Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης σε Τ.Κ.


Έκδοση τελών ύδρευσης σε Τ.Κ. του Δήμου Πωγωνίου. 

Την απόκτηση της έκτασης για τη δημιουργία «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας» ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο


Η  διαδικασία για την παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη δημιουργία του «Πάρκου   Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας»,  εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι  η Περιφέρεια Ηπείρου, «ενεπλάκη» στην υπόθεση εγκατάστασης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από το 2011, όταν και ανέλαβε να προχωρήσει σε αναγκαίες εργασίες στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων, ώστε να εγκατασταθεί η εταιρία του συμπατριώτη μας Βασίλη Τριάδη P&I.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδοχικές επαφές και συναντήσεις που είχε με κορυφαίες εταιρίες του κλάδου, τις δύο  που  έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα την P&I και την TEAMVIEWER, τις δύο τοπικές TERRACOM, “ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ», καθώς και με την PRODYNA, η οποία  παρέδωσε και   προδιαγραφές. 
Αν ευωδοθεί η προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, τότε θα δημιουργηθούν 600 με 700 θέσεις εργασίας για απόφοιτους Πληροφορικής των πανεπιστημιακών σχολών Ιωαννίνων, Άρτας και   Κοζάνης.
Στο εγχείρημα, όπως ενημέρωσε  ο Περιφερειάρχης,  έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε και τα εξής: «Μακάρι να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, που είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε και να δημιουργήσουμε μια μικρή SILIKON WALLEY” στην Ήπειρο. Έχουμε υποχρέωση να δοκιμάσουμε, καθώς προάγεται η τοπική κοινωνία, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλές επιστημονικές γνώσεις». Σημειώνεται ότι ήδη η Περιφέρεια έχει διαθέσει πίστωση για την ωρίμανση της μελέτης για την κατασκευή – κατά στάδιο- εγκαταστάσεων,  στο οικόπεδο έκτασης 25.000 m2, που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δύο θετικά δείγματα κορωνοϊού από την ιχνηλάτηση στην Παραμυθιά


Από την εξέταση των δειγμάτων που έγινε σήμερα από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προέκυψαν δύο θετικά δείγματα κορωνοϊού που αφορούν νεαρά άτομα από την Παραμυθιά, τα οποία ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιχνηλάτησης.

Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν ανοίγουν τα χερσαία σύνορα με Αλβανία

Σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε: «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε σε όλες τις πύλες εισόδου να τηρούνται τα πρωτόκολλα, να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε με ασφάλεια να κάνουμε ελέγχους. Στα ζητήματα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει καμία διάθεση ή βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός, η οικονομία, όμως αυτή η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι πάνω και πέρα από την δημόσια υγεία. Θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς και εξίσου ασφαλής ο ελληνικός πληθυσμός που θα τους υποδεχτεί». 
Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό. 
Το κλιμάκιο θα κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από διαδικασία και ένα πρωτόκολλο για το οποίο ενημερώθηκε ο αερολιμενάρχης και με την αρωγή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά, και εάν χρειαστεί, των τοπικών αρχών, θα εξασφαλιστούν ξεκάθαροι όροι δημόσιας υγείας, στα ζητήματα εισόδου των ξένων επισκεπτών, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για τα κτίρια και την έκταση του Αγροκτήματος Κατσικά


Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία για την παραχώρηση στην Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτάσεων και κτιριακών εγκαταστάσεων στον Κατσικά Ιωαννίνων για την δημιουργία  «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας».
Στο «Πάρκο» προγραμματίζεται να στεγαστεί το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών (με παράρτημα στην Κόνιτσα), να δημιουργηθεί Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης με έμφαση στις ελληνικές φυλές και να λειτουργήσει Αγορά Παραγωγών τοπικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης η προσπάθεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου από την Περιφέρεια ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε μέχρι τις ημέρες μας.
Η δημιουργία του «Πάρκου» ουσιαστικά δρομολογήθηκε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, του οποίου προεδρεύει ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης και βάσει μελέτης που χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ένα τμήμα της έκτασης θα δοθεί στο ΚΕΘΕΑ για τις δράσεις του, ενώ  γνωστοποίησε ότι έχει γίνει συζήτηση με τις Πρυτανικές Αρχές, τόσο για το Πάρκο Καινοτομίας, όσο και για το Αγροτοδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Άρτας.
Ο Περιφερειάρχης, διευκρίνισε ότι «η δημιουργία και το αντικείμενο του Πάρκου Καινοτομίας, δεν έχει καμία σχέση και δεν προκαλεί κανένα εμπόδιο στη δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου της Άρτας» προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι θετική για τη δημιουργία του. Ωστόσο όπως αναλύθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθά, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο- η λειτουργία του εξαρτάται από αποφάσεις της Πρυτανείας και της Συγκλήτου.
Στο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον Κατσικά, όπως είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης θα γίνονται συγκεκριμένα πράγματα, σε μικρό επίπεδο και αφορούν κυρίως τα αρωματικά φυτά, όπως ζητήθηκε από αγρότες που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα οποία δεν θα «κοντράρουν» αυτά τα οποία (και εάν) ετοιμάζουν τα υπουργεία για την Άρτα.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 22 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 22 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 191 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 φτάνουν πλέον τις 3343.
11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανακοίνωση Οριζόντων Ηπείρου για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Πιστοί στην πολιτική μας στάση να μην επιτρέψουμε τον εμπαιγμό των πολιτών της Ηπείρου και συνεπείς με τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρου Ριζόπουλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι Ορίζοντες Ηπείρου στη σημερινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίζουμε θετικά:
Στο πρώτο θέμα: «Δημιουργία «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας» από την Περιφέρεια Ηπείρου, αξιοποιώντας τα αγροτεμάχια του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην Πεδινή Ιωαννίνων» και
Στο δεύτερο θέμα: «Δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» από την Περιφέρεια Ηπείρου, αξιοποιώντας ορισμένες υφιστάμενες κτιριακές υποδομές και μέρος του αγροκτήματος του ΥΠ.Α.Α.Τ. στον Κατσικά Ιωαννίνων».
Απέχουμε σύσσωμοι από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων:
Στο τρίτο θέμα: «Σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Πάρκων στην Ήπειρο» και
Στο τέταρτο θέμα: «Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου ΜΠΕ του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
Η συμβολική αποχή είχε ως βασικό στόχο να αναδείξει το ότι κάνεις δεν μπορεί να εμπαίζει το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου για προσωπικό όφελος.

Περιφερειακό Συμβούλιο: Αιολικά πάρκα εκτός περιοχών Natura και με τη σύμφωνη γνώμη τοπικών κοινωνιών


Κατά των αιολικών πάρκων μεγάλης ισχύος στις περιοχές NARURA τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τάχθηκε σήμερα κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας μεγάλης ισχύος  σε περιοχές φυσικού κάλλους χωρίς τη συγκατάθεση της Περιφέρειας, Δήμων, Κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών.
Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης- η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο- προτείνει τα εξής:
Η  αδειοδότηση έργων ΑΠΣΗΕ να γίνεται εκτός του δικτύου Natura 2000
 Η  αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται  μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών,  ήτοι της Περιφέρειας, Δήμων και Κοινοτήτων.
 Η  διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου χωροταξίας των ΑΣΠΗΕ, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικο-οικονομικής υφής.
Να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία.
 Να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά  αντισταθμιστικά μέτρα με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους του Δήμου/Δήμων όπου εγκαθίστανται οι ΑΣΠΗΕ.

Αρνητική γνωμοδότηση για το Αιολικό Πάρκο στο όρος Λάκμος

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ του έργου« Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, επιγραμματικά αναφέρονται τα εξής: 
·  Δεν έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες
·  Είναι γιγαντιαίο για τη συγκεκριμένη περιοχή
·  Αλλοιώνει το τοπίο, δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη Δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της συστάδας 1δ Δημοτικού Δάσους Βασιλικού


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΔΑΣ 1δ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) τις διατάξεις του Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) τις διατάξεις του Ν.3463/2006(ΦΕΚ 114/8-06-2006 τεύχος Α΄) Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας
γ) τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/7-06-2010 τεύχος Α΄)-Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης
δ) την ισχύουσα Διαχειριστική Μελέτη του Δημοτικού δάσους Βασιλικού, περιόδου 2014-2023 ,που εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ.10643/785/4-03-2015 απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας
ε) την αριθ.42/2020  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί εκμίσθωσης
στ) την 119/2020 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για τη διάθεση δασικών προϊόντων, της συστάδας 1δ του δημοτικού δάσους Βασιλικού,  με τους εξής όρους: 
1.      Περιγραφή: 

2.      Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:
Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
 Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη. 

