Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στο ακριτικό Πωγώνι με το δήμαρχο Κώστα Καψάλη

Τα πρώτα και δύσκολα βήματα στο νομικό ‘‘πάρκο’’ του ‘‘Καλλικράτη’’, κάνει ο νέος ακριτικός δήμος Πωγωνίου Ηπείρου, έχοντας, ως στήριγμα τη σημαντική υποδομή και το έμπειρο προσωπικό, που διέθεταν οι δήμοι της περιοχής.

‘‘Προτεραιότητά μας, ευθύς μετά την ανάληψη των ευθυνών μας, ήταν και συνεχίζει να είναι, η οργάνωση, όσο το δυνατόν καλύτερα, του δήμου και των υπηρεσιών του, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, να τεθούν οι βάσεις, για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, και η συνολική ανάπτυξη του τόπου μας’’, δηλώνει ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

-Δήμαρχε, πώς έχετε έχετε ιεραρχήσει τους στόχους στο νέο δήμο Πωγωνίου;


-Οι στόχοι των δράσεων και παρεμβάσεών μας, ως δημοτικής Αρχής του νέου ακριτικού και με πολλές ιδιομορφίες δήμου Πωγωνίου, είναι μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, περιλαμβάνουν δράσεις και παρεμβάσεις, που αφορούν την πολύπλευρη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη ο νέος και πολύ διευρυμένος δήμος. Όπως γνωρίζετε ο ‘‘Καλλικράτης’’ προσφέρει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα, που έχει κάθε περιοχή. Γνωρίζουμε καλά πως η δική μας περιοχή έχει σημαντικά τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα.


Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και των ζητημάτων, που έχουν σχέση με την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.


Σ’ αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας, έχουμε αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και μάλιστα, στο πρώτο αυτό, δύσκολο, διάστημα της προσαρμογής, ώστε μετά τις αλλαγές, που έγιναν, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πολύχρονη πείρα μας στην αυτοδιοίκηση, μας βοήθησε, ώστε, όπως θέλω να πιστεύω, να τα καταφέρουμε σε ικανοποιητικό βαθμό και να μην υπάρχουν παραπονούμενοι πολίτες, που δεν εξυπηρετούνται.


-Φαντάζομαι ότι μέσα στους πλέον σοβαρούς αναπτυξιακούς σας στόχους, είναι η συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, στην περιοχή σας.


-Αυτός είναι και ο πρώτος μας μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός στόχος. Όπως γνωρίζετε, το 2004 είχε γίνει μια γεώτρηση στην περιοχή, η οποία πουλήθηκε στη συνέχεια. Από τότε μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον των εταιρειών ήταν έντονο για την συγκεκριμένη γεώτρηση. Εμείς τότε είχαμε μείνει με πολλά ερωτηματικά, σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης αυτής, γιατί οι απαντήσεις που δόθηκαν, από την συγκεκριμένη εταιρεία, δεν ήταν διόλου πειστικές. Δεν μας ενημέρωσαν, αν βρέθηκε ή δεν βρέθηκε πετρέλαιο. Μας ανακοίνωσαν ψυχρά ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, και γι’ αυτό δήλωσαν υποχρεωμένοι να σταματήσουν. Το προηγούμενο όμως βράδυ, υπήρχε μια έντονη κινητικότητα και προσωπικά σε μένα, ως δήμαρχο, μου τηλεφώνησε ο γενικός διευθυντής στις δύο η ώρα τα μεσάνυχτα και μου ζήτησε να εκκενωθεί η περιοχή, για κατά πάσα πιθανότητα, είχαν φτάσει στα κοιτάσματα. Την επομένη μέρα το πρωί, γίνεται ένα συμβούλιο στην εταιρεία και το πόρισμα του Συμβουλίου ήταν: Σταματάμε, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο.


Εκφράσαμε τις απορίες και τις ανησυχίες μας με δύο επιστολές προς τον αρμόδιο Υπουργό, για να εξετάσουν το ζήτημα και να ασκήσουν πίεση στην εταιρεία, αλλά το νομικό πλαίσιο της σύμβασης ήταν δύσκολο και πολύπλοκο, και η υπόθεση εγκαταλείφθηκε .


