Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Καλό το αποτέλεσμα

"Καλό" χαρακτήρισε, από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Επισήμανε ωστόσο ότι "η κυβέρνηση ξεπέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο, πήρε ψήφο από τη Βουλή και τώρα δεν μένει παρά να αποδείξει με τη δουλειά της ότι είναι άξια της εμπιστοσύνης του λαού".

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιστολή προς τους Έλληνες πολίτες

Είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον. Για να διασφαλίσω το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών, είμαι έτοιμος και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα σκεφτόμουν καν, αν είχα παραλάβει μία στοιχειωδώς λειτουργική κατάσταση σ' αυτή τη χώρα.


Αυτό που θέλω να πω και το λέω μέσα από την καρδιά μου, είναι πως ό,τι έκανα και κάνω, αυτό που θεωρούσα και θεωρώ είναι ότι το κάνω γιατί είναι σωστό. Σωστό για τη χώρα και για τους Έλληνες.


Είναι αστείο οποιοσδήποτε να ισχυρίζεται ότι μπορούσαμε να πάρουμε άλλες αποφάσεις δημοσιονομικά και πιο υποστηρικτικές αναπτυξιακά και δεν το κάναμε. Ούτε τρελοί είμαστε, ούτε θέλουμε να αδικούμε κανέναν. Διαχειρίζομαι όμως μια κρίση, που άλλοι δημιούργησαν.


Και το έκανα, χωρίς να φυγομαχήσω, χωρίς να αναλογιστώ το τίμημα. Και θα συνεχίσω να το κάνω, ό,τι κι αν μου προσάπτουν, ό,τι κι αν θέλουν κάποιοι να λένε.


Αυτή τη μάχη θα τη δώσω, θα τη δώσουμε μέχρι τέλους. Και σ' αυτή τη μάχη, έχουμε τα πιο δυνατά όπλα. Αυτά τα όπλα, μας τα έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες, οι Έλληνες. Είναι οι θυσίες τους, είναι η δίψα τους να δουν την πατρίδα μας, την πατρίδα όλων μας, να αλλάζει, για να μην έχει ανάγκη από δάνειες δυνάμεις και επιτηρήσεις, αλλά να στηρίζεται στις δικές της, στέρεες και υγιείς βάσεις.


Αυτή η δίψα, αυτό το όραμα, είναι και το δικό μου όραμα. Με επίμονη προσπάθεια, θα το πετύχουμε. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαι αποφασισμένος.


Τώρα είναι η ώρα για τη σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, με ό,τι μας πληγώνει, με ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στο χθες.


Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Και μπροστά στο εθνικό συμφέρον, δεν λογαριάζω ούτε κομματικούς φίλους, ούτε οποιοδήποτε άλλο μικρό ή μεγάλο συμφέρον.


Είναι τώρα η ώρα των μεγάλων αλλαγών. Είναι η ώρα να συνεχίσουμε τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, να οικοδομούμε πια πάνω σε στέρεες βάσεις.


Αυτό αξίζει η χώρα, αυτό αξίζουν οι Έλληνες. Αυτό πρέπει να κάνουμε για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας. Δεν είναι η ώρα να λυγίσουμε. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε πίσω.


Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Αποχώρησε από τη Δημοκρατική Συμμαχία

Αποχώρησε ο κ. Κώστας Κιλτίδης από τη Δημοκρατική Συμμαχία τελειώνοντας έτσι μία πολύχρονη πολιτική σχέση που είχε με την Πρόεδρο του κόμματος, κα Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η σύσταση της ευρείας κεντροδεξιάς παράταξης που είχαμε οραματιστεί δεν φαίνεται να κατέστη δυνατή» φέρεται να είπε ο βουλευτής.
Ο κ. Κιλτίδης δήλωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, παρότι είχε συνταχθεί με την επίσημη γραμμή για «παρών» στο Μεσοπρόθεσμο.

ΔΩΔΩΝΗ: Σε αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προχωρούν οι κτηνοτρόφοι την Δευτέρα 4 Ιουλίου

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ήτοι αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της ΔΩΔΩΝΗ λίγες μόλις μέρες πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση της 5ης Ιουλίου.

