Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Συνάντηση του Βασίλη Τσίρκα, με τον ΓΓ Υποδομών


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, πραγματοποίησε την Τρίτη 12-06-2018 ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, με αντικείμενο τα έργα υποδομών στην Άρτα που είτε έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και υλοποιούνται είτε αξιολογήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν, αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες και υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των συναρμόδιων φορέων. Επιβεβαιώθηκε
η κοινή βούληση για συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την υλοποίηση έργων υποδομών αλλά και κτιριακών υποδομών προς όφελος των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.
Πρόκειται για έργα που είναι ισομερώς κατανεμημένα και στους τέσσερις δήμους του Νομού και εξελίσσονται με πρόγραμμα και σχεδιασμό στη βάση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της μελετητικής ωριμότητας του κάθε έργου ξεχωριστά.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ζήτημα των υποδομών, αφού πετύχαμε να αξιολογηθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα που πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα του Νομού της Άρτας.
Με συστηματική δουλειά και σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για τον τόπο μας.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων για την περιοχή της Άρτας, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα απομόνωσης των προηγούμενων ετών και να βελτιωθούν οι συνθήκες για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη της παραγωγικής βάσης.

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου παρουσίασε το βιβλίο του Δημήτρη Χριστακόπουλου, ''ΠετροΛούκας Χαλκιάς. Η ζωή μου το κλαρίνο'', τη Τρίτη 12 Ιουνίου στη βίλα Κοτοπούλη στου Ζωγράφου


Αφού έπαιξαν όλοι και σηκώθηκαν οι θεατές να φύγουν, παίρνει βιαστικά το μικρόφωνο ο Άλκης Στέας και λέει: "Αν θέλετε, περιμένετε δυο λεπτά, να δούμε πώς κρατάει τη δημοτική παράδοση ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης". Οι θεατές συγκρατήθηκαν προσωρινά, αλλά παρέμεναν όρθιοι, πιστεύοντας ότι δε θα άκουγαν κάτι σημαντικό. Άρχισα λοιπόν να παίζω, στην αρχή τον "Σκάρο" και μετά ένα μοιρολόι, κι οι θεατές, εκεί που ήταν έτοιμοι να φύγουν, μόλις άκουσαν τους σκοπούς και το κλαρίνο, χειροκροτούσαν, σφύριζαν, πέταγαν σκούφους στον αέρα, ακόμα και τα παλτά τους, και φώναζαν: "Κι άλλο!", "κι άλλο!" Ήταν κάτι το υπέροχο για μένα να βλέπω αυτήν την καταπληκτική ατμόσφαιρα, με τους χιλιάδες θεατές ενθουσιασμένους από το παίξιμό μου, αλλά και από τις αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών, αφού δεν τα είχα νοθεύσει καθόλου με μοντερνισμούς, όπως είχε γίνει εδώ...".
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Χριστακόπουλου ''ΠετροΛούκας Χαλκιάς. Η ζωή μου το κλαρίνο''.
Ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς επί 70 χρόνια «κεντάει» με το κλαρίνο του
Το όνομά του είναι θρυλικό όσο και οικείο στους απανταχού Ηπειρώτες αλλά και στους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης. Ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, γέννημα-θρέμμα Ηπειρώτης, διαθέτει τέχνη, ύφος, λυρισμό και σπάνια δεξιοτεχνία. Πέρα από το «φυσικό» του χώρο, το πάλκο, στις πλατείες των χωριών δεν δίστασε να παίξει ηπειρώτικους σκοπούς με Ινδούς μουσικούς και Αφρικανούς τζαζίστες, συνοδεία οργάνων με ονομασίες όπως μπανσούρι και μάλι-κόρα, που και ο ίδιος ακόμα δυσκολεύεται να προφέρει. Με το κλαρίνο του «κεντάει» για τουλάχιστον 60 χρόνια στα πανηγύρια, στις συναυλίες, σε κάθε είδους εκδηλώσεις οι οποίες μετατρέπονται σε ευκαιρία για φαγοπότι και γλέντι μέχρι τα ξημερώματα. 
Το παίξιμό του ξεχωρίζει, αφήνει τη δική του σφραγίδα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή μας. Και σήμερα, στα 74 χρόνια του, κουβαλάει στις αποσκευές του μια συλλογή μοναδικών στιγμών και ήχων, με μια μανιώδη προσήλωση στην αυθεντική ελληνική παράδοση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο στο καινούργιο και στο διαφορετικό. Γεννήθηκε το 1934 στο Δελβινάκι της Ηπείρου, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εδώ και πέντε γενιές, από πάππου προς πάππου, η οικογένειά του βγάζει απαραιτήτως τουλάχιστον ένα. κλαρίνο. Έτσι και ο ίδιος έβγαλε το γιο του κι αυτός με τη σειρά του τον εγγονό Πέτρο Χαλκιά.

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 15 Ιουνίου, ώρα 15:00


Την Παρασκευή δεκαπέντε (15) του μηνός Ιουνίου έτους 2018, και ώρα 15.00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
 Α. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ, παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», με θέμα: «Μελέτη σύνδεσης ΕΟ Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με Εγνατία οδό (τμ. Παραμυθιά-Μεσοπόταμος)».
 Β. ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση πρακτικού –αποφάσεων 6ης/9-5-2018 τακτικής συνεδρίασης Π.Σ.
2. Καθορισμός αριθμού μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Μαθητεία ΕΠΑ.Σ, Μαθητεία Ι.Ε.Κ.) για απασχόληση στην Περιφέρεια Ηπείρου κατά το σχολικό 2018 - 19. (εισήγηση: η Δ/νση Διοίκησης)
 3. Έγκριση 3ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2018 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
 4. Έγκριση Τροποποίησης Περιφερειακών Προγραμμάτων (εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)
5. Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για το έργο: «Σύνδεση Λιμένα Ηγουμενίτσας Εγνατία Οδός και πρόσβαση προς Μαυρομάτι (Είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας)» (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)
 6. Επικαιροποίηση- διόρθωση της υπ’ αριθμ. 11/52/24-10-2012 απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου: «Έγκριση Περιφερειακού Συμβουλίου για εκκίνηση διαδικασιών επίταξης ιδιοκτησιών υπό απαλλοτρίωση», ως προς τον τίτλο του τρίτου έργου. (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με ΔΕΠΑ και επιχειρήσεις για διανομή Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο


Στη συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της Περιφέρειας για την διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο.
Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:
«Όταν επρόκειτο να περάσει ο αγωγός Φυσικού αερίου από την Ήπειρο, είχαμε πει το τελικό “ναι”. Στη συνέχεια ανοίξαμε μια τεράστια συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, για το πώς μπορεί να έχει φυσικό αέριο η Ήπειρος.  Αυτό έγινε και δημόσια και όλη τη διαδικασία πρέπει να τη γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται για το τι έχει γίνει στην περιοχή. Μετά από πολύ συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, εξετάσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει ειδικό πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που να τροφοδοτεί την ενδοχώρα της Ηπείρου με φυσικό αέριο.
Απόρροια  όλης αυτής της συζήτησης είναι σήμερα να έχει  υπογράψει  το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, συμφωνία με τη ΔΕΠΑ ώστε ως εκπρόσωπός της να κατασκευάσει δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Επίσης ζητήσαμε από αυτούς που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, να συνεργαστούν μαζί μας για να προχωρήσει το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι τόσο το  ζήτημα των διοδίων, όσο και του Φυσικού αερίου, θέλει δουλειά και ουσία και όχι τύπο.     
Είμαστε ανοικτοί, σε όποιον άλλο φορέα θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, για τα θέματα αυτά που αφορούν γενικότερα  την ανάπτυξή της περιοχής».

Συλλήψεις τριών ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τρία άτομα, για διωκτικά έγγραφα. Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
*Χθες το μεσημέρι στο Ράγιο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τα παρακάτω:
*διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, σύμφωνα με την οποία παραγγέλλεται η σύλληψή του και η εκτέλεση του υπολοίπου της ποινής που του επιβλήθηκε με απόφαση του Μονομελές Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας,  για παραβίαση περιορισμών διαμονής και
*καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αταλάντης, ποινής φυλάκισης (15) μηνών, για κλοπή κατά συρροή και διακεκριμένη φθορά, πράξεις που έλαβαν χώρα το 2009 στις Λιβανάτες Φθιώτιδας.
*Χθες το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 23χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρωτοδικείου Τρίπολης, για το αδίκημα της ζωοκλοπής.
*Χθες το απόγευμα στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 41χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης -29- μηνών, για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης κατά συρροή, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και εξύβρισης, πράξεις που έλαβαν χώρα την 27-09-2009, στην Κερατέα Αττικής.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 54χρονος για μεταφορά ενός μη νόμιμου μετανάστη


