Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΕΟΔΥ: Εξήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 7.335 νέα κρούσματα

 


17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα πέντε θάνατοι σήμερα  7.335 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.335, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 792.239 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.542 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.361 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (58.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5.71%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις συνεδρίασης Επιτροπής Περιβάλλοντος (συνεδρίαση Δευτέρα 8 Νοεμβρίου)

 


Σε θετικές γνωμοδοτήσεις για τη δημιουργία Υδατοδρομίου στη Λίμνη Παμβώτιδας και για την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας στην πόλη των Ιωαννίνων και σε αρνητική για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού  στη Δ.Ε. Βλαχερνών, προχώρησε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τις ΜΠΕ των έργων:

Ø  «Υδρομάστευση πηγής «ΚΡΑΝΙΕΣ», στη θέση «ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ» της Τ.Κ. Θεοδώριανων του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση)

Ø  «Δημιουργία υδατοδρομίου Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα (υφιστάμενες χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και των αποσκευών τους, πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσλίμνωση, απολίμνωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων), εντός της λίμνης Παμβώτιδας, έμπροσθεν τοι οικισμού Περάματος, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση)

Ø  «Νέα ξενοδοχειακή μονάδα, 5 αστέρων, δυναμικότητας 300 κλινών στην εκτός σχεδίου περιοχή «Βοτανικός» (θέση: ΜΠΟΓΙΑΝΝΗ), Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση)

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Παχυσαρκία και διαβήτης σε παιδιά και εφήβους το θέμα της επόμενης διάλεξης


«Παχυσαρκία & Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 σε Παιδιά και Εφήβους» θα είναι το θέμα της δεύτερης διαδικτυακής διάλεξης του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Το θέμα θα αναπτύξει η κα Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και του Νοσοκομείου Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”.

Η κα Χαρμανδάρη θα αναφερθεί στην παχυσαρκία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, εξαιτίας της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας με την οποία συνδέεται παγκοσμίως, αλλά και του αυξημένου οικονομικού κόστους  που επιφέρει  η αντιμετώπιση των επιπλοκών της.

Συγκεκριμένα, θα μιλήσει για τον υψηλό επιπολασμό της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα  αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, μέσω του «Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας.»

Τέλος, θα τονίσει πόσο βοηθητικά μπορούν να αποδειχθούν τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών εξατομικευμένης αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, δίνοντας ως παράδειγμα το HORIZON 2020 Πρόγραμμα ‘Big Data Against Childhood Obesity’, ένα καινοτόμο έργο με γνώμονα τον πολίτη, που συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 18:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της Facebook σελίδας Institute of Public Health – The American College of Greece και μέσω του Youtube καναλιού Institute of Public Health – ACG,  στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=tI-792uoADo

Η Διάλεξη είναι ανοιχτή για το κοινό, με δωρεάν συμμετοχή.                                                

Τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για τουρισμό 4 εποχών παρουσίασε στη Βρετανική αγορά η Ήπειρος

 


Με θετικά μηνύματα για τον τουρισμό στην μετά covid εποχή, επέστρεψε από το Λονδίνο η αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία με επικεφαλής τον  Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη και την Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας   κα Ιουλία Μαρκούλα, η οποία συμμετείχε στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού  WTM, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις 1 έως και τις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».

 Η αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου, προέβαλλε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, τον τέλειο συνδυασμό ορεινού και θαλάσσιου τουρισμού, το περιβάλλον, την γαστρονομία της περιοχής, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ενώ έμφαση επίσης δόθηκε, στο πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει η Ήπειρος και στην προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες  που προσφέρει η Εγνατία και η Ιόνια Οδός, τα  Αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων.

Στο επίκεντρο των δράσεων ήταν η θεματική ενότητα «Ήλιος-Θάλασσα», η οποία παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο παράλληλης εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, σε ελληνικό εστιατόριο του Λονδίνου, με καλεσμένους   Βρεττανούς δημοσιογράφους, στους οποίους παρατέθηκαν δείγματα της Ηπειρωτικής γαστρονομίας.  

Επιστολή σε Δ.Ι.Σ. για την επικείμενη επίσκεψη του πάπα στη χώρα μας του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα

 


ν Δελβινακί τ 1 Νοεμβρίου 2021

Προς

Τήν εράν Σύνοδον

Τς κκλησίας τς λλάδος

ωάννου Γενναδίου 14

115 21 ΑΘΗΝΑΣ

Μακαριώτατε γιε Πρόεδρε, Σεβασμιώτατοι γιοι Συνοδικοί,

Χαίρετε πάντοτε ν Κυρί καί νδυναμοσθε ν τ κράτει τς σχύος Ατο.

