Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου τα αναδρομικά σε 245.000 συνταξιούχους


Την Πέμπτη 9 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά οκταμήνου των επικουρικών συντάξεων σε 245.000 δικαιούχους.
Παρατείνεται η αγωνία των παλιών συνταξιούχων για την κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά.
Στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών από τις αυξήσεις επικουρικής σύνταξης για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020.
Πρόκειται για τις αυξήσεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, οι οποίες καταβλήθηκαν τον Ιούνιο.
Τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά εως 1.700 ευρώ. Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι οι συνταξιούχοι που είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, επειδή τότε το άθροισμα της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων είναι οι 162.000 πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ) και θα λάβουν μέσο ποσό αναδρομικών 624 ευρώ. Τα υψηλότερα ποσά θα λάβουν πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Πίστεως και της Εμπορικής (έως 1.700 ευρώ).
Ταυτόχρονα, 21.600 ναυτικοί δικαιούνται να λάβουν 1.112 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στα 980 ευρώ κυμαίνεται ο μέσος όρος των αναδρομικών των δικηγόρων. Παράλληλα 73.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από 80 ευρώ συνολικά ο καθένας κατά μέσο όρο, ενώ μικρότερα είναι τα αναδρομικά των αστυνομικών, των πυροσβεστών κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Απολογισμός για την ενός έτους διακυβέρνηση της Ν.Δ.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Ένας χρόνος με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρκετός για να εκδιπλωθούν τα σχέδιά τους. ΤΩΡΑ είναι ο καιρός προβληθεί η αλήθεια και να κριθούν τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ας αναθερμάνουμε λίγο τη μνήμη μας:
1) Η έλευση της κρίσης το 2010 αντιμετωπίστηκε με ευχολόγια και ψευδαισθήσεις, οι οποίες απέρρεαν από τα «ΖΑΠΠΕΙΟ 1», «ΖΑΠΠΕΙΟ 2» του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τα «18 Σημεία-Μέτρα» των Σαμαρά – Βενιζέλου, που «θα οδηγούσαν στην ανόρθωση της οικονομίας μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα». Αφού υλοποίησαν 6 από τα 16 «μέτρα-δεσμεύσεις», εγκατέλειψαν την κυβέρνηση αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια, με την ελπίδα της «αριστερής παρένθεσης».
Η φυγή τους άφησε πίσω ένα βαθύ σκοτάδι που χαρακτηριζόταν από:
-Μείωση του ΑΕΠ κατά 25%.-Αύξηση του χρέους από 120 στο 183% του ΑΕΠ-φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό-Ύφεση της οικονομίας που άγγιζε το 7%-Επενδυτική άπνοια-Ανεργία στο 28% με 1.800.000 άνεργους-2.500.000 ανασφάλιστους-κλείσιμο 500.000 επιχειρήσεων-μετανάστευση 300.000 νέων μας με μεταπτυχιακά και διδακτορικά-11 φορές περικοπές μισθών και συντάξεων που άγγιξαν τα 45 δις ευρώ-Μαθητές λιποθυμούσαν γιατί δεν είχαν να φάνε-Σπίτια ζεσταίνονταν με σόμπες και καυσόξυλα.
3) Αυτή την κατάσταση επιστρατεύτηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι μόνον κατάφερε να περάσει μέσα από τις στημένες Συμπληγάδες, αλλά κατάφερε να αντιμετωπίσει και τους κάθε λογής Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, εσωτερικούς και εξωτερικούς και να βγάλει τελικά τη χώρα μας από τα δεσμά των μνημονίων με την κοινωνία όρθια και να οδηγήσει το καράβι στην Ιθάκη με φορτίο 37 δις ευρώ.
4) Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποσχέθηκε, ενδεικτικά, προεκλογικά: «Νέες δουλειές, υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς...βάζοντας τέλος στην πολιτική της υπερφορολόγησης», καθώς και «υπεραποσβέσεις για τις επιχειρηματικές επενδύσεις». Ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ για κάθε έτος-Αύξηση στους εργαζόμενους διπλάσια από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης-Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%-Προιμοδότηση των επιχειρήσεων που θα δίνουν πρόσθετες αμοιβές στους εργαζόμενους-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες-Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων-κράτους και επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους συμμέτοχους στα κέρδη των επιχειρήσεων-λογότερους φόρους για τη μεσαία τάξη-νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας.
Κατά την ώρα της κρίσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδιδε μια χώρα και μια οικονομία εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο το χρέος, με ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με την ανεργία να μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και με 37 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία.
ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ:
Με την ανάληψη της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν άφησε «αποκαΐδια», αλλά βρήκε μια χώρα σε ανόρθωση, μια οικονομία σε άνοδο και μια κοινωνία να στέκεται όρθια και γι’ αυτό η πρώτη κίνησή της ήταν η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πολίτες και αυτό είχε ως συνέπεια τα εξής: Ενώ με τη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4579/2018 άρθρο 24) μειώνονταν ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% για περιουσίες μέχρι 200.000, με τη Ν.Δ. επεκτάθηκε η μείωση απεριόριστα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωφελούνται οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 1.000.000,00 ευρώ και συγκεκριμένα με 1.775,40 ευρώ το χρόνο. Επί πλέον είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη μεταφορά του στους ΟΤΑ, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των ανισοτήτων και μεταξύ των Δήμων της χώρας.
Οι ελαφρύνσεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση 2020 ακυρώθηκαν και μεταξύ αυτών ήταν: α) Η μείωση της προκαταβολής του φόρου από το 100% στο 50% και β) Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000,00 ευρώ.
Η πολυδιαφημισμένη προεκλογική απάτη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα αποδείχθηκε περίτρανα να αφού οι μειώσεις φόρων για το μεγαλύτερο τμήμα των μισθωτών και των συνταξιούχων ανέρχονται σε 17,00 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι το 2,5% των επιχειρήσεων και το 1% των φορολογουμένων. Από τους λοιπούς φορολογούμενους θα ωφεληθούν όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 100.000,00 ευρώ, που έχουν μόνο το 1% των Ελλήνων, δηλαδή οι «χρυσές αμοιβές» και αυτοί είναι τα Golden boys, οι υψηλόβαθμοι των ΔΕΚΟ, των πολυεθνικών κ.λ.π.
Η αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών συναλλαγών από 10% στο 30%, θα πλήξει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα και όσα νοικοκυρά δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις θα καταβάλλουν επί πλέον φόρο 22% και όχι μόνο δεν θα μπορούν να αποταμιεύσουν, αλλά θα ροκανίσει και τις «φοροελαφρύνσεις».
Η περιβόητη αναπτυξιακή και επενδυτική στόχευση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις φοροελαφρύνσεις των μερισμάτων επιχειρήσεων, επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, κατόχους εταιρικών ομολόγων, υψηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση μηρυκάζει νεοφιλελεύθερα δόγματα που δίνουν φοροελαφρύνσεις για λίγους και λιτότητα για πολλούς. Το μοντέλο ανάπτυξης είναι άρρηκτα δεμένο με τη γνωστή αποτυχημένη συνταγή που δίνει έμφαση στην οικοδομή, στη δυνατότητα όσων έχουν να συσσωρεύουν αντί να επενδύουν και στη δημιουργία στρατού φτηνών και αναλώσιμων εργαζόμενων. Σαφές μήνυμα και προοπτική για τους τζογαδόρους και τους κερδοσκόπους που επιθυμούν να «επενδύσουν» τα χρήματά τους σε «χαρτιά».
