Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έχασε ο Αγροτικός Αστέρας στον Παρακάλαμο-Διπλό εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος - Επικράτησε ο Α.Σ. Καλπακίου εκτός του Ασβεστοχωρίου

*Η αστοχία των ποδοσφαιριστών του και ο σπουδαίος τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων ήταν οι αιτίες να γνωρίσει την εντός έδρας ήττα με 1-2 ο Αγροτικός Αστέρας. Ύστερα από αδράνεια των αμυντικών των γηπεδούχων η Ζωοδόχος άνοιξε το σκορ που ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.  Στην επανάληψη ο Αγροτικός Αστέρας είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων έκλεισε τους φιλοξενούμενους στην περιοχή τους και έχανε την μία ευκαιρία πάνω στην άλλη για την ισοφάριση. Σε μια ξαφνική αντεπίθεση των φιλοξενουμένων έγινε το 0-2.  Στο 75΄ σε σουτ του Χαρίση Θ. η μπάλα βρήκε το δοκάρι των φιλοξενούμενων. Ο Αστέρας μείωσε με τον Χαλιγιάννη στο 85΄ που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής:
Αγροτικός Αστέρας  Άνω Καλαμά - Ζωοδόχος 1 - 2

Ασβεστοχώρι - Καλπάκι 1 - 3

Αμφιθέα - Αγία Μαρίνα 4 - 1

Περίβλεπτος - Σταυράκι  5 - 4

Πρωτόπαπα - Νησί 1 - 1

Ελεούσα - Αμπελόκηποι  0 - 0

Δαβάκης - Πωγωνάτος 2 - 4

Πανφρουριακός - Καμποχώρια 9 - 0

Περιστέρι - ΠΑΟ Κόνιτσας 1 - 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (31η  αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Θύελλα Ελεούσας: 80
2. Καλπάκι: 77
3. Περίβλεπτος: 60 
4. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 56
5. Ασβεστοχώρι: 55
6. Ζωοδόχος: 55
7. Αγία Μαρίνα: 45
8. Αμφιθέα: 44   
9. Πωγωνάτος: 43 
10. Σταυράκι: 40
11. Δαβάκης: 36  
12. Πρωτόπαπα: 36 
13. ΠΑΟ Κόνιτσας: 36
14. Πανφρουριακός: 35 
15. Περιστέρι: 33 
16. Αμπελόκηποι: 31
17. Νησί: 25
 18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 1

Κέντρα κράτησης μεταναστών σε Ήπειρο και Αιγαίο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μελετά και την επέκταση στη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων

Στην επέκταση των ήδη υπαρχόντων κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και στη δημιουργία νέων, προκειμένου να μπορούν να κρατούνται έως και δέκα χιλιάδες άτομα, στοχεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ήδη, τα έξι κέντρα που λειτουργούν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας πέντε χιλιάδων ατόμων. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναταραχή τόσο στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, όσο και σε εκείνο της Κορίνθου, όπου επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν προχθές τη νύχτα κατά τη διάρκεια σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων.
Οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών πάντως δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον 25 χώρων πρώτης υποδοχής και κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στις εγκαταστάσεις παλαιών στρατοπέδων.
Σήμερα λειτουργούν έξι κέντρα κλειστής φιλοξενίας αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα, στην Κομοτηνή, στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, στο Παρανέστι Δράμας, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και στην Κόρινθο.

Άμεση προτεραιότητα το Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς

Η Κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην Ήπειρο
5.000 «λαθραίοι» σήμερα στα 6 Κέντρα σε όλη τη χώρα

Στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης στην Κακαβιά, το οποίο ελπίζεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των λαθρομεταναστών που έρχονται τώρα στην Ήπειρο και οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν εδώ, με την ελπίδα, ότι κάποτε θα τρυπώσουν σε κάποιο πλοίο για Ιταλία.
Παρά το γεγονός, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην δημιουργία του κέντρου στο χώρο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ΚΤΕΟ Κακαβιάς, η Κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της. Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει πει ήδη από την Ηγουμενίτσα ο Υπουργός Νίκος Δένδιας, μετά το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει το κέντρο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα χθεσινά Αθηναϊκά «Νέα», οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον 25 χώρων πρώτης υποδοχής και κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στις εγκαταστάσεις παλαιών στρατοπέδων.
Διπλασιασμός…
Να σημειωθεί, ότι με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου στην Ήπειρο, καθώς και με αυτά που προβλέπεται να γίνουν σε νησιά του Αιγαίου, θα διπλασιαστεί η δυνατότητα κράτησης μεταναστών και θα φθάσει στις 10.000.
Τα κέντρα που λειτουργούν σήμερα έχουν χωρητικότητα 5.000 ατόμων. Σήμερα υπάρχουν έξι κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, στην Κομοτηνή, στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, στο Παρανέστι Δράμας, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και στην Κόρινθο. Στην Αμυγδαλέζα κρατούνται 1.665 μετανάστες, στην Κομοτηνή 427, στην Ξάνθη 440, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας 2.034, στο Παρανέστι Δράμας 320 και στην Κόρινθο 1.022

