Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Διασφαλίσεις για τα δάνεια που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών πλέον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να δημιουργεί δεσμευμένους λογαριασμούς (escrow account), ώστε να διασφαλίζει πως οι οφειλέτες του (κυρίως Δήμοι και δημόσιες επιχειρήσεις) θα αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Πάντως, η σύσταση του λογαριασμού προϋποθέτει την υπογραφή ειδικής συμφωνίας των μερών με το Ταμείο.

Ειδικότερα:
α) Ο λογαριασμός συνιστάται στον δεσμευμένο Τομέα του Ταμείου, δυνάμει ειδικής κάθε φορά συμφωνίας των ενδιαφερόμενων μερών ή ειδικών όρων οριζομένων υπό του συνιστώντος τον λογαριασμό προσώπου. Με τη συμφωνία και τους όρους υπό τους οποίους συνιστάται ο λογαριασμός ορίζονται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις λειτουργίας και διασφάλισης ιδίως της συμπεφωνημένης εκτελέσεως εμπραγμάτων, ενοχικών ή μικτών συμβάσεων, αποδόσεως τιμήματος συμβάσεων, κινητών ή ακινήτων, κινητών αξιών, πνευματικών δικαιωμάτων, πατεντών, διεκπεραίωσης νομίμων διαδικασιών από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους σχετικών με κάθε είδους συναλλαγές ή πλειστηριασμούς, ή ειδικές εντολές.
β) Υλικό αντικείμενο του λογαριασμού μπορεί να είναι χρήματα ή παντός είδους κινητά και αξίες δεκτικά δημόσιας παρακατάθεσης ή άλλα κινητά κατά την κρίση του Δ.Σ. του Ταμείου, τα οποία παραδίδονται σ' αυτό με την σύστασή του καθώς και άυλοι τίτλοι, που δεσμεύονται για τον σκοπό αυτό. Η παράδοση χρημάτων ισχύει ως κατάθεση, έντοκη ή μη και με λοιπούς όρους σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου.

Σχεδόν ένας στους τρεις έλληνες, άνεργος στο τέλος του 2012

Σε ένα σπιράλ ύφεσης, με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα και υψηλές τιμές, που εμποδίζει την Ελλάδα να βρει το δρόμο της ανάκαμψης, έχει μπει η εγχώρια οικονομία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, στο τέλος του 2012 η στατιστική ανεργία θα είναι 28%, ενώ ο μέσος όρος του έτους θα «κάτσει» μεταξύ 23% και 24%, που αντιστοιχεί σε 1.200.000 ανθρώπους, εκτός αγοράς εργασίας.
Η πραγματική ανεργία, υπολογίζεται πως θα είναι κατά τουλάχιστον 4 μονάδες υψηλότερη, κοντά στο 27% με 28%. Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι σε υψηλό επίπεδο θα παραμείνουν οι τιμές των προϊόντων, γεγονός που σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των μισθών, θα οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των ελλήνων, στο επίπεδο της δεκαετίας του ‘70...
Στο τέλος του 2012 οι μειώσεις μισθών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των 1.800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αντιστοιχεί στο 50% του επιπέδου που είχε διαμορφωθεί το 2008, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.
Ο κ. Ρομπόλης επισημαίνει ότι παρά τις δραματικές μειώσεις μισθών που επιβάλλουν οι νόμοι του δεύτερου Μνημονίου, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας δεν πρόκειται να ανακοπεί. Στο τέλος του 2012, το Δεκέμβριο, η στατιστική ανεργία θα είναι κοντά στο 28%, ενώ η πραγματική ανεργία θα είναι τουλάχιστον 4 μονάδες μεγαλύτερη, στο 32%!
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που ίσχυαν ακόμη και στην περίοδο της ανάκαμψης (έως το 2008) αποκαλύφθηκαν στην κρίση σε όλο τους το μεγαλείο. Αυτά τα δομικά προβλήματα είναι, αυτά που δεν αντιλαμβάνονται οι δανειστές, αν και βλέπουν ότι το οικονομετρικό μοντέλο που στηρίζουν δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Επιλέγουν δε, να παραμένουν δογματικοί χάνοντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας και αναπροσαρμογής.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι έλληνες «καταδικάζονται» σε δραματικούς περιορισμούς, με χαρακτηριστικότερο αυτόν που περιγράφει ο κ. Ρομπόλης, όσον αφορά στη μείωση όχι μόνο των ονομαστικών μισθών κατά 40%, αλλά των πραγματικών, με όρους αγοραστικής δύναμης. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι έλληνες γύρισαν σχεδόν 40 χρόνια πίσω, αφού με τους μειωμένους μισθούς τους μπορούν να αγοράσουν ό,τι αγόραζαν οι μισθωτοί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70!
Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Ρομπόλης, όσες νέες θέσεις (περίπου 350.000) δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2000-2008, χάθηκαν μέσα σε δύο χρόνια (2010-2011).


