Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»: Κάλεσμα για την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στο Δ.Σ. του Δήμου Ζίτσας

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 19η Δεκεμβρίου 2017, ημέρα
Tρίτη & ώρα 10.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Πωγωνίου για το οικον. έτος 2018.
2. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2017 του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Η ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018

Ομιλία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 13/12/2017, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα μπροστά στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα τονίζοντας πως «μπορούμε πλέον να μιλάμε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, για εκτόξευση του αριθμού των τουριστών, για πραγματική μείωση της ανεργίας», ενώ συνέχισε αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τα  μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018: «Για πρώτη φορά έχουμε την ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης, της τρίτης, χωρίς νέα δέσμη μέτρων, χωρίς καμία απολύτως δημοσιονομική επιβάρυνση.
Και αυτό οφείλεται στην ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας που πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση. Όσοι δεν έχουν παρωπίδες βλέπουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των συστημικών Μ.Μ.Ε. ζουν στη δική τους πραγματικότητα. Γιατί τους τρομάζει η πραγματικότητα που συνεχώς βελτιώνεται, την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018».
Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο βουλευτής Άρτας σημείωσε: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, διπλάσιο από το περσινό, σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων ως αποτέλεσμα και της σκληρής διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Λογγάδες Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθησαν, χθες (13-12-2017) το βράδυ στους Λογγάδες Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 49 και 40 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έναν ομοεθνή τους, μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 49χρονος, με συνοδηγό τον 40χρονο, διαπίστωσαν ότι μετέφεραν παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έναν 31χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων του 31χρονου αλλοδαπού, προέκυψε ότι σε βάρος του, εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 84χρονης ημεδαπής στη Στεφάνη Πρέβεζας

Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 21χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 84χρονης ημεδαπής και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 21χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 21χρονος μαζί με συνεργό του που αναζητείται, την 21-11-2017 το πρωί στη Στεφάνη Πρέβεζας, εισήλθαν με το πρόσχημα της πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, στο σπίτι 84χρονης ημεδαπής και με τη μέθοδο της απασχόλησης της αφαίρεσαν κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το μεσημέρι της Πέμπτης θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών με το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ από το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν (εκτός απροόπτου-απεργία) οι λογαριασμοί των δικαιούχων  παραγωγών με το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο 2017.
Η μόνη επιφύλαξη που υπάρχει έχει να κάνει με την πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και την τυχόν συμμετοχή σε αυτήν κάποιων υπαλλήλων του Οργανισμού, που ίσως να επηρεάσει την διαδικασία.
Η διαδικασία της πίστωσης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο διατηρεί λογαριασμό ο δικαιούχος.
Σημειωτέον ότι «το συνολικό ποσό που θα πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί αγγίζει τα 1 δις ευρώ, ενώ μέσα σε αυτό θα συμπεριληφθεί και το πρασίνισμα.

Πίτα του Ηπειρώτη 2018: Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, μετά τις 10.00' το πρωί, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας


ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά τις πρωινές ώρες

Σύμφωνα με την ΕΜΥ  βροχερός αναμένεται ο καιρός σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά τις πρωινές ώρες.
Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.
Αναλυτικά στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρος, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο θα έχουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 
Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Χρηματοδότηση 36,2 εκατ. ευρώ για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας από το Υπουργείο Οικονομίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 36,2 εκατ. ευρώ.
 Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας - Β’ Φάση". 

Μάτια: 11 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στις γιορτές

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι οι τραυματισμοί των ματιών συμβαίνουν κυρίως σε επικίνδυνα επαγγέλματα ή αθλήματα. Ωστόσο σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί των ματιών συμβαίνουν στο σπίτι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ).
Από τους τραυματισμούς αυτούς, το 40% λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το μαγείρεμα και πολλοί συμβαίνουν στη διάρκεια των γιορτών. Μάλιστα η συχνότητά τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Ο  χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε μέσα και γύρω από το σπίτι.
1. Προσοχή στο μαγείρεμα. Το λάδι ή το λίπος που πετάγεται από το τηγάνι αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες τραυματισμού στα μάτια. Το πιθανότερο είναι ότι ξέρετε πως τα αυγά «πετάνε» πολλά λάδια όταν τηγανίζονται. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα μανιτάρια και για κάθε τρόφιμο που μπαίνει βρεγμένο με νερά σε καυτό λάδι. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι να σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του ή με ειδική, λεπτή σίτα αν θέλετε να βλέπετε το φαγητό.
2. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Κρεμμύδια, σκόρδα και καυτερές πιπεριές περιέχουν ουσίες που προκαλούν στα μάτια αίσθημα καύσου, πόνο, κοκκίνισμα και δακρύρροια. Αν μάλιστα φοράτε φακούς επαφής και ξεχαστείτε και προσπαθήσετε να τους βγάλετε δίχως να πλύνετε τα χέρια σας, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πολύ έντονα. Είναι επομένως απαραίτητο να σαπουνίζετε (όχι απλώς να ξεβγάζετε) καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση οποιουδήποτε τροφίμου. Και μην ξεχάσετε να σαπουνίσετε και τις επιφάνειες κοπής.