Υπουργείο Παιδείας: Από την Δευτέρα 29 Ιουνίου ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων


Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr  , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Ένα ακόμη θετικό κρούσμα από τις ιχνηλατήσεις στην Παραμυθιά


Ένα νέο θετικό κρούσμα κορωνοϊού προέκυψε από την εξέταση των 45 δειγμάτων που είχε λάβει ο ΕΟΔΥ σήμερα από την Παραμυθιά και είχαν σταλεί στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το κρούσμα αφορά γυναίκα ηλικίας 40 ετών, από την οποία ελήφθη δείγμα στο πλαίσιο της διενεργούμενης ιχνηλάτησης.
Όλα τα δείγματα που είχαν σταλεί την Τετάρτη στο Εργαστήριο Πατρών ήταν αρνητικά και αναμένονται τα αποτελέσματα για όσα στάλθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ.
Τέλος σημειώνεται ότι η 52χρονη γυναίκα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της Παραμυθιάς από το βράδυ της Τετάρτης έχει διασωληνωθεί λόγω υποκείμενων νοσημάτων.
Στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα εξετάστηκαν ανά νοσοκομείο τα εξής δείγματα:
Άρτα 18, Χατζηκώστα 25, ΠΓΝΙ 32, Πρέβεζα 4, Λευκάδα 6, Κέρκυρα 5, ΚΟΜΥ 45, Φιλιάτης 14.Σύνολο 149.
Εκτός του ενός, τα άλλα ήταν αρνητικά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την Τρίτη 30 Ιουνίου, ώρα 10:00 π.μ.


Την Τρίτη 30  Ιουνίου 2020 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει- με τηλεδιάσκεψη- η  Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης,  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 4ου/2020Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε τουριστικές και θεματικές εκθέσεις κατά το B’ εξάμηνο του 2020.
2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της  Περιφέρειας Ηπείρου και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Εργασίες επισκευής Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βλαχάτανου Δήμου Ζίτσας» προϋπολογισμού 88.000,00  €. (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον αναπληρωτή του, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου» προϋπολογισμού 130.000,00 €. (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της  Περιφέρειας Ηπείρου&του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) για την υλοποίησητου ερευνητικού προγράμματος: «Προκαταρκτική διερεύνηση και σχεδιασμός από το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας οδικής σήραγγας οικισμών Θεοδωριάνων - Μελισσουργών» προϋπολογισμού 24.000,00 €, (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του ερευνητικού προγράμματος.

Δωρεάν εμβολιασμός έναντι του HPV


Είναι γνωστό πως το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι δωρεάν για τις γυναίκες έως 26 ετών, όμως στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού περιλαμβάνει και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον ιό HPV.
Σε αυτές τις ομάδες, ανήκουν και οι άνδρες έως 26 ετών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά και οι οροθετικοί άνδρες έως 26 ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV, «συστήνεται για ενήλικες άνδρες, από 19 έως 26 ετών, με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) ή άλλες ενδείξεις».
Τι είναι το εμβόλιο HPV και πώς προστατεύει τους άνδρες;
Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη από κάποιους υπότυπους του ιού HPV, οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Η πιθανότητα εξέλιξης των κονδυλωμάτων, όμως, σε σοβαρές κακοήθειες καθιστά επιβεβλημένη τη χορήγησή του σε άνδρες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επισημαίνει ο Δρ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Facemed Clinic.
Τα διαθέσιμα εμβόλια μέχρι σήμερα είναι:
        Το Διδύναμο: ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16 & 18.
        Το Τετραδύναμο: ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16 & 18, αλλά και στους μη ογκογόνους υπότυπους  6 & 11.
Το εμβόλιο, όμως, που γίνεται συχνότερα πλέον και έχει αντικαταστήσει τα 2 εμβόλια που προαναφέρθηκαν είναι το εννιαδύναμο, ενάντια στους ογκογόνους υπότυπους 16,18,31,33,45,52,58 αλλά και στους μη ογκογόνους υπότυπους 6 & 11.