Σοκ και θλίψη στην Ηγουμενίτσα από αυτοκτονία 17χρονου μαθητή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της αυτοκτονίας ενός 17χρονου μαθητή στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος βρέθηκε χθες το μεσημέρι νεκρός στο σπίτι του, έχοντας βάλει τέρμα στη ζωή του με ένα πιστόλι.
Η οικογένειά του απαρηγόρητη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς έγινε το κακό και το παιδί της έφθασε στο σημείο να κάνει κακό στον ίδιο του τον εαυτό, ενώ η θλίψη για το τραγικό συμβάν είναι διάχυτη σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Με απόφαση του Δήμου Ηγουμενίτσας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη (ημέρα της κηδείας του άτυχου νέου), όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η απόφαση ισχύει για τα σχολεία της πόλης της Ηγουμενίτσας, του Λαδοχωρίου και της Νέας Σελεύκειας.

Λιγότερα φέτος τα αμνοερίφια στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων

Επιφυλακτικοί οι έμποροι ενόψει Πάσχα, λόγω πτώσης στην κατανάλωση
Θα υπάρχει πάντως επάρκεια στη Γιαννιώτικη αγορά, διαβεβαιώνει τον «Π.Λ.» ο Λ. Στεργίου
Τιμές άνω των 6 ευρώ το κιλό ζητούν οι κτηνοτρόφοι…

Λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά θα είναι φέτος τα αμνοερίφια που θα προμηθευτούν ενόψει του Πάσχα τα παραδοσιακά κρεοπωλεία στα Γιάννινα, αφού οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν πως η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών θα είναι αισθητά μειωμένη, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Η πτώση της δουλειάς έχει τον αντίκτυπό της στα μικρά κρεοπωλεία, τα οποία ενόψει γιορτών ανησυχούν επίσης και για ένα ακόμη φαινόμενο της εποχής. Την διακίνηση κρεάτων απευθείας απ’ τους παραγωγούς!
Πάντως, χάρη στους ελέγχους που γίνονται απ’ τους αρμόδιους φορείς στην περιοχή μας, η ποιότητα των κρεάτων που διατίθενται προς πώληση είναι σε γενικές γραμμές εξασφαλισμένη. Αντίστοιχα ελεγμένη και γνωστή είναι και η προέλευσή τους, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου, αφού, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν καταγραφεί στα Γιάννινα τρανταχτές περιπτώσεις ελληνοποιήσεως αμνοεριφίων που προέρχονται απ’ το εξωτερικό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Φιλιάτες: Έγκλημα με θύμα 20χρονη φοιτήτρια

Θανάσιμα τραυματισμένη, από το μαχαίρι ενός 25χρονου κτηνοτρόφου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Φιλιατών μια φοιτήτρια της Νοσηλευτικής, το μεσημέρι, όπου λίγα λεπτά αργότερα κατέληξε, παρά την μάχη που έδωσαν οι γιατροί, για να την κρατήσουν στη ζωή.
Άναυδοι έμειναν όσοι βρίσκονταν στον κεντρικό δρόμο της πόλης στη 1.30 μετά το μεσημέρι, καθώς είδαν τον 25χρονο κτηνοτρόφο από την περιοχή τους, να καταφέρει κτυπήματα σε μαχαίρι στο λαιμό της άτυχης κοπέλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης έφτασε με ένα αγροτικό αυτοκίνητο έξω από την καφετέρια όπου βρισκόταν η φοιτήτρια με την παρέα της και τη φώναξε για να μιλήσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, διαπληκτίστηκαν και ο κτηνοτρόφος έβγαλε από το αυτοκίνητο ένα μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα την 20χρονη, η οποία καταγόταν από χωριό της Παραμυθιάς. Αμέσως μετά την πράξη του ο δράστης εξαφανίστηκε. Οι αστυνομικοί χτενίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Όλη η αλήθεια για τις M.K.O



