούν να λειτουργούν όλο το χρόνο, να απευθύνονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα (για θεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία) και να εξελιχθούν από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας, σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες τις ηλικίες.
Επειδή ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί παγκοσμίως έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, σε συνδυασμό με την παροχή ενός ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών.
Επειδή ο τουρισμός υγείας και ευεξίας μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, τόσο με τη στήριξη νέων επενδύσεων, όσο και με τη διασύνδεσή του με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο.
Επειδή ο Δήμος Κόνιτσας, με τις ιαματικές πηγές που διαθέτει, σε συνδυασμό με το φυσικό του κάλλος και την πλούσια πολιτιστική και ιστορική του παράδοση, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη εναλλακτικών - θεματικών μορφών τουρισμού και να προωθήσει τον "τουρισμό των τεσσάρων εποχών" με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
•        Ποιες είναι οι προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την πληρέστερη αξιοποίηση του "ιαματικού πλούτου" του Δήμου Κόνιτσας, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί και ως προορισμός τουρισμού υγείας και ευεξίας, προκειμένου - και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των υπολοίπων μορφών θεματικού τουρισμού - να καθιερωθεί ως προορισμός τεσσάρων εποχών και να ενισχυθεί σημαντικά η τοπική της οικονομία;
•        Ποιος φορέας έχει τη διαχείριση των ιαματικών λουτρών Αμάραντου και Καβασίλων και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, με στόχο την αξιοποίηση τους ως κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους;
•        Είναι καταχωρημένη στο Μητρώο Ιαματικών Φυσικών Πόρων η θειούχα πηγή που αναβλύζει κοντά στο χωριό Κλειδωνιά του Δήμου Κόνιτσας, και αν όχι, τότε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να πιστοποιηθεί ως ιαματικός, ο συγκεκριμένος φυσικός πόρος, ώστε να καταστεί αξιοποιήσιμος και προσοδοφόρος;
•        Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για την ενθάρρυνση και τη στήριξη νέων επενδύσεων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού υγείας και ευεξίας και ποιες είναι οι δυνατότητες προώθησης επενδύσεων στον εν λόγω κλάδο μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Καραγιάννης

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ώρα 13:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 19η Ιουνίου 2017, ημέρα Δευτέρα
& ώρα 13.00 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ
Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
 1. Έγκριση απολογισμών – ισολογισμών έτους 2015 και 2016 του κληροδοτήματος
«ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Τ.Κ. Λάβδανης.
2. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2017 του κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ»Τ.Κ. Λάβδανης.
3. « Έγκριση του υπ΄αρ. 3/6-5-2017 πρακτικού του Τ.Σ. Βήσσανης σχετικά με την επιλογή των δικαιούχων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυση σε φτωχούς για το έτος 2016 από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»- ψήφιση πιστώσεων-ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις».
4. «Έγκριση του υπ΄αρ. 3/6-5-2017 πρακτικού του Τ.Σ. Βήσσανης σχετικά με την επιλογή των δικαιούχων για τη χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προικοδότηση άπορης κόρης από το Κληροδότημα ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ - ψήφιση πιστώσεων- ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις.
5. Περί έγκρισης πρακτικού του τοπικού συμβουλίου Δελβινακίου ως προς το θέμα της ανάθεσης σε λογιστή για υποχρεώσεις του κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ »Τ.Κ. Δελβινακίου .»
6. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 5β του δημοτικού δάσους Βασιλικού.
7. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων τμήματος 8 του
δημοτικού δάσους Βασιλικού.
8. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων συστάδας 1α του δημοτικού δάσους Αργυροχωρίου.
9. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Αποκατάσταση οδών Δήμου Πωγωνίου – Υποέργο ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου» και διάθεση πίστωσης.
10. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Αποκατάσταση οδού προς εξωκκλήσι Αγ. Αναργύρων (υποέργο ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με ΚΑ 2014 ΕΠ 53000003) στην Τ.Κ. Κουκλιών» και διάθεση πίστωσης.
11. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Αποκατάσταση οδών Τ.Κ. Κάτω Μερόπης , Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη – εντός οικισμού» και διάθεση πίστωσης.
12. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Δ.Ε. Δελβινακίου - ΣΑΤΑ» και διάθεση πίστωσης.
13. Αποδοχή γνωμοδότησης σχετικά με εξώδικη δήλωση του κ. Παντελή Τόμου.»
14. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2017 Δήμου Πωγωνίου.
15. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2017 του Δήμου Πωγωνίου.
16. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Διαμορφώσεις – κοινόχρηστων χώρων Δ.Ε.Δελβινακίου» προϋπολογισμού 7.200,00€.
17. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Δ.Ε. Άνω Καλαμά» προϋπολογισμού 7.200,00€.
18. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων Δ.Ε. Πωγωνιανής» προϋπολογισμού 7.200,00€.
19. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου» προϋπολογισμού 7.200,00€.
20. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Συντήρηση κοινοτικών δρόμων Δ.Ε. Καλπακίου» προϋπολογισμού 7.200,00€.
21. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Συντήρηση δικτύου ύδρευσης Δ. Ε. Καλπακίου» προϋπολογισμού 5.200,00€.
22. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Διαμόρφωση – τσιμεντόστρωση δρόμου Τ.Κ. Λίμνης» προϋπολογισμού 7.000,00€.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Παρουσίαση του βιβλίου «Τραγούδι, Μουσική και Χορός στην Ήπειρο» του Ηπειρώτη μουσικού Λαογράφου Παντελή Καβακόπουλου, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ώρα 20:00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Τραγούδι, Μουσική και Χορός στην Ήπειρο» του Ηπειρώτη μουσικού Λαογράφου Παντελή Καβακόπουλου τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο  «Δ. Χατζής».