Τώρα το νομικό πλαίσιο των ερευνών μπήκε στην σωστή βάση, δημιουργήθηκε ο κρατικός φορέας όπου θα ελέγχει τις εταιρείες και τα αποτελέσματα, που μέχρι σήμερα ήταν ανεξέλεγκτα. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα αποδοθεί η περιοχή αυτή προς νέα διερεύνηση. Έχουμε την πληροφορία ότι μέσα στους προσεχείς 18 μήνες θα γίνουν δύο γεωτρήσεις στην βορειοδυτική Ελλάδα, μια εκ των οποίων στη δική μας περιοχή. Περιμένουμε και παραμένουμε αισιόδοξοι.


- Αφού σας ευχηθούμε ‘‘καλή επιτυχία’’ στον πρώτο σας στόχο, ποιος είναι ο δεύτερος μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός σας στόχος;


Ο δεύτερος μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός μας στόχος είναι η αξιοποίηση της επίκαιρης θέσης του δήμου σε σχέση με τη γειτονική Αλβανία. Λίγα χιλιόμετρα από εδώ είναι τα σύνορα με την Αλβανία, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει μια σημαντική αγορά, μια αγορά αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς. Στην αγορά αυτή, προς την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα, η ανάλογη προσοχή, πρέπει, σύντομα, να είμαστε παρόντες.


Πρώτη παρέμβαση, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η βελτίωση της εικόνας του τελωνείου της Κακαβιάς και η αναβάθμιση της λειτουργίας του. Δεν μας τιμά, ως ευρωπαϊκή χώρα αυτή η κατάσταση, που υπάρχει σήμερα. Μπαίνει κανείς, υποτίθεται, στην Ευρώπη και αντιμετωπίζει αυτήν την κακή κατάσταση και από πλευράς υποδομών και από πλευράς οργάνωσης και εξυπηρέτησης των διερχομένων.


Είναι άμεση ανάγκη να γίνει ένας καλλωπισμός στο χώρο και στις κτιριακές υποδομές του τελωνείου και να δοθεί στο δήμο μας η ευθύνη της καθαριότητας του χώρου.


Ένθεν και ένθεν των συνόρων, πρέπει να δημιουργηθεί μια ελεύθερη ζώνη εμπορικών συναλλαγών, όπως το είχε προτείνει παλαιότερα ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να μπορούν ελεύθερα να έρχονται οι γείτονες να ψωνίζουν μέσα στο έδαφός μας, και οι δικοί μας να εισέρχονται στο Αλβανικό έδαφος, για εμπορικές συναλλαγές. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι η Αλβανία μπορεί αποτελέσει την ενδοχώρα του Πωγωνίου και της Ηπείρου.


-Υπάρχει και τρίτος μακροπρόθεσμος στόχος;


-Ο τρίτος μας στόχος είναι η δημιουργία ενός Εμπορευματικού Σταθμού στο μήκος των συνόρων. Μπορεί να εγκατασταθεί στα Κτίσματα ή κάπου πιο εδώ, αυτό δεν παίζει σοβαρό ρόλο. Αποστολή του Σταθμού θα είναι η οργάνωση και η διακίνηση του εμπορίου πιο αποτελεσματικά προς την γειτονική χώρα. Με ανησυχία παρατηρούμε την εμπορική διείσδυση της Ιταλίας στην Αλβανία, παρ’ όλο, που μεσολαβεί η θάλασσα, ενώ εμείς που βρισκόμαστε δίπλα της, με ένα πόδι μέσα, δεν έχουμε διεισδύσει εμπορικά, όσο θα έπρεπε να διεισδύσουμε στην Αγορά της Αλβανίας.


