Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Φόρος και στα επιδόματα ανεργίας, τριτέκνων αλλά και στο... ΕΚΑΣ

Παγίδες και δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν οι φετινές δηλώσεις εισοδήματος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εισέπραξαν αποζημίωση απολύσεως, επίδομα ανεργίας ή μικρές αμοιβές "έναντι" των δεδουλευμένων τους καθώς εάν τα ποσά αυτά δεν καταχωρηθούν σωστά, μπορεί να πιαστούν στην «παγίδα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Το ίδιο θα συμβεί όμως και με μια σειρά προνοιακά επιδόματα ή αμοιβές, όπως και το ΕΚΑΣ, που έλαβαν το 2012 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Γενικά, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που «κρύβουν» έκτακτη εισφορά είναι οι 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306. Στους κωδικούς «παγίδα» αναγράφονται και φορολογούνται με έκτακτη εισφορά 1%-4% οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωϊδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.
Τι να προσέξουν οι άνεργοι
 Ειδικότερα, βάσει της νομοθεσίας, μόνο η αποζημίωση απόλυσης εξαιρείται από την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλώνεται στον κωδικό 657 (για τον σύζυγο) ή 658 (για τη σύζυγο) και αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό η αποζημίωση, ακριβώς για να μην υπαχθεί στα εισοδήματα επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης.

Στο γραφικό Δολό Πωγωνίου ο Κώστας Καραμανλής με φίλους του

Πεζοπορία σε πέντε παραμεθόρια χωριά

Στο αγαπημένο του Δολό Πωγωνίου, φιλοξενούμενος στο Αγροτουριστικό συγκρότημα του Χριστόφορου Κωσταρά, βρίσκεται οικογενειακώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την ευκαιρία και του εορταστικού τριήμερου του Αγίου Πνεύματος. Στην παρέα του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται οι οικογένειες του Λευτέρη Ζαγορίτη, του πρώην υπουργού Γιάννη Βαληνάκη και τριών - τεσσάρων στενών φίλων της οικογένειας.
Ο πρώην πρωθυπουργός με τα παιδιά του έφτασε στο κτήμα Κωσταρά την Πέμπτη το απόγευμα, ενώ χθες προστέθηκαν στην παρέα, η σύζυγός του και οι υπόλοιποι. Από χθες το πρωί ξεκίνησε τις καθιερωμένες βόλτες του, αρχίζοντας από τους κήπους του ξενώνα και στη συνέχεια  παρέα με τον  Χριστόφορο Κωσταρά, έκανε  πεζοπορία από τους  Ποντικάτες προς Αργυροχώρι, Χρυσόδουλη Μαυρόπουλο και Ζάβροχο, από όπου ο κάμπος της Δερόπολης Βορείου Ηπείρου φαντάζει πανοραμικά.
Ανάλογες πορείες, σε γνωστά και άγνωστα μέρη και βεβαίως στη γραφική χαράδρα Κουβαρά (ένα από τα 200 σημεία χαρακτηρισμένα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους),  αναμένεται να κάνει η παρέα του πρώην πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες  παραμονής της στο Δολό.    Ο  κ. Κ. Καραμανλής αναμένεται ενδιαμέσα να έχει ελάχιστες συναντήσεις με φίλους του από την Ήπειρο, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας και ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Αναστάσιος Παπασταύρος.
Στο Ζαγόρι
Ο πρώην Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων από το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης και για δύο μέρες ήταν φιλοξενούμενος του Λευτέρη Ζαγορίτη στο Κουκούλι Ζαγορίου. Κατά την εκεί διαμονή του, είχε τη δυνατότητα να διασχίσει τη χαράδρα του Βίκου, να επισκεφθεί τη Σαρακατσάνικη στάνη και άλλα χωριά του Ζαγορίου, των οποίων οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν θερμά.  Το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Σκαμνέλι  συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Ανδρέα Παπιγκιώτη και τον πρώην Δήμαρχο Τύμφης κ. Γιώργο Σουκουβέλο και παράλληλα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ζαγορίσιες πίτες.