Διά το παρόντος, θέτω, εσεβάστως, πό τήν μφρονα γνώμην μν, τάς κολούθους σκέψεις μου:

Δέκα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊου

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 91.079 έλεγχοι, από τους οποίους οι 42.011 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 404 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις, ως ακολούθως:

183 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 180 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 40 στη Θεσσαλία,

 38 στη Θεσσαλονίκη,

 37 στη Δυτική Ελλάδα,

 16 στην Ήπειρο,

 12 στην Πελοπόννησο,

 11 στην Κεντρική Μακεδονία,

 10 στο Βόρειο Αιγαίο,

   9 στη Δυτική Μακεδονία,

   4 στη Στερεά Ελλάδα,

   3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   2 στο Νότιο Αιγαίο και

   1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 73.501 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 70.255 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.246 των 150 ευρώ.

8 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

4 στη Θεσσαλία,

2 στο Βόρειο Αιγαίο και

2 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.134 ομοειδείς παραβάσεις.

211 παραβάσεις και 6 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη ζαχαροπλαστείου για άρνηση επίδειξης απαραίτητων πιστοποιητικών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για άρνηση επίδειξης απαραίτητων πιστοποιητικών,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας,

- 39 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις για υπεράριθμους επιβάτες σε Ι.Χ.Ε.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο οίκου ανοχής, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,

- 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε μία παράβαση, για μη χρήση μάσκας από επιβάτη Ι.Χ.Ε.

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 4 παραβάσεις σε επιβάτες λεωφορείου, για έλλειψη πιστοποιητικών,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση παράβασης στον πελάτη,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ και σε δημόσια υπηρεσία.

Στην Ήπειρο,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε μία παράβαση, για μη χρήση μάσκας, σε επιβάτη λεωφορείου.

Στην Κρήτη, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 21.187 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.654 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 425 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο συνδημότης Δάσκαλος Θ. Δημήτριος

 


«Έφυγε»  από την ζωή την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 73 ετών,  ο συνδημότης (συνταξιούχος δάσκαλος) Δάσκαλος Θ. Δημήτριος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη 9  Νοεμβρίου 2021 και ώρα 1:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αντίστροφη μέτρηση για το ανέβασμα στο Taxisnet των τελών κυκλοφορίας 2022

 


Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2022, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους.

Πρακτικά, σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχήματων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2022.

Παράλληλα, όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, θα μπορούν να πληρώνουν το τίμημα των τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες.

Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Εκπομπές CO2 – τιμή σε ευρώ ανά μονάδα ρύπου

0-122: 0 ευρώ

123-139: 0,64 ευρώ

140-166: 0,70 ευρώ

167-208: 0,85 ευρώ

209-224: 1,87 ευρώ

225-240: 2,20 ευρώ

241-260: 2,50 ευρώ

261-280: 2,70 ευρώ

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), Ζάρρα Αλεξάνδρου 2, 09:00-15:00

Άρτα, Κοινότητα Καλαμιά Άρτας , 09:30-14:30

Άρτα, Κοινότητα Ρόκας Άρτας, 09:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Είσοδος ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. “Σταύρος Νιάρχος”, 11:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου, 09:00-14:00

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του λιγοστού ύπνου στην επιδερμίδα;

 


Ο καθημερινός λιγοστός ύπνος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και ομορφιά του δέρματος, αφού του στερεί τα απαραίτητα συστατικά και το οξυγόνο που το κρατούν νεανικό και σφριγηλό. Και αυτό διότι δεν έχει αρκετό χρόνο να αντιμετωπίσει τις  βλάβες που προκαλούνται από τις επιθέσεις που δέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, το δέρμα αφυδατώνεται, σχηματίζει ρυτίδες ή εμβαθύνει τις υπάρχουσες και εμφανίζει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

«Τα τελευταία δύο χρόνια που ο SARS-CoV-2 έχει εισβάλει στη ζωή μας, έχει παρατηρηθεί, στους πληθυσμούς όλων των χωρών που έχουν πληγεί, μια έκπτωση στην ποιότητα του ύπνου. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020 αποκάλυψε ότι το 98% των ανθρώπων που συμμετείχαν ισχυρίστηκαν ότι έχουν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους και το 67% ότι κοιμούνταν καλύτερα πριν από την πανδημία.

Αυτές οι αλλαγές, όμως, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αφού οι 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών που προκύπτουν (μέσω της ανάπλασης των ιστών), των φλεγμονών, την αφομοίωση των πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος και την επεξεργασία τους, την επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων, τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, κ.ά. Συγκεκριμένα για το δέρμα, οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση, και επιφέρουν επιπτώσεις στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και τελικά στην εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.