Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών εξετάστηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ Στέλιου Πέτσα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης τον ενημέρωσε και για τρέχοντα μείζονα διαπεριφερειακά ζητήματα, με τον Αναπλ. Υπουργό να επικεντρώνεται στα χρηματοδοτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τα οποία θα υπάρξει επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Υπουργείο προκειμένου να εξεταστούν σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής

«Σήμερα είχα την χαρά να έχω επίσκεψη εγώ και οι συνεργάτες μου από τον κ. Πέτσα. Συζητήσαμε θέματα της αρμοδιότητάς του και θέματα που αφορούν γενικότερα την Ήπειρο. Τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Ήταν μια άψογη συνεργασία, η οποία θα δώσει και αποτελέσματα».

ΕΟΔΥ: Ογδόντα θάνατοι σήμερα, 6.950 νέα κρούσματα

 


15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα θάνατοι σήμερα  6.950 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.950 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 838.824 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 105 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.838 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 460 (83.48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (16.52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.404 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -12.89%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 410 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε περιοχή της Άρτας

 


Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση ημεδαπός

 

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση κλοπής, που έγινε την 03-11-2021 σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή σωληνώσεων και χάλκινων αντικειμένων από αγρόκτημα, αξίας περίπου -1.500- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ.

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει την Τρίτη 16/11 στις 11:00 π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931).

Διαβήτης: Προσφορά προληπτικού ελέγχου από το Metropolitan General

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου από το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον IDF (International Diabetes Federation) λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την απειλή για την υγεία που δημιουργεί ο διαβήτης. Το 2019, 463 εκατομμύρια ενήλικες ζούσαν με διαβήτη ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια έως το 2030.

To Metropolitan General, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, προσφέρει στο Διαβητολογικό του Κέντρο:

·         Δωρεάν αιματολογικό και ουρολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει: ουρία, κρεατινίνη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, μικρολευκωματίνη ούρων, χοληστερόλη, HDL, LDL και τριγλυκερίδια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του δωρεάν ελέγχου είναι η παράλληλη χρήση κρατικού ασφαλιστικού φορέα. Το κόστος της συνταγογράφησης παρέχεται στους ενδιαφερομένους στην προνομιακή τιμή των 5€.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικός ασφαλιστικός φορέας, ο παραπάνω αιματολογικός και ουρολογικός έλεγχος θα χρεώνεται στην προνομιακή τιμή των 15 €.

·         Δωρεάν διαβητολογική εξέταση ή δωρεάν εξέταση για διαβητικό πόδι που θα περιλαμβάνει εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ανωτέρω εξετάσεων καθώς και διατροφικές οδηγίες από τους εξειδικευμένους Παθολόγους-Διαβητολόγους-

Ποδολόγους του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής.

H προσφορά ισχύει από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 210 6502662 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους (Δευτ.- Παρ.: 08.00-20.00).

Στο Διαβητολογικό Κέντρο του Metropolitan General παρέχεται η πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, με έμφαση στην εκπαίδευση του διαβητικού ώστε να καταφέρει να γίνει «ιατρός του εαυτού του».

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 75.490 έλεγχοι, από τους οποίους οι 34.203 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 279 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

121 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 121 πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

35 στη Θεσσαλονίκη,

17 στη Δυτική Ελλάδα,

17 στη Θεσσαλία,

14 στην Πελοπόννησο,

13 στην Κεντρική Μακεδονία,

  8 στην Ήπειρο,

  8 στο Βόρειο Αιγαίο,

  5 στη Δυτική Μακεδονία,

  2 στα Ιόνια Νησιά,

  1 στη Στερεά Ελλάδα και

  1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 74.568 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 71.294 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.274 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, εκ των οποίων 5 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.198 ομοειδείς παραβάσεις.