Σε συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου στην Παραμυθιά, οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων της Ηπείρου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Παραμυθιάς.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Έγινε ένα σημαντικό βήμα»

Ως το «πρώτο δείγμα αξιοπιστίας» ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή, χαρακτήρισε την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους την ώρα που αποχωρούσε από τη Βουλή, μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, τόνισε: «Έγινε ένα σημαντικό βήμα.
Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (ψήφιση του Εφαρμοστικού νόμου), για να πάω την Κυριακή στο Eurogroup με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας».

Καταγγελία για τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) Μέντωρ Εκπαιδευτική και Prim Aspa για οφειλές σε Επιμορφωτές

Τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) Μέντωρ Εκπαιδευτική και Prim Aspa υλοποίησαν προγράμματα επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου για την εφαρμογή και την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην διδακτική πράξη (Β΄ περίοδο επιμόρφωσης 2010) και αφού πληρώθηκαν από τον ΟΕΠΕΚ εδώ και έξι (6) μήνες όφειλαν να πληρώσουν τους επιμορφωτές που συμμετείχαν στην επιμόρφωση.

Όμως οι υπεύθυνοι των παραπάνω ΚΣΕ κ. Γεωργακάκος και κ. Ασπρολούπος αντίστοιχα, θεώρησαν αποδοτικότερο για τις επιχειρήσεις τους να μη πληρώσουν τους εκπαιδευτικούς – επιμορφωτές αλλά να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του ΟΕΠΕΚ για δικές τους συναλλαγές. Μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί κανείς.


Από την πλευρά μας εμείς οι εκπαιδευτικοί – επιμορφωτές Β’ επιπέδου των ΤΠΕ της εκπαιδευτικής περιφέρειας Ηπείρου καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό, την κοροϊδία και την άρνηση πληρωμής από τους υπεύθυνους λειτουργίας των ΚΣΕ του Μέντορα και του Prim Aspa και δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα (μηνύσεις στις Αστυνομικές Διευθύνσεις και καταγγελίες στις αντίστοιχες Εισαγγελικές αρχές).


Αρκετά πια η κοροϊδία!


Οι επιμορφωτές Β’ της εκπ/κης περιφέρειας Ηπείρου.
Φασούλας Δημήτριος
Τηλ. 6936857130

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νέο κύμα εκκαθαριστικών με πιστωτικό υπόλοιπο

 Τέσσερις στους δέκα παίρνουν επιστροφές φόρου.



Στα 166,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα για το Υπουργείο Οικονομικών από την 6η παρτίδα εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων.
Χρεωστικό είναι το 20,4% του συνόλου ή 120.001 δηλώσεις από τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 350 εκατ. ευρώ.
Πιστωτικό είναι το 36,8% του συνόλου ή 216.035 δηλώσεις, για τις οποίες το υπουργείο καλείται να επιστρέψει 183,93 εκατ. ευρώ.
Μηδενικό είναι το 42,67% των δηλώσεων (250.104).
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τα 586.140 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 415.429 δηλαδή ποσοστό 70,88% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας. Έγινε επεξεργασία 624.253 δηλώσεων εκ των οποίων 377.950 υπεβλήθησαν μέσω Internet και 246.303 μέσω των Δ.Ο.Υ.

Συνολικά οι έξι αποστολές περιλαμβάνουν 2.807.218 εκκαθαριστικά, από τα οποία τα 530.265 (ποσοστό 18,89%) είναι χρεωστικά, τα 1.098.588 (ποσοστό 39,13%) είναι πιστωτικά, ενώ 1.178.365 (ποσοστό 41,98%) είναι μηδενικά.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Ψηφίστηκε με 155 ΝΑΙ, 1 ΟΧΙ και πολλά δακρυγόνα στην πλατεία Συντάγματος

"Όχι" από Παναγιώτη Κουρουμπλή,
"Ναι" από Έλσα Παπαδημητρίου.