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Χαλάζι σάρωσε αμπέλια και κήπους

Μεγάλη είναι η καταστροφή που προκάλεσε σε κήπους και αμπέλια της Πωγωνιανής Πωγωνίου, ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα.
Το χαλάζι, που είχε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε αδιάκοπα επί μία περίπου ώρα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές κυρίως στις αμπελουργικές καλλιέργειες που έχουν «επανακάμψει» τα τελευταία χρόνια.
Οι κάτοικοι απογοητευμένοι από την καταστροφή, περιμένουν τώρα τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές και να αποζημιωθούν για την παραγωγή τους.

«ΔΩΔΩΝΗ»: Με …όπλο τις εξαγωγές στη μάχη της κρίσης

Σε νέες αγορές η εταιρία, που αύξησε το ποσοστό της κατά 20%
Ποιες οι θέσεις της ΕΑΣ Ιωαννίνων για την γαλακτοβιομηχανία

Καλές ειδήσεις για τους 6.500 Ηπειρώτες παραγωγούς της «Δωδώνης» έκρυβε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς -όπως έγινε γνωστό- καταβάλλονται άμεσα χρήματα στους κτηνοτρόφους, ενώ διαπιστώθηκε, πως η εταιρία προελαύνει στις εξαγωγές, έχοντας αυξήσει το ποσοστό της το πρώτο 5μηνο του έτους κατά 20%!
Επρόκειτο για την πρώτη μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, δημόσια επίσημη εκδήλωση, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ Michael O' Neill να ανακοινώνει στους μετόχους ότι εξοφλείται το υπόλοιπο 40% της εισκόμισης γάλακτος του Μαρτίου και καταβάλλεται το 20-30% του Απριλίου. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι προκαταβολές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο θα δοθούν κανονικά και αφορούν στο 50% της εισκόμισης γάλακτος της προηγούμενης περιόδου. Το ποσό υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές…
Όπως εξήγησε ο κ. ONeill, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αντέξει η εταιρία σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο και να βγει νικήτρια έναντι του ανταγωνισμού.
«Η «Δωδώνη» παραμένει κυρίαρχη στην φέτα» σημείωσε με έμφαση ο Ιρλανδός μάνατζερ.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού κατά 20% το πρώτο πεντάμηνο και το άνοιγμα νέων αγορών για την εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η «Δωδώνη» άνοιξε την προσοδοφόρα αγορά της Ολλανδίας, ενώ έχει επεκταθεί και σε Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Ρωσία, εκτός βεβαίως από τις γνωστές αγορές, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται, δηλαδή Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α. 
Επιπροσθέτως στη Γ.Σ. έγινε αναφορά και στις σχέσεις των παραγωγών με την εταιρία λέγοντας, ότι οι κτηνοτρόφοι είναι συνεργάτες της γαλακτοβιομηχανίας. Ο ισολογισμός του 2012 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (αφορούσε την παλαιά Διοίκηση καθώς η νέα ανέλαβε το τελευταίο δίμηνο), αφού οι μικρομέτοχοι - Ενώσεις συνεταιρισμών τον καταψήφισαν.
Οι Ενώσεις…
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης στην τοποθέτησή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πώληση της εταιρίας και κατήγγειλε το διαγωνισμό, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση μετοχών που αγόρασε παλιότερα η ΑΤΕ!
Ο Θεοχάρης Γκολιούμης Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και μέλος του Δ.Σ ευχήθηκε η «Δωδώνη» να βγει αλώβητη από την κρίση και επεσήμανε τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ότι αφορά το μέρισμα, τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του εξαιτίας των οικονομικών στοιχείων.
Η εσωτερική αγορά
Τέλος, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων δεν χαρακτηρίζει καλή την χρονιά που πέρασε για την εταιρία. Η παρατεταμένη  οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την χώρα επηρέασε την εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρίας  να παρουσιάσει μείωση κατά  13,57%. Τα μεικτά αποτελέσματα  παρουσίασαν μείωση κατά 10,62%, αναφέρεται σχετικά.
«Οι νέοι μέτοχοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την διοίκηση της εταιρίας  θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ειδικά για την ζώνη γάλακτος  και την πληρωμή  με την πετυχημένη  συνταγή των 50 χρόνων λειτουργίας  αυτής» σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

