Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Στην ημερίδα της ΡΑΑΕΥ για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις ο δήμαρχος Ιωαννίνων

 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Η Ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» και σε αυτή συμμετείχαν Δήμοι που επελέγησαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τον πολίτη».

Το δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας με χρονικό στόχο το 2030 θα γίνει μέσω της δημιουργίας ζωντανών και ανθεκτικών πόλεων, μέσω οικοσυστημάτων πειραματισμού και καινοτομίας και μέσω της κινητοποίησης ομάδων κατοίκων σχεδιάζοντας «από-κάτω-προς-τα-πάνω» με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.

«Για την πόλη των Ιωαννίνων, η ένταξή μας σε αυτό το δίκτυο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αντισταθμίσουμε όσα μας στέρησε η οικονομική κρίση της χώρας και συνεχίζουν να μας στερούν φαινόμενα όπως η πανδημία του CΟVID19 και η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, επενδύσεις, αναπτυξιακή δυναμική, ποιοτικό δημόσιο χώρο και δημόσια υγεία.

Παρακάλαμος: "Έφυγε" από τη ζωή ο συγχωριανός Γκάνιας Ν. Ιωάννης


"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο Ιωάννης Ν  Γκάνιας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 12:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακάλαμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δήμο Πωγωνίου: Συνάντηση εργασίας για την συγκρότηση μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση εργασίας για την συγκρότηση μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καλπακίου την Τετάρτη 13/3/2024 και ώρα 11.00. Παρακαλούμε όσοι από τους Δημότες επιθυμούν να παρευρεθούν στην συνάντηση.

Στην Αγία Νάπα θα πραγματοποιηθεί η Β’ Φάση Αδελφοποίησης με το Δήμο Πωγωνίου


 Στην Αγία Νάπα θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες  η Β’ Φάση Αδελφοποίησης με το Δήμο Πωγωνίου.

Τους δύο Δήμος συνδέει ο Εθνικός Ήρωας Οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης, ο οποίος γεννήθηκε στο Δελβινάκι του Δήμο Πωγωνίου και πολέμησε στη Μάχη της Αγίας Νάπας.

Η Α’ Φάση της Αδελφοποίησης είχε πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου στις 17 Μαΐου 2023 με τους δύο Δημάρχους κ.κ. Κωνσταντίνο Καψάλη και Χρίστο Ζαννέττου να επισημαίνουν ότι διαμορφώνεται ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αγίας Νάπας για την Εθνική Παλιγγενεσία,  που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για διάρρηξη κατοικίας στην Άρτα

 


Από τη συνεργασία του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, που έγινε τον Νοέμβριο του 2023 στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος διέρρηξε σπίτι ημεδαπού, από όπου αφαίρεσε χρυσαφικά αξίας 6.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος


 Συνάντηση με μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα η ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι μέχρι σήμερα εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Τα μέλη του Συλλόγου εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι με την επικείμενη ψήφισή του πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας.

Επέδωσαν μάλιστα και ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ στο οποίο σημειώνεται ότι η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Γιάννενα: Διαδικτυακή Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα: Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς»

 


Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ιωαννιτών ανακοινώνει την έναρξη του διαδικτυακού προγράμματος:

Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς»

την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:15 μ.μ. που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το Υπουργείο Υγείας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» και περιλαμβάνει 8 (οκτώ) δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα στις 18:15-20:00 από Οκτώβριο έως Μάιο, όπου παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών, τις σχέσεις στην οικογένεια και το σχολείο κ.λπ. και τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστούν οι παρακάτω εισηγήσεις με θέμα :

«Εκφράσεις Σεξουαλικότητας παιδιών & εφήβων»

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές νωρίς το πρωί στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, το βόρειο Ιόνιο, τη Θράκη και βαθμιαία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα δυτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα δυτικά όπου θα φτάσει τους 15 με 17 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανόν να είναι ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για την Αφίσα της διαφήμισης του Ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά»

 


ΠΡΟΣ 

Την Δ/ντρια του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ. Ελίζ  Ζαλαντό

Αξιότιμη κ. Ζαλαντό,

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, με κάθε σεβασμό στο δημιουργικό έργο που επιτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την βαθιά αγανάκτηση και την έντονη αντίθεσή μας για την αφίσα της ταινίας της σκηνοθέτιδας Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά», που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στο Φεστιβάλ, την Τρίτη 12-03-2024,  στο πλαίσιο του φετινού 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η διαμαρτυρία μας αφορά στην απαράδεκτη κατάχρηση του κατ’ εξοχήν Ιερότατου Συμβόλου του Χριστιανισμού, του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, πάνω στον Οποίο  απεικονίζεται μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 12 Μαρτίου

 


Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Be-Live: Πέντε χρόνια προσφοράς σε υπογόνιμα ζευγάρια

 


Πέντε χρόνια από την επίσημη πρώτη ανακοίνωση της λειτουργίας του συμπλήρωσε το μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας Be-Live, ενώ ήδη περισσότερα από 40 παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στη στήριξη του.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2019, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Θεοχαράκη και παρουσία σημαντικών εκπροσώπων από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων, οι δύο ιδρυτές της Be-Live, Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής κ.κ. Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης και ο Πρόεδρος του Σωματείου και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη κ. Φώτης Παπαθανασίου παρουσίασαν το όραμα του Σωματείου για ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά υπογεννητικότητας.

Σκοπός της Be-Live ήταν και είναι να δώσει ελπίδες απόκτησης παιδιού σε υπογόνιμα ζευγάρια που παράλληλα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες της και καλύπτοντας τις δαπάνες των προσπαθειών της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όλα αυτά σε μία χώρα που παρουσιάζει  όλο και υψηλότερη υπογεννητικότητα και σταθερή μείωση του ενεργού πληθυσμού.

Οι επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στα μάτια



Μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζεται στα μάτια και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση του διαβητικού.
«Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα δέκα άτομα στον πλανήτη μας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ένας στους 4 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα παρουσιάσει βλάβες στα μάτια, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στον οργανισμό. Από αυτούς, το 50% δεν είναι ενήμερο για το πρόβλημα του, καθώς δεν υποβάλλεται σε τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο», επισημαίνει ο κ. Παντελής Παπαδόπουλος Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια», συνεχίζει «αποτελεί μία από τις πιο σοβαρότερες εκδηλώσεις που εμφανίζονται στα μάτια εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη και διακρίνεται σε δύο τύπους:

  • Μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια: Αυτή η μορφή μπορεί να εμφανίζεται σε ήπιο, μέτριο ή σοβαρό βαθμό. Σε αυτόν τον τύπο, επηρεάζονται αρχικά τα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα τριχοειδή αποφράσσονται, προκαλώντας ισχαιμία, ενώ τα μεγαλύτερα αγγεία αποκτούν βλάβες στα τοιχώματα τους, προκαλώντας, μικροαιμορραγίες, μικροανευρύσματα και εξιδρώματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της όρασης λόγω συσσώρευσης υγρών στην περιοχή τη ωχράς κηλίδας. Στην περίπτωση αυτή έχουμε το διαβητικό οίδημα ωχράς.

  • Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια: Σε αυτό τον τύπο, λόγω της εκτεταμένης ισχαιμίας εμφανίζονται παθολογικά αγγεία, γνωστά και ως νεοαγγεία,. Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, αυτά τα νεοαγγεία μπορούν να προκαλέσουν απότομη μείωση της όρασης λόγω αιμορραγιών, ελκτικής αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή ακόμα και αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης (νεοαγγειακό γλαύκωμα)».