Εμείς βέβαια δεν έχουμε μείνει αδρανείς προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να δημιουργηθεί στην περιοχή μας το Βιοτεχνικό Πάρκο. Από την πλευρά μας έχουμε παραχωρήσει 400 στρέμματα, που απαιτούνται, στην περιοχή Παρακαλάμου-Δολιανών δημοτική έκταση. Έχουμε ήδη υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, από την οποία είχαν χορηγηθεί και τα πρώτα χρηματικά ποσά, με τα οποία συντάχτηκε η μελέτη σκοπιμότητας. Τώρα με τις θεσμικές αλλαγές στην Περιφέρεια και στην Αυτοδιοίκηση, έχει κολλήσει προσωρινά το θέμα, αλλά πολύ σύντομα πιστεύω θα απεμπλακεί και θα προχωρήσει απρόσκοπτα. Θα προχωρήσει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής, γιατί όπως ξέρετε, η βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων έχει κορεσθεί. Στο Βιοτεχνικό Πάρκο, δεν θα εγκατασταθούν βαριές βιομηχανίες, αλλά ελαφρές βιοτεχνικές μονάδες, που θα ήθελαν να επενδύσουν εκμεταλλευόμενοι τα ισχυρά κίνητρα της παραμεθορίου περιοχής και του Βιοτεχνικού Πάρκου. Οι μονάδες που θα εγκατασταθούν, θα είναι συγκροτημένες οικονομικές μονάδες, θα συγχωνευτούν και οι δικές μας τοπικές βιοτεχνίες, οι οποίες τώρα είναι διάσπαρτες, ώστε να υπάρχει μια συγκροτημένη βιοτεχνική μονάδα. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, είμαστε σε καλό δρόμο.


ΠΗΓΗ: www.apiroshora.gr

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 7 μ.μ. με θέμα πολιτικές εξελίξεις

Την ώρα που η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε. - ΔΝΤ - Κεφάλαιο σπρώχνει το έθνος των εργαζομένων στο κοινωνικό λυκόφως και το κοινωνικό όλεθρο, προκειμένου να ξεπεράσει το κεφάλαιο ντόπιο και πολυεθνικό την κρίση του, η ελπίδα είναι στους αγώνες από ένα νέο ταξικά αναγεννημένο λαϊκό πολιτικοποιημένο κίνημα. Στις 12/5 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων καλεί σε πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ. με θέμα πολιτικές εξελίξεις. Θα μιλήσουν οι Κώστας Μάρκου δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Πριν” και Σωτήρης Κοντογιάννης δημοσιογράφος στο περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα κάτω”.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη 47 ατόμων στο λιμάνι

Συνελήφθη, σήμερα στις 00:20, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχων από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ–Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, ο 41χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος (επικαθήμενο), διότι μετέφερε εντός του κενού χώρου που σχηματιζόταν πίσω από το φορτίο παράνομους μετανάστες.
Στην ιδικά διαμορφωμένη κρύπτη που υπήρχε στο φορτηγό οι άνδρες της Λιμενικής Αρχής βρήκαν 46 αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης και συνελήφθησαν.
Προανάκριση διενεργείται, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Βάζει «πλαφόν» στις συντάξεις

Ειδική ρύθμιση για το πλαφόν στις συντάξεις θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας για δημόσιους υπαλλήλους, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και τράπεζες, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα με τα επιδόματα που θα καταβάλλονται. Το πλαφόν θα οριστεί περίπου στις 2.500 ευρώ και για δύο συντάξεις στα 3.650 ευρώ.
Ουσιαστικά, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει σχετική ρύθμιση του νόμου 2042/92, ο οποίος ανέφερε ότι «το καθαρό ποσό σύνταξης ή το άθροισμα των καθαρών ποσών συντάξεων που δικαιούται κάθε άμεσος ή έμμεσος συνταξιούχος από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 50πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της 22ης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά».

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι συντάξεις να μην ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ τον μήνα, περικόπτοντας ουσιαστικά τα εισοδήματα των συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

ΑΡΤΑ: «Τρύπωσαν» σε αντλιοστάσιο και το «ρήμαξαν»

Η έκτη διάρρηξη τον τελευταίο μήνα στην Άρτα.



Στην Άρτα χτύπησαν για ακόμα μία φορά οι «κυνηγοί του χαλκού», που έχουν ρημάξει τα αντλιοστάσια του τοπικού οργανισμού έγγειων βελτιώσεων.
Οι δράστες τρύπωσαν στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή Βίγλα της Άρτας παραβιάζοντας την είσοδο του κτιρίου. Έπειτα, ξήλωσαν ανενόχλητοι τα καλώδια από τις αντλίες και άρπαξαν ανταλλακτικά από τα σκαπτικά μηχανήματα που υπήρχαν στον χώρο και μία τηλεόραση και εξαφανίστηκαν.
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η έκτη διάρρηξη σε αντλιοστάσιο μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Ζωντανά η ομιλία στο Ζάππειο από το Διαδίκτυο


Πέμπτη στις 11:00 το πρωί.