 

Ο ενταφιασμός μιας Ζώνης Ειδικής Προστασίας και Natura 2000, που «βαφτίστηκε» από τις αρμόδιες υπηρεσίες έργο διαχείρισης και βελτίωσης των υδάτων της Παμβώτιδας

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

          Συνεχίζεται από Φορείς, δυστυχώς, με πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο τύπο η παραπληροφόρηση των πολιτών των Ιωαννίνων και το παραλήρημα έκπτωσης του δημόσιου βίου, σε ότι αφορά την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες του Σεπτεμβρίου
          Το νέο ενδιαφέρον είναι, ότι τη σκυτάλη υπεράσπισης της νομιμότητας (;) του έργου (που βαφτίζεται εκρίζωση φραγμίτη(!) χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στα λιμενικά τύπου έργα εκβάθυνσης και φαραωνικά μπαζώματα χιλιάδων τόνων αδρανών υλικών) παίρνει από την παραπαίουσα δημοτική αρχή, ο Όμιλος Θαλασσίου Σκι, δια της προέδρου και συζύγου του Δημάρχου κου Φίλιου, Κατερίνας Χαρίση και του Τεχνικού Συμβούλου Σωτ. Χατζή, κινούμενοι βεβαίως στο ίδιο ύφος, σε μια προσπάθεια απόκρυψης της περιβαλλοντικής βλάβης  με κορώνες περί εξασφάλισης αδειοδοτήσεων και νομιμότητας (με εμφανή τον πανικό) αποσιωπούν την είδηση της απόφασης κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας και χρησιμοποιούν «κονσέρβα» αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (της 29ης Μαρτίου του 2013). Αποσιωπούν πλήρως την δεύτερη έκθεσή τους 3-6-2013, όπου στα συμπεράσματα επισημαίνεται παράβαση της κείμενης νομοθεσίας για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών και της Άδειας εκτέλεση έργου και αξιοποίησης υδατικών πόρων, εκτιμάται ότι η ευθύνη επιμερίζεται μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος ξεκίνησε τις εργασίες χωρίς τις ανωτέρω άδειες και της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία δεν άσκησε τις αρμοδιότητές της…»

Rass: Οριακή άνοδο της ΝΔ, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 1,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Καταποντίζονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής  Αριστεράς καταγράφει η δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής».

Η νέα έρευνα που ολοκληρώθηκε την ημέρα που ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, δείχνει ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η  Δημοκρατική Αριστερά βρίσκονται οριακά εντός Βουλής.
Για πρώτη φορά, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 4%, ενώ το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, καταγράφει ποσοστό 3%.
Η ΝΔ παρουσιάζει οριακή άνοδο στο ποσοστό της, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά υπέρ της ΝΔ βρίσκεται στο 1,1%.
Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με 46,8% έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σαφής είναι η πρωτιά της ΝΔ και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 54,4% έναντι 38,6% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα της ΕΡΤ είναι καθολικό το αίτημα των πολιτών να μειωθεί το προσωπικό της ΕΡΤ και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 72,7% συντάσσεται με τον Αντώνη Σαμαρά και εκφράζει την άποψη ότι η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει αφού μειωθεί το προσωπικό και εξορθολογιστεί η λειτουργία της.
Στην ερώτηση «αν θέλετε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ή να πάμε σε πρόωρες εκλογές», το 61,8% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και είναι κοινό αίτημα των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το αν συμφωνούν οι πολίτες με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, το 54,4% τάσσονται υπέρ.
Τέλος, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε λάιτ αντιμνημονιακά μονοπάτια, οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν το βράδυ της Κυριακής, 23 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατοστών Ελευθερίων της πόλεως των Ιωαννίνων, παράσταση υπό τον τίτλο Η-Χ-Υ-Ρ-Ο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   Η-Χ-Υ-Ρ-Ο

