Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Την επιστροφή του ΦΠΑ, που πλήρωσαν για την αγορά εξοπλισμού, μπορούν να απαιτήσουν τα νοικοκυριά που έχουν αγοράσει φωτοβολταϊκές συσκευές

Την επιστροφή του ΦΠΑ, που πλήρωσαν για την αγορά εξοπλισμού, μπορούν να απαιτήσουν τα νοικοκυριά που έχουν αγοράσει φωτοβολταϊκές συσκευές και μέσω συμβάσεων πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στον πάροχο, έστω κι αν η παραγωγή είναι μικρότερη από τη συνολική κατανάλωση του σπιτιού τους.
Αυτό προβλέπει η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία καθιερώνει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, ως προς την επιστροφή του ΦΠΑ, μεταξύ ιδιωτικών και επαγγελματιών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών.
Η εκμετάλλευση ιδιωτικού φωτοβολταϊκού συστήματος συνδεδεμένου στο δημόσιο δίκτυο γεννά δικαίωμα προς έκπτωση του ΦΠΑ επί των εισροών, σύμφωνα με επισήμανση του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»  δικαίωμα προς έκπτωση του ΦΠΑ προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η εκμετάλλευση του φωτοβολταϊκού συστήματος γίνεται προς άντληση εσόδων διαρκούς χαρακτήρα.