Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Προβολή της Ηπείρου σε αγορά – στόχο για τον εναλλακτικό τουρισμού της Ρηνανίας –Βεστφαλίας


Mε τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur» του πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ Γερμανίας, η Περιφέρεια Hπείρου συνέχισε  το πρόγραμμά της για την  ανάδειξη και προβολή των περιφερειακών της ενοτήτων ως ιδανικό ενιαίο τουριστικό προορισμό για τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Η συγκεκριμένη έκθεση, έγινε  στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δεδομένων και του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για μορφές εναλλακτικού τουρισμού από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής   Βόρειας –Βεστφαλίας της Γερμανίας, η οποία αναδεικνύεται σε «αγορά- στόχο» για την Ήπειρο.  
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη προσέλευση επισκεπτών-η οποία  ξεπέρασε τα 45.000 άτομα- ενώ οι συμμετοχές εκθετών ανήλθαν σε 250.
Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, τα μέλη της Αποστολής της Περιφέρειας (Ιουλία Μαρκούλα Δ/ντρια Τουρισμού, Αναστασία Σίμου - Τάσιου και Ηλίας Γκαρτζονίκας περιφερειακοί σύμβουλοι), πραγματοποίησαν επίσημη  συνάντηση, με αντικείμενο  την  περαιτέρω συνεργασία της Ηπείρου με το γερμανικό κρατίδιο,  με την  Ελληνίδα Πρόξενο  κα Μαρία Παπακωνσταντίνου και τον καταγόμενο από την Ήπειρο,  Δήμαρχο της πόλης Σβέρτε  κ. Δημήτρη Αξούργο.
Στην Έκθεση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Άρτας κ. Κώστας Χαρακλιάς και ο Προϊστάμενος Τουρισμού κ. Θανάσης Αρκουμάνης καθώς και ο κ. Δημήτρης Κοσσυβάκης, μέλος του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Άρτας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Στ. Μπραϊμη- Μπότση στη μονάδα ΑΣΑ


Τη  Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), επισκέφτηκε την Παρασκευή η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από το εντεταλμένο προσωπικό της εταιρίας για τη λειτουργία της Μονάδας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της.
Με την ευκαιρία έγινε συζήτηση και για την εξέλιξη των συνοδών δράσεων/έργων που έχουν δρομολογηθεί (σταθμοί μεταφόρτωσης ΣΜΑ, μονάδες κομποστοποίησης, πράσινα σημεία κ.α). 
Συνοψίζοντας τις εντυπώσεις της, από την πρώτη της επίσκεψη με το θεσμικό ρόλο της Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου η κ. Στ. Μπραϊμη- Μπότση, δήλωσε τα εξής:
«Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η τεράστια συμβολή του σημαντικού έργου στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), αλλά και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).  Γίναμε όμως και κοινωνοί  και των ζητημάτων που προκύπτουν και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα όλοι οι Δήμοι να προσκομίζουν τα συλλεγόμενα απορρίμματά τους, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ της οδικής σύνδεσης Γέφυρα Πλάκα- Πράμαντα και Ι.Μ. Προφ. Ηλία Βίτσας


Τη χρηματοδότηση ενός σημαντικού έργου για την ενδοπεριφερειακή σύνδεση των Π.Ε. Ιωαννίνων και Άρτας, εξασφάλισε η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για το τμήμα της επαρχιακής οδού, από «Πηγάδια έως Πράμαντα» που αποτελεί συνέχεια του άξονα που ήδη κατασκευάζεται «κόμβος Ιόνιας οδού-Γέφυρα Πλάκας».
Συγκεκριμένα με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης η χρηματοδότηση του έργου, «αποκατάσταση – βελτίωση της 2ης επ. οδού»  με το ποσό των 8.080.000 ευρώ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει και νέα γέφυρα επί του ποταμού Αράχθου στην περιοχή Πλάκας.
Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου αρχικά είχε ανακοινωθεί επί προηγούμενης Κυβέρνησης. Υλοποιήθηκε σήμερα ύστερα από διαδοχικά αιτήματα που υπέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο μήνα.
Επίσης με την ίδια απόφαση του Υφυπουργού, εντάσσεται στο Π.Δ.Ε. και το έργο  «στερέωση- αποκατάσταση της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Βίτσας Δήμου Ζαγορίου», με το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Οριστική ένταξη στο Leader για τα έργα: 1. Αγροτική Οδοποιία Παρακαλάμου, 2. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών


Δύο ακόμη σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του Πωγωνίου έλαβαν έγκριση ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, οδεύοντας προς δημοπράτηση.
Πρόκειται για τα έργα:
1. «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Παρακαλάμου, περιοχή Τζουμπάκες», συνολικού προϋπολογισμού 120.000€.
Ο συγκεκριμένος αγροτικός δρόμος ενώνει τον οικισμό με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο των αγροτικών δρόμων του αναδασμού της περιοχής και το μελετώμενο τμήμα έχει μήκος 1+029.83 χλμ. Το έργο εντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. 2399/11-9-18 απόφαση ένταξης πράξεων.
2. «Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών», συνολικού προϋπολογισμού 76.200€. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Τ.Κ. Δολιανών. Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες ύδρευσης έχουν αυξηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με τη λειτουργία του Κέντρου Μέριμνας Προσφύγων που φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες, διαμορφώνοντας διαφορετικά τον χάρτη των αναγκών της περιοχής σε υποδομές και υπηρεσίες.
Το έργο εντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. 2400/11-9-18 απόφαση ένταξης πράξεων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συλλήψεις για παράνομο νυχτερινό κυνήγι στην Καστρίτσα Ιωαννίνων


Η προβλεπόμενη κατά το νόμο διαδικασία ακολουθήθηκε από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ σε βάρος δύο εμπλεκόμενων σε μία περίπτωση που απασχόλησε την υπηρεσία πριν από λίγες ημέρες στην Καστρίτσα της ΔΕ Παμβώτιδας. Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και καταγγελίες που έγιναν στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή για άσκηση θήρας τις νυχτερινές ώρες, κλιμάκιο Θηροφυλάκων έθεσε την περιοχή υπό παρακολούθηση.
Νυχτερινές ώρες, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί και λίγη ώρα μετά, οι Θηροφύλακες εντόπισαν δύο άτομα που βρισκόταν στο σημείο, τα οποία όμως αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τους πυροβολισμούς.
Σε έρευνα που έγινε στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε ένα κυνηγετικό όπλο, που είχε προσαρμοσμένο και ένα φακό, να είναι σκεπασμένο με πέτρες, κλαδιά και χώμα.
Το όπλο κατασχέθηκε και συντάχθηκε δικογραφία σε βάρος των δύο ατόμων, που φέρεται να έχουν εμπλοκή με την υπόθεση, μιας και ο ένας εξ αυτών είναι ο κάτοχος του κυνηγετικού όπλου.

Ορίζοντες Ηπείρου: Επισημάνσεις προς κ. Μητσοτάκη για εργοστάσιο ανακύκλωσης, Μονή Βελλάς και αρχαίο θέατρο Δωδώνης


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο οι Ορίζοντες Ηπείρου θεωρούν χρέος τους να επισημάνουν ορισμένα ανοιχτά και χρονίζοντα ζητήματα που τα θεωρούν κομβικής σημασίας.
Πρώτον:
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν η περιφερειακή αρχή εσκεμμένα καθυστερεί τους σταθμούς μεταφόρτωσης προκειμένου να ανοίξει το παιχνίδι με τα απορρίμματα της Κέρκυρας και της Λευκάδας σε συνεννόηση με τους δημάρχους. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός αντί να δεσμευθεί με βάση τις επιδιώξεις του περιφερειάρχη θα πρέπει να τον πιέσει ώστε να γίνουν άμεσα οι σταθμοί μεταφόρτωσης και να ξεκινήσει η εύρυθμη λειτουργία του.
Δεύτερον:
Η Μονή Βελλάς. Είναι γνωστές οι πιέσεις της Μητρόπολης για τη μετατροπή της Ιερατικής Σχολής σε γεωργική. Ενημερώνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η επιδίωξη δημιουργίας τριτοβάθμιου ιδρύματος που θα συνδέεται με την υπάρχουσα τυροκομική μονάδα αποσκοπεί μόνο και μόνο στη «νομιμοποίησή» της λόγω των πολλών προβλημάτων και παραλειπομένων που έχει σήμερα. Και του εφιστούμε την προσοχή να μην δεσμευτεί αν δεν ελέγξει πλήρως τη νομιμότητα της επένδυσης με παρέμβαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών, με παρέμβαση στον Olaf και στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Η ιστορία της Βελλάς δεν επιτρέπεται να πέσει θύμα τέτοιων μεθοδεύσεων. Επειδή είναι αίτημα της Εκκλησίας σε «συνεννόηση» με την Περιφέρεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και «λευκή επιταγή».