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν το βράδυ της Κυριακής, 23 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατοστών Ελευθερίων της πόλεως των Ιωαννίνων, παράσταση υπό τον τίτλο Η-Χ-Υ-Ρ-Ο.
Η πολύτεχνη παράσταση  θα παρουσιαστεί στον τόπο του δράματος στα οχυρά του Μπιζανίου, αποτελούμενη από  θραύσματα ήχων, σπαράγματα εικόνων, φωτισμούς και όστρακα λόγου.
Μία σύνθεση που εμπνέεται από την μνήμη και την ανάμνηση της ιστορίας, διατρέχοντας σημαντικά δίπολα όπως, πόλεμος και ειρήνη, υποταγή και επικράτηση, εξάρτηση και ανεξαρτησία, σε ένα  κόσμο αβέβαιο που η δικαιοσύνη και η ελευθερία μπορεί να αποτελούν “σηματωρούς και κήρυκες”. 
Στους σκοπούς τής εκδήλωσης εντάσσεται η δημιουργία μιας βιωματικού ύφους εμπειρίας για τους θεατές-ακροατές, προκειμένου να λειτουργήσει ως όχημα για μια πρώτη ανάδειξη και ένταξη στη συλλογική μνήμη τού αναξιοποίητου έως σήμερα πολιτισμικού αποθέματος των οχυρών, τα οποία αποτελούν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

Μουσική: Δημήτρης Καραγεώργος, Σταύρος Σακελλαρίου
Video: Κωστής Εμμανουηλίδης
Φωτισμοί: Γιάννης Βαλεράς
Επιλογή κειμένων, αφήγηση:  Φώτης Δ. Γιωτάκης *
Τραγούδι: Παναγιώτα Ναυρόζογλου*, Παναγιώτης Μπάκας*

* μέλη της ομάδας τέχνης Α.ΔΩ. (το Ανατολικό της Δωδώνης)

Τόπος διεξαγωγής: Οχυρά Μπιζανίου
Ώρα προσέλευσης: 20:30

Την επιστροφή του ΦΠΑ, που πλήρωσαν για την αγορά εξοπλισμού, μπορούν να απαιτήσουν τα νοικοκυριά που έχουν αγοράσει φωτοβολταϊκές συσκευές

Την επιστροφή του ΦΠΑ, που πλήρωσαν για την αγορά εξοπλισμού, μπορούν να απαιτήσουν τα νοικοκυριά που έχουν αγοράσει φωτοβολταϊκές συσκευές και μέσω συμβάσεων πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στον πάροχο, έστω κι αν η παραγωγή είναι μικρότερη από τη συνολική κατανάλωση του σπιτιού τους.
Αυτό προβλέπει η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία καθιερώνει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, ως προς την επιστροφή του ΦΠΑ, μεταξύ ιδιωτικών και επαγγελματιών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών.
Η εκμετάλλευση ιδιωτικού φωτοβολταϊκού συστήματος συνδεδεμένου στο δημόσιο δίκτυο γεννά δικαίωμα προς έκπτωση του ΦΠΑ επί των εισροών, σύμφωνα με επισήμανση του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»  δικαίωμα προς έκπτωση του ΦΠΑ προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η εκμετάλλευση του φωτοβολταϊκού συστήματος γίνεται προς άντληση εσόδων διαρκούς χαρακτήρα.