151 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση 9 παραβάσεων στους πελάτες,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση 1 παράβασης στον πελάτη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση 1 παράβασης στον πελάτη,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση 2 παραβάσεων στους πελάτες,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση 1 παράβασης στον πελάτη,

 

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων, καθώς και 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από άτομο λόγω συνωστισμού – τήρησης αποστάσεων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαίωση 1 παράβασης στον πελάτη,

- 31 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων και οίκου ανοχής,

- 13 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων,

- 1 παράβαση σε πελάτη κατά την παραμονή του στον εξωτερικό χώρο καταστήματος, για έλλειψη απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στη Θεσσαλία, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 22.480 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.670 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 443 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού -5.000- ευρώ σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί

 

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς υπόθεση κλοπής από σπίτι, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα 04-05/09/2021 σε περιοχή της Θεσπρωτίας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ημεδαπός και ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε διάρρηξη σπιτιού, από όπου καταγγέλθηκε ότι αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ, καθώς και διάφορα κοσμήματα συνολικής αξίας -1.500- ευρώ.

Επιπλέον, προέκυψε ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι κατηγορούμενοι είχαν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να εισέλθουν και σε δεύτερη κατοικία στην ίδια περιοχή επιχειρώντας να παραβιάσουν την πόρτα εισόδου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Ευχαριστήρια Ανακοίνωση

 


H Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου ευχαριστεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου για την οικονομική στήριξη.

Πολιτιστικός Σύλλογος και Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου πάνε πάντα μαζί με σκοπό την ανάδειξη του χωριού μας του Κεφαλοβρύσου.

Εκ του ΔΣ

Οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από 15 έως 19 Νοεμβρίου

 


Συνολικά 78,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 80.500 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, την εβδομάδα 15-19 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

1. Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 255.982 ευρώ για 581 πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για το έτος 2020 και το έτος 2021 για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (υπόλοιπα πληρωμών).

2. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 15-19 Νοεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- 12,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 24.291 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

- 17,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 580 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 33.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 50 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 15 εκατ. ευρώ σε 39.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 28 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Άρτα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιούπολη Άρτας, 09:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09.00-17.00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09.00-14.00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Ιατρικής στην είσοδο του κυλικείου, 11.00-14.00

Ιωάννινα, Δολιανά, κοινοτικό κατάστημα, 11.00-13.00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, 09.00-14.00.

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Smartphone και smartwatch κατά της παιδικής παχυσαρκίας

 


Την Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Smartphone, Smartwatch) επιστρατεύουν οι επιστήμονες στον ακήρυκτο πόλεμο κατά της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα!

Κι αυτό γιατί:

Ø 41 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας (<5 ετών) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα,

Ø 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι,

Ø 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είναι παχύσαρκοι,

Ø 2,8 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας,

Ø  τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης διαδικτυακής διάλεξης του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα Παχυσαρκία & Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 σε Παιδιά και Εφήβους.

«Η ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (Smartphone, Smartwatch)  αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και στην διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους» ανέφερε η κυρία Χαρμανδάρη, προσθέτοντας ότι η χώρα μας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BigO (Big data against childhood Obesity) μαζί με την Σουηδία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Ισπανία. Στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν 2000 παιδιά και έφηβοι από την Ελλάδα, ήταν η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, καθώς και στοιχείων που αφορούν στο περιβάλλον τους. 

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ BigO

Το σύστημα περιελάβανε την τεχνολογική πλατφόρμα BigO, η οποία διασυνδέεται: με ένα έξυπνο κινητό (Smartphone) & ένα έξυπνο ρολόι (Smartwatch) τα οποία οι συμμετέχοντες φορούσαν όλη την ημέρα και για τουλάχιστον 3 νύχτες.

Η τεχνολογική πλατφόρμα BigO κατέγραφε δεδομένα για κάθε παιδί, με αντικειμενικό τρόπο (χρήση αδρανειακών αισθητήρων και GPS), τα οποία στη συνέχεια διαβίβαζε στους διακομιστές BigO για να εξαχθούν δείκτες συμπεριφοράς σχετικά με:

α) φυσική δραστηριότητα (άσκηση σε χώρους άθλησης-σχολείο),

β) διατροφικές συνήθειες (επισκέψεις σε ταχυφαγεία, γεύματα στο σπίτι),

γ) συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και κινείται (αστικού, κοινωνικοοικονομικού, διατροφικού).