Η Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με την παρουσίαση της πρότασης, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ. http://www.nd.gr/web/secretary-technology  έχει δημιουργήσει την υποδομή που θα επιτρέψει να αναμεταδοθεί η ομιλία ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από τη νέα μας διαδικτυακή πύλη www.nd.gr
και από τη σελίδα μας στο facebook http://www.facebook.com/neadhmokratia
Παράλληλα, στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της Ν.Δ. για το διαδίκτυο, δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό φόρουμ ανοιχτό σε όλους nd.gr/web στο οποίο μετά το τέλος της ομιλίας του Προέδρου θα γίνει διάλογος πάνω στα βασικά σημεία της. Σας καλούμε όλες και όλους σε αυτό το διαδικτυακό διάλογο.
Η φωνή του πολίτη θα ακουστεί, η συμμετοχή του θα κάνει τη διαφορά!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Προβλέπει μειώσεις μισθών 5,8% για φέτος

Νέες μειώσεις μισθών -κατά 5% έως 5,8% το 2011 στο σύνολο της οικονομίας- προβλέπει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά τη μείωση έως 34,5% του κόστους εργασίας που έγινε έως σήμερα μέσα από τις ατομικές συμβάσεις και την ολοένα και αυξανόμενη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που θα παραδώσει στην τρόικα η κα Λούκα Κατσέλη «οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 (έναντι αύξησης 3,3% το 2009) και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 5 - 5,8% το 2011 (εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας).


Το 2011, προβλέπεται περαιτέρω μείωση 1,7% στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, 3,3% στις τράπεζες και 6,2% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Στο πλαίσιο της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας θα προωθηθούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επεκτείνουν τη χρήση τόσο των ευέλικτων ωραρίων εργασίας (σε εξάμηνη βάση) όσο και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (με δυνατότητα εργασίας με αυτή τη μορφή για εννέα χρόνια).

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά


Απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, την αναδιάρθρωση του χρέους, την πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και τον ανασχηματισμό.
«Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά. Το μήνυμά μας είναι η αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις της χώρας και του λαού και η βούλησή μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, όπως και αναδιάρθρωσης του χρέους, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ανασχηματισμού. «Το μήνυμα αυτό το υπηρετούμε με πράξεις και είναι απαραίτητο να περνά και στην ΕΕ και διεθνώς απέναντι στον καθένα που θέλει να αμφισβητήσει τη πορεία της Ελλάδας η και να ποντάρει στην αποτυχία μας» είπε ο πρωθυπουργός.«Η σταθερή μας πορεία εγγυάται την αξιοπιστία και την ισχύ μας στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ παρά τις δυσκολίες και τη καλλιέργεια κλίματος μιζέριας και μοιρολατρίας. Σήμερα είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να κερδίσουμε το μέλλον μας με το κεφάλι ψηλά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη, κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Pulse RC: Μείωση διαφοράς με ελεύθερη πτώση

Συνεχίζεται η (δημοσκοπική) ελεύθερη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, σε πρωτόγνωρα επίπεδα για κυβέρνηση ενάμιση χρόνο. Δεν ωφελείται όμως η Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα επίπεδα γύρω από το 20% (με «ταλαντώσεις» μεταξύ 19% και 21% τους τελευταίους μήνες).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ποντίκι, η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων να «πέφτει», πλέον, κάτω από τα όρια του στατιστικού σφάλματος, το άθροισμά τους, όμως, να μη ξεπερνά του 40%.
Τα υπόλοιπα κόμματα δε φαίνεται να κερδίζουν σημαντικά από την αδυναμία των δύο μεγάλων, αν και συνολικά συγκεντρώνουν 30% (!), όσο ακριβώς και το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν ή ότι θα ψηφίσουν λευκό.
Πάντως, η σταθερότητά τους ή τα μικρά κέρδη που καταγράφουν ορισμένα, αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε πολλά από αυτά (ίσως και όλα τα μετρούμενα στην έρευνα αυτή) να εισέρχονται στην επόμενη Βουλή, ακόμα και το νεοσύστατο «Άρμα Πολιτών» του κ. Γιάννη Δημαρά!


