Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Δήμος Πωγωνίου: Δημοπρατείται η ανακαίνιση και επέκταση του Πνευματικού Κέντρου Κεφαλόβρυσου

 


Ένα πλήρως ανακαινισμένο και ακόμη μεγαλύτερο Πνευματικό Κέντρο θα αποκτήσουν οι κάτοικοι του Κεφαλοβρύσου καθώς δημοπρατείται το έργο «Ανακαίνιση – Επέκταση Πνευματικού Κέντρου Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου» συνολικού προϋπολογισμού 229.679,00 (με Φ.Π.Α. 24%).

Το έργο χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος του από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και το υπόλοιπο ποσό διατίθεται από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ του Δήμου Πωγωνίου. Πέραν των εργασιών της επέκτασης, το έργο περιλαμβάνει χρωματισμούς εσωτερικά και εξωτερικά και αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων.

 «Επενδύουμε στον πολιτισμό και συγχρόνως αναδεικνύουμε τα όμορφα κτίρια που διαθέτει ο Δήμος Πωγωνίου. Πρόκειται για έναν χώρο που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των κατοίκων του Κεφαλοβρύσου και σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση ένα σύγχρονο, πλήρως λειτουργικό και μεγάλο Πνευματικό Κέντρο» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος στην Ηγουμενίτσα

 


Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι και ένας ημεδαπός που εμπλέκονται στην υπόθεση

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένας ημεδαπός για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Εξιχνιάστηκε ύστερα από άμεσες ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος που έγινε την 26-06-2022 στην Ηγουμενίτσα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ανήλικοι ημεδαποί, που κατηγορούνται για κλοπή, καθώς και ένας ημεδαπός, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανήλικοι εισήλθαν σε σχολικό συγκρότημα, από όπου αφαίρεσαν χαλκοσωλήνες και κλιματιστικό, η αξία των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον -3.000- ευρώ.

Ακολούθως, τα παρέδωσαν σε ημεδαπό, πατέρα ενός εκ των δύο, ο οποίος, αφού τα φόρτωσε σε αυτοκίνητό του, τα εκποίησε έναντι αντιτίμου -250- ευρώ.

Οι δύο ανήλικοι και ο ημεδαπός συνελήφθησαν ύστερα από αναζητήσεις την επόμενη ημέρα (27-06-2022), ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του πατέρα του έτερου ανήλικου, για παραμέληση της εποπτείας του.

Κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο του συλληφθέντος ημεδαπού, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.                                                            

«Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 9:00 το βράδυ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ υποδέχονται τα νέα τους μέλη»


 H Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 21:00  στον κοινόχρηστο χώρο του πάρκου «Λιθαρίτσια»,  ανοιχτή εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών του κόμματος, που πολλαπλασίασαν τη δύναμή μας στις 15 Μαΐου, αποτέλεσμα της εντυπωσιακής  ανταπόκρισης των φίλων του κόμματος στο κάλεσμα του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 Στα παλιά και νέα μέλη του κόμματος, καθώς και στους φίλους που θα παρευρεθούν,θα μιλήσει ο νεοεκλεγής Αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης.

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τους: Αλέξη Σουρή (Φωνή-ακουστική κιθάρα), Νίκο Βλαχοθανάση (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργο Μέμο (Τύμπανα), Χρήστο Καραβίδη ( ηλεκτρικό κοντραμπάσο).

-ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ

-ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΟΔΥ: Δεκαέξι θάνατοι σήμερα, 20.084 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαέξι θάνατοι σήμερα, 20.084 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417(4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Το τεχνικό πρόγραμμα της Κοινότητας μας, σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά

 


Καλημέρα σε όλους τους συγχωριανούς και τους συνδημότες.

Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος της Κοινότητας μας, σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά.

Οι εργασίες με την τοποθέτηση των πλακών πεζοδρομίων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Σήμερα, ο εργολάβος που ανέλαβε τις ασφαλτοστρώσεις κτλ, παρουσιάστηκε στο χωριό μας και θα αρχίσει τις παρεμβάσεις που έχουμε αποφασίσει για το καλό του τόπου μας.

Επίσης μετά από αιτήσεις συγχωριανών, τους ενημερώνω πως σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε σχάρες ομβρίων υδάτων, για να μην υπάρχουν προβλήματα με συγκέντρωση νερών κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η κοπή των χόρτων συνεχίζεται και στα δύο χωριά και θα παλεύουμε συνέχεια, ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η προσπάθεια της Κοινότητας μας πάντα σε συνεργασία με την δημοτική Αρχή είναι καθημερινή και θα συνεχίζεται για την καλυτέρευσή των συνθηκών μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Φιλιάτες Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός, που είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για υποθέσεις περί αλλοδαπών

 


Συνελήφθη χθες (27-06-2022) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, ο αλλοδαπός είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης (7) ετών και χρηματική ποινή -13.000- ευρώ για το αδίκημα της μεταφοράς παράτυπων μεταναστών κατά συρροή από κερδοσκοπία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Παράταση έως τις 29 Ιουλίου στις Φορολογικές δηλώσεις 2022

 


Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση αποφάσισε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022 έως τις 29 Ιουλίου.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε χρονιά (στις 30 Μαρτίου 2022) η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

ΕΛΓΑ: Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

 


Η νέα απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το 2021.

Η παράταση δίνεται με νέα απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ, μιας και η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν για τις 30 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΛΓΑ, η απόφαση για την παράταση ελήφθη «κατανοώντας τις αντιξοότητες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας».