Συνελήφθη, χθες (12-06-2018) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμου αλλοδαπού. 
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 54χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας έναν 31χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων προϋποθέσεων εισόδου και παραμονής στη χώρα μας, ενώ επιπρόσθετα εκκρεμούσε σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Την Τρίτη 19 Ιουνίου η εκδίκαση της πρώτης προσφυγής της Περιφέρειας κατά των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο



Την Τρίτη 19 Ιουνίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη από τις τρεις προσφυγές που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με δήμους και πολίτες, με τις οποίες ζητά απαλλαγή των κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού, που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων (σε Τύρια-Μαλακάσι).
Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης των διοδίων.
Η θέση μας, ήταν και παραμένει «οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια. Είναι απαράδεκτες οι τιμές που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και  να  προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές που οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων προωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
 Συνεχίζοντας  αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών  της Περιφερειακής Αρχής  για τα διόδια.
«Θέλω να θυμίσω – είπε ο κ. Καχριμάνης- στους κατοίκους της Ηπείρου, ότι ειδικά για την Εγνατία Οδό,  επειδή το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια -και αυτά φαίνονται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-  έχουμε κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, καταθέτοντας και Ασφαλιστικά μέτρα. Επειδή για καιρό δεν υπήρχε Πρόεδρος στο αρμόδιο τμήμα, έχουμε σε εκκρεμότητα τρεις δίκες. Η πρώτη ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου και η τελευταία για τον Οκτώβριο. Πιθανόν να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων.  Αυτό που είχε γίνει (με απαλλαγή καταβολής διοδίων)  για τμήμα του Ν. Ιωαννίνων και του νομού Θεσπρωτίας, ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, και αφού είδαν τις δικές μας προσφυγές. Επίσης άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας (Κεντρικής Μακεδονίας), μας ζήτησε τα στοιχεία γιατί θα προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες».
 Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για τις προσφυγές της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί Δήμοι και ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων.
 Επίσης, πρόσθεσε ότι και άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, ζήτησε τα στοιχεία από την Περιφέρεια Ηπείρου για να προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες.
 Ως  προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που θυμίζει εκείνους που προσθέτουν επίπλαστα πράγματα στη «νύφη» για να μπορέσουμε να την πωλήσουν.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνελήφθη 18χρονος για πλαστογραφία στην Ελεούσα Άρτας


Συνελήφθη, χθες (12-06-2018) το πρωί στην Ελεούσα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 18χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία. 
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 18χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και από τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός πλαισίου του οχήματος ήταν παραποιημένος. Συγκεκριμένα, ο δράστης είχε καλύψει τον υπάρχοντα αριθμό πλαισίου με  μεταλλική επιφάνεια, η οποία είχε αποκολληθεί από όχημα με πανομοιότυπα στοιχεία και στην οποία αναγραφόταν έτερος αριθμός πλαισίου.
Κατασχέθηκε, το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την κυστική ίνωση


41ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κυστική Ίνωση στο Βελιγράδι

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση που λαμβάνουν θεραπεία η οποία στοχεύει στο αίτιο της νόσου τους, παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερες αναπνευστικές εξάρσεις και νοσηλείες, και έχουν λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν μεταμόσχευση, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Επιπλέον, μειώνεται σημαντικά και ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της πάθησής τους.
Όταν μάλιστα η θεραπεία χορηγείται πολύ νωρίς στη ζωή, στην παιδική ή και στη νηπιακή ηλικία, είναι πιθανό να αλλάζει την πορεία της νόσου, παρεμποδίζοντας την εξέλιξή της.
Η κυστική ίνωση είναι μία σοβαρή γενετική νόσος, που προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα όργανα. Το επακόλουθο είναι να εκδηλώνουν οι ασθενείς αλλεπάλληλες αναπνευστικές λοιμώξεις, εκτεταμένη καταστροφή του πνευμονικού ιστού με σταδιακή αναπνευστική ανεπάρκεια, παγκρεατική ανεπάρκεια, κακή θρέψη και πολλά άλλα προβλήματα.
Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της εστιάζονται στα αίτια που την προκαλούν. Ήδη έχουν εγκριθεί τα πρώτα μεμονωμένα φάρμακα και συνδυασμοί φαρμάκων που στοχεύουν σε συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις και που φαίνεται ότι παρέχουν σημαντικά οφέλη βραχυπρόσθεμα και μακροπρόθεσμα, σε παιδιά και ενήλικες.