Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΜΕ: Αναβλήθηκε η αυριανή απεργία των καθηγητών

Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα για αύριο απεργία των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ομοσπονδίας τους (ΟΛΜΕ), και θα μετακινηθεί σε άλλη ημερομηνία.
Η οριστικοποίηση της νέας ημερομηνίας θα γίνει έπειτα από συνεννόηση με τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, προκειμένου να συμπέσουν οι κινητοποιήσεις τους.
Μάλιστα οι καθηγητές υπενθυμίζουν ότι η εβδομάδα 13-17 Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί ως το διάστημα κατά το οποίο αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις που έχουν αποφασισθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ). Στο διάστημα αυτό οι καθηγητές έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποκλεισμούς δημόσιων κτιρίων, πορείες κ.λπ., ενώ συγχρόνως θα ενημερώνουν και τους γονείς για τις εξελίξεις.

Αρνήθηκε την έδρα της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ η Σταυρούλα Σαλουφάκου

Η κα Σαλουφάκου, με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει ότι επιλέγει να συνεχίσει να υπηρετεί τους εργαζόμενους, από την θέση Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και τονίζει:
«Σήμερα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, που αμφισβητείται ο ρόλος και η ύπαρξη των Συνδικάτων, για μένα είναι καθήκον και υποχρέωση να παραμείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα, τιμώντας την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου».
Την έδρα της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κα Μάγιας Τσόκλη, θα καταλάβει η κα Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η οποία δέχθηκε να την αντικαταστήσει.

Η παράνομη υλοτομία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα


Θρόισμα φύλλων, τιτιβίσματα πουλιών, κελάρυσμα νερού και το «μούγκρισμα» από τα αλυσοπριόνια

Δεκάδες είναι πλέον οι καταγγελίες για «επιδρομές με αλυσοπρίονα», σε προστατευόμενες δασικές περιοχές αλλά και σε ιδιόκτητες εκτάσεις.
Τα πρώτα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Δασών, κάνουν λόγο για περισσότερες από 1.300 μηνύσεις τον φετινό χειμώνα από τα δασαρχεία, ύστερα από καταγγελίες ή ελέγχους.
Δεν περνά ημέρα που τα δασαρχεία όλης της χώρας να μη δέχονται καταγγελίες από πολίτες, σχετικά με το έργο λαθροϋλοτόμων.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, κυρίως στις ακριτικές περιοχές, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης κακοκαιρίας.

Η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η μεγάλη διάρκεια του χειμώνα, έκανε πολλούς κατοίκους της υπαίθρου στην εγκαταλείψουν τα καλοριφέρ πετρελαίου και να εφοδιαστούν με ξυλόσομπες, τζάκια και καυστήρες ξύλου.
Συχνά ιδιοκτήτες αγροτικών-δασικών εκτάσεων έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδες λαθροϋλοτόμων, που κόβουν ξύλα προκειμένου να τα πουλήσουν στα χωριά.
Αν καθίσεις σε μια πλαγιά, χαρακτηριστικός είναι ο ήχος που φτάνει από το «μούγκρισμα» των αλυσοπριόνων.
Καθημερινές είναι πλέον οι εικόνες στα χωριά, με παραφορτωμένες πλατφόρμες τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων που αναζητούν αγοραστές.
Η ζημιά που γίνεται είναι ανησυχητική και από πλευράς διαχείρισης φυσικών πόρων και από πλευράς καταστροφής του οικοσυστήματος.
Δεν διστάζουν να κόβουν δέντρα (πλατάνια) και στις παραποτάμιες περιοχές.
Η καταστροφή είναι μεγάλη, κόβουν ό,τι βρουν, ακόμα και υγιή πλατάνια πολλών χρόνων.
Το μόνο θετικό στην όλη ιστορία είναι ο καθαρισμός των στραγγιστικών στον κάμπο από κάθε λογής δέντρο, αλλά κυρίως ιτιών.
Η παράνομη υλοτομία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα με ανεξέλεγκτες καταστάσεις και η πολιτεία δείχνει ανύμπορη να αντιδράσει!


Ν. Μπ.

