Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Λιγότερα φέτος τα αμνοερίφια στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων

Επιφυλακτικοί οι έμποροι ενόψει Πάσχα, λόγω πτώσης στην κατανάλωση
Θα υπάρχει πάντως επάρκεια στη Γιαννιώτικη αγορά, διαβεβαιώνει τον «Π.Λ.» ο Λ. Στεργίου
Τιμές άνω των 6 ευρώ το κιλό ζητούν οι κτηνοτρόφοι…

Λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά θα είναι φέτος τα αμνοερίφια που θα προμηθευτούν ενόψει του Πάσχα τα παραδοσιακά κρεοπωλεία στα Γιάννινα, αφού οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν πως η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών θα είναι αισθητά μειωμένη, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Η πτώση της δουλειάς έχει τον αντίκτυπό της στα μικρά κρεοπωλεία, τα οποία ενόψει γιορτών ανησυχούν επίσης και για ένα ακόμη φαινόμενο της εποχής. Την διακίνηση κρεάτων απευθείας απ’ τους παραγωγούς!
Πάντως, χάρη στους ελέγχους που γίνονται απ’ τους αρμόδιους φορείς στην περιοχή μας, η ποιότητα των κρεάτων που διατίθενται προς πώληση είναι σε γενικές γραμμές εξασφαλισμένη. Αντίστοιχα ελεγμένη και γνωστή είναι και η προέλευσή τους, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου, αφού, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν καταγραφεί στα Γιάννινα τρανταχτές περιπτώσεις ελληνοποιήσεως αμνοεριφίων που προέρχονται απ’ το εξωτερικό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Μειωμένη παραγωγή
Καμία έλλειψη αμνοεριφίων δεν θα υπάρξει στην ντόπια αγορά κρέατος μέσα στις γιορτές, διαβεβαίωσε χθες τον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος Κρεοπωλών Ιωαννίνων Λάκης Στεργίου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημ. Καμπούρη περί του αντιθέτου.
Η παραγωγή θα είναι μειωμένη φέτος, αφού οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πλέον τις ποσότητες κρέατος που έπαιρναν παλιότερα. Γι’ αυτό και όλοι οι κρεοπώλες θα πάνε επιφυλακτικά για προμήθεια αμνοεριφίων, καθώς δεν ξέρουν τι θα γίνει από πλευράς κατανάλωσης, τόνισε ο κ. Στεργίου.
«Δεν γίνονται ελληνοποιήσεις…»
Ελληνοποιήσεις σε αρνιά που εισάγονται από χώρες όπως η Ρουμανία και Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν, αφού μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όσα αμνοερίφια έρχονται απ’ τα Σκόπια φέρουν χαρακτηριστικές καφέ σφραγίδες, ανέφερε ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών. Όπως σημείωσε, η Κτηνιατρική Υπηρεσία ελέγχει εξονυχιστικά τα εισαγόμενα κρέατα εμποδίζοντας κάθε απόπειρα ελληνοποίησής τους. Κάτι τέτοιο, τόνισε, είναι εφικτό μόνο σε μεγάλα καταστήματα τα οποία μπορεί, για παράδειγμα, να πάρουν 100 ντόπια αρνιά και να βάλουν μαζί τους και ξένα, προσφέροντας καλύτερες τιμές!
Όσον αφορά τα μικρά παραδοσιακά κρεοπωλεία, αυτά, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου προμηθεύονται αποκλειστικά ντόπια κρέατα και η προέλευσή τους ελέγχεται συστηματικά απ’ τους αρμόδιους φορείς, όπως η Κτηνιατρική Υπηρεσία, ο ΕΦΕΤ, η Διεύθυνση Εμπορίου κ.λ.π..
Σφάζουν σε … στάβλους!
Ένα ζήτημα πάντως που απασχολεί έντονα τους Γιαννιώτες κρεοπώλες όσο πλησιάζει το Πάσχα είναι η πρακτική που ακολουθούν κάποιοι παραγωγοί, οι οποίοι σφάζουν τα ζώα τους στους στάβλους και στη συνέχεια τα πουλούν «πόρτα – πόρτα», αποφεύγοντας φυσικά να πληρώσουν ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να χάνει και το Κράτος σημαντικά έσοδα.
«Να μην κλαίνε… άδαρτοι οι παραγωγοί, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται μεγάλη φοροδιαφυγή», ανέφερε με έμφαση ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών.
Ζήτημα οι τιμές
Το πρώτο ζήτημα για κάθε καταναλωτή ενόψει του Πάσχα θα είναι φυσικά και φέτος η τιμή  με την οποία θα βρει τα αμνοερίφια στα ράφια. Ο κ. Στεργίου απέφυγε να δώσει νούμερα, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμα και πως όλα θα παιχτούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Πανελλ. Ένωσης Κτηνοτρόφων ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ την πρόθεσή τους να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ το κιλό την περίοδο του Πάσχα, λέγοντας πως μόνο το κόστος εκτροφής των ζώων είναι πάνω από 7 ευρώ και κάλεσε τους κρεοπώλες και τους εμπόρους να συμπιέσουν το ποσοστό κέρδους τους προς όφελος του καταναλωτή.
Παράλληλα, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να βρουν άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, εφόσον δεν πάρουν την τιμή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του κόστους εκτροφής.