Η πολυθρύλητη μείωση του ΦΠΑ στα αγαθά εξαντλήθηκε στα είδη πρώτης ανάγκης της παιδικής ηλικίας και στις αγορές κρανών μοτοσυκλέτας και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων. Ενώ η υπόσχεση για αύξηση του ποσού από τις 10.000,00 ευρώ στις 25.000,00 ευρώ για την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων για την ένταξη στο σύστημα του Φ.Π.Α ξεχάστηκε μαζί με τις άλλες υποσχέσεις για τη μεσαία τάξη.
Όσον αφορά τέλος τα «ματωμένα πλεονάσματα» που μάτωσαν τη μεσαία τάξη, αυτά ξεχάστηκαν αμέσως μετά τη νίκη της Ν.Δ. και αποτελούν πλέον αδιαπραγμάτευτο στοιχείο.
Οι οποιεσδήποτε μικρές-μικρότατες «ελαφρύνσεις» επήλθαν, ταυτόχρονα ανατράπηκαν και αντισταθμίστηκαν από επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν, αλλά και από υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν όπως:
-Η Αύξηση της τιμής του ρεύματος.
-Η επικείμενη επιβάρυνση με πρόστιμο 22% για μη χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.
-Η Μη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, παρά μόνο σε άτομα με άνω του 80% αναπηρία.
-Η ΜΗ μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία έγινε μόνο κατά 5%.
Τους πανηγυρικούς διθυράμβους της κυβέρνησης ότι η «οικονομία μπήκε σε δυναμισμό το πρώτο τρίμηνο του 2020», ήρθε να τους προσγειώσει η ΕΛΣΤΑ, η οποία ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία και βεβαιώνει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η οικονομία είχε ανάπτυξη +2.8% και αυτή παρέλαβαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να τη ρίξουν στο +1% το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν την εισβολή του κορονοϊού. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης αυτοδιαψευδόμενος προβλέπει ύφεση πάνω από 10% το 2020. Η ΓΕΣΕΒΕΕ προβλέπει απώλεια 190.000 θέσεων εργασίας. Γενικά οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην δημιουργία ενός εφιαλτικού και υφεσιακού τέλματος, με παρά πέρα κατάρρευση της μεσαίας τάξης.
Σ’ αυτό το ιδιαίτερα ανησυχητικό κλίμα για τη χώρα μας, όπου ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας απειλούνται με αφανισμό και ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με φιέστες, ηλιοβασιλέματα και τηλεοπτικούς ύμνους από τα μπουκωμένα ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αίσθημα ευθύνης, με σοβαρότητα, με σωφροσύνη, με ηρεμία και διορατικότητα, στάθηκε εγγυητής της οικονομίας και των συμφερόντων των πολιτών. Πρότεινε ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης για να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ. Η κυβέρνηση, δυστυχώς μέσα στην πανδημία, το φόβο και την ανασφάλεια, έκανε την κρίση ευκαιρία και χρυσορυχείο για τους κολλητούς, τους συγγενείς και τους μιζαδόρους, όπως αποδείχθηκε με τα βάουτσερ για την κατάρτιση των επιστημόνων, τις απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, τις αδιαφανείς επιχορηγήσεις των ΜΜΕ, τα μυστικά κονδύλια.
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα βιώνουμε την κοινωνική και πολιτική οπισθοδρόμηση, τον λανθάνοντα και ανοιχτό εθνικισμό, τη δουλική λατρεία του ηγέτη, την αποστασιοποίηση από το δημοκρατικό «παιχνίδι», την ψευδολογία, τη δημαγωγία, την ανικανότητα και την ακραία πολιτικάντικη στάση, κύρια γνωρίσματα και χαρακτηριστικά του λαϊκισμού.