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο συγγραφέας για την προσφορά του στην καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

Συνελήφθη, χθες (14-06-2017) το βράδυ στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 31χρονο, διότι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο στο σημείο εξόδου, κατείχε και επέδειξε σε αυτούς διαβατήριο αλβανικών αρχών, το οποίο έφερε πλαστή - κλεμμένη άδεια διαμονής καθώς και πλαστές σφραγίδες εισόδου και εξόδου.
Το παραπάνω διαβατήριο κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς.

Θάλασσα κολύμπι, βουτιές προσοχή στα αυτιά λένε οι ΩΡΛ

Θάλασσα, κολύμπι και βουτιές στην Ελλάδα είναι συνδυασμένα άμεσα με τις καλοκαιρινές διακοπές μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά, γιατί καιροφυλαχτούν  μολύνσεις, ωτίτιδες κι άλλα που μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές.
Μάλιστα τους  καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων.
«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» αναφέρει χαρακτηριστικά οΧειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .
«Aν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή είναι αρκετά ευαίσθητα, προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος, θυμηθείτε πως το κολύμπι σε πισίνες και τα μακροβούτια στη θάλασσα μπορεί να τους δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα».
Για το λόγο αυτό όλοι μας, λένε οι Ω.Ρ.Λ.  πρέπει να γνωρίζουμε τα μέτρα προφύλαξης και θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί.
Aν λοιπόν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στο γιατρό μας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και... βουτιές.
Φυσικά για αυτούς που βουτούν στα βαθιά (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα, μεγάλες βουτιές) μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη.
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ., αν σε κάποια βουτιά νιώσουμε πόνο στο αυτί, δεν πρέπει να  τον αγνοήσουμε, αλλά αμέσως να ανέβουμε στην επιφάνεια. Σε  διαφορετική περίπτωση υπάρχει  πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συμμετέχει και στηρίζει την εκδήλωση ''Ο Αλέξανδρος Ενώνει τους Έλληνες'', που διοργανώνεται το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, έναρξη ώρα 11.00, στην Εστία Νέας Σμύρνης, Κων/νου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη


Πρόσκληση
 Ο ΣΑΦΕΜ μαζί με τις Πανελλήνιες Συνομοσπονδίες-Ομοσπονδίες-Ενώσεις σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας το Σάββατο 1η Ιουλίου 2017 στην Εστία Ν.Σμύρνης την εκδηλώση μας :΄΄Ο Αλέξανδρος Ενώνει τους Έλληνες΄΄
 Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης
11.00' Ομιλίες: ΄΄Ολυμπιάδα΄΄-΄΄Φίλιππος΄΄-΄΄Αριστοτέλης΄΄- ΄΄Αλέξανδρος΄΄
 Ομιλητές: Μ.Τζανή-Β.Καλαμάρα-Σ.Γεωργούλης-Λ.Μπίλλης- Λ.Σουβαλτζή
Ο διεθνούς φήμης Μουσικοσυνθέτης Χάρης Χαλκίτης, παρουσιάζει στις 20.30΄το MUSICAL THEMATIC SHOW -΄΄ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΡΩΞΑΝΗ΄΄. Στίχοι:Γιώργου Λεκάκη - Θάνου Σοφού - Αντώνη Παππά - Νίκου Αδάμα -Σοφία Κουτσούρη. Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παλιατσάρας , Κωνσταντίνα , Αναστασία Δημητρίου , Σοφία Κουτσούρη , Nick Rassel. Παρουσίαση: Κρατερός Κατσούλης , Κώστας Βενετσάνος. Συμμετέχει: πολυμελές Εθνοτικό Χορευτικό.
Θα χαρούμε να παρευρεθείτε γιατί ο Αλέξανδρος μας ενώνει και πρέπει να το αναδείξουμε ως εθνικό Πλεονέκτημα! Εστία Νέας Σμύρνης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Στάση τράμ Αγία Φωτεινή. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Την προμήθεια περιπολικών, ραντάρ και ασυρμάτων της Αστυνομίας χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020

Την ανανέωση του εξοπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών τροχαίας της Ηπείρου, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, χρηματοδοτεί με το ποσό των 998.700 ευρώ η Περιφέρεια μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020. 
Η απόφαση ένταξης της πράξης υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και αυτή περιλαμβάνει:
1. Αστυνομικά αυτοκίνητα τύπου SUV, (τεμ.12)
2. Επιβατικά αυτοκίνητα εννέα θέσεων (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού), (τεμ. 4)
3.Αστυνομικά αυτοκίνητα (τεμ. 20). Πρόκειται για επιβατικά αυτοκίνητα, διασκευασμένα σε αστυνομικά αυτοκίνητα υπηρεσιακού και ελεύθερου χρωματισμού.
4.Ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων (τεμ. 36
5. Φορητά ραντάρ (τεμ. 5). Πρόκειται για συσκευή φορητή χειρός η οποία μετά από την σκόπευση θα πρέπει να απεικονίζει σε κατάλληλη οθόνη (Display) την ταχύτητα του οχήματος σε Km/h και την απόσταση από αυτή.

Τζούφη Μερόπη: Τοποθέτηση στη συνεδρίαση για τη δράση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων

Οι πρόσφατες δράσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality) σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κυρία Φωτεινή Κούβελα, καθώς και η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, αποτελούμενη από την κυρία Therese Murphy (Επικεφαλής της Οργανικής Μονάδας των Εξωτερικών Δράσεων του E.I.G.E.) και τον κ. Maurizio Mosca (Εξειδικευμένο Στέλεχος του E.I.G.E.). Επίσης, στη συνεδρίαση παρέστη η κυρία Βασιλική Σαΐνη, στέλεχος του Τμήματος Υλοποίησης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. - Μέλος του Φόρουμ Εμπειρογνωμόνων του E.I.G.E..
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) και μέλος της Επιτροπής, έκανε λόγο αρχικά για τη σημασία και το έργο του Ινστιτούτου, θέτοντας στο επίκεντρο το καίριο ζήτημα της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως η παιδική ηλικία είναι προνομιακή για την ενσωμάτωση και την πρόοδο. Η κυρία Murphy, εκ μέρους του Ινστιτούτου, ανέφερε πως έχει ήδη σχεδιαστεί σχετική μελέτη παρακολούθησης, όπου και θα αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε από αντίστοιχες δράσεις σε Σουηδία και Γερμανία.

Επίσης, η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην υγεία των γυναικών το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και κάλεσε τον κύριο Mosca, να παραθέσει σχετικά στοιχεία. Το εξειδικευμένο στέλεχος του E.I.G.E. με τη σειρά του, τόνισε πως η υγεία βάσει του δείκτη είναι ο τομέας, όπου η Ελλάδα υπερβαίνει το μέσο όρο των χωρών της Ένωσης, όσον αφορά δηλαδή την κατάσταση υγείας ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, ζήτημα προς βελτίωση αποτελεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.