Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Διαγράμμιση για όσκαρ στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον Παρακάλαμο




 Οι φωτογραφίες είναι από την πρόσφατη διαγράμμιση της επαρχιακής οδού που οδηγεί από την διασταύρωση Παρακαλάμου  στον Παρακάλαμο στην περιοχή του Λόγγου.
Απορία!
Δεν έπεσε στην αντίληψη κανενός από την Δημοτική Αρχή οι «καλλιτεχνίες» του συνεργείου που έκανε τις διαγραμμίσεις;
Ή μήπως σκέφτονται να κάνουν κανένα ποδηλατόδρομο στη μέση του δρόμου!!!

Εκδίωξη αγριόχοιρων με την μέθοδο της «παγάνας» αλλά και ελεγχόμενη κάρπωση, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε απόφαση, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες σε ΦΕΚ, και αφορά τη δίωξη του είδους από τη δημοσίευσή της έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε ξεκινά η επόμενη κυνηγετική περίοδος.
Η απόφαση εκδίδεται με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα για ανάλογες περιπτώσεις και, συγκεκριμένα, καθορίζει:
- Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.
- Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.
- Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
- Οι οικείες Δασικές Αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.
- Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας Δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων-παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 37χρονος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (06-08-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 37χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε στοχευμένη έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην οικία του 37χρονου, βρέθηκαν και κατέσχεσαν τα παρακάτω:
δύο δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία καλλιεργούσε ο δράστης, σε γλάστρες, στο μπαλκόνι του σπιτιού του,
συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (11,2) γραμμαρίων,
δεκαεπτά (17) ναρκωτικά χάπια.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

“Zaravina F”: Μία συναυλία με κοινωνικό σκοπό, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, ώρα 9:00 μ.μ.


Μια μεγάλη συναυλία με τίτλο «ZaravinaF» και με κοινωνικό σκοπό διοργανώνει την Πέμπτη 9 Αυγούστου και ώρα 9:00 μ.μ. ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Ηπείρου.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη Ζαραβίνα, ένα σημείο μοναδικού φυσικού κάλλους και θα συνδυάζει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Πωγωνίου, την παρθένα φυσική ομορφιά και τη μεγάλη παράδοση στο τραγούδι.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού συσσιτίου του Δήμου.
«Δίπλα σε μία γραφική λίμνη με ιδιαίτερη ιστορία και πλούσια χλωρίδα και πανίδα θα έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στη σκηνή το Δημήτρη Υφαντή που θα συνοδεύεται από εξίσου σπουδαία ονόματα του κλαρίνου. Έχοντας τον κοινωνικό σκοπό της ενίσχυσης των προνοιακών δομών του Δήμου μας, αποφασίσαμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει ένα από τα πολλά φυσικά στολίδια του Πωγωνίου» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, απευθύνοντας παράλληλα σε όλους κάλεσμα να στηρίξουν το κοινωνικό συσσίτιο και παντοπωλείο.
Στο πρόγραμμα που έχει προετοιμάσει αναφέρθηκε ο τραγουδιστής κ. Δημήτρης Υφαντής σημειώνοντας ότι θα αγγίξει τον πεντατονικό ήχο της περιοχής. «Προσκάλεσα σε αυτή τη συναυλία μεγάλα ονόματα της μουσικής. Ο μουσικός ογκόλιθος Πέτρος Λούκας Χαλκιάς και οι σπουδαίοι Γιώργος Κωτσίνης, Νίκος Τάσσης, Κώστας Βέρδης και Πετράκης Χαλκιάς θα δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα απολαύσουν όσοι παρευρεθούν. Όνειρό μου είναι αυτή η συναυλία να αποτελέσει την απαρχή για ένα μεγάλο κύκλο μουσικών παραστάσεων που θα αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον και τη μουσική για την οποία είναι περήφανο, το μέχρι πρότινος, απομονωμένο Πωγώνι» δήλωσε.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετική διαδρομή 500 μέτρων, μέσα σε δρυόδασος, ερχόμενοι έτσι σε άμεση επαφή με την ομορφιά της λίμνης.
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει προνοήσει και θα υπάρχει όχημα για τη μεταφορά ηλικιωμένων ατόμων, ΑμεΑ και όσων δε θα μπορούν να απολαύσουν πεζή τη διαδρομή. Στις ετοιμασίες αναφέρθηκε ο  πρόεδρος του Κέντρου Νέων Ηπείρου σημειώνοντας:
«Έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες τόσο για την προστασία των παρευρισκομένων όσο και για την προστασία του τοπίου. Όλοι οι εθελοντές του Κέντρου Νέων Ηπείρου είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το Δήμο Πωγωνίου σε αυτή την προσπάθεια και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους χορηγούς μας την ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, τον όμιλο MITSI και την TELEGLOBAL για την εμπιστοσύνη» τόνισε.
Η λίμνη Ζαραβίνα, που περιήλθε πλέον στο ελληνικό δημόσιο, βρίσκεται δίπλα στην Ε.Ο. Καλπακίου – Κακαβιάς σε απόσταση 40’ από την πόλη των Ιωαννίνων. Στόχος του Δήμου είναι να προχωρήσει σε ήπιες μορφές ανάδειξής της ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες. Στο χώρο της συναυλίας θα υπάρχουν δύο χώροι πάρκινγκ και χημικές τουαλέτες.
«ZaravinaF»: 
Σας περιμένουμε όλους την Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 9 μ.μ. για να απολαύσουμε την φυσική ομορφιά της λίμνης και τη σπουδαία μουσική παράδοση του Πωγωνίου κι  όχι μόνο!