Δήμος Πωγωνίου: Ενημερωτική σύσκεψη με τους πρόεδρους των Τοπικών Κοινοτήτων


Ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ του Δημάρχου Πωγωνίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική ενημέρωση των Προέδρων για τις νέες τους αρμοδιότητες και χαράχτηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές στη συνεργασία Δήμου και Κοινοτήτων.
Τους Προέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος ο οποίος τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία.
Ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε εκτενώς στον σημαντικό ρόλο που έχουν τα Τοπικά Συμβούλια και δεσμεύτηκε για μία άριστη και ουσιαστική συνεργασία.
«Ο ρόλος σας αναβαθμιστεί και έχετε έναν διευρυμένο πλέον χώρο αρμοδιοτήτων. Η νέα τετραετία μας φέρνει μπροστά σε πολλά προβλήματα αλλά και προκλήσεις. Μόνο η άριστη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Τοπικών Κοινοτήτων μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και είμαστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε ενωμένοι για την ανάπτυξη του Πωγωνίου.
Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα περισσότερα προβλήματα που απασχολούν κάθε σημείο του Δήμου μας και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς» σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα καθημερινότητας καθώς και επιμέρους θέματα που αφορούν τα χωριά.
Σε αυτά τα πλαίσια, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νικόλαος, Γκέγκας Κων/νος, Κουκουλάρης Στυλιανός, Σιούτης Μιχαήλ και Φωτίου Αθανάσιος επεσήμαναν ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια ενδυνάμωσης των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπογράμμισαν ότι θα είναι στο πλευρό των Τοπικών Συμβουλίων ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα εν τη γενέσει τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Το τελευταίο «αντίο» στο «Βαγγέλη της καρδιάς μας»


Με την συνοδεία  κλαρίνου οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου στην τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ο θρύλος του κλαρίνου Βαγγέλης Χαλιγιάννης. 
Στο «ύστατο χαίρε» στο «Βαγγέλη της καρδιάς μας», η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου  που τον γνώριζαν μέσα από το μουσικό του έργο.
Ο  κλαρινίστας Χρήστος Ζέκιος αποχαιρέτησε τον λατρεμένο του δάσκαλο με ένα μοιρολόι, κάνοντας και  τους πιο δυνατούς να δακρύσουν.
***
Το κλαρίνο του Βαγγέλη που έκλαιγε, σίγησε πια.
Έχεις μαζί σου την αγάπη, την εκτίμηση και την αναγνώριση από όλους εμάς που σε γνωρίσαμε, γλεντήσαμε μαζί σου και σε θαυμάσαμε για το γνήσιο ταλέντο σου, το μοναδικό προσωπικό μουσικό σου ύφος και το θησαυρό που αφήνεις πίσω σου και δεν πρέπει να χαθεί
Καλό ταξίδι αδελφέ…