Πρόταση με την βοήθεια του ειδικού συμβούλου ετοιμάζουν οι ΕΑΣ της Ηπείρου για το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνης

Σε πυρετό διεργασιών βρίσκονται οι ΕΑΣ – μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., μετά την δημοσίευση από πλευράς ΑΤΕ της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών που κατέχει. Η πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης, περιλαμβάνει υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 9 Μαρτίου, 5 το απόγευμα. Κατόπιν, θα ακολουθήσει η επιλογή όσων έχουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια για να περάσει η διαδικασία στη δεύτερη φάση της, οπότε και θα επιλεγεί ο αγοραστής.

Για το θέμα σήμερα 13/2, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα Δ.Σ. των ΕΑΣ Ιωαννίνων, Πρέβεζας και ΄Αρτας – Φιλιππιάδας, καθώς και των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών – μελών τους. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι αγροτικές ενώσεις της Ηπείρου έκαναν γνωστό ότι πρόκειται να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα οι ΕΑΣ – μέτοχοι σε συνεργασία με τον σύμβουλο τον οποίο έχουν προσλάβει θα ετοιμάσουν την πρόταση τους, προκειμένου να μην απεμπολήσουν κανένα δικαίωμά τους σχετικά με την εταιρεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΑΣ:
Μετά την τελευταία συνάντηση των Ενώσεων Αγροτικών Συν/σμών της Ηπείρου με τον Διοικητή της ΑΤΕ, καθώς και τη δημοσίευση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΑΤΕ για την πώληση των μετοχών της στην Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΓΗ ΑΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα 13.02.2012 στα γραφεία της ΕΑΣ Ιωαννίνων ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα Δ.Σ. των ΕΑΣ Ιωαννίνων, Πρέβεζας και ΄Αρτας – Φιλιππιάδας, καθώς και των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών – μελών τους.
Στην παραπάνω σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις των ΕΑΣ μετόχων οι οποίες έχουν εκφραστεί επανειλημμένα μέχρι σήμερα:
1. Τήρηση της Ιδρυτικής πράξης της Βιομηχανίας, με τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς.
Για το λόγο αυτό καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και όλους τους φορείς της Ηπείρου να συμβάλλουν με την πίεσή τους προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους.
2. Συνέχιση του δικαστικού αγώνα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την τελική δικαίωση καθώς και γνωστοποίηση της εκκρεμοδικίας σε κάθε επίδοξο αγοραστή με δημοσίευση στον τύπο.
3. Παράλληλα οι ΕΑΣ – μέτοχοι σε συνεργασία με τον σύμβουλο τον οποίο έχουν προσλάβει θα ετοιμάσουν την πρόταση τους, προκειμένου να μην απεμπολήσουν κανένα δικαίωμά τους σχετικά με την εταιρεία.
Τέλος καλούν όλους τους φορείς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Ηπείρου να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

Ιωάννινα 13 Φεβρουαρίου 2012
Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ε.Α.Σ. ΑΡΤΑΣ – ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ


ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr

ΑΡΤΑ: Σύλληψη τριών ημεδαπών για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθησαν, σήμερα (12-02-2012) τα ξημερώματα στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 18 και 20 ετών και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τους για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα οι τρεις δράστες επιχείρησαν να αφαιρέσουν μια μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας 48χρονου ημεδαπού στην Άρτα αλλά έγιναν αντιληπτοί από περίοικους και τράπηκαν σε φυγή.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού και την ανακάλυψη των δραστών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ενήργησαν επισταμένες έρευνες με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Παραιτήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη

Την απόφασή της να παραιτηθεί από την βουλευτική της έδρα ανακοίνωσε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κα Μάγια Τσόκλη.

Η κα Τσόκλη, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η παραίτησή της έρχεται μία ημέρα μετά το ΝΑΙ που είπε στα νέα μέτρα.
Η βουλευτής ψήφισε χτες υπέρ του Μνημονίου.
Τη θέση της στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παίρνει η κα Σταυρούλα Σαλουφάκου.