"Αντίρροπον"
ΡΕΥΜΑ, Μ.Κ.Ο. ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ “ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΩΝ”…ΑΡΑΓΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ;
Πολλοί θα αναρωτιέστε φαντάζομαι, πως ξαφνικά μπήκαν στη ζωή μας κάποιοι άγνωστοι το προηγούμενο διάστημα όροι όπως, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, ΕΣΠΑ κ.λ.π..
Ακόμη περισσότεροι, θα σκέφτεστε που ήταν τόσα χρόνια όλοι αυτοί και ξαφνικά ξεφύτρωσαν παντού προσφέροντας απλόχερα ελεημοσύνη. Επίσης σε κάποιους ίσως πιο “ψιλιασμένους” να φαίνεται ακόμη πιο περίεργο το ότι μια λέξη τα προηγούμενα χρόνια απαγορευμένη, η αλληλεγγύη, έγινε όχι μόνο σημαία τους αλλά πλασάρεται και ως εμπόρευμα ευκαιρίας.
Με όλα αυτά τα ερωτήματα ως εισαγωγή, θα ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου από τη συμμετοχή στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αντίρροπον η οποία έμαθα το καλοκαίρι ότι δραστηριοποιείται με παιδιά Ρομά. Πλέον βέβαια πλασάρεται πιο “chic” όπως θα δείτε και στο επίσημο site της http://www.antirropon.eu/ (το οποίο κατά τύχη φτιάχτηκε μόλις πήραμε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πριν δύο μήνες!).
Δραστηριοποιούμενος από τα προβλήματα της ανόδου του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού στην περιοχή μου, τον Ασπρόπυργο, όντας εκπαιδευτικός και άνεργος, η διευθύντρια του Γυμνασίου της συνοικίας, μου πρότεινε να συμμετέχω ως ομαδάρχης σε κάποιες μικτές κατασκηνωτικές δράσεις, στις οποίες θα φιλοξενούνταν τσιγγανόπαιδες από την περιοχή, με σκοπό την ένταξη τους.

«Νέες» ιδέες στην εκπαίδευση!!! Παρελθόν οι Πανελλήνιες … Επιστροφή στις δέσμες

Τείχη που παραπέμπουν στο παλιό Λύκειο των δεσμών χτίζει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη Γ' Τάξη του Γενικού Λυκείου. Οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο 1ος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ο 2ος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.
Τα μαθήματα μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα. Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής Παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής μεταξύ των κύκλων που να επιτρέπουν την κινητικότητα των μαθητών.
Σύμφωνα με εκπαιδευτικό ένθετο στον "Ελεύθερο Τύπο", τέτοια μαθήματα - μπαλαντέρ (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία) υπάρχουν στο σημερινό πρόγραμμα της Γ' τάξης, επιτρέποντας π.χ. στον υποψήφιο της θεωρητικής κατεύθυνσης να δηλώνει ακόμη και Ιατρικές με Βιολογία γενικής παιδείας και πέναλτι με μόρια.
Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του πρώτου και του τρίτου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην τρίτη Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει και τίτλο και μετονομάζεται "Θρησκεία και Κόσμος".
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον πρώτο κύκλο και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας τους είναι 20.
Για τα μαθήματα επιλογής, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Προβλέπονται 4 μαθήματα επιλογής με κοινή την Ξένη Γλώσσα, δηλαδή 10 μαθήματα συνολικά, αλλά το υπουργείο αναφέρει μέχρι στιγμής μόνο 5.

ΠΟΤΑΜΙ ΟΡΓΗΣ ...


Στην κεντρική πολιτική σκηνή και πέριξ αυτής και ιδίως στους κυβερνώντες, δεν έχει ακόμη φθάσει το μήνυμα της έντονης οργής, που έχει κυριεύσει τους κατοίκους της "άλλης Ελλάδας", αυτής της Περιφέρειας, της Υπαίθρου, της μεθορίου.
Μια οργή που γίνεται ποτάμι που διαρκώς ¨φουσκώνει".
Ποια είναι η κατάσταση στην "άλλη Ελλάδα";
Μια άκρως αρνητική κατάσταση που βυθίζει στην απογοήτευση, στην μελαγχολία, στην απελπισία και στην αγανάκτηση τους πολίτες.
Η καθημερινότητά τους γίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολη και πολλοί έχουν φθάσει στα όρια αντοχής τους.
Καλές οι διακηρύξεις, τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις των κυβερνόντων, αλλά με αυτά δεν ταΐζονται οι πεινασμένοι.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή, πολύ σκληρή και αδυσώπητη. οι απελπισμένοι δεν νοιάζονται ούτε αν έχουμε σαν χώρα, ισχυρό ευρώ ή ανίσχυρη δραχμή, ούτε αν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, ούτε για τις διασώσεις τραπεζών.
Κοιτούν την άδεια τσέπη τους και την "άδεια" ζωή τους!
Αν αυτό δεν το αντιληφθούν άμεσα -σήμερα κιόλας-οι κυβερνώντες, τότε  το ποτάμι της οργής, θα γίνει χείμαρρος και τσουνάμι που θα τους παρασύρει στον όλεθρο!

