Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει η Κυβέρνηση

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Ε.Ο.Ζ. ΣΕ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΙ;

ΚΩΝ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου) στον «Π.Λ.»: 
Έχουμε κάνει από καιρό σημαντική προεργασία και υπό όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή μας
 • Στις ακριτικές περιφέρειες Ηπείρου και Θράκης, συζητιόταν για πολύ καιρό το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής  Ζώνης, ώστε να «θωρακιστούν» από την ερήμωση, την υπανάπτυξη και την ανεργία, τελικά η Θεσσαλονίκη είναι η «τυχερή».
Τη διερεύνηση ίδρυσης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη συμπρωτεύουσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των εγκαινίων στης Δ.Ε.Θ., τονίζοντας ότι αυτή είναι ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης.
Μάλιστα για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. φαίνεται να κάμπτονται κάποιες ενστάσεις που υπήρχαν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνο που απομένει είναι η υπέρβαση των εμποδίων που θέτει το Δ.Ν.Τ..
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν το εύλογο ερώτημα, ή ακόμη και το αίτημα να προωθηθούν ανάλογες διαδικασίες για την ίδρυση Ε.Ο.Ζ. στην Ήπειρο (των συνταξιούχων και των ανέργων) ή ακόμη και στην Θράκη.
Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο 
Στην Ήπειρο το έδαφος είχε προετοιμάσει ο Δήμος Πωγωνίου, ωστόσο τα «εμπόδια» που έμπαιναν ήταν για το εργασιακό – κυρίως- καθεστώς. Ωστόσο σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από την έγκυρη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για την προωθούμενη Ε.Ο.Ζ. της Θεσσαλονίκης, το πλαίσιο λειτουργίας τους κινείται σε ένα σύγχρονο και καθαρά ευρωπαϊκό πλαίσιο.
• Συγκεκριμένα το δέλεαρ είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 17% έναντι 26% που είναι σήμερα
• Θα υπάρχουν απόλυτα απλουστευμένες διαδικασίες για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων
• Οι εργασιακές σχέσεις θα είναι ευνοϊκές,  αφού  θα προβλέπονται αυξημένες αποδοχές, καθώς εκτός των όσων ισχύουν σε όλη την Επικράτεια θα είναι κατοχυρωμένη και η χορήγηση πριμ σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα κ.α.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, όπως ήταν αναμενόμενο ενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου, η οποία δικαιώνεται από την επιμονή της να αρχίσει διάλογο και προετοιμασία για την ίδρυση Ε.Ο.Ζ. στην παραμεθόρια περιοχή, που καθημερινά φθίνει και ερημώνει. Ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης, ερωτηθείς χθες από τον «Π.Λ.», δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το ζήτημα, κάτω από τα νέα δεδομένα που υπάρχουν: «Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί Ε.Ο.Ζ. μας βρίσκει εδώ στο Δήμο Πωγωνίου αρκετά προετοιμασμένους», είπε και συνέχισε:
«Είχαμε κάνει αρκετά μεγάλη προεργασία με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη και με συναντήσεις με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης και με Υπουργούς. Μάλιστα είχαμε θέσει το θέμα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συμπατριώτη μας Κάρολο Παπούλια. Για να έχουμε άμεση γνώση Αντιπροσωπεία του Δήμου, στην οποία μετείχα και ο ίδιος, επισκέφθηκε επανειλημμένα την Αλεξανδρούπολη,  συμμετείχαμε σε κοινές συσκέψεις και σε ενημερωτικές συναντήσεις,  για την εκπόνηση ακόμη και προμελέτης. Η όλη προσπάθεια, δυστυχώς τορπιλίστηκε από «ξένα κέντρα» παραπληροφόρησης των Πωγωνησίων, ότι δήθεν μια Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας, δεν θα πρόσφερε τίποτε στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες, ότι θα δούλευαν λαθρομετανάστες με μισθούς πείνας και ότι τέλος πάντων κανένα όφελος δεν θα είχε η περιοχή μας. Βέβαια εκείνο που «φρέναρε» την Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι ήταν τότε η ίδια Ευρ. Ένωση, που για την Ελλάδα γενικά δεν είχε δώσει «πράσινο φώς» και έτσι παραμένουμε στο  περίμενε».
«Θα το ξαναδούμε…»
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στο πρόσφατο σχετικά διάστημα για την Ε.Ο.Ζ.,  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το ζήτημα, όταν τεθεί και ωριμάσει, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις και τους όρους που είχε θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο:
«Πάντως – είπε στον «Π.Λ.»- εάν τώρα οι Ε.Ο.Ζ. θεσμοθετηθούν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και τα εμπόδια που έθετε μέχρι τώρα το ΔΝΤ και κυρίως υπάρξει ένα ευνοϊκό για τους εργαζόμενους καθεστώς εργασιακών σχέσεων με αυξημένες αποδοχές και πριμ, τότε ο Δήμος θα επιδιώξει τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι. Σε αυτό το ζήτημα η θέση του Δήμου είναι σταθερή και πάγια. Όπως αναφέρουν και  οι αποφάσεις  του Δημοτικού Συμβουλίου, που  επανειλημμένα έχει συζητήσει το θέμα, πρέπει απαραίτητα να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι να προέρχονται από το Πωγώνι και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον. Σε καμιά περίπτωση δεν μιλάμε για «τριτοκοσμική» ζώνη, αλλά απόλυτα συμβατή με την Ευρωπαϊκή και  Ελληνική Νομοθεσία».
Πρόταση ανάπτυξης
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Κ. Καψάλης, δεν έκρυψε για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό του για την ερήμωση του Πωγωνίου και την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου, μια δυνατότητα που ίσως προσφέρει η Ε.Ο.Ζ. «Έχω τη γνώμη ότι εάν όλα λειτουργήσουν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες και μπορέσουμε να δώσουμε μια τέτοια ζώνη οικονομικής ανάπτυξης, τότε η ερημωμένη και πολύπαθη επαρχία μας, θα δει καλύτερες ημέρες, θα αναζωογονηθεί και θ΄ αναπτυχθεί προσελκύοντας ακόμη και απόδημους Ηπειρώτες».
Τελευταία ευκαιρία
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», η δημιουργία Ε.Ο.Ζ. αποτελεί πλέον σταθερή επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης με πρώτο στόχο τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που εγκαταστάθηκαν σε βαλκανικές χώρες. Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, έχει ολοκληρώσει τα τεχνικά και νομικά κείμενα και εκείνο που απομένει είναι να λάβει η Κυβέρνηση την τελική απόφαση και να καταθέσει το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως η περίοδος αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για να τεθεί εκ νέου το αίτημα για Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι, ώστε να συμπεριληφθεί στην ίδια πρόταση με αυτή της Θεσσαλονίκης. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι μια ειλικρινής συζήτηση των φορέων του Πωγωνίου και κατά δεύτερο λόγο των αποδήμων, απαλλαγμένη από ιδεολογήματα και σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη με απώτερο και μοναδικό στόχο να δοθεί «φιλί ζωής» στην μαραζωμένη ακριτική περιοχή μας.