Με 155 ψήφους ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Όχι» ψήφισε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,ο οποίος με απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου διεγράφη απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«Ναι» ψήφισε η βουλευτής της ΝΔ, κα Έλσα Παπαδημητρίου ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της και χειροκροτούμενη από την κυβερνητική πτέρυγα, όπως και ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης, όταν είπε το «ναι».
Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Την ώρα της ψηφοφορίας «καιγόταν» η πλατεία Συντάγματος από τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ «αγανακτισμένων» και αστυνομίας.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα δηλώσει «παρούσα» στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο

Την πρόθεσή της να δηλώσει «παρούσα» στην ψηφοφορία για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Προέτρεψε δε τους βουλευτές της παράταξής της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να αποφασίσουν σήμερα κιόλας τη δημιουργία κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ: ''Nα διαπραγματευθούμε γενναία το συνολικό χρέος της χώρας''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 29 Ιουνίου 2011
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΡΧΗ ΟΥΤΕ ΤΕΛΟΣ
 Μπορεί η ανασύνθεση του Οικονομικού Επιτελείου να αποτελεί πραγματικότητα, δεν ισχύει το ίδιο για τις ασκούμενες πολιτικές αλλά και για τις επικρατούσες λογικές. Μνημόνιο πριν, μνημόνιο και τώρα. Μεσοπρόθεσμο πριν, μεσοπρόθεσμο και τώρα. Ύφεση, ανεργία, φορολογική επιδρομή και αβέβαιο μέλλον για τη χώρα και το λαό.


Τα ψευδοδιλλήματα παραμένουν, άσχετα αν ωραιοποιούνται φραστικά. Και επιπλέον από τα επίσημα χείλη των Κυβερνόντων παίρνουν και νέες διαστάσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους ήδη τρομοκρατημένους Έλληνες, με τανκς και νεκρούς!
Το μνημόνιο 1 οδήγησε την χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο και την πολιτική της ηγεσία σε αναξιοπιστία. Το μεσοπρόθεσμο υπόσχεται ότι θα γλυτώσει την χώρα από την χρεοκοπία και το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει τον Ελληνικό Λαό στην κατάθλιψη και το μαρασμό. Είναι πλέον σαφές ότι επιχειρείται ένας “ανήθικος βανδαλισμός” που αποσκοπεί στην εξουθένωση του Ελληνικού Λαού και την ουσιαστική χρεοκοπία της πραγματικής οικονομίας. Όπως και με το μνημόνιο 1 έτσι τώρα η λιτότητα του μεσοπρόθεσμου δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ούτε βέβαια κανείς σοβαρός άνθρωπος περιμένει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ότι θα υπάρξει ισοσκελισμός του πρωτογενούς ισοζυγίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν αβέβαια έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να χρειαστεί νέα δάνεια που θα φέρουν νέα λιτότητα. Η πολιτική της κυβέρνησης συσσωρεύει χρέος στο χρέος και προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα αφαιρώντας συνεχώς εισοδήματα από τους πολίτες. Η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης είναι οικονομικά επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και πολιτικά ανεύθυνη γιατί υποθηκεύει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας.


Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πολιτικό. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο διαχειριστήκανε στην Κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο όχι μόνο τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες και σχέσεις που αναπτύξαμε στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση των δανείων μας. Υπό το κράτος της πίεσης, του φόβου και της πολιτικής απελπισίας αποδεχθήκαμε τις σκληρότερες προτάσεις στο όνομα της δήθεν σωτηρίας της χώρας. Δεν καταλάβανε ότι η φροντίδα των «συμμάχων» μας ξεκινούσε από την ανάγκη τους, όχι να σώσουν τη χώρα μας, αλλά να διασφαλίσουν τους πιστωτές μας. Έτσι οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο, έτσι απέτυχε η συγκεκριμένη πολιτική και έτσι οδηγηθήκαμε στο νέο δανεισμό και το μεσοπρόθεσμο.