Παναγιώτης Μανούρης

Σε περασμένες εποχές ''επέστρεψε'' τους θεατές το μουσικοχορευτικό δρώμενο ''Ηπειρώτες μάστορες της πέτρας ... που χτιούσανε τον κόσμο όλο'', της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου

Το αδιαχώρητο από τους θεατές, δημιουργήθηκε στην Δημοτική αίθουσα ''Μελίνα Μερκούρη'' του Δήμου Ιλίου το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, όπου η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ανέβασε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, αναφορά στα Μαστοροχώρια της Ηπείρου και τους μοναδικούς μάστορες της πέτρας, που πελεκώντας την, της έδιναν πνοή και έτσι δημιούργησαν- έκτισαν μοναδικά έργα που θαυμάζουμε όλοι μας σήμερα, στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο...
Το δρώμενο και η μουσική που το συνόδευε, έφερε στην μνήμη των μεγαλύτερων, αλλά και ενημέρωσε- δίδαξε τους νέους, για την δουλειά και το αποτέλεσμά της, των καταπληκτικών μαστόρων- κτιστάδων, από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, τα Τζουμέρκα, αλλά και άλλων περιοχών της Ηπείρου, που δημιούργησαν μοναδικά κτίσματα - έργα τέχνης, αλλά επιπλέον και καταπληκτικά γεφύρια που θαυμάζουμε σήμερα για την αρχιτεκτονική τους και την κατασκευή τους.
Σμιλεύοντας την πέτρα, τους δύο περασμένους αιώνες, έκαναν τα μοναδικά κατασκευάσματά τους, σε μακρινούς από τα χωριά τους τόπους, χτίζοντας ''τον ντουνιά ούλο'', αναχωρώντας από αυτά, με διαδικασίες ιεροτελεσίας, την άνοιξη και επιστρέφοντας με ανάλογες διαδικασίες επιστροφής, τέλος του φθινοπώρου, φέρνοντας ''καλούδια'' για τους δικούς τους και εξασφαλίζοντας με την δουλειά των ιδίων, αλλά και της κομπανίας- συντεχνίας τους, την αξιοπρεπή επιβίωση των οικογενειών τους.
Το μουσικό χρώμα της παράστασης, έδωσε με τους ηπειρώτικους ήχους της η μουσική κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον ''γάργαρο'' Μιχάλη Ζάμπα, στο τραγούδι και το λαούτο και τον Παναγιώτη Ξυδιά στο βιολί και τον Γιώργο Αθανασίου στο ντέφι. Χόρεψαν τα χορευτικά των νέων και των ενηλίκων της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Τον όλο συντονισμό της παράστασης είχε η χοροδιδασκάλισσα Έφη Τζούνη.
Παρέστησαν δημοτικοί άρχοντες του Δήμου Ιλίου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, συνοδευόμενος από πολλούς Συμβούλους του, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής, εθνικοτοπικών Συλλόγων και Ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων άλλων περιοχών.
Συγχαρητήρια στον δραστήριο πρόεδρο της Ένωσης , φίλο Νίκο Τζιότζιο και σε όλα τα παιδιά του Δ.Σ. που σαν "προκομμένοι Ηπειρώτες" σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάσανε μία παράσταση που την απολαύσαμε "ούλοι" μας.

V-PRC: Σε λάθος δρόμο η Ελλάδα

«Σε λάθος κατεύθυνση κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας» θεωρεί η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας , σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC για την «Ελληνογερμανική Αγωγή». Οι νέοι απάντησαν στην ερώτηση: «Σε γενικές γραμμές πιστεύεις ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;».
Σε αυτή την ερώτηση ποσοστό 87% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνει «σε λάθος κατεύθυνση», το 5% απαντάει «σε σωστή κατεύθυνση», το 5% «ούτε σωστή, ούτε λάθος» και το 3% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Ωστόσο οι νέοι και οι νέες της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης καθώς σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ποσοστό 18% από την αντίθετη πλευρά, το θεωρεί πιθανό.

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάρτιο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 10 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 11 το 2012). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
1 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2012)
2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2012)
7 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 5 το 2012)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 19 παθόντες (έναντι 16 το 2012).