Η Αγροτική Τράπεζα έβγαλε στο "σφυρί" την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Στο σφυρί βγάζει η Αγροτική Τράπεζα το 67,7% των μετοχών που κατέχει στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, σύμφωνα με δημοσίευση πρόσκλησης προς ενδιαφερόμενους επενδυτές που δημοσιεύτηκε στα κυριακάτικα φύλλα των αθηναϊκών εφημερίδων.
Η πώληση θα προχωρήσει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα περιλαμβάνει την προεπιλογή επενδυτών και η δεύτερη την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 9 Μαρτίου και η επιλογή του επενδυτή θα γίνει μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: 3,2 εκατ. ευρώ για τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στην Ήπειρο

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια οι συσκέψεις ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ (Υπουργείου Εργασίας).
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την Ήπειρο ανέρχεται σε 3.200.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» αφορά δράσεις για την προετοιμασία των ανέργων ωφελούμενων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ωφελούμενοι δύνανται να είναι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών και άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα), άτομα με αναπηρίες, αποφυλακισθέντες, γυναίκες θύματα οικογενειακής βίας, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, άστεγοι, άτομα ευρισκόμενα ή απειλούμενα από φτώχεια.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ (Α' και Β' βαθμού), συνεταιρισμοί, συλλογικοί φορείς και ΝΠΙΔ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαμορφώσουν αναπτυξιακές συμπράξεις για την υποβολή προτάσεων και την υλοποίηση του προγράμματος.
Στα σχέδια δράσης, που θα υποβληθούν μέχρι τις 5 Μαρτίου, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση, θα προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν, να καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και ότι όσοι προσληφθούν από επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων και να διατηρηθούν σε αυτές τις θέσεις εργασίας για τρεις μήνες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε την ενημέρωση και το συντονισμό των δικαιούχων του προγράμματος ανά Περιφερειακή Ενότητα. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στις Π.Ε. Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας.
Οι συσκέψεις ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, όπου συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Οδ. Πότσης (αρμόδιος για θέματα Υγείας) και κ. Γ. Καραμπίνας (αρμόδιος για θέματα Μεταφορών), υπηρεσιακοί παράγοντες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων της Π. Ε., εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του παραρτήματος Ιωαννίνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του ΓΕΩ-ΤΕΕ, του Bic Ηπείρου, του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, του ΚΕΚ «Απειρωτάν» και του ΚΕΘΕΑ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας  Πότσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους στόχους της Περιφέρειας Ηπείρου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος. «Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα, παρά να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το ίδιο πράγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δικαιούχων στις Π.Ε. σχετικά με την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ: «Τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές»

Περί το τέλος του Μαρτίου ολοκληρώνεται το έργο της παρούσας κυβέρνησης και από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παντελής Καψής, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Χαρακτήρισε «κολασμένες» τις τρεις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι ο επικείμενος ανασχηματισμένος θα είναι περιορισμένος.

Αύξηση τζίρου και κερδοφορία παρά την κρίση για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, «Πίνδος»

Για την πορεία της επιχείρησης τον περασμένο χρόνο, ο οποίος ήταν αρκετά δύσκολος λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας που περνά ο κλάδος και η αγορά γενικότερα ενημέρωσε τους μετόχους η διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», κατά τη διάρκεια πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δανειοδότηση, καθώς το τρέχον επιτόκιο δανεισμού κρίθηκε ιδιαιτέρως «αλμυρό». Προκειμένου, ωστόσο η εταιρεία, να εξασφαλίσει ρευστότητα αποφασίστηκε, τα μέλη να καλύψουν μέσω της αύξησης της συνεταιριστικής μερίδας ένα ποσό κοντά στα 6 εκ. ευρώ εντός των επόμενων πέντε ετών.
Το μεγάλο πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον για τον Πτηνοτροφικό που κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά, είναι η ρευστότητα και οι οφειλές που δεν πληρώνονται στην ώρα τους.
Ενδεικτικά, ο Συνεταιρισμός έχει λαμβάνειν περίπου 12 εκ. ευρώ από προμηθευτές και παρόλο που η κατανάλωση παραμένει υψηλή και τον κρατά όρθιο μέσα στην κρίση, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την είσπραξη αυτών των οφειλών.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας, «η χρονιά το 2011 δεν ήταν άσχημη, αφού ο τζίρος σημείωσε αύξηση περί το 3-4% σε σχέση με το 2010, ενώ σημειώθηκε κερδοφορία, έστω και μικρή».
Για να αντιμετωπιστεί όμως το πρόβλημα της ρευστότητας αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία ίδιων κεφαλαίων από καταθέσεις των μελών του Συνεταιρισμού.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, θα υπάρξει μια αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας για τα επόμενα πέντε χρόνια με κόστος 2.000 ευρώ ανά μέλος, κάτι που θα φέρει στα ταμεία της «Πίνδος» 6 εκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.


ΠΗΓΗ: http://www.paseges.gr

Καταργείται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Εργασιακός μεσαίωνας

Τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το «ξήλωμα» όλου του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας προβλέπει το νέο μνημόνιο. Τα νέα μέτρα έχουν άμεση ισχύ (όπως προβλέπεται στο πρώτο άρθρο) και αλλάζουν δραματικά το τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς ανατρέπεται ακόμα και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την «αναθεώρηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης». Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται από την εθνική συλλογική σύμβαση με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Θ. Πανταλάκης: Τελειώνουμε με τη “ΔΩΔΩΝΗ”

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συν/σμών της Ηπείρου Μέτοχοι στην Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» αποφάσισαν να συνεργαστούν με την εταιρεία Συμβούλων Οργάνωσης επιχειρήσεων PLANNING A.E. προκειμένου να συμβάλλει στην απόκτηση των μετοχών της ΑΤΕ στην Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».Στη συνέχεια παρουσία του Συμβούλου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Διοικητή της ΑΤΕ κατά την διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό ότι εντός των επομένων ημερών η ΑΤΕ θα ανοίξει την διαδικασία για την αποχώρηση της από την Γαλακτοβιομηχανία.

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συν/σμών σε συνεργασία με τον Σύμβουλό τους προετοιμάζουν πρόταση προκειμένου να διεκδικήσουν από την Ελληνική πολιτεία την μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στη «ΔΩΔΩΝΗ» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ιδρυτική πράξη της Βιομηχανίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της Κτηνοτροφίας στην Ήπειρο προς το συμφέρον των κτηνοτρόφων παραγωγών αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας
Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων καλεί διευρυμένη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συν/σμών της Ηπείρου αλλά και τα Δ.Σ. των Κτηνοτροφικών Συν/σμών Μελών τους για ενημέρωση.

ΠΗΓΗ: http://www.paseges.gr

Αποκλεισμένα σαράντα χωριά λόγω χιονιά στο Νομό Ιωαννίνων

Σαράντα χωριά στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων παραμένουν τις τελευταίες μέρες σε «λευκή πολιορκία», με αδύνατη την επικοινωνία με τον υπόλοιπο εθνικό κορμό, με τους κατοίκους να δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, περιμένοντας την ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν το Σαββατοκύριακο στις ορεινές περιοχές, με τη θερμοκρασία ωστόσο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον παγετό να δυσκολεύει την κατάσταση.

Το γλέντησαν παραδοσιακά οι Ηπειρώτες του Ιλίου


Για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ηπειρώτες του Ιλίου, στην αποδημική οργάνωση τους, την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, αποδείχθηκε, από την μαζική συμμετοχή τους στο Σαββατιάτικο αντάμωμα τους στο κέντρο ''Μελωδία'', που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Αλλά και το θερμό χειροκρότημα τους, κατέδειξε την εμπιστοσύνη τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και τον ακατάβλητο εργάτη της ηπειρώτικης παράδοσης στην περιοχή του Ιλίου και άξιο Πρόεδρο Νίκο Τζιότζιο.