ΠΗΓΗ: www.capital.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν πέντε (5) αλλοδαποί, οι οποίοι κατείχαν και πωλούσαν παράνομα κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους

Συνελήφθησαν χθες (23-05-2012) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), πέντε (5) αλλοδαποί, (τέσσερις υπήκοοι Νιγηρίας και ένας Σιέρα Λεόνε), κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή και διακίνηση κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων.
Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο αστυνομικών, βρέθηκαν να έχουν παράνομα στην κατοχή τους προς πώληση:
Τετρακόσιους τριάντα εννιά (439) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου (CD).
Ογδόντα τέσσερις (84) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας (DVD), χωρίς να φέρουν την ειδική υδατογραφημένη ταινία ασφαλείας και γνησιότητας.
Οι παραπάνω κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η Ήπειρος έμεινε χωρίς γαλάζιες σημαίες

Καμία «Γαλάζια Σημαία» δεν θα κυματίσει το φετινό καλοκαίρι στις ακτές της Ηπείρου, αφού δεν βραβεύτηκε καμία ακτή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Σε όλη τη χώρα βραβεύτηκαν 394 ακτές και 9 μαρίνες, αλλά τα παράλια της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν τη βράβευση αυτή.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη ημεδαπού για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθη χθες (23.05.2012) το μεσημέρι, στην Ιόνια Οδό Άρτας, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 49χρονος ημεδαπός, για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 49χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας δύο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 29 και 44 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας.

ΓΛΥΚΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Νεκρός ανεσύρθη ηλικιωμένος από τον ποταμό Αχέροντα

Το απόγευμα της Τετάρτης ανεσύρθη νεκρός ηλικιωμένος άντρας από τον ποταμό Αχέροντα, στην Γλυκή.
Το πτώμα του άτυχου άντρα, εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα Παραμυθιάς.
Από τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός του αποδίδεται σε πνιγμό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δηλώσεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά σε απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης για απένταξη έργων που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:«Στην απόφαση του Υπουργείου περιλαμβάνονται διάφορες κατηγορίες έργων. Μια κατηγορία είναι του ΕΛΛΑΔΑ 2004, στο οποίο είχαν ενταχθεί έργα χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Μία δεύτερη κατηγορία είναι μια παρτίδα - θερμοκοιτίδα παραγωγής έργων, τα οποία έμπαιναν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων και μετά προωθούνταν για συγχρηματοδότηση.
Άλλα έργα ήταν ευσεβείς πόθοι φορέων, τα οποία περιλήφθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα, χωρίς ουδέποτε να προωθηθούν προς υλοποίηση. Μια άλλη σειρά δεν είχε πάρει αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς.Επίσης πολλά έργα, που περιλαμβάνονται στην απόφαση, πέρασαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υλοποιήθηκαν. Δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο. Ο Υφυπουργός τα απένταξε για να μην υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος, καθώς ήταν ενταγμένα και έργα από το ’83»!
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αναφέρονταν στις ανησυχίες των δημάρχων για το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ωριμάζουμε μελέτες για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε αίτημα που θα υπάρχει. Άλλωστε, η Περιφέρεια Ηπείρου θα περιληφθεί και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει και οι Δήμοι να σταματήσουν να ωριμάζουν μελέτες.
Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε μια σειρά μεγάλων έργων που τα προωθούμε. Αν δεν ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, τότε θα ενταχθούν στο επόμενο.
Ο καθένας ατομικά ή συλλογικά σκεφτόμαστε για το αύριο . Με αυτή την έννοια καλά κάνουν και προβληματίζονται οι δήμαρχοι. Στην Ήπειρο δεν σταμάτησαν να εξοφλούνται υποχρεώσεις του ΕΣΠΑ, όπως και του Αναπτυξιακού Νόμου και δεν υπήρξε κανένα χρηματοδοτικά κενό».

Κι όμως εξακολουθούν να εισπράττουν "τρελά" επιδόματα!

Όργιο σπατάλης στο δημόσιο

Σε καιρούς χαλεπούς για τη χώρα μας, με την κρίση να έχει γονατίσει σχεδόν κάθε νοικοκυριό, στο δημόσιο φαίνεται πως η ασυδοσία εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παρά την εφαρμογή του Μνημονίου και του ενιαίου μισθολογίου που περιέκοψε αρκετές κατηγορίες επιδομάτων, μετά από εντατικές έρευνες, εντοπίστηκαν αρκετά επιδόματα - πρόκληση που εξακολουθούν να εισπράττονται ακόμα.
Όπως το επίδομα κεραίας στα ηλεκτροκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα μάλιστα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", πολλά από αυτά αν και δεν καταγράφονται κάπου επισήμως, ωστόσο καταβάλλονται με την μορφή έκτακτων εισφορών ή χρηματικών επιβραβεύσεων.
Από το λαβύρινθο των επιδομάτων, το δημοσίευμα επιχειρεί να ξεχωρίσει τα πιο χαρακτηριστικά:
* Επίδομα περιποίησης πελατών για τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
* Επίδομα κεραίας στον ΗΣΑΠ, ύψους 750 ευρώ το μήνα.
* Ειδική πρόσθετη αποζημίωση για πολιτιστική επιμόρφωση σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.
* Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου σε εργαζομένους δημόσιων συγκοινωνιών.
* Επίδομα παιδική φροντίδας.
* Επίδομα πλυσίματος χεριών που αρχικώς ανέρχονταν σε 420 ευρώ το μήνα και μετά έπεσε στα 280 ευρώ για τους εργαζομένους στον ΟΣΕ.
* Επίδομα παρακολούθησης των σπηλαιώσεων των προπελών για υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας.
* Επίδομα μεταφοράς φακέλου.
* Επίδομα παραλαβής λεωφορείων.
* Επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης υποθέσεων.
* Επίδομα φαξ, ύψους 580 ευρώ το μήνα για εργαζομένους στη ΔΕΗ.
* Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.
* Επίδομα διδακτικής προετοιμασίας.
* Επίδομα χρήσης του κυλικείου στα Ελληνικά Πετρέλαιο, ύψους 120 ευρώ το μήνα.
* Πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης.

Φθάνουν ειδοποιητήρια για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις Εφορίες


Εντείνει την πίεση προς τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα τα οποία βρίσκονται στο  ναδίρ.

Με τις ανείσπρακτες οφειλές να υπερβαίνουν πλέον τα 45 δισ. ευρώ, οι εφορίες ξεκίνησαν νέο γύρο αποστολής... προειδοποιητικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο. Με τα ειδοποιητήρια οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο. Τους υπενθυμίζεται πως, σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να υπαχθούν σε ρύθμιση και να τα αποπληρώσουν.
Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να πληρώσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Μαΐου, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει νέα παράταση. Σημειώνεται ότι βάσει Μνημονίου θα πρέπει εντός του 2012 να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ να έχει μπει στα ταμεία του κράτους μέχρι τέλος Ιουνίου.
Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Ρύθμιση
Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση.
Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται, όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση:
•Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε (για περιπτώσεις που το αρχικό χρέος υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ) ή εφόσον η εκτέλεση της ποινής άρχισε, διακόπτεται.
•Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

Το ΣΔΟΕ «ξετινάζει» 500 πολιτικούς και αιρετούς άρχοντες

Τη σημαία της κάθαρσης σηκώνει το ΣΔΟΕ που έχει βάλει στο στόχαστρο το «πόθεν έσχες» περίπου 500 προσώπων από τον χώρο του δημόσιου βίου με μεγάλη περιουσία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην υπουργοί, βουλευτές, αιρετοί άρχοντες αλλά και διατελέσαντες ως επικεφαλής κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Η έρευνα περιλαμβάνει και έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα συμβόλαια αγοραπωλησιών, στα σκάφη αναψυχής και στις δραστηριότητες εταιριών όπου μετέχουν σαν μέλη οι ελεγχόμενοι ή και συγγενικά τους πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις κινήσεις αυτές ενημέρωσε προχθές τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών καθ. Γιώργο Ζανιά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Διώτης.
Οι έλεγχοι αυτές «τρέχουν» παράλληλα με τις διαταχθείσες από τον οικονομικό εισαγγελέα έρευνες του ΣΔΟΕ για υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη (Ζήμενς, υποβρύχια κλπ), προκειμένου να αποκαλυφθεί τυχόν εμπλοκή και πολιτικών προσώπων.
«Δεν είναι μόνο ο Άκης» αναφέρουν με νόημα ανώτατα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπονοώντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση και όχι μόνο σε έναν πολιτικό χώρο, έστω και αν τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με καταγγελίες ή μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ή φοροδιαφυγής που έχουν ήδη αποκαλυφθεί.