Η αναποφασιστικότητα αξιόλογου ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων και η μετακίνηση σημαντικών ποσοστών ψηφοφόρων τους, κυρίως προς το λευκό και την αποχή (και όχι προς κάποιο άλλο κόμμα), αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

ΦΙΛΙΩ ΝΟΚΑ-ΖΑΡΑΧΗ: Μήνυμα για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στέλνει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπάιδευσης Ηπείρου

"Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν την κορυφαία διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της οποίας το κύρος, την αξιοπιστία και το αδιάβλητο επανειλημμένα έχουμε διασφαλίσει και θα διασφαλίσουμε και εφέτος.
Με αυτή τη σιγουριά καλούμε τους μαθητές της Περιφέρειάς μας να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση με δύναμη σωματική και ψυχική, ψυχραιμία και κουράγιο.
Τους υπενθυμίζουμε πως η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και νικητής δεν είναι εκείνος που κερδίζει πάντα αλλά εκείνος που δεν καταθέτει τα όπλα στις δυσκολίες.
Στοχεύετε λοιπόν πάντα για το φεγγάρι...ακόμα κι αν αστοχήσετε θα βρεθείτε κάπου ανάμεσα στα αστέρια.
Καλή επιτυχία σε όλους".

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Δεν απαιτείται επιμήκυνση στην παράταση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος

«Αποτελεί σταθερή μας θέση ότι δεν απαιτείται επιμήκυνση της θεσπισμένης εμπορικής διάρκειας ζωής του προϊόντος που χαρακτηρίζεται ως φρέσκο γάλα», αναφέρει για τη θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υφυπουργός, κα Μιλένα Αποστολάκη, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κα Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου.
«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει ο κλάδος της αγελαδοτροφίας, με την εγχώρια παραγωγή να συρρικνώνεται και να υπολείπεται σημαντικά της ποσόστωσης και με το κόστος παραγωγής να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, η τυχόν επιμήκυνση της ισχύουσας διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου, εφόσον δεν θα ήταν συμβατή με τον στόχο μας για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και την προσέλκυση νέων κτηνοτρόφων στον κλάδο», αναφέρει επιπλέον η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπογραμμίζει ότι «η επιλογή αυτή δεν θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή».

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εκδήλωση μνήμης και Πολιτισμού για τα 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονύσιου του Φιλόσοφου

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1611 όταν χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί, κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι κυρίως με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Το κίνημα της εξέγερσης είχε έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αφορμές του στάθηκαν οι νέοι, εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Αφετηρία του η περιοχή της Μονής του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου - το ορμητήριο του Διονυσίου.


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα και προβάλλοντας την ξεχωριστή αξία και την προσφορά της στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας. Η Π.Σ.Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης μνήμης και πολιτισμού στα Ιωάννινα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, τη νύχτα που συμπληρώνονται 400 ακριβώς χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τους εξεγερμένους χωρικούς. Αυτή η κορυφαία εκδήλωση, προτείνεται να διοργανωθεί στον εμβληματικό χώρο της ιστορικής της αναφοράς, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο Ίτς Καλέ.


Η κεντρική εκδήλωση προτείνεται να πλαισιωθεί από Ημερίδα για την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο του επαναστατικού κινήματος αλλά και τα επίκαιρα μηνύματα που αναδεικνύονται από τη μνήμη του σήμερα.


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος προσκαλεί σε συνεργασία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και της Ημερίδας τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, τους πολιτιστικούς και πνευματικούς συλλογικούς φορείς. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Η Π.Σ.Ε. προετοιμάζει σύσκεψη προετοιμασίας στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 16 Μαΐου και ώρα 6 μμ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.
www.panepirotiki.com/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ψαλίδι στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των εισακτέων.

Σε έναν ακόμη αιφνιδιασμό προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο το απόγευμα της Τρίτης, το ψαλίδι στις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι μεγάλο.
Ο αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος κατά 10.250 θέσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ 25 τμήματα, κυρίως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που δεν συναντούσαν το ενδιαφέρον των υποψηφίων, εφέτος δεν θα έχουν εισακτέους.


