Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Άμεση προτεραιότητα το Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς

Η Κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην Ήπειρο
5.000 «λαθραίοι» σήμερα στα 6 Κέντρα σε όλη τη χώρα

Στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης στην Κακαβιά, το οποίο ελπίζεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των λαθρομεταναστών που έρχονται τώρα στην Ήπειρο και οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν εδώ, με την ελπίδα, ότι κάποτε θα τρυπώσουν σε κάποιο πλοίο για Ιταλία.
Παρά το γεγονός, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην δημιουργία του κέντρου στο χώρο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ΚΤΕΟ Κακαβιάς, η Κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της. Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει πει ήδη από την Ηγουμενίτσα ο Υπουργός Νίκος Δένδιας, μετά το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει το κέντρο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα χθεσινά Αθηναϊκά «Νέα», οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον 25 χώρων πρώτης υποδοχής και κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στις εγκαταστάσεις παλαιών στρατοπέδων.
Διπλασιασμός…
Να σημειωθεί, ότι με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου στην Ήπειρο, καθώς και με αυτά που προβλέπεται να γίνουν σε νησιά του Αιγαίου, θα διπλασιαστεί η δυνατότητα κράτησης μεταναστών και θα φθάσει στις 10.000.
Τα κέντρα που λειτουργούν σήμερα έχουν χωρητικότητα 5.000 ατόμων. Σήμερα υπάρχουν έξι κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, στην Κομοτηνή, στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, στο Παρανέστι Δράμας, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και στην Κόρινθο. Στην Αμυγδαλέζα κρατούνται 1.665 μετανάστες, στην Κομοτηνή 427, στην Ξάνθη 440, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας 2.034, στο Παρανέστι Δράμας 320 και στην Κόρινθο 1.022