Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Εξαιρετική εμφάνιση του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

 


Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Ο Σύλλογος Γυναικών Κεφαλόβρυσου ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό τη διατήρηση των ηθών και εθίμων του βλαχόφωνου χωριού του Πωγωνίου.

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα προβάλλοντας την περιοχή.

Η φορεσιά με την οποία εμφανίστηκαν τα μέλη του συλλόγου βασίζεται στην παραδοσιακή νυφιάτικη του χωριού.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης συγχαίρουν το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου για την σπουδαία εμφάνιση καθώς και όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου για την πρωτοβουλία μιας διοργάνωσης που θα συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της παράδοσης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον "3ο Δρόμο της Νίκης"

 


Την επίσημη έναρξη των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022» σηματοδοτεί ο «3ος Δρόμος της Νίκης» που επιστρέφει μετά από 2ετή απουσία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και διοργανώνεται από το Δήμο Πωγωνίου.

Ο «Δρόμος της Νίκης» είναι αφιερωμένος στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα, με τους αθλητές να διέρχονται από ιστορικούς χώρους και δρόμους του Καλπακίου, όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο 1940, το Ύψωμα «Μαχητής», η Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κ.α.

Ο αγώνας, εκτός από την κεντρική διαδρομή των 21χλμ, πλαισιώνεται και από μία διαδρομή 9χλμ. ενώ φέτος προστίθεται και παιδικός αγώνας 1000μ.

 «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να συναντηθούμε στον «3ο Δρόμο της Νίκης» και να αποτίσουμε με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Ο αγώνας διεξάγεται σε έναν ιστορικό τόπο που συνδέεται με τους νικηφόρους αγώνες του έθνους μας.

Φέτος και μετά από απαίτηση μικρών και μεγάλων έχουμε προσθέσει μία ακόμη διαδρομή για τους μικρούς μας φίλους που εξέφρασαν την επιθυμία συμμετοχής σε αυτόν το πολύ ξεχωριστό αγώνα δρόμου» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι εγγραφές υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://myadventure.gr/registration/

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου, στο πλαίσιο εορτασμού του ιστορικού «ΟΧΙ» διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, τον 3ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»  21 χλμ, ο οποίος θα πλαισιώνεται από έναν αγώνα 9 χλμ και παιδικό αγώνα 1000 μ . Ο αγώνας θα γίνει για τρίτη φορά, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», οι οποίες ξεκινούν από την ημερομηνία του αγώνα και  κορυφώνονται την ιστορική ημέρα της 28η Οκτωβρίου.

1. ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Δημαρχείο Δήμου Πωγωνίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού Καλπακίου.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: «Ανύπαρκτη και η τουριστική πολιτική της ΝΔ για την Ήπειρο»

 


Με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι αεροπορική εταιρία  διεθνών πτήσεων, επιθυμεί να εντάξει τα Γιάννενα στους χειμερινούς προορισμούς της, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα  την  έλλειψη ενδιαφέροντος από τον Υπουργό Τουρισμού καθώς και ότι έγινε σύσκεψη φορέων στην Κρήτη για το ίδιο θέμα ενώ στην Ήπειρο σημειώνεται μια εκκωφαντική σιωπή, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε τη συνεχιζόμενη απαξίωση των Ιωαννίνων αλλά και της Ηπείρου γενικότερα από τη Κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά στελέχη της.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δυσκολίες, ολοκλήρωσε μέσα σε 3 χρόνια την Ολυμπία  και την Ιόνια οδό μέχρι τα Ιωάννινα, καθώς και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έργα που καρκινοβατούσαν για πάνω από 10 χρόνια, έχοντας το αμείωτο και συνεχές ενδιαφέρον του Ηπειρώτη πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και όλων των Ηπειρωτών βουλευτών και στελεχών μας, έργα που συνέβαλαν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αντίθετα στα τρία χρόνια που πέρασαν με την κυβέρνηση της ΝΔ και παρά την από το 2018 έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο δεν έχει προστεθεί ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμος!!!!

Το «παιχνίδι» μεταξύ της Κυβέρνησης της ΝΔ και της Περιφέρειας Ηπείρου με την ανταλλαγή υπευθυνοτήτων στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακκαβιά  και  της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια που κρατάει τρία χρόνια τώρα , δείχνει και την ανικανότητα αλλά και την αδιαφορία για την δημιουργία υποδομών στην περιοχή μας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων

 


Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.


Δήμος Πωγωνίου: Σε εξέλιξη η β' δημοπρασία για την προμήθεια εξοπλισμού για το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η β’ δημοπρασία για την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού στο Δήμο Πωγωνίου, του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου.

Η δημοπρασία για την προμήθεια εξοπλισμού σε συνδυασμό με το έργο ανακαίνισης θα παραδώσει στους δημότες ένα σύγχρονο κτίριο που θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό & Πνευματικό Κέντρο και χώρο παραγωγής γνώσης και διακρατικών ανταλλαγών με την γείτονα χώρα.

Η δαπάνη της «Προμήθειας εξοπλισμού για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου» είναι προϋπολογισμού 228.245,56€ (με Φ.Π.Α. 24%) και η χρηματοδότησή της προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».



Η προμήθεια περιλαμβάνει την επίπλωση του κτιρίου, τον εξοπλισμό πληροφορικής και το σύγχρονο  ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το σύστημα αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας κτιρίου καθώς και τον επαγγελματικό εξοπλισμό του αναψυκτηρίου.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίσμα που αξίζει κάθε προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του σημασίας, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της  Ηπειρωτικής Αρχιτεκτονικής, όσο και για το γεγονός ότι είναι ένας ύμνος στην Ελευθερία, αφού η κάτοψή του είναι σε σχήμα «Ε», και συμβολίζει την «Ελευθερία». 

Το πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο θα είναι ένα στολίδι για το Δελβινάκι, την ιστορική μας έδρα, αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Πωγωνίου» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.



Το πρώην Αρρεναγωγείο - Παρθεναγωγείο Δελβινακίου είναι κτισμένο το 1875 κι  έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χαρακτηρίζεται από την επιβλητικότητα του και την "αυστηρή" συμμετρία του, τόσο ως προς την κάτοψη όσο κι ως προς την όψη του. 

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με πλακόστρωτη αυλή σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30


 Την 22-09-2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.   Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 04-08-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου «Επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιρίου Ιαματικών λουτρών Καβασίλων Κόνιτσας», προϋπολογισμού 1.500.000,00 € με ΦΠΑ, του έργου «Thematic Routes and Networks -TheRout_Net» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα - Ιταλία 2014 - 2020».

2.      Έγκριση του Πρακτικού 3ο/16-09-2022 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών κατακύρωσης) της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016 για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου» προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

3.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Έργα διευθέτησης ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 4.180,000,00 με ΦΠΑ, συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

4.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Δρυόφυτου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

5.      Έγκριση χορήγησης επιμήκυνσης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας σε επικίνδυνα σημεία της επαρχιακής οδού Μπαλντούμα-Κράψη», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», μέχρι την 30-03-2023, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 4938/2022.

6.      Έγκριση χορήγησης επιμήκυνσης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση της οδού Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης (Πλαγιά) - Μονή Παναγιάς Κλαδόρμης - Φούρκας προς εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών μονάδων», αναδόχου «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», μέχρι την 30-03-2023, σύμφωνα με το άρθρο 153 του Ν. 4938/2022.

7.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι – Παλαιοσέλι», αναδόχου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΦΛΗΣ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 31-12-2022.

ΥΠΕΝ: Οδηγός 23 σημείων εξοικονόμησης ενέργειας

 


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανήρτησε έναν πλήρη οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας, 23 σημείων.

Οι οδηγίες του ΥΠΕΝ για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας είναι οι εξής:

Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται.

Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως καμινάδες, επιτρέποντας στον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα.

Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα.

Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.

Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου), με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

6. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη.

- Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.

- Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Κώστας Σκρέκας: Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο

 


Το νέο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στην αρχή της ομιλίας του στην ενεργειακή κρίση, υποστήριξε ότι «όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τρεις στόχους.

«Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας. Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα και, τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας» τόνισε. Ο κ. Στρέκας είπε ότι οι πολίτες μπορούν από σήμερα να μπουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αμέσως μετά παρουσίασε το νέο μοντέλο επιδότησης λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχει περιγράψει ο κ. Σκρέκας, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, και για ορισμένη κατανάλωση ρεύματος και πάνω θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρυσι.

Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών.

Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1.000 kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα.

Αν ένα νοικοκυριό μειώσει 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2023

 


Μειώνεται στην αντλία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  

 

Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023 προβλέπει το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Παράλληλα στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωσης της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, αλλά και εξαιρέσεις από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος.

Τα παραπάνω αποτελούν υλοποίηση μέρους των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

1. Εισφορά αλληλεγγύης

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023.

ΑΑΔΕ: Στη διάθεση των πολιτών η εφαρμογή «appodixi»

 


Όλοι οι πολίτες, έχουν πλέον η δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους, αρκεί να κατεβάσουν την εφαρμογή, appodixi στο κινητό τους.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει, αναφέρει η ΑΑΔΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Android

Αν έχεις κινητό android μπες στο Google Play Store εδώ:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi

iPhone

Αν έχεις κινητό με λειτουργικό iOS μπες στο App Store εδώ:

https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371

Χαμηλότερο κατά 25% το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο

 


Χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25% χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Οι τιμές παραμένουν παρ' όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX., 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς,10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κ.Υ. Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Πρωτοποριακή μικροχειρουργική επέμβαση απέτρεψε ακρωτηριασμό εργάτη

 


Πρωτοποριακή πολύωρη χειρουργική επέμβαση  σε συνδυασμό με τη μεταφορά αγγειακών μοσχευμάτων και τη βοήθεια της μικροχειρουργικής έσωσε από βέβαιο ακρωτηριασμό το δεξί χέρι 30χρονου εργάτη!

Ο άτυχος εργάτης, σε συνεργείο μεταλλικών κατασκευών, τραυματίστηκε τον περασμένο καλοκαίρι πολύ σοβαρά όταν δέχτηκε από μικρή απόσταση χτύπημα από υδροβολή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν η στήλη του εκτοξευόμενου νερού (της υδροβολής) χτυπήσει ανθρώπινους ιστούς από μικρή απόσταση, οι συνέπειες για τον άνθρωπο είναι καταστροφικές. Τρυπάει με στροβιλισμό και συνθλίβει (ρακοποιεί) ότι βρίσκει στο πέρασμά της, δέρμα, μύες, αγγεία, νεύρα και ταυτόχρονα προκαλεί και έγκαυμα!!!

Τη δύσκολη και συνάμα πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία ο διακεκριμένος Έλληνας  Χειρουργός Ορθοπεδικός - Μικροχειρουργός Χεριού, διευθυντής της κλινικής Μικροχειρουργικής άκρων του Ιατρικού Ψυχικού κύριος Ιωάννης Ιγνατιάδης και η ομάδα του.

«Παλαιότερα ένα παρόμοιο τραυματισμένο χέρι στο βραχίονα  με κομμένη βασική αρτηρία και φλέβες, τρία (3) νεύρα κομμένα και τρείς (3) μύες κομμένες ,με τεράστια ελλείμματα (μυϊκές μάζες) μήκους 15-18 εκατοστών, θεωρείτο μη βιώσιμο και άχρηστο. Ακρωτηριαζόταν είτε άμεσα είτε σε λίγες ημέρες μετά» αναφέρει ο κύριος Ιγνατιάδης μιλώντας για το μέγεθος και την σοβαρότητα του τραύματος.

«Σήμερα ευτυχώς και στην Ελλάδα με τη βοήθεια της μικροχειρουργικής και τη δυνατότητα μεταφοράς μοσχευμάτων μπορούμε να αποτρέψουμε όχι μόνο τον ακρωτηριασμό αλλά παράλληλα να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα του μέχρι πρότινος καταδικασμένου σε αναπηρία χεριού σε σημαντικό ποσοστό» εξηγεί ο κύριος Ιγνατιάδης, με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.