Βροντισμένη Πωγωνίου: Λαϊκορεμπέτικη βραδιά, το Σάββατο 11 Αυγούστου


Ο Σύλλογος  Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης διοργανώνει λαϊκορεμπέτικη βραδιά, το Σάββατο 11 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού.
Είσοδος ελεύθερη.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Εκδηλώσεις Μνήµης και Τιµής για το Ολοκαύτωµα του Κερασόβου την Τρίτη 14 Αυγούστου


Εκδηλώσεις Μνήµης και φόρο Τιµής στους χωριανούς στο μαρτυρικό Κεράσοβο που εκτελέστηκαν από τα γερµανικά στρατεύµατα κατοχής.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Κεράσοβο Πωγωνίου, στις 14 Αυγούστου 2018.
Συνδιοργάνωση: Δήµος Πωγωνίου, Οµοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας και Εκκλησιαστικό Συµβούλιο Κερασόβου.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Ετήσια εκδήλωση Εκπολιτιστικού Συλλόγου το Σάββατο 11 Αυγούστου


Ετήσια εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, το Σάββατο 11 Αυγούστου στον Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.

Γεροπλάτανος Πωγωνίου: Ετήσιο Αντάμωμα Γεροπλατανιτών το Σάββατο 11 Αυγούστου (βράδυ)


Ετήσιο Αντάμωμα Γεροπλατανιτών το Σάββατο 11 Αυγούστου (βράδυ) στον Γεροπλάτανο Πωγωνίου.

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Επίσης στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 28 και 24 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Συλλήψεις φυγόποινων σε Άρτα και Θεσπρωτία


Συνελήφθη, προχθές (05-08-2018) μετά τα μεσάνυχτα, στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 55χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Άρτας, ποινής φυλάκισης τεσσάρων μηνών, για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών. Επίσης, συνελήφθη, προχθές (05-08-2018) το απόγευμα, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 35χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης δώδεκα μηνών, για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Αυτιά και θάλασσα: Πως θα αποφύγουμε τα προβλήματα


Για τους περισσότερους - και δη για τα παιδιά - δε νοείται κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα χωρίς βουτιές και μακροβούτια. Ωστόσο πολλές φορές τα βουλωμένα αυτιά και ο πόνος γίνονται αναπόσπαστο μέρος της καλοκαιρινής τους… περιπέτειας.
Και μπορεί ένας πόνος στο αυτί να είναι κάτι αντιμετωπίσιμο, αλλά δεν παύει να χαλάει τη διάθεση και, τελικά, τις πολυπόθητες διακοπές.
Σύμφωνα με την χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής – τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτη νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου (www.pataridou.gr), η ιδιαίτερη ανατομία του αυτιού το καθιστά ένα από τα πλέον ευάλωτα όργανα τις ημέρες του καλοκαιριού.
«Η πιο συχνή φλεγμονή αυτήν την περίοδο είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου με οίδημα, ωτόρροια, ερυθρότητα, έντονο πόνο και αίσθημα κνησμού», εξηγεί.
«Με τη βοήθεια του νερού τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, έκκριση υγρού (ωτόρροια), ερυθρότητα, έντονο πόνο (ωταλγία) και αίσθημα κνησμού. Επιπλέον Η αυξημένη εφίδρωση λόγω ζέστης έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού να βρέχεται αρκετά. Η υγρασία αυτή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον, είτε για ανάπτυξη μυκήτων είτε μικροβίων στον έξω ακουστικό πόρο».
Ωτίτιδες οι θαλασσινές
Επιπλέον, αν κάποιος έχει λιπαρό δέρμα, παράγει πολύ κερί και το αυτί του γεμίζει. Αυτό το κερί πρέπει να καθαριστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο πριν ξεκινήσουν τα μπάνια. Διότι, όταν ξεκινήσουν οι βουτιές, το κερί φουσκώνει, πιέζει και ενοχλεί. Αρχίζει η φαγούρα, ο πόνος, το βουητό, κάποιες φορές μια ήπια ζαλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βουλώνουν τα αυτιά. Αρχίζει, λοιπόν, ασυνείδητα να πειράζει το αυτί του με το δάχτυλο, με μπατονέτες ή με άλλα αιχμηρά αντικείμενα και εμφανίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες.

Μύτικας Πρέβεζας: Σύλληψη 56χρονου υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση


Συνελήφθη, προχθές (05-08-2018) μετά τα μεσάνυκτα στον Μύτικα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας 56χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ειδική συσκευή ηχομέτρησης, κατελήφθη να λειτουργεί μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.