Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η αγκαλιά της «Κιβωτού» υποδέχτηκε στην Πωγωνιανή τα πρώτα 50 παιδιά!

Ετοιμάζονται επίσης η Γεωργική Σχολή και η άλλη πτέρυγα του Κτιρίου

Χαράς ευαγγέλια για 50 παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 χρόνων, τα οποία από τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων βρήκαν το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τροφή, φροντίδα, αγάπη και μια τεράστια αγκαλιά στην «Κιβωτό του Κόσμου», στην ακριτική Πωγωνιανή.
Παιδιά κυρίως από την Αθήνα, που έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης ή και αμέλειας, με πληγωμένη καρδιά, βρίσκονται πλέον σε καλά χέρια και έτοιμα να κλείσουν τις πληγές τους, πλημυρισμένα από αγάπη στην «Κιβωτό».
Μέρα και νύχτα  οι άνθρωποί της, υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατρός Αντωνίου κι έχοντας δίπλα τους εθελοντές αγάπης και αλληλεγγύης, έστησαν ένα μικρό θαύμα στην Πωγωνιανή, ετοιμάζοντας το σπίτι που θα χωρέσει κι άλλα παιδιά, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Παράλληλα, προετοιμάζεται και η Γεωργική Σχολή, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε 1,5 χρόνο από σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης στον τόπο, που τόσο πολύ είχε ανάγκη από μία τονωτική ένεση ανάπτυξης και προσοχής.

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις 10.000 ανέργων

Σε εφαρμογή τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Πρωτοχρονιά ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ το οποίο προβλέπει προσλήψεις 10.000 ανέργων ηλικίας 30 έως 66 ετών στον ιδιωτικό τομέα, με επιδότηση 450 ευρώ το μήνα στις επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσουν για 12 μήνες.
Ο μισθός των ανέργων θα είναι επιπλέον των 450 ευρώ. Οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται μετά την Πρωτοχρονιά και πάντως εντός του Ιανουαρίου με δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ μετά την υπογραφή κοινής απόφασης από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» το νέο πρόγραμμα είναι πιο ευέλικτο σε σχέση με τα ως τώρα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να δεσμεύονται ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον άνεργο που θα τους υποδείξει ο ΟΑΕΔ.

Δώστε μας το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου για την αιθαλομίχλη στην πόλη των Ιωαννίνων

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος

          Η Κεντρική Αθηναϊκή ειδησεογραφία των ημερών που θέτει τα Γιάννενα στο επίκεντρο των πόλεων με την μεγαλύτερη έκθεση στην αιθαλομίχλη μόνο ως είδηση ενός «προαναγγελθέντος αργού θανάτου» μπορεί να εκληφθεί από τον πληθυσμό τους.
          Και ως ακραία ειρωνεία δύναται κάποιος να εκλάβει τις συστάσεις και ευχολόγια των πανεπιστημιακών αρχών και της Περιφέρειας για τα αιωρούμενα σωματίδια στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
          «Πνιγόμαστε» χρόνια τώρα, από τους αέριους ρύπους, κραυγάζοντας για την ποιότητα της ατμόσφαιρας καθώς και για τα οδυνηρά στοιχεία που προκύπτουν από τις ανοξικές συνθήκες της Παμβώτιδας και την τοξικότητα των λιμναίων υδάτων. Οι επιστήμονες του εφησυχασμού, γίνονται «αυτοδιοικητικό άλλοθι», και ανάχωμα μέσω της Περιφέρειας στις κραυγές διαμαρτυρίας της χρόνιας έκθεσής μας και στις εφιαλτικές συνθήκες που προκύπτουν από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

2,2 εκατ. ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη

Ενάμισι δισ. ευρώ σε 48 ώρες προσδοκά να εισπράξει η εφορία. 

Τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους (Δευτέρα και Τρίτη) θα πρέπει να πληρωθούν τέλη κυκλοφορίας, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, οι δόσεις του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 και ο φόρος πολυτελείας.
Μέχρι χθες δεν είχαν πληρώσει τα τέλη 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Δύο εργάσιμες μέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.
 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τις δύο αυτές μέρες αναμένονται ουρές στις τράπεζες, δεδομένου ότι περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, 3.250.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών (σε σύνολο 5,5 εκατ.) έχουν τυπώσει το εκκαθαριστικό τους και το έχουν αποπληρώσει σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.
 Δεν αποκλείεται, πάντως, στις 31/12/2013 να ανακοινωθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, όπως είχε γίνει και το περυσινό διάστημα. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Κλειστές οι εφορίες την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κλειστές για το κοινό θα είναι την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014, οι εφορίες και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης.

Εκείνες τις ημέρες οι ΔΟΥ δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό ενώ επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των πολιτών θα παραταθούν σύμφωνα με Πολυγραφημένη Υπουργική Εγκύκλιο του 2002, για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Πρόστιμα σε όσους δεν συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις για το 2013

Με ποινή 22% κινδυνεύουν το 2014 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», που δε θα καταφέρουν τις επόμενες πέντε ημέρες να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις για να καλύψουν  το 25% του εισοδήματος που θα δηλώσουν το επόμενο έτος στην εφορία.
Από την άλλη πλευρά, τα επαγγελματικά έξοδα που θα παρουσιάσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 τα καθαρά έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με φόρο 26%, ενώ εάν τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, τότε στο ποσό του εισοδήματος που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%.
Για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση οι επιτηδευματίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στην εφορία επαγγελματικές δαπάνες, προσκομίζοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. 
Στην περίπτωση πάντως που πέσουν στα «δίχτυα» των τεκμηρίων, τότε, ακόμη και αν παρουσιάσουν ζημιές, δεν θα γλιτώσουν από το συντελεστή 26%.