Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

"Ρημάζουν" τον κάμπο του Άνω Καλαμά τα αγριογούρουνα


Έχουν χάσει τον ύπνο τους οι παραγωγοί!

Πρόκειται για πρόβλημα που παρά τις διαρκείς επισημάνσεις τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, παραμένει άλυτο, ενώ χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται.
Αγρότες που δραστηριοποιούνται τον κάμπο του Άνω Καλαμά και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Παρακάλαμο, Καλπάκι, Κουκλιούς και τις γύρω περιοχές, έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους εδώ και καιρό, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τα αγριογούρουνα που βρίσκονται στην περιοχή.
Όπως εξηγούν, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά όπως επίσης και οι καταστροφές που αυτά προκαλούν.
Τα αγριογούρουνα κατά αγέλες ή μεμονωμένα «επιτίθενται» σχεδόν κάθε βράδυ, όπως μαρτυρούν οι αγρότες, βάζοντας στο μάτι τις καλλιέργειες καλαμποκιού.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις καλλιέργειες που είναι πρώιμες.

Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές, τοποθετούν περιμετρικά των χωραφιών τους νάιλον κατασκευές, ρούχα ανθρώπων, σκιάχτρα ελπίζοντας όλα αυτά να λειτουργήσουν εξίσου αποτρεπτικά.
Παρά το γεγονός πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωστό εδώ και καιρό, μέχρι στιγμής λύση δεν έχει δοθεί που να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους, με τους αγρότες να μιλούν για οικονομική καταστροφή.
Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια ελευθέρας βοσκής.
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
Το θέμα της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Άνω Καλαμά επισημαίνουν ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε τα τελευταία χρόνια, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου.