Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

«Πράσινο» από τους θεσμούς για μονιμοποίηση 2.200 πυροσβεστών πενταετούς θητείας

Οι θεσμοί δέχθηκαν την εξαίρεση της μονιμοποίησής από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 2.200 πυροσβεστών πενταετούς θητείας και στο προσεχές διάστημα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη, επεξεργάζεται σχέδιο μονιμοποίησης τους.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, δεδομένου ότι οι πυροσβέστες δεν είχαν συμπεριληφθεί ως τακτικό προσωπικό στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου («Απογραφή») το 2011, το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα, με ευθύνη των τότε κυβερνώντων.
Αποτέλεσμα αυτού, προσθέτει, υπήρξε η τυχόν μονιμοποίησή τους να εμφανίζεται ως εισαγωγή νέων προσλήψεων και ως εκ τούτου να προσκρούει στον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Συνεπώς, τονίζει, οι Πυροσβέστες δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθούν, αν και πληρούσαν τα κριτήρια για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το υπουργείο σημειώνει ότι είχε θέσει το ζήτημα ήδη από τη δεύτερη αξιολόγηση, το επανέφερε και στην τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως επισημαίνει, αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος και επιτεύχθηκε η ρητή εξαίρεσή της μονιμοποίησής τους από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων.

Άμεση επέμβαση τις πολιτικής προστασίας του Δήμου σώθηκε η γέφυρα στους «Λαιμούς» στο Μαζαράκι Πωγωνίου

Φωτό: Γιάννης Καγιάς


Άμεση επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου χάρις στην αστραπιαία ενεργεία του αντιδημάρχου κ. Κώστα Γκέκα.
Στο σημείο έφτασαν μηχανήματα του Δήμου που απομάκρυναν τα φερτά υλικά και τους κορμούς των δέντρων.
Η γέφυρα στους «Λαιμούς» στο Μαζαράκι Πωγωνίου «σώθηκε».

Απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων ζητά ο Περιφερειάρχης

Την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης με την οποία να απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων στους σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας και Τύριας οι μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, ως και την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τους μόνιμους κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας για τις διελεύσεις τους από την υποθαλάσσια σήραγγα Άκτιου, ζητά με σημερινό του έγγραφο προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Το αίτημα του Περιφερειάρχη διατυπώνεται μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Υπουργού με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων οι μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Θεσπρωτίας όταν διέρχονται από το Σταθμό Τύριας και του Δήμου Μετσόβου, όταν διέρχονται από τους Σταθμούς Παμβώτιδος και Μαλακασίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα διόδια της Εγνατίας ο Περιφερειάρχης ανέφερε πώς:

Αίτημα της Περιφέρειας για κήρυξη της Ηπείρου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου που επλήγησαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλλε σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ζημιών συνεχίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της, αλλά και των Δήμων.
Σε σημερινές δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, υπογραμμίζοντας  πώς με τη συνεργασία των Περιφερειακών Ενοτήτων και  Δήμων δόθηκαν αρκετές προσωρινές και μόνιμες λύσεις.  «Συνεχίζουμε- πρόσθεσε- να έχουμε συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα που πρέπει όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι όπου μπορούμε για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από  τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό,  επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».
Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν υπερχειλίσεις σε αρκετούς ποταμούς, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις εργασίες που είχαν προηγηθεί για τον καθαρισμό των τάφρων και για την απομάκρυνση των πλατάνων από συνεργεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Ειδικότερα για τον Λούρο, εξήγησε ότι δεν υπερχείλισε ο ποταμός, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κωμόπολη, προκλήθηκαν από φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο βουνό.
«Ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργείου για να κάνουμε αποκαταστάσεις και λόγω  χειμώνα, σε  αρκετές περιοχές, όπου χρειάζονται για παράδειγμα σαρζανέτ», ανέφερε σε άλλες δηλώσεις του, ενώ εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους Δήμους για τη συνεργασία που υπήρξε τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ήπειρος.
Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά σχέδια ο Περιφερειάρχης σημείωσε «Έχω ειδοποιήσει εδώ και 4-5 μήνες τους Δημάρχους να τα έχουν έτοιμα γιατί προσεχώς θα “βγουν” στον αέρα. Δεν ξέρω πόση δουλειά έχει κάνει ο καθένας. Πολλά από αυτά (τα έργα) είναι εντός σχεδίου. Όπου μπορούμε και μας ζητήσουν τη συνδρομή μας, θα την έχουν».
Οι περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (κι ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι) είναι οι εξής
Στην Π.Ε. Πρέβεζας καθολικά οι  Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων:
• Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του.
•  Δήμος Ιωαννιτών (Τ.Κ. Ανατολικής και Κράψης)
• Δήμος Δωδώνης (Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου: Τ.Κ. Επισκοπικό, Σερβιανά, Αβγό, Κρυφοβός, Θεριακήσι, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Τέροβο, Κουκλέσι, Δ.Ε. Σελλών: Τ.Κ. Παρδαλίτσα, Βαλανιδιά, Κερασέα, Καταμάχη, Ζωτικό, Άγιος Ανδρέας, Σενίκο, Δ.Ε.  Λάκκας Σουλίου: Τ.Κ. Μπεστιά, Άρδοση, Έλαφος, Σιστρούνι, Ρωμανός Δ.Ε Δωδώνης: Τ.Κ. Μελιγγοί),
• Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Τ.Κ. Βαθυπέδου, Παλαιοχωρίου Συράκου, Μιχαλιτσίου Ραφταναίων, Πλατανούσας, Ελληνικού, Πλαισίων, Μονολιθίου και Δ.Ε. Τζουμέρκων),
• Δήμος Μετσόβου (Τ.Κ Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, Ανθοχωρίου, Μεγάλου Περιστερίου)
• Δήμος Ζαγορίου (Τ.Κ. Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δίκορφου, Καλουτάς, Βοβούσας, Ελατοχωρίου)
•  Δήμος Πωγωνίου: Γέφυρα στην περιοχή Κακαβιάς (κάμπος Μαυροπούλου)

"ΟΧΙ" στο ρατσισμό είπαν οι μαθητές των Δ.Σ. Καλπακίου και Παρακαλάμου

Μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά άνοιξαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου για τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.Κ. Ιωαννίνων, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας Α.μ.ε.Α.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου και με πολύ παιχνίδι και τραγούδι είπαν ένα βροντερό όχι στο ρατσισμό, καλλιεργώντας θετική στάση προς το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Μέσα από τις δραστηριότητες που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα αναπηρίας ενώ συγχρόνως καλλιέργησαν μία κουλτούρα αλληλεγγύης.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 24χρονη υπήκοος Αλβανίας για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση

Η συλληφθείσα επέβαινε σε λεωφορείο, ενώ στην αποσκευή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά δέματα με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -7.550- γραμμαρίων

Συνελήφθη, χθες (03-12-2017) το πρωί στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο ύψος της διασταύρωσης Καλπακίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, μία 24χρονη υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενη για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Συγκεκριμένα, η αυτόφωρη σύλληψή της πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη διασταύρωση Καλπακίου Ιωαννίνων, μετά από έλεγχο που έγινε στην 24χρονη, η οποία επέβαινε σε υπεραστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κακαβιά - Ιωάννινα.
Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι η 24χρονη αλλοδαπή μετέφερε στην αποσκευή της επτά δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (7.550) γραμμάριων.
Επίσης, στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΕΔΑΕ: Ποιο πήλινγκ είναι κατάλληλο λίγο πριν τις γιορτές

Η χημική απολέπιση (πήλινγκ) μπορεί να αφαιρέσει πολλά από τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο, στα χέρια, στο λαιμό και στο στήθος. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει μερικά είδη ακμής και ορισμένες παθήσεις που αποχρωματίζουν το δέρμα.
Πόσο διαρκεί, όμως, η επούλωση του δέρματος έπειτα από την εφαρμογή της και πότε γίνονται εμφανή τα αποτελέσματά της; Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων τα ερωτήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και τις απαντήσεις δίνουν ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ).
Ποια οφέλη παρέχει η χημική απολέπιση;
Για όποιο λόγο κι αν την κάνει κανείς, θα δει λιγότερες γραμμές και ρυτίδες, πιο ομοιόμορφο χρώμα δέρματος, πιο φωτεινή επιδερμίδα και πιο λείο δέρμα.
Όλ’ αυτά επιτυγχάνονται επειδή αμβλύνει τις κηλίδες της ηλικίας, τους αποχρωματισμούς, τη θαμπάδα, τις λεπτές γραμμές (ιδιαίτερα κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα), τις πανάδες, το μέλασμα, τα σκληρά σημεία στο δέρμα, τις βλάβες από τον ήλιο (φωτογήρανση) και τα σπυράκια.
Για να εξακριβώσετε εάν το χημικό πήλινγκ (γράφεται και πίλινγκ) είναι κατάλληλο για εσάς, συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος έχει βαθιά γνώση του δέρματος και των προβλημάτων του.
Ποια είναι η διαδικασία της χημικής απολέπισης;
Κατ’ αρχάς να ξέρετε ότι μερικά άτομα χρειάζονται ένα πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος πριν από την απολέπιση, το οποίο μπορεί να διαρκέσει 2-4 εβδομάδες. Αυτό το πρόγραμμα μερικές φορές είναι απαραίτητο για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και να μειωθούν οι πιθανές παρενέργειες. Ο δερματολόγος σας θα σας πει αν είναι για εσάς αναγκαίο ή όχι.

Αυξάνονται κατά 40% τα οικογενειακά επιδόματα μετά την συμφωνία θεσμών-κυβέρνησης

Όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους θεσμούς, το πακέτο των κοινωνικών επιδομάτων έχει πλέον «κλειδώσει».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε να διατεθούν 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς το 2018. 
Από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%.
Επίσης, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται, ως εξής:
Πρώτο παιδί από 40 ευρώ στα 70 ευρώ
 Δεύτερο παιδί από 80 ευρώ στα 140 ευρώ
Τρίτο παιδί από 240 στα 280 ευρώ και για κάθε παιδί, μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ.

Παπαδάτες Πρέβεζας: Ληστεία με την απειλή βίας στο σπίτι ηλικιωμένης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, που διέπραξαν ληστεία, χθες μετά τα μεσάνυχτα, σε σπίτι στις Παπαδάτες Πρέβεζας.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, οι δύο δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν από ανασφάλιστο παράθυρο σε σπίτι 72χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με την απειλή σωματικής βίας, αφαίρεσαν μία χρυσή αλυσίδα και ένα κινητό τηλέφωνο.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Νυκτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα: τι σημαίνουν;

Ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών και ένας στους δύο μετά τα 55 ξυπνά κάθε βράδυ στη μέση της νύκτας από την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα.
Φυσιολογικά, ο νυκτερινός ύπνος διαρκεί από 6 έως 8 ώρες χωρίς να σηκωθούμε  από το κρεβάτι. Το να ξυπνάει όμως κάποιος περιστασιακά μία φορά το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, θεωρείται ότι είναι στα όρια του φυσιολογικού. Όταν, όμως, συστηματικά ξυπνάει δύο ή περισσότερες φορές, μπορεί να έχει νυκτουρία.
Η νυκτερινή ούρηση σημαίνει ότι ο οργανισμός παράγει πολλά ούρα ή/και ότι η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να κρατήσει αρκετά. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και πότε πρέπει να ανησυχήσει το άτομο με νυκτουρία; Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, απαντά σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα για τη νυκτουρία.
* Μπορεί η νυκτουρία να οφείλεται στην υπερκατανάλωση υγρών; Μερικές φορές όντως πίνει κανείς πάρα πολλά υγρά στη διάρκεια του 24ωρου ή τις ώρες πριν από την κατάκλιση. Για να εξακριβώσει αν αυτή είναι η περίπτωσή του, πρέπει να περιορίσει για ένα-δύο βράδια την κατανάλωση υγρών τις 2 ώρες πριν μπει για ύπνο. Επίσης δεν πρέπει να πίνει αλκοόλ ή ροφήματα με καφεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα. Πριν μπει εξάλλου για ύπνο, πρέπει πρώτα να ουρήσει.
* Παίζει ρόλο η ηλικία;  Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει νυκτουρία. Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός παράγει μικρότερη ποσότητα από μία αντιδιουρητική ορμόνη που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, με συνέπεια αυξημένη παραγωγή ούρων το βράδυ. Ένας άλλος λόγος είναι ότι φθίνει σταδιακά η ικανότητα της ουροδόχου κύστεως να συγκρατεί τα ούρα. Στις μεγάλες ηλικίες, εξάλλου, είναι πιο συχνά τα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη.