Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστρέφουν στο προσκήνιο οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες



Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες επιστρέφουν.
 
Το θέμα το έθεσε δημοσίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο λέγοντας: 
Διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης.
Ενδιαφέρουσες όμως πληροφορίες είχε ρεπορτάζ της "Καθημερινής" χτες, σύμφωνα με την οποία τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΟΖ σχεδιάζεται να είναι τα ακόλουθα:
• Στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των ΕΟΖ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%, από 26% που είναι σήμερα.
• Πλήρως απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
• Ευνοϊκό για τους εργαζόμενους καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με το θέμα των ΕΟΖ διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν θα είναι ελαστικότερες οι εργασιακές σχέσεις εντός των περιοχών αυτών, αλλά θα προβλέπονται αυξημένες αποδοχές για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι πέρα από όσα ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια για τον κατώτατο μισθό, θα προβλέπονται και πριμ για τους εργαζόμενους συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα.
• Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά και όχι θεματικά. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναγγελία του πρωθυπουργού για την έναρξη του θεσμού των ΕΟΖ από τη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έκπληξη, καθώς τα όποια σχέδια έως σήμερα ενέπλεκαν τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.
Τελικώς επελέγη η Θεσσαλονίκη, καθώς συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός μητροπολιτικού κέντρου, κάτι που θα επιτρέψει, σε περίπτωση επιτυχίας του πειράματος, τη μεταφορά του μοντέλου και στην Αττική.