Εορτασμός του Ολοκαυτώματος του Κεφαλόβρυσου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου


Εκδήλωση μνήμης για τα 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 43 νέα κρούσματα


Τα 36 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 43 νέα κρούσματα.
Τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Πωγωνίου


Επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Καλπάκι, το Δελβινάκι, τον Παρακάλαμο και τη Βροντισμένη, όπου συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, τον πρώην βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά, το δημοτικό σύμβουλο Πωγωνίου Σταύρο Ζηκόπουλο, μέλη της νομαρχιακής επιτροπής και της οργάνωσης μελών Πωγωνίου, συναντήθηκε με το δήμαρχο Κώστα Καψάλη, τους αντιδημάρχους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην περιοχή, όπως την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου άρδευσης της κοιλάδας Καλαμά, την οδική σύνδεση Ιόνιας-Κακκαβιάς, την αξιοποίηση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας στην Πωγωνιανή, την ολοκλήρωση των έργων του προγράμματος ΦιλόΔημος, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον υγειονομικό έλεγχο στα σύνορα με την Αλβανία.
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των μικρών και ορεινών Δήμων τόσο με οικονομικές ενισχύσεις όσο και με στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό. Παράλληλα, επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη εκπόνησης χωροταξικού σχεδίου στο Δήμο Πωγωνίου, δίνοντας τη δυνατότητα λελογισμένης ανάπτυξης της περιοχής προς όφελος των τοπικών κοινωνικών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου και συζήτησε με το προσωπικό για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει με τους ασθενείς που χρήζουν άμεσης νοσηλείας από τη γειτονική Αλβανία και τη διακομιδή τους σε υγειονομικές δομές της χώρας.
Στον Παρακάλαμο και τη Βροντισμένη, τα μέλη της αντιπροσωπείας συζήτησαν με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε υγειονομικά θέματα όσο και σε ζητήματα που αφορούν στην ερήμωση των χωριών και την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί η έλλειψη επισκεπτών, καθώς και να παρουσιάσουν διεξοδικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι».

Παράταση έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr  (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.
Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Δήμος Πωγωνίου: Μη αποδεκτή έκανε ο Δήμαρχος Πωγωνίου την παραίτηση του Προέδρου της Τ.Κ. Παρακαλάμου κ. Κωνσταντίνου Μπίκα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μη αποδεκτή έκανε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης την παραίτηση του Προέδρου της Τ.Κ. Παρακαλάμου κ. Κων/νου Μπίκα που κατέθεσε σχετική επιστολή μετά από επίθεση που δέχτηκε από μεμονωμένους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας.
Το θέμα συζητήθηκε και σε έκτατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παρακαλάμου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου και στην οποία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Φωτίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ντότης καθώς και πλήθος κατοίκων.
Ο κ. Μπίκας απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους λέγοντας ότι οι λεκτικές επιθέσεις που δέχεται από μεμονωμένες συνδημότες καθώς και η αμφισβήτηση στο έργο του τον οδήγησαν στην απόφασή του να παραιτηθεί.
Τόσο τα υπόλοιπα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου όσο και οι παρευρισκόμενοι εξήραν το έργο του κ. Μπίκα και του ζήτησαν να αναθεωρήσει την απόφασή του. Μάλιστα τα μέλη του Τ.Σ. αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους.
Ο Δήμαρχος κ. Καψάλης αφού καταδίκασε τις επιθέσεις υπογράμμισε ότι ο θεσμός του Προέδρου θα πρέπει να προστατευτεί και  σημείωσε ότι είναι άδικο να παραιτηθεί ένας νέος άνθρωπος που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο χωριό του. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες αήθεις συμπεριφορές.
Η δημοκρατία απαιτεί διάλογο και η βία δεν έχει καμία θέση.
Ο κ. Μπίκας έχει προσφέρει πολλά στον Παρακάλαμο και συνεχίζει να δίνει λύσεις, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Ο Δήμος Πωγωνίου και κάθε Δήμος έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους» κατέληξε συμπληρώνοντας ότι δεν θα κάνει δεκτή την παραίτησή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι λοιπές τοποθετήσεις. «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις τόσο εναντίον του κ. Μπίκα όσο και εναντίον όλων των αιρετών. Προτείνω στο Δήμαρχο να μην κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Μπίκα με τον οποίο έχουμε την καλύτερη συνεργασία» δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος.
Ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Φωτίου είπε:
«Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε το θεσμό του Προέδρου. Ο κ. Μπίκας είναι ένας άξιος νέος με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία».
Το έργο του κ. Μπίκα εξήρε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Ντότης καθώς και πολλοί συγχωριανοί όπως οι κ.κ. Τάσος Κουρής και Μίμης Σκαρώνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Αδελφότητα Σιταριωτών Ηπείρου «Ο Άγιος Αθανάσιος»: Διακήρυξη δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου του Α΄ ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Σιταριάς


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΙΤΑΡΙΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Αναξαγόρα 1,
105 52 Αθήνα

Αθήνα, 18/06/2020
Αρ. Πρωτ.: 1
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ Α’ ΟΡΟΦΟΥΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΙΤΑΡΙΑΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΙΤΑΡΙΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ εν Αθήναις Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Το «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΙΤΑΡΙΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ εν Αθήναις Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», ως νόμιμα εκπροσωπείται, στο εξής καλούμενο η «Αδερφότητα» ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου, κείμενου στον Α΄ όροφο του Πνευματικού Κέντρου Σιταριάς, στην Σιταριά του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου, της αποκλειστικής ιδιοκτησίας του, αποτελούμενου από αίθουσα επιφάνειας 87,04 τ.μ., δύο βεράντες εκατέρωθεν της αιθούσης, καθώς και δύο τουαλετών (WC), υπό τους κάτωθι όρους:
Η εκμίσθωση πραγματοποιείται για να λειτουργήσει το αναφερόμενο ακίνητο (μίσθιο) ως καφενείο - ψησταριά - παντοπωλείο - γαλακτοκομικά - τσιγάρα ύστερα από σχετική άδεια που υποχρεούται να προμηθευτεί ο μισθωτής από τις αρμόδιες αρχές και η άδεια αυτή θα είναι σε ισχύ καθ΄όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.
Ο ενοικιαστής (μισθωτής) δύναται να αρχίσει τη λειτουργία του καταστήματος μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, κατόπιν συνεννοήσεως με το Δ,Σ, της Αδερφότητας και οφείλει να διατηρεί το κατάστημα/μίσθιο ανοιχτό όλη τη διάρκεια του χρόνου, όλες ανεξάρτητα τις ημέρες και νόμιμες ώρες λειτουργίας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του Χωριού και των συγχωριανών μας και τη διεκπεραίωση λοιπών αναγκών όποτε αυτές προκύπτουν (αλληλογραφία, γιατρός κ.α.). Σε αντίθετη περίπτωση, η εκμισθώτρια θα δικαιούται να προβεί σε καταγγελία της μίσθωσης.
Κατά την αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν για την επιλογή του μισθωτή, σύμφωνα και με όσα ορίζονται στους 11 και 12 της παρούσας, θα ληφθούν υπόψη και θα προσμετρηθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενδιαφερόμενου (ενδεικτικά αναφέρεται η εντοπιότητα του ενδιαφερομένου, ο τόπος κατοικίας του, η οικονομική του κατάσταση, η εμπειρία του κ.α.), ως επίσης και η μεγαλύτερη – υψηλότερη προσφορά μηνιαίου μισθώματος, που θα υποβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος για τη μίσθωση του εν λόγω ακινήτου.
Η μίσθωση ορίζεται για τρία (3) χρόνια, αρχόμενη από την ημερομηνία υπογραφής του συμφωνητικού, δυνάμενη να παραταθεί άλλα τρία (3) χρόνια με απόφαση του Δ.Σ. της Αδελφότητας, εφόσον κριθεί τούτο συμφέρον για τους κατοίκους του Χωριού και την Αδελφότητα. 
Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής επιθυμεί να αποχωρήσει πριν τη λήξη της μίσθωσης, αυτό θα γίνει μόνο κατά τους μήνες Φεβρουάριο & Μάρτιο (1/2 – 31/3).
Το μηνιαίο μίσθωμα, κατ΄ ελάχιστον, ορίζεται στα € 150 (εκατό πενήντα ευρώ), με δυνατότητα αναπροσαρμογής (προσαύξηση) κατά 10% τα τρία χρόνια της πιθανής παράτασης διάρκειας.
Το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι προκαταβλητέο το πρώτο δεκαήμερο εκάστου μισθωτικού μήνα. Κατά την υπογραφή του συμφωνητικού μίσθωσης, ο ενοικιαστής υποχρεούται να καταβάλλει ποσό € 300, ως εγγύηση για την καλή εκτέλεση των όρων της σύμβασης, το οποίο θα καταπίπτει υπέρ της εκμισθώτριας εάν ο ενοικιαστής εγκαταλείψει/αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο το μίσθιο πριν από τη λήξη της μίσθωσης ή παραβεί κάποιον από τους όρους του συμφωνητικού μίσθωσης.
Η Αδελφότητα παρέχει για χρήση στον ενοικιαστή τον υφιστάμενο, στην αίθουσα, - μίσθιο, εξοπλισμό και υποχρεώνει αυτόν να τον παραδώσει στην ίδια κατάσταση μετά τη λήξη της σύμβασης. 
Την κατάσταση του εξοπλισμού κατά την παράδοση και παραλαβή θα διαπιστώσει μέλος του Δ.Σ. ή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς.
Σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής ή απώλειας του συνόλου ή μέρους του εξοπλισμού, θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο ίδιας ποιότητας από το μισθωτή/ενοικιαστή.
Ο ενοικιαστής υποχρεούται με επιμέλεια του και με δικές του δαπάνες να κατασκευάσει μέσα στην αίθουσα ό,τι είναι απαραίτητο, για τη λειτουργία του αίθουσας, για την εξυπηρέτηση των σκοπών της μίσθωσης και τη χορήγηση της σχετικής άδειας. Ο ενοικιαστής οφείλει να προβαίνει σε καλή και επιμελή χρήση του μίσθιου, του εξοπλισμού του και των εν γένει εγκαταστάσεων αυτού, σεβόμενος τους περιοίκους και εν γένει τους κατοίκους του Χωριού και να μη θίγει την ησυχία, υγεία, εργασία, ασφάλεια και τα χρηστά ήθη αυτών. Κάθε φθορά που τυχόν προκύπτει κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, θα επισκευάζεται από τον ενοικιαστή με δικές του δαπάνες.
Ο ενοικιαστής βαρύνεται με τις δαπάνες φωτισμού, ύδρευσης, θέρμανσης, παροχής υπηρεσιών Internet & δορυφορικής τηλεόρασης, καθώς επίσης και να καταβάλλει τους δημόσιους – δημοτικούς φόρους, τέλη, και λοιπές δαπάνες που βαρύνουν τους μισθωτές.
Το Δ.Σ της Αδελφότητας θα μπορεί να εποπτεύει τον τρόπο λειτουργίας του μίσθιου, θα ελέγχει την εξυπηρέτηση και εν γένει συμπεριφορά του ενοικιαστή προς τους πελάτες και εφόσον υπάρξουν μαζικά παράπονα, η Αδερφότητα θα έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης με απόφασή της, και με όλες τις αναφερόμενες συνέπειες σε βάρος του ενοικιαστή.
Για κάθε διαφορά που θα προκύψει από την ερμηνεία ή εφαρμογή της σύμβασης μίσθωσης, για οποιοδήποτε λόγο παράδοσης ή απόδοσης της χρήσης του μίσθιου, ως και για την περίπτωση της δικαστικής επιδίωξης της είσπραξης των μισθωμάτων, αρμόδια θα είναι τα δικαστήρια της Αθήνας, όπου και η έδρα της Αδελφότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι για τη μίσθωση του καταστήματος, εάν αποδέχονται τους αναφερόμενους όρους, μπορούν να υποβάλλουν σε κλειστό φάκελο την προσφορά τους, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση προς άλλο πρόσωπο, έχοντας θεωρηθεί το γνήσιον της υπογραφής του παρέχοντος την εξουσιοδότηση από αρμόδια αρχή, στην έδρα της Αδελφότητας (Αθήνα, οδός Αναξαγόρα 1) το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. Κάθε ενδιαφέροντας (ο οποίος μπορεί να είναι τόσο κάτοικος του Χωριού, όσο και κάτοικος οιουδήποτε άλλου τόπου) οφείλει να περιλαμβάνει στο κλειστό φάκελο αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, την προσφορά του, τη φορολογική του ενημερότητα, την ασφαλιστική του ενημερότητα. 
Κάθε ενδιαφέροντας δύναται να περιλαμβάνει στο κλειστό φάκελο και οιοδήποτε άλλο έγγραφο, που θα αποδεικνύει την εντοπιότητα του, ως και την εμπειρία του στην άσκηση δραστηριότητας ομοειδούς περιεχομένου. 
Η όλη διαδικασία θα γίνει με την παρουσία δικηγόρου.
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας, αφού λάβει, ελέγξει, αξιολογήσει τις προσφορές, θα αποφασίσει ελεύθερα κατά την ανωτέρω ημερομηνία (18/7/2020), εάν θα προβεί στη μίσθωση με πλειοψηφική ψηφοφορία του Δ.Σ. ή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε περίπτωση πλειοδοτικού διαγωνισμού, το ποσό των € 150 που αναφέρεται ως μηνιαίο μίσθωμα θα ληφθεί ως τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και θα προσμετρηθεί και θα υπολογιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προσφορά που θα έχει κατατεθεί. 
Ο διαγωνισμός ή η ψηφοφορία θα γίνει στην Αθήνα, όπου και η έδρα της Αδελφότητας, την ανωτέρω ημερομηνία.
Εάν δεν εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από υποψήφιους ενοικιαστές, τότε το Δ.Σ της Αδελφότητας θα προχωρήσει ελεύθερα στην ανάθεση λειτουργίας και μίσθωσης του αναφερόμενου ακινήτου απευθείας σε ιδιώτη κάτοικο ή μη της Κοινότητας Σιταριάς.