Συγκεκριμένα, πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 84.690 (εκτός των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών), ενώ εφέτος ο αντίστοιχος αριθμός είναι 74.440..
Φέτος, παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισμό πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων κ.λπ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 92.259, με τους 15.663 να είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θα συμμετάσχουν στις φετινές εξετάσεις.


Το υπουργείο δημοσίευσε τη λίστα των ΤΕΙ που δεν θα υποδεχθούν ούτε έναν φοιτητή την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.


Αυτά είναι:
1.ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (με έδρα τα Μουδανιά)
2.ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (με έδρα την Αμαλιάδα)
3.ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (με έδρα τα Γρεβενά)
4.ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)
5.ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)
6.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (με έδρα τα Τρίκαλα)
7.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
8.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
9.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (με έδρα την Καρδίτσα)
10.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
11.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (με έδρα τον Άγ. Νικόλαο)
12.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ηράκλειο)
13.ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Άρτα)
14.ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
15.ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
16.ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (με έδρα τη Δράμα)
17.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)
18.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)
19.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)
20.ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
21.ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
22.ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
23.ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
24.ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ


Επίσης, δεν θα εισαχθούν φοιτητές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή εξετάζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του.
Οι ειδικοί αριθμοί εισακτέων είναι τέτοιοι, ώστε να ανταποκρίνονται στον αριθμό των φοιτητών που άσκησαν το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 το δικαίωμα της μετεγγραφής, τόσο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όσο και στα Περιφερειακά Ιδρύματα.
Η λογική είναι οι αριθμοί αυτοί να κατανεμηθούν σε όλα τα Τμήματα των πόλεων αυτών, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο κάποια μεμονωμένα Τμήματα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.


Με αυτόν τον τρόπο Τμήματα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 είχαν αύξηση φοιτητών λόγω μετεγγραφών ακόμα και 200%, φέτος θα έχουν αύξηση της τάξης του 40%, ενώ η προσπάθεια κατανομής γίνεται ώστε και τα άλλα Τμήματα των αντίστοιχων νομών να μην έχουν αύξηση μεγαλύτερη του 30%.


Στα Περιφερειακά Ιδρύματα οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι μικρότερες, αλλά τέτοιες ώστε να ικανοποιούν τους αριθμούς μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.


Συνολικά, ο αριθμός των επιπλέον θέσεων δεν ξεπερνά το 20% των εισακτέων, όπως ορίζει η διάταξη.


Για παράδειγμα, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ο αριθμός εισακτέων ήταν 110 και είχε δεχθεί 145 φοιτητές με μετεγγραφή.
Φέτος, θα δεχθεί 69 φοιτητές ειδικών κατηγοριών.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Στα 60.000 ευρώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα


Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.


Με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάνει λόγο για προοδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται στην αξιοκρατία, στην διαφάνεια και προωθεί το νέο ψηφιακό σχολείο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότιμη πρόσβαση μαθητών και καθηγητών, αλλά και την αντιπολίτευση να επικεντρώνει την έντονη κριτική της στο θέμα των μεταγραφών και την κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά το θεσμικό πλαίσιο των προτύπων πειραματικών σχολείων, την Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις των κομμάτων, όπως η ίδια ανέφερε, προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, με σημαντικότερη τη ρύθμιση που αφορά τις μεταγραφές και σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο από 50.000 ευρώ που ήταν αρχικά, στα 60.000 ευρώ.


Ειδικότερα, ορίζεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους δικαιούχους δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.
Παράλληλα «ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγος του και τα ανήλικα τέκνα του από κάθε πηγή, ανεξάρτητα αν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάσει τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου».


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Ξεκινούν οι εξετάσεις αύριο Πέμπτη 12 Μαΐου, με τη Νεοελληνική Γλώσσα


Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας ανοίγει αύριο Πέμπτη, η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται για τις 8:30 το πρωί και είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8:00 το πρωί, ενώ η διάρκεια της εξέτασης κάθε μαθήματος θα είναι τρεις ώρες.


Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται το Σάββατο 14 Μαΐου με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία (Γενικής Παιδείας).