Παράταση έως τις 3 Ιουλίου στις αιτήσεις για καταλύματα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια του Κοινωνικού Τουρισμού

 


Έως την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 23:59 μπορούν οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο μητρώο παρόχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2022-2023, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5%-12% σε ξενοδοχεία και 3%-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή.

Επιπλέον, για τον μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 μέχρι τις 14 Ιουλίου

 


Με βάση τον χρόνο λειτουργίας και τον ρυθμό εξέλιξης της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, στη νέα πλατφόρμα στο gov.gr, και τα αιτήματα εκπροσώπων οργανώσεων αγροτών και ΚΥΔ, και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υποβολή τους από τους αγρότες, υπεγράφη τη Δευτέρα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, η σχετική απόφαση με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων χωρίς ποινή (εμπρόθεσμες) μέχρι τις 14 Ιουλίου 2022.

Όσες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 υποβληθούν από 15 Ιουλίου και μετά θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες.

Η ολιγοήμερη παράταση είναι επαρκής για την ολοκλήρωση της οριστικοποίησης όλων των δηλώσεων, καθώς μέχρι  σήμερα έχει λάβει πρωτόκολλο οριστικοποίησης πολύ μεγάλο μέρος (περίπου 400.000) και σε σημαντικό αριθμό αυτών που υπολείπεται η υποβολή τους, έχει ήδη γίνει επεξεργασία των αιτήσεων και είναι έτοιμο για λήψη πρωτοκόλλου.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Πρόβλημα με το νερό, λόγω μεγάλης κατανάλωσης

 


Ενημέρωση για τους συγχωριανούς που υδροδοτούνται στις οικίες τους από το  δίκτυο του Αγίου Παντελεήμων.

Μετά από τηλεφωνική ενημέρωση του κ. Ντρίκου Αντωνίου στις 21.30 ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό, αμέσως έκανα έλεγχο σε σπίτια που παίρνουν νερό από το εν λόγω δίκτυο και διαπίστωσα ότι υπάρχει μειωμένη πίεση.

Αμέσως έκανα έλεγχο στις δεξαμενές και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα βλάβης ή κάτι άλλο, πάρα μόνο ότι υπάρχει κατανάλωση μεγάλη και η στάθμη του νερού βρίσκεται στο ελάχιστο.

Παρακαλώ λοιπόν όλους, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση του νερού.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση έχει αδειάσει από πολιτικό κεφάλαιο, το φθινόπωρο οι εκλογές

 


Στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, τοποθετήθηκε ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις για να μην αποδειχθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, φρούδες ελπίδες, για να μην πω μεγάλα και εκκωφαντικά ψέματα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, σε συνέχεια της συζήτησης, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του, στην  Αιτωλοακαρνανία και των συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, είναι η ανυπαρξία δικτύου, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα αυτό και έτοιμες επενδύσεις που αναζητούν σύνδεση με δίκτυο.

Αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Κουρουμπλής εκτίμησε ότι με όσα έχουν προηγηθεί, θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο. «Δεν μπορεί να σταθεί  αυτή η κυβέρνηση πλέον, δεν έχει αντοχές, έχει εντελώς αδειάσει από πολιτικό κεφάλαιο και ως εκ τούτου θα οδηγηθούμε σε εκλογές» δήλωσε και τόνισε: «Το ζήτημα όμως, είναι, σε ποιο καθεστώς θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές, καθώς μιλάμε για μία καθεστωτική κυβέρνηση, η οποία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, με τον τρόπο διαχείρισης των ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 28 Ιουνίου

 


Την Τρίτη 28 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Δυσφαγία: Πώς ταλαιπωρεί όλες τις ηλικίες;

 


Η δυσφαγία είναι ένας όρος μάλλον άγνωστος στους περισσότερους. Όμως όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις, με τις οποίες είναι καθημερινά αντιμέτωποι. Μια φυσική λειτουργία, την οποία οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένη, η κατάποση, για κάποιους πάει στραβά και δυσκολεύονται. Κι αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Ο Ιούνιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τη δυσφαγία και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να μάθουμε πού οφείλεται αυτό το σύμπτωμα και σε ποιους αφορά, αλλά και ότι οι δυσκολίες στην κατάποση, αν διαγνωστούν σωστά, έχουν τρόπους αντιμετώπισης.

«Η κατάποση είναι μια φυσιολογική, αλλά αρκετά περίπλοκη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλαπλές φάσεις, μύες και νεύρα», εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής-Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Ανατολή Παταρίδου, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

«Η κατάποση συμβαίνει σε τρία διακριτά στάδια:

        Στο στοματικό στάδιο, όταν η τροφή ωθείται από το στόμα προς τα κάτω, στον λαιμό

        Στο στάδιο του φάρυγγα, όταν η τροφή ωθείται από το πίσω μέρος της γλώσσας στην είσοδο του οισοφάγου

        Στο οισοφαγικό στάδιο, όταν η τροφή ταξιδεύει από τον οισοφάγο στο στομάχι

Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου 50 μύες για να συντονιστεί και να γίνει σωστά. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε κάθε φάση ή και σε όλες μαζί», προσθέτει.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει δυσφαγία

Όλοι μπορεί σε κάποια φάση της ζωή τους να εμφανίσουν δυσφαγία. Από τα νήπια ως τους ηλικιωμένους.