Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το 90% του κοινωνικού μερίσματος


Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στο 90% των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας.
«Το κοινωνικό μέρισμα κατά 90% θα καταβληθεί αύριο. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα, που αφορά τις τράπεζες. Εφόσον μέχρι αύριο το μεσημέρι μπορέσουν να έχουν φορτώσει τα στοιχεία των δικαιούχων, θα πιστωθούν μέχρι αύριο το απόγευμα τα χρήματα στον λογαριασμό τους και όσα δεν προλάβουν, θα είναι την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση θα έχει τελειώσει η διαδικασία μέχρι τις 31 του μηνός».

Παρακάλαμος: Μεγάλη η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο πάρτι


Μεγάλη η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο Πρωτοχρονιάτικο  πάρτι το απόγευμα της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου στο “PLEGMA” CLUB.


Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πωγωνίου

Με ομόφωνες γνωμοδοτήσεις η 1η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης
Σε γόνιμο κλίμα που κατέληξε σε ομόφωνες γνωμοδοτήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πωγωνίου.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και εκπροσώπων φορέων και σωματείων της περιοχής και τις καίριες τοποθετήσεις τους επί των θεμάτων πριν την τελική γνωμοδότηση.
Την Επιτροπή Διαβούλευσης καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος  που αναφέρθηκε στο ρόλο και τα καθήκοντα των μελών επισημαίνοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει πως υπάρχει ενεργός διάθεση για τα κοινά.
Το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Πωγωνίου εισηγήθηκε ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Καψάλης ευχαριστώντας παράλληλα τους παρευρισκομένους για το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Ο κ. Καψάλης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό ενώ σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι καταρτίστηκε με βάση τις ανάγκες όλων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Στην πρώτη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Σιούτης, Θανάσης Φωτίου και Νίκος Γαλίτσης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόρης Μποντίνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Νικόπουλος, Ειρήνη Νατσίκου και Γεώργιος Σκόρδος.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σε εκδήλωση αγάπης οι Καρδιολόγοι με οικοδεσπότη τον κ. Στέφανο Φούσα


Σε μια πραγματική εκδήλωση αγάπης συμμετείχαν οι  Πρόεδροι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τον π. Υπουργό κ. Αντώνη Φούσα, τους γιατρούς του Τομέα Καρδιάς του Metropolitan  General αλλά και την ευρύτερη οικογένεια  Φούσα.
 Οικοδεσπότης ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής.
Οι ευχές αναμφίβολα πολλές αλλά ακόμη περισσότερα τα μηνύματα για τον εορταζόμενο τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Συντονιστή Τομέα Καρδιάς του Metropolitan  General, ενόψει της νέας χρονιάς.

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε φόρους και συντάξεις το 2020

