Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: Επισημάνσεις προς κ. Μητσοτάκη για εργοστάσιο ανακύκλωσης, Μονή Βελλάς και αρχαίο θέατρο Δωδώνης


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο οι Ορίζοντες Ηπείρου θεωρούν χρέος τους να επισημάνουν ορισμένα ανοιχτά και χρονίζοντα ζητήματα που τα θεωρούν κομβικής σημασίας.
Πρώτον:
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν η περιφερειακή αρχή εσκεμμένα καθυστερεί τους σταθμούς μεταφόρτωσης προκειμένου να ανοίξει το παιχνίδι με τα απορρίμματα της Κέρκυρας και της Λευκάδας σε συνεννόηση με τους δημάρχους. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός αντί να δεσμευθεί με βάση τις επιδιώξεις του περιφερειάρχη θα πρέπει να τον πιέσει ώστε να γίνουν άμεσα οι σταθμοί μεταφόρτωσης και να ξεκινήσει η εύρυθμη λειτουργία του.
Δεύτερον:
Η Μονή Βελλάς. Είναι γνωστές οι πιέσεις της Μητρόπολης για τη μετατροπή της Ιερατικής Σχολής σε γεωργική. Ενημερώνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η επιδίωξη δημιουργίας τριτοβάθμιου ιδρύματος που θα συνδέεται με την υπάρχουσα τυροκομική μονάδα αποσκοπεί μόνο και μόνο στη «νομιμοποίησή» της λόγω των πολλών προβλημάτων και παραλειπομένων που έχει σήμερα. Και του εφιστούμε την προσοχή να μην δεσμευτεί αν δεν ελέγξει πλήρως τη νομιμότητα της επένδυσης με παρέμβαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών, με παρέμβαση στον Olaf και στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Η ιστορία της Βελλάς δεν επιτρέπεται να πέσει θύμα τέτοιων μεθοδεύσεων. Επειδή είναι αίτημα της Εκκλησίας σε «συνεννόηση» με την Περιφέρεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και «λευκή επιταγή».


Τρίτον:
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Είναι πάγιο αίτημά μας η ένταξη του θεάτρου στη λογική της περιφερειακότητας καθώς αποτελεί σημαντικό τοπόσημο ολόκληρης της Ηπείρου και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Πιστεύουμε ότι η αποτυχία της γνωστής συναντίληψης και συνεργασίας του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του νυν προέδρου της Βουλής και τότε υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να αντιληφθούν πόση προτεραιότητα πρέπει να έχει το αρχαίο θέατρο καθυστέρησαν σημαντικά την αποκατάσταση του Μνημείου που θεωρούμε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του ξεπερνά σε εμβέλεια της Επιδαύρου.
Εκτιμούμε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει αυτή η προσπάθεια νέα πνοή. Όμως παράλληλα ζητάμε να αντιμετωπιστεί το θέμα συνολικά. Να σχεδιαστεί η χωροταξική ανάπλαση της περιοχής και να εξεταστούν και οι συνδέσεις με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες προκειμένου να υπάρξει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Το θέατρο από μόνο του δεν αρκεί.
Καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό στην Ήπειρο και ευχόμαστε η παρουσία του να σημάνει την αρχή μιας νέας οπτικής της Αθήνας για την Ήπειρο. Την αξίζουμε και τη χρειαζόμαστε.

Από το γραφείο Τύπου