Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Pulse RC: Μείωση διαφοράς με ελεύθερη πτώση

Συνεχίζεται η (δημοσκοπική) ελεύθερη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, σε πρωτόγνωρα επίπεδα για κυβέρνηση ενάμιση χρόνο. Δεν ωφελείται όμως η Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα επίπεδα γύρω από το 20% (με «ταλαντώσεις» μεταξύ 19% και 21% τους τελευταίους μήνες).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ποντίκι, η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων να «πέφτει», πλέον, κάτω από τα όρια του στατιστικού σφάλματος, το άθροισμά τους, όμως, να μη ξεπερνά του 40%.
Τα υπόλοιπα κόμματα δε φαίνεται να κερδίζουν σημαντικά από την αδυναμία των δύο μεγάλων, αν και συνολικά συγκεντρώνουν 30% (!), όσο ακριβώς και το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν ή ότι θα ψηφίσουν λευκό.
Πάντως, η σταθερότητά τους ή τα μικρά κέρδη που καταγράφουν ορισμένα, αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε πολλά από αυτά (ίσως και όλα τα μετρούμενα στην έρευνα αυτή) να εισέρχονται στην επόμενη Βουλή, ακόμα και το νεοσύστατο «Άρμα Πολιτών» του κ. Γιάννη Δημαρά!


Η αναποφασιστικότητα αξιόλογου ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων και η μετακίνηση σημαντικών ποσοστών ψηφοφόρων τους, κυρίως προς το λευκό και την αποχή (και όχι προς κάποιο άλλο κόμμα), αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.