Ανατροπές για τους φορολογούμενους τη νέα χρονιά

Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές έρχονται από το 2020 µε το νέο Ασφαλιστικό αλλά και λόγω των πολλαπλών µεταβατικών περιόδων που προέβλεψε ο νόµος Κατρούγκαλου από το 2016.
Το νέο έτος είναι χρονιά παρεµβάσεων και στο µέτωπο των µισθών. Από τις αλλαγές επηρεάζονται πάνω από τέσσερα εκατοµµύρια εργαζόµενοι – ασφαλισµένοι και συνταξιούχοι.
Πρόκειται για πάνω από 3,3 εκατοµµύρια ασφαλισµένους -µισθωτούς ιδιωτικού τοµέα, δηµοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες- όπως επίσης και περίπου 800.000 συνταξιούχους που θα δουν σταδιακά εντός του 2020 αναπροσαρµογές εισφορών, συντάξεων και µισθών.
1) Σύνταξη
Τα όρια ηλικίας για έξοδο πριν από τα 62 ή 67 έτη
Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας χιλιάδων ασφαλισµένων έρχονται από 1ης Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο της µεγάλης µεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022. Μοναδική κατηγορία ασφαλισµένων που µένουν ανεπηρέαστοι από τη νέα αύξηση είναι όσοι είχαν οριστικά θεµελιώσει δικαίωµα τη 19η Αυγούστου 2015, είχαν δηλαδή συµπληρώσει τότε και τις δύο προϋποθέσεις: το όριο ηλικίας και τον απαιτούµενο χρόνο ασφάλισης. Επιπρόσθετα, δεν επηρεάζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων αποχωρούν µε βαρέα και ανθυγιεινά. Αντίθετα, η νέα αύξηση ορίων που έρχεται από 1/1/2020 επηρεάζει την ηλικία συνταξιοδότησης για όλους όσοι έχουν κατοχυρωµένο δικαίωμα σύνταξης µε τα παλαιά όρια και µπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 µέχρι και 31/12/2022. Τα νέα όρια αφορούν κυρίως συνταξιοδοτούµενους µε 35ετία και 37ετία, γονείς στο ∆ηµόσιο ή το ΙΚΑ κ.ά. Η αύξηση κυµαίνεται από 3 µήνες για τις 35ετίες έως 21 µήνες, δηλαδή 1,9 χρόνια για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.
2) Πλασματικά έτη
Αύξηση 20% του κόστους εξαγοράς στο Δηµόσιο
Από τον νέο χρόνο αυξάνεται κατά 20% το κόστος εξαγοράς πλασµατικών ετών για τους δηµοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της µεταβατικής περιόδου του νόµου Κατρούγκαλου. Όσοι προλάβουν να υποβάλουν αίτηση αύριο 30/12 και µεθαύριο 31/12 µπορούν να κερδίσουν από 400 έως 1.200 ευρώ για κάθε πλήρες πλασµατικό έτος (12 µήνες) που αναγνωρίζουν. Αρκούν η υποβολή της αίτησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η λήψη αριθµού πρωτοκόλλου, καθώς η εξόφληση θα γίνει µε την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Περίπου 50.000 δηµόσιοι υπάλληλοι µπορούν να εξαγορά σουν µέχρι και 12 χρόνια, ώστε να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67 την επόµενη 5ετία. Για τις αιτήσεις εξαγοράς που θα υποβληθούν µέχρι µεθαύριο το κόστος υπολογίζεται στο 16,67% επί των συντάξιµων αποδοχών τον τρέχοντα Δεκέµβριο. Από 1/1/2020 θα απαιτείται η καταβολή του 20%. Η εξαγορά συµφέρει όσους επιζητούν να κατοχυρώσουν δικαίωµα µε τις διατάξεις του 2010, του 2011 ή του 2012 αλλά και όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα (π.χ. µε 40 έτη στα 62), αλλά επιθυµούν να κατοχυρώσουν το κόστος. Οι αυξήσεις των συντελεστών αναπλήρωσης καθιστούν την εξαγορά ακόµη πιο συµφέρουσα. Το ποσό καταβάλλεται σε τόσες µηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι µήνες που αναγνωρίζονται. Εναλλακτικά καταβάλλεται εφάπαξ µέσα σε 3 µήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Ετσι για παράδειγµα δηµόσιος υπάλληλος µε αποδοχές 1.860€, εφόσον υποβάλει αίτηση για εξαγορά πλασµατικών ετών µέχρι 31/12/2019, θα καταβάλει 309,8€/µήνα. Από την 1/1/2020 το εν λόγω κόστος θα διαµορφωθεί σε 372€/µήνα.

Και για αποφοίτους Γυμνασίου η νέα Κοινωφελής εργασία


Το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να βγει η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την νέα κοινωφελή εργασία με τις 36.500 θέσεις εργασίας με συμβάσεις οκταμήνου σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
Δικαιούχοι στο πρόγραμμα θα είναι όσοι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι τουλάχιστον έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση.
Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.
Οι άνεργοι που θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως τρεις Δήμους για μία και μόνο ειδικότητα.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ξεπερνά τα 265,67 εκατ. ευρώ (189,41 εκατ. από συγχρηματοδοτούμενους πόρους και 76,25 από εθνικούς πόρους από το λογαριασμό του ΟΑΕΔ).
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα.
Το νέο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.
Παράλληλα θα περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης εφ’ όσον οι ωφελούμενοι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην κατάρτιση.
Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων (στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες) με δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
Η πιστοποίηση πραγματοποιείται μέσω εξετάσεων τις οποίες διενεργούν Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς.

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2020


Πιθανή μια ολιγοήμερη  παράταση για την εξόφλησή τους

Λήγει την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων για  να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.
Είναι όμως πολύ πιθανό να δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που συμβαίνει εξάλλου τα τελευταία χρόνια.
Η απόφαση αναμένεται να παρθεί την ημέρα που θα εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής των τελών, με την παράταση να αφορά και την κατάθεση πινακίδων.
Όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, εκτός από το αρχικό ποσό, θα έχουν και τα εξής πρόστιμα
100% των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ, φορτηγό ή λεωφορείο.
30 ευρώ εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι μικρότερα των 30 ευρώ.

Πώς θα καταβάλλεται το επίδομα γέννησης



Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα δίνεται σε δύο δόσεις για κάθε παιδί που γεννιέται από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ισχύσει το επίδομα γέννησης, καθώς θα έχει αναδρομική ισχύ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν από τη Βουλή μετά την έναρξη των εργασιών της στις αρχές του νέου έτους.
Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα δίνεται σε δύο δόσεις για κάθε παιδί που γεννιέται από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι τα πρώτα 1.000 ευρώ να δίνονται χωρίς την υποβολή αίτησης, κατευθείαν στο μαιευτήριο με τη γέννηση του παιδιού, ενώ τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ θα δίνονται εντός έξι μηνών.
Όπως έχει δηλώσει η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα». 

Ο Ν.Ο.Ι. τίμησε τον Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη συμβολή του στο Πανευρωπαϊκό Νέων!


Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή του φετινού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων που έγινε στα Γιάννενα και τη λίμνη Παμβώτιδα έπαιξε η Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η συμβολή της τόσο σε επίπεδο τεχνικών έργων όσο και γενικότερα στη διοργάνωση συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου οι αγώνες, στους οποίους έλαβαν μέρος αποστολές από 30 Ευρωπαϊκές χώρες, να διεξαχθούν ομαλά θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική φιλοξενία και άλλων μεγάλων διοργανώσεων στην πόλη μας.
Ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη σημαντική αυτή συνδρομή, αντιπροσωπεία του Ναυτικού Ομίλου επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του τον κ. Καχριμάνη προκειμένου να τον ευχαριστήσει από κοντά για όσα έκανε, απονέμοντάς του παράλληλα τιμητική πλακέτα για την προσφορά του καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο από τη διοργάνωση ως αναμνηστικό δώρο!

Τα 5 βήματα για υγιές σπέρμα


Οι προκλήσεις της γονιμότητας είναι πολλές. Εκτός από τα συναισθήματα και τις επιπτώσεις στις σχέσεις, η υγεία των σπερματοζωαρίων έχει ιστορικά συνδεθεί με την έννοια του «ανδρισμού». 
Και παρόλο που αυτό δεν ισχύει, όταν η κουβέντα φθάνει στην υγεία του σπέρματος, τα πράγματα δυσκολεύουν.
Μια επιστημονική ανάλυση, που έγινε το 2017 σε περίπου 43.000 άνδρες, έδειξε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων παγκοσμίως μειώθηκε σημαντικά από το 1973 έως το 2011.
«Το σεξ, η γονιμότητα και, τελικά, η εγκυμοσύνη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Το να λάβει κάποιος άνδρας μέτρα, προκειμένου να έχει υγιές σπέρμα, είναι σημαντικό», τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας (www.krokkas.gr).
«Το καλό σπέρμα ή διαφορετικά η υγεία των σπερματοζωαρίων, εξαρτάται κυρίως από τρεις διαφορετικές παραμέτρους: Από την ποσότητα, από την κινητικότητα και από τη μορφολογία».
Ποσότητα. Εάν σε κάθε εκσπερμάτιση το σπερματικό υγρό περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, υπάρχουν πιθανότητες γονιμότητας. Μικρότερη ποσότητα από αυτή σε μια εκσπερμάτιση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Κινητικότητα. Οι «κολυμβητές» πρέπει να περάσουν μέσα από τον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες της γυναίκας, για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Η κίνηση τουλάχιστον του 40% των σπερματοζωαρίων μπορεί να σημαίνει γονιμότητα.