Συλλήψεις αλλοδαπών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


*Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο καθώς και ότι είχε απαγόρευση εισόδου σε έδαφος Schengen, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
 * Στη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών   εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, σε ΙΧΕ  τύπου van διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός ηλικίας 23 ετών και ο συνοδηγός ηλικίας 25ετών,μετέφεραν από κοινού τέσσερις αλλοδαπούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Την αρ. 138/19 Α.Δ.Σ. (ΩΘΩΙΩ1Ω-6ΤΡ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε. και τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4555/2018 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 17η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Τρίτη & ώρα 09.00 π.μ. στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κάτωθι θέματα της ημερήσιας διάταξης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Εκλογή Αντιπροέδρου Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου για το χρονικό διάστημα έως και
6 Νοεμβρίου 2021.
2. Έγκριση και απευθείας ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση στέγης κλειστού γυμναστηρίου Τ.Κ. Καλπακίου» προϋπολογισμού 43.260,00€ μετά από ανάγκη κατεπείγον που προέκυψε από ανωτέρω βία & αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου.
3. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 270.000,00€.
 Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα α) λόγω άμεσης αποκατάστασης της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου Καλπακίου που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού
Σχολείου και β) λόγω στενών χρονικών περιθωρίων που δεν επιτρέπουν την συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων σε τακτική συνεδρίαση.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Θάνατος επιβάτη σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ “SUPERFAST XI” Ν.Π. 11026 ότι ανευρέθηκε εντός της καμπίνας του 59χρονος αλλοδαπός επιβάτης χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω προς τον οικείο λιμένα.
 Στον 59χρονο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί του πλοίου, χωρίς να ανταποκρίνεται, ενώ με τον κατάπλου του “SUPERFAST XI” παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
 Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, πρόκειται να παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Διάλεξη του κ. Δημήτριου Λιοδάκη με θέμα: «Οι μαθησιακές δυσκολίες και η αντιμετώπισή τους» την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου


Στον κύκλο διαλέξεων του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, την 25η/9ου/19 Τετάρτη, θα μιλήσει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΟΔΑΚΗΣ Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής με θέμα: «Οι μαθησιακές δυσκολίες και η αντιμετώπισή τους».
Είσοδος ελεύθερη.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν κόβετε τα αντισυλληπτικά


Η ορμονική αντισύλληψη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες που σταματούν τα αντισυλληπτικά, δεν γνωρίζουν αν και τι είδους αλλαγές μπορεί να παρατηρήσουν στο σώμα τους.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε τύπος ορμονικής αντισύλληψης μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό της γυναίκας, είτε είναι χάπι ή αυτοκόλλητο επίθεμα, είτε κολπικός δακτύλιος ή ενέσεις. Κάθε οργανισμός, όμως, είναι διαφορετικός και έτσι οι επιδράσεις της διακοπής μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα τόσο ως προς τα συμπτώματα όσο και ως προς την έντασή τους.
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, εξηγεί ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες:
Μπορεί να υπάρξει διαταραχή του έμμηνου κύκλου. Μερικές γυναίκες ανακτούν αμέσως έναν φυσιολογικό έμμηνο κύκλο, ενώ άλλες μπορεί να μην έχουν περίοδο για χρονικό διάστημα έως και τρεις μήνες.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα αντισυλληπτικά χάπια δρουν εμποδίζοντας την παραγωγή των ορμονών που παίζουν ρόλο στην ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Όταν μια γυναίκα τα διακόψει, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει το σώμα της στην φυσιολογική παραγωγή αυτών των ορμονών.
Ο χρόνος αυτός συνήθως δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Εάν διαπιστώσετε ότι πέρασαν τρεις μήνες και δεν έχετε έμμηνο ρύση, να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος και να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.
Η περίοδος μπορεί να είναι πιο παρατεταμένη και πιο «βαριά». Εάν παίρνατε αντισυλληπτικά χάπια για αρκετά χρόνια, θα έχετε συνηθίσει να έχετε λίγων ημερών και με σταθερή αιμορραγία έμμηνο ρύση. Μετά τη διακοπή των ορμονών, όμως, η αιμορραγία μπορεί να αυξηθεί, κυρίως στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί και στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, ενώ το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε δύο περιόδους μπορεί να αλλάξει.
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές, καθώς η περίοδός σας λογικά θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν αρχίσετε τη λήψη των αντισυλληπτικών, λέει ο Δρ. Βασιλόπουλος.