Θα πρέπει να καταλάβει λοιπόν η πολιτική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι χωρίς την εγγύηση του συνολικού χρέους της Ελλάδας από την Ευρώπη η χρεοκοπία δύσκολα θα αποφευχθεί. Η ελεγχόμενη ρευστότητα που εξασφαλίζει η Ε.Ε δεν λύνει το πρόβλημα χρέους που απαιτεί μέτρα σε βάθος 30 χρόνων. Είναι ώρα πλέον να απαιτήσει ο αρμόδιος Υπουργός από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα βήματα από όσα έκανε για να στηρίξει τις προβληματικές τράπεζες του 2008. Η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν απειλεί μόνο την χώρα μας, αλλά αγγίζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.


Στην Ελλάδα σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού και ελπίζουμε ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν θα τις ενταφιάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι καιρός πλέον να διαπραγματευτούμε γενναία και σωστά και όχι να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των γραφειοκρατών και των υπαλλήλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποκαθιστούν τους ανθρώπους με νούμερα αδιαφορώντας για τις αγωνίες μας και τις προσδοκίες μας για μια αξιοπρεπή ζωή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πτυχίο πανεπιστημίου σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πτυχίο πανεπιστημίου σε τρία χρόνια -αντί για τέσσερα που ισχύει σήμερα-, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, τον οποίο θα καταθέσει σε λίγες μέρες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε την Τρίτη στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για την Παιδεία του ΠΑΣΟΚ τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου.
Αύριο αναμένεται να τις παρουσιάσει σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και το Σάββατο στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει στον Βόλο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται η δυνατότητα σε όσα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ το επιθυμούν να οργανώσουν τριετή προγράμματα σπουδών.
Οι σπουδές θα αποτιμώνται με πιστωτικές μονάδες και όποιος φοιτητής συγκεντρώνει 180 μονάδες, που αντιστοιχούν σε τρία έτη σπουδών, θα παίρνει πτυχίο.
Πάντως θεωρείται ότι η αλλαγή αυτή δεν θα αφορά όλες τις σχολές και θα εξαιρεθούν Πολυτεχνικές και Ιατρικές

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Έκοψαν το μπόνους της επιστροφής φόρου



Η συλλογή αποδείξεων θα είναι απαραίτητη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου και για να περνούν οι φορολογούμενοι την ώρα τους μετρώντας.


Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε πίσω και να διατήρησε για εφέτος και για τις δηλώσεις που υποβάλλονται το ισχύον καθεστώς επιστροφών , αλλά του χρόνου το σύστημα αλλάζει.
Έτσι για τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν εφέτος οι φορολογούμενοι για να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις που θα συμπληρώσουν την επόμενη Άνοιξη δεν θα υπάρχει το δέλεαρ της επιστροφής φόρου.
Η συλλογή αποδείξεων θα είναι απαραίτητη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.
Αν το ποσό των αποδείξεων υπολείπεται του πιο πάνω ποσού τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

ΤΣΙΓΑΡΑ: Αύξηση 0,50 ευρώ – 2,80 με 2,90 τα πιο φθηνά

Νέο βαρύ πλήγμα θα δεχτούν περιπτερούχοι καπνοβιομηχανίες και  «θεριακλήδες» από την επιβάρυνση της τιμής των τσιγάρων εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που προβλέπει ο Εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η λιανική τιμή πώλησης των φθηνών τσιγάρων αυξάνεται στα 2,80 -2,90 ευρώ, από 2,40 ευρώ σήμερα, μετά την άνοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 96,6758 ευρώ από 76,323 ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που συμπεριλήφθησαν στον Εφαρμοστικό νόμο, ο ΕΦΚ αυξήθηκε στο 95% της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης των τσιγάρων αντί του 75% που ίσχυε έως τώρα. Αυτό σημαίνει πως ο ΕΦΚ αυξάνει στα 96,6758 ευρώ από 76,323 ευρώ.
Η λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,80 ευρώ με 2,90 ευρώ από 2,40 ευρώ σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τη νέα ρύθμιση, αν και ο στόχος μένει να επιβεβαιωθεί από την αγορά, καθώς ολοένα και περισσότεροι καπνιστές εγκαταλείπουν την ...κακιά συνήθεια ή στρέφονται στο «στριφτό» τσιγάρο, το οποίο εμφανίζει αύξηση κατανάλωσης περίπου 30-40% τον τελευταίο χρόνο, δεδομένου ότι η λιανική τιμή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μέχρι και 100.000 φυτά ιπποφαούς στην Ελλάδα



Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση στην ημερίδα για το ιπποφαές, που οργανώθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για τις καινοτόμες καλλιέργειες.


Αγρότες, και όχι μόνο, από την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και την Κρήτη βρέθηκαν στα Γιάννενα για να έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, το κόστος εγκατάστασης και παραγωγής, τις αποδόσεις, αλλά και για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εκθέσουν προβληματισμούς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γεωπόνος και συγγραφέας του μοναδικού βιβλίου για το ιπποφαές στην Ελλάδα Κάσσανδρος Γάτσιος, ο οποίος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και έδωσε συμβουλές σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.


«Οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Συνολικά σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 80.000 – 100.000 φυτά και προβλέπονται άλλα τόσα μέσα στην επόμενη χρονιά. Επειδή, πρόκειται για νέα καλλιέργεια, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι κάπως συγκρατημένοι όσον αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων και το καλύτερο θα είναι να γίνουν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα προχωρήσουν και στην πρώτη μεταποίηση», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Για την πορεία του ιπποφαούς στη χώρα μας μίλησε ο γεωπόνος Σπύρος Μπίμπος, ο οποίος τόνισε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μελετηθεί πολλές ποικιλίες και καλλιεργητικές τεχνικές, με στόχο τη μέγιστη απόδοση.
«Το ιπποφαές είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε έδαφος και κλίμα, ωστόσο τα αγαπημένα του εδάφη είναι τα ελαφριά προς μέσης σύστασης, που περιέχουν και κάποια ποσότητα άμμου.
Στην περιοχή μας πάμε καλά και είναι χαρακτηριστικό ότι ένας καλλιεργητής στην Κόνιτσα πήρε καρπούς στη δεύτερη χρονιά, όταν χρειάζονται 3 χρόνια για την καρποφορία», ανέφερε και πρόσθεσε ως προς την απόδοση: «Οι καλλιεργητές δεν είναι μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αλλά επιχειρηματίες. Υπάρχουν αυτοί που αξιοποιούν το προϊόν μόνοι τους φτιάχνοντας δική τους σελίδα στο internet και δική τους ετικέτα, υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να πάει κάποια εταιρεία και να το αγοράσει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ώστε να γίνει μια μαζική πώληση σε κάποιον μεταποιητή, αλλά σιγά – σιγά θα ενταθούν οι αποδόσεις».

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Στις 2 το μεσημέρι η ψηφοφορία στη Βουλή

Ώρα μηδέν για το λαό!
Στις 2:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2011 ξεκινά η κρισιμότερη ψηφοφορία για το μέλλον της Ελλάδας στην ολομέλεια της Βουλής.
Είναι η ώρα που θα αρχίσει η καταμέτρηση των «ΝΑΙ» και των «ΟΧΙ» για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «επιχείρηση αφύπνισης» της κυβέρνησης περιόρισε στο ελάχιστο τις πιθανές διαρροές.
Κομματική γραμμή και ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» από την ΝΔ.
Το ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θετική ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο

Ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν στο μεσοπρόθεσμο κατά συνείδηση. Αυτή είναι η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συνεδρίασε επί τρεις ώρες.


«Η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να μην αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι η πρόεδρος κα Ντόρα Μπακογιάννη να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, ενώ οι βουλευτές του κόμματος είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν χωρίς κομματική πειθαρχία, καθώς, άλλωστε, ήδη ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης έχει ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ότι θα ψηφίσει «παρών».

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Να προστατευθούν τα αδύναμα στρώματα»

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τη μάχη της οικονομικής κρίσης, αλλά "όχι με ισοπεδωτική συνταγή", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.


Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του, νωρίτερα απόψε, ο Ρουμάνος ομόλογός του Τραΐάν Μπασέσκου, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθούν τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι.
Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε ακόμη στην βαλκανική πολιτική της Ελλάδας, στη στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τόνισε ότι στην περίπτωση της πΓΔΜ, «η Ελλάδα επιδιώκει μια λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής.
Ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πυρετό του εθνικισμού. Δεν αποκτά όμως κάνεις ιστορικό παρελθόν στήνοντας ανδριάντες».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη να λάβει τέλος η τουρκική εισβολή και κατοχή και να επιτευχθεί μια λύση βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τραυματισμός οδηγού φορτηγού οχήματος

Η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, για τον τραυματισμό οδηγού φορτηγού οχήματος, εντός των εγκαταστάσεων εμπορικού λιμένα.
Συγκεκριμένα, ο 30χρονος οδηγός στην προσπάθειά του να ασφαλίσει το φορτίο (δέματα ξυλείας) του φορτηγού οχήματος, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα την πτώση και τον τραυματισμό του.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Δεν πείθει κανέναν η εκστρατεία φόβου»

Να σταθμίσουν το συμφέρον της πατρίδας και να καταψηφίσουν τα αδιέξοδα κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου ο κ. Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.



Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και συμπλήρωσε πως «Η πολιτική της κυβέρνησης δεν θα αποτύχει, έχει ήδη αποτύχει και αυτό δεν το προβλέπουμε εμείς, αλλά το αποδεικνύουν οι αριθμοί». Σημείωσε πως «Πέρυσι μας έλεγαν μνημόνιο ή χρεοκοπία. Το μνημόνιο έφερε πιο κοντά την χρεοκοπία. Κάποιοι μας απείλησαν μνημόνιο ή τανκς και κάποιοι άλλοι λίγο παλιότερα μνημόνιο ή δραχμή…» χαρακτήρισε τις πρακτικές της κυβέρνησης ως « Προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου που δεν πείθει κανέναν.. κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τράπεζες και είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης».


Επιπροσθέτως επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας «ο κ. Παπανδρέου είχε θέσει προεκλογικά το δίλλημα: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Τελικά τα κατάφερε και τα δύο και σοσιαλισμός και βαρβαρότητα.»


Τόνισε ότι «Μερικοί βιάστηκαν μετά από κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα κατά κανόνα άδικα στο πρόσωπο μου και στη ΝΔ να προεξοφλήσουν την απομόνωσή μου από την Ευρώπη» για να συμπληρώσει με νόημα «Σήμερα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο αναγνωρίζουν σφάλμα στην Ελλάδα και μιλάνε για οικονομικό βανδαλισμό. Ο ελληνικός λαός βλέπει επιδείνωση, δεν μπορούμε να σπρώχνουμε έναν λαό σε απόγνωση. Όποιος αγαπά την Ελλάδα πρέπει να παίρνει θέση ευθύνης και όχι να ψηφίζει το λάθος».

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θα ψηφίσω γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι αντί για το πιστόλι»


Πολλές καρδιές σταμάτησαν όσο μίλαγε στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, αφού κατά την εξέλιξη της ομιλίας της έδινε την εντύπωση ότι θα ανακοίνωνε πως καταψηφίζει το μεσοπρόθεσμο.
«Μπορούμε να υπογράψουμε την καταδίκη της χώρας μας;
Να την επικυρώσουμε με την ψήφο μας;
Η προφανής απάντηση είναι όχι», έλεγε κι όλοι περίμεναν να πέσει η «βόμβα».

Ωστόσο συνέχισε ανακουφίζοντας το οικονομικό επιτελείο:
«Υπάρχει όμως εναλλακτική πρόταση;
Η χώρα οδηγείται σε κατάρρευση.
Αν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και δεν αλλάξει κάτι στην πολιτική μας, η κατάρρευση θα έρθει σε λίγο.
Αν όμως καταψηφιστεί, η κατάρρευση θα έρθει αμέσως».
Στο σημείο αυτό η κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε πρώτο πρόσωπο και δήλωσε:
«Δεν είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη για την κατάρρευση και της πολιτικής και της οικονομίας στη χώρα μας. Θα ψηφίσω, γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι αντί για το πιστόλι».


Ζήτησε ωστόσο από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε άμεση αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ επανέλαβε ότι η λύση βρίσκεται σε μια συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους.