Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας θα διανείμουν αύριο τροχονόμοι, σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, αύριο (11.09.2014), θα διανεμηθούν από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.
Η πρωτοβουλία αυτή που πραγματοποιείται με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
(Για όσους επιθυμούν λήψη πλάνων ή φωτογραφιών, ενδεικτικά, θα  διανεμηθούν, μεταξύ άλλων, στα εξής σχολικά συγκροτήματα:
• Στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ακαδημία, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο
(Οδός Χρ. Κάτσαρη) και στο  Καπλάνειο.
• Στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, στο 1ο, 2ο  και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας.
• Στην περιοχή της Πρέβεζας, στο 8ο και 2ο  Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας.
• Στην περιοχή της Άρτας, στο  1ο και 2ο  Δημοτικό Σχολείο Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη για έργα ύδρευσης σε Τ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Κουκλιών, Μαζαρακίου, Ριαχόβου, Καταρράκτη, Δελβινακίου», προϋπολογισμού 315.683,15 ευρώ.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει η Κυβέρνηση

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Ε.Ο.Ζ. ΣΕ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΙ;

ΚΩΝ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου) στον «Π.Λ.»: 
Έχουμε κάνει από καιρό σημαντική προεργασία και υπό όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή μας
 • Στις ακριτικές περιφέρειες Ηπείρου και Θράκης, συζητιόταν για πολύ καιρό το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής  Ζώνης, ώστε να «θωρακιστούν» από την ερήμωση, την υπανάπτυξη και την ανεργία, τελικά η Θεσσαλονίκη είναι η «τυχερή».
Τη διερεύνηση ίδρυσης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη συμπρωτεύουσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των εγκαινίων στης Δ.Ε.Θ., τονίζοντας ότι αυτή είναι ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης.
Μάλιστα για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. φαίνεται να κάμπτονται κάποιες ενστάσεις που υπήρχαν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνο που απομένει είναι η υπέρβαση των εμποδίων που θέτει το Δ.Ν.Τ..
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν το εύλογο ερώτημα, ή ακόμη και το αίτημα να προωθηθούν ανάλογες διαδικασίες για την ίδρυση Ε.Ο.Ζ. στην Ήπειρο (των συνταξιούχων και των ανέργων) ή ακόμη και στην Θράκη.

Επιστρέφουν στο προσκήνιο οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες



Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες επιστρέφουν.
 
Το θέμα το έθεσε δημοσίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο λέγοντας: 
Διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης.
Ενδιαφέρουσες όμως πληροφορίες είχε ρεπορτάζ της "Καθημερινής" χτες, σύμφωνα με την οποία τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΟΖ σχεδιάζεται να είναι τα ακόλουθα:
• Στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των ΕΟΖ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%, από 26% που είναι σήμερα.

Εκδήλωση εκπαιδευτηρίων «ΓΕΝΕΣΙΣ» για τους μαθητές της Ηγουμενίτσας

Οι γονείς και οι μαθητές της Ηγουμενίτσας αγκάλιασαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ
Με οδηγό το υψηλότατο ποσοστό επιτυχίας στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, όπου οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ με το 86,36% που πέτυχαν, ξεπέρασαν τον πανελλαδικό μέσο όρο του 72,79%, τις πολλές διακρίσεις των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και τα σύγχρονα, διευρυμένα, λειτουργικά και ποιοτικά προγράμματα σπουδών, που θα παρέχει και τη νέα σχολική χρονιά ο μοναδικός ολοκληρωμένος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ήπειρο, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ηγουμενίτσα, Εκδήλωση αποτίμησης της περασμένης σχολικής χρονιάς αλλά και γνωριμίας των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ με γονείς και μαθητές της πόλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ηγουμενίτσας (αίθουσα «Πάνθεον») και η ανταπόκριση γονέων και μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η ρύθμιση για την κατάργηση του Δασικού φόρου

  Τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. ότι, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η ρύθμιση που θα καταργεί το Δασικό φόρο ο οποίος επανήλθε με το Νόμο 4280/2014 μετέφερε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, στα μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τρίτης(9/9/2014) στο γραφείο της.
Η Γενική Γραμματέας αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Θ. Σπανό και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης για τα προβλήματα των Δασικών Συνεταιρισμών (ΔΑ.Σ.) τους ανακοίνωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Γραμματεία του Υπουργείου για το θέμα που προέκυψε με την επαναφορά του δασικού φόρου, τη διαβεβαίωσαν πως ήδη προωθείται σχετική ρύθμιση για την κατάργησή του.

"Ρημάζουν" τον κάμπο του Άνω Καλαμά τα αγριογούρουνα


Έχουν χάσει τον ύπνο τους οι παραγωγοί!

Πρόκειται για πρόβλημα που παρά τις διαρκείς επισημάνσεις τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, παραμένει άλυτο, ενώ χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται.
Αγρότες που δραστηριοποιούνται τον κάμπο του Άνω Καλαμά και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Παρακάλαμο, Καλπάκι, Κουκλιούς και τις γύρω περιοχές, έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους εδώ και καιρό, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τα αγριογούρουνα που βρίσκονται στην περιοχή.
Όπως εξηγούν, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά όπως επίσης και οι καταστροφές που αυτά προκαλούν.
Τα αγριογούρουνα κατά αγέλες ή μεμονωμένα «επιτίθενται» σχεδόν κάθε βράδυ, όπως μαρτυρούν οι αγρότες, βάζοντας στο μάτι τις καλλιέργειες καλαμποκιού.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις καλλιέργειες που είναι πρώιμες.

«Τρύπα στο νερό» οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ποιες είναι οι τρεις μεγάλες αδικίες του «βελτιωμένου» ΕΝΦΙΑ

Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρές αδικίες.
Σε κάθε περίπτωση, από την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ προκύπτουν αδικίες τις οποίες ήδη επεσήμαναν παράγοντες της αγοράς και οι οποίες αφορούν κυρίως στη διακριτή μεταχείριση κτισμάτων τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ημιτελών κτισμάτων, αλλά και ακινήτων που ηλεκτροδοτήθηκαν για λίγους μήνες μέσα στο 2013 και εκείνων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν καθόλου.
Οι αδικίες
1)Επιβάρυνση για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα
- Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ημιτελές κτίσμα δύο ορόφων (ισόγειο-πρώτος) επιφάνειας 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.501-2.000, παλαιότητας 10 ετών με δύο προσόψεις, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 211 ευρώ.

Από κόσκινο προνοιακά επιδόματα 5 δισεκ. ευρώ

Την ένταξη όλων των προνοιακών επιδομάτων σε τρεις κεντρικούς πυλώνες, υπό τη σκέπη του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για μια «δύσκολη» μεταρρύθμιση, που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της εκπλήρωσης του στόχου δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού κοινωνικής προστασίας.

Μια σειρά από 100 ή και περισσότερα επιδόματα που δίνονται από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης θα μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να καταγραφεί η αποτελεσματικότητά τους, οι στοχεύσεις και οι αλληλοεπικαλύψεις τους, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν, να κατηγοριοποιηθούν και να ξαναμοιραστούν. 
Η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του 2015, άλλωστε, προϋποθέτει την εξεύρεση κονδυλίων ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων προνοιακών παροχών.


Εξιχνιάσθηκαν δύο (2) υποθέσεις κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες συνολικά τρία (3) άτομα

Εξιχνιάσθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, δύο διαφορετικές υποθέσεις κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Ταυτοποιήθηκαν, κατόπιν συστηματικής έρευνας και προανάκρισης και μετά από αξιοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ως δράστες των κλοπών, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 37 και 27 ετών καθώς και ένας 33χρονος ημεδαπός Ρομά.
Ειδικότερα:
  • Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 24-01-2013, αφού διέρρηξαν καφενείο στον Βράχο Πρέβεζας, αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα.
  • Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονου ημεδαπού Ρομά, ο οποίος την 31-01-2013 στη Νικόπολη Πρέβεζας, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από σπίτι 83χρονης ημεδαπής, το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ.
Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας. 

Πέρασαν την επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκό

Με τη θετική γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι συμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο. ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μεταξύ άλλων τόνισε ότι ασκεί ύψιστο κοινωνικό καθήκον καθώς, όπως είπε, με τις συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων το υπουργείο δίνει ελπίδα και προοπτική στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, που εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξει 15 με 18 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα υπάρξουν.
«Κανένας κύριος δεν επιτρέπεται πια να ακουμπήσει τα δημόσια έσοδα από τα κοιτάσματα ελληνικών υδρογονανθράκων διότι, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλα αυτά τα δημόσια έσοδα θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Και όποιος μετέπειτα υπουργός τολμάει, ας τον αλλάξει αυτό το νόμο» είπε ο κ. Μανιάτης.

Η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου συμμετέχει στην εκδήλωση «Σεργιάνι στην παράδοση», του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη του Δήμου Ιλίου, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 19:00 στο Θέατρο του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης: Αγιασμός και έναρξη μαθημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 11:00, στα γραφεία του

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Εκλογή εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου

Α  Π  Ο  Σ  Π  Α  Σ  Μ  Α
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ  No  10/7-9-2014, ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
AΠΟΦΑΣΗ     180 / 2014
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
         
«ΕΚΛΟΓΗ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ»
   
   Στο Καλπάκι και στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Πωγωνίου, σήμερα την  7η  Σεπτεμβρίου 2014,  ημέρα  Κυριακή  και  ώρα  11.00 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου  Πωγωνίου, μετά από γραπτή πρόσκληση   του  Κων/νου Γκέγκα, πρώτου σε ψήφους του επιτυχόντος συνδυασμού  «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΠΩΓΩΝΙΟΥ» των Δημοτικών Εκλογών της 18-5-2014, με αριθ. πρωτ.  10606 / 2-9-2014,  που επιδόθηκε νόμιμα στους Δημοτικούς Συμβούλους και στο Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων  64 & 74  του Ν. 3852/2010, παρισταμένου   του Δημάρχου Κων/νου Καψάλη.
   Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι από τα  [21] μέλη του Δ.Σ.
Βρέθηκαν παρόντα   τα  [21], ήτοι:


   Μετά τη διαπίστωση της παραπάνω απαρτίας, ο Προεδρεύων κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου και μετά τη συζήτηση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, καλεί τα μέλη του νεοεκλεγέντος Προεδρείου να πάρουν τις θέσεις τους  στο Προεδρείο.