Μετά τιμής, το Δ.Σ.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου οι βαθμολογίες στα μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού


Την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, μετά τις 13:00, θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ στις πανελλήνιες εξετάσεις, για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού.
Την ημέρα εκείνη θα λειτουργήσουν όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματά τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr/
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο.
Η τελική ημερομηνία καταχώρησης του οριστικοποιημένου Μηχανογραφικού είναι η 17η Ιουλίου. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, οι εξετάσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουλίου.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία της 17ης Ιουλίου για την υποβολή του Μηχανογραφικού είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ξεκινούν την Δευτέρα 13 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις


Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ξεκινούν επίσημα οι θερινές εκπτώσεις για το 2020. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.
Πολλοί επαγγελματίες έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ελπίζουν οι θερινές εκπτώσεις να δώσουν ανάσα ζωής στα καταστήματα τους.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, που φέτος «πέφτει» στις 19 Ιουλίου 2020.

Διαβήτης και σεξουαλική ζωή: Mιλήστε, διορθώνεται...


Αναμφισβήτητα η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και η έκφραση της σεξουαλικότητας του ατόμου προσδιορίζει την προσωπικότητά του. Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση ή νόσος που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ελεύθερη έκφρασή της πρέπει, επομένως, να αντιμετωπίζεται. 
Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη το πρώτο βήμα είναι να μιλήσουμε για το πρόβλημα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη σεξουαλική ζωή των αντρών όσο και των γυναικών. 
Για την ακρίβεια οι επιπλοκές της νόσου λόγω μακροχρόνιας κακής γλυκαιμικής ρύθμισης ευθύνονται για την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.
Υπολογίζεται ότι το 30-50% των αντρών με διαβήτη παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία χωρίς να διαχωρίζεται ο επιπολασμός αυτός μεταξύ των αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διευκρινίζει η κα Εμμανουέλα Χουρδάκη, Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιμελήτρια Διαβητολογικού κέντρου Metropolitan Hospital.
Διαβήτης και σεξουαλική ζωή: Άντρες
Η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες μπορεί να προκύψει λόγω διαταραχών στύσεως ή εκσπερμάτισης (παλίνδρομη εκσπερμάτιση ). Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος -περίπου 40% των αντρών με δυσλειτουργία έχουν υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν- και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με στυτικά προβλήματα.
Οι διαταραχές στύσης οφείλονται στην περιφερική νευροπάθεια και στη νευροπάθεια του αυτόνομου συστήματος (βλάβες νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση και συνοδεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη), καθώς επίσης στην αγγειοπάθεια που συνήθως συνυπάρχει στη νόσο και ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους. Διάφορα φάρμακα που χορηγούνται σε αυτούς τους ασθενείς (π.χ. αντιυπερτασικά), καθώς και το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στύσης.