Και πως να μην ανταμειφθεί με θερμό χειροκρότημα το Διοικητικό Συμβούλιο, όταν το έργο που προσφέρει είναι τεράστιο και το αναγνωρίζουν τόσο οι τοπικοί παράγοντες και ο λαός του Ιλίου, όσο και οι αποδημικές οργανώσεις από άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Όταν λειτουργεί χορευτικό τμήμα που απαρτίζεται από 150 και πλέον ενεργά μέλη όλων των ηλικιών, όταν διατηρεί πλούσιο βεστιάριο ηπειρώτικων στολών, όταν έχει ένα αξιολογότατο πολυφωνικό σχήμα, όταν διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή και αλλού, όταν προβάλλει το έργο όλων των Ηπειρωτών της περιοχής, τόσο στον πολιτισμό όσο και την παράδοση, τις τέχνες, τις καινοτομίες, τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και γενικά σε ότι βάζει ένα βήμα μπροστά την περιοχή και τους ανθρώπους της, όταν διοργανώνει πολυήμερο πολιτιστικό αντάμωμα-εκδηλώσεις στο Άλσος Τρίτση τόσο κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, όσο και το Φθινόπωρο, όταν οι δράσεις τους είναι τόσες και πολυποίκιλες που αποτελούν παραδειγματισμό για όλες τις ηπειρώτικες αδελφότητες και συλλόγους.
Την εκδήλωση- αντάμωμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους, Νίκη Βομπιράκη και Κ. Χαραλαμπόπουλο, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και πρώην Πρόεδρο επί πολλά έτη της Ένωσης, Θεόδωρο Δεύτο, αλλά και πολλούς δημοτικούς συμβούλους, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, Κώστας Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Συνομοσπονδίας, Κώστας Ζηκόπουλος, εκπρόσωποι αποδημικών ηπειρωτικών οργανώσεων, αλλά και οργανώσεων που λειτουργουν στην περιοχή και προέρχονται από άλλα μέρη της χώρας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Την εκδήλωση, υπό την καθοδήγηση των άξιων χοροδιδασκάλων Βασίλη Τσούνη και Έφης Ρούτα, που κάνουν ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά,άνοιξαν τα χορευτικά της Ένωσης, που σε 5 ηλικιακά σχήματα, χόρεψαν ηπειρώτικους χορούς καταχειροκροτούμενα και συνέχισε το πολυφωνικό σχήμα της, υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Καρέντζου, αποδίδοντας με την συνοδεία της μουσικής κομπανίας του Χαλιγιάννη, 4 πολυτραγουδισμένα ηπειρώτικα τραγούδια.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Τζιότζιος με ένα σύντομο χαιρετισμό του καλοσώρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις της Ένωσης , για το μέχρι το Πάσχα χρονικό διάστημα και έκοψε την Πίτα, ευχόμενος σε όλους Καλή Χρονιά.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Kώστας Κωνής, σε σύντομη ομιλία του, αφού ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά, τόνισε το ενδιαφέρον του φορέα που εκπροσωπεί, για τις δράσεις και λειτουργία όλων των ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων,δηλώνοντας συμπαράσταση σε όποιους θα την χρειαστούν. Έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια στο Δ.Σ. για την πλούσια δράση του και είπε ότι ''οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν, οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της νιότης και την παράδοση, είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουν την βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα μας και ότι η παράδοση είναι ο συνδετικός κρίκος και καταλύτης για να αντεπεξέλθουμε τις δύσκολες στιγμές''. Το κομμάτι της Πίτας που έκοψε το αφιέρωσε στην ηπειρώτικη νεολαία, που αντιμετωπίζει και αντιπαλεύει τον μεγαλύτερο εχθρό της νιότης, την ανεργία, ευχόμενος να μην είναι άνεργος κανείς νεολαίος Ηπειρώτης.
Μετά την ολοκλήρωση του κοψίματος της Πίτας, όπως παλιά, άνοιξε το χορό το Διοικητικό Συμβούλιο και ακολούθησαν οι προσκεκλημένοι αρχικά και στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Διασκέδασαν μάλιστα μέχρι πρωίας, παραδοσιακά, με την μουσική κομπανία του χαρισματικού κλαρινίστα Χαληγιάννη.
Και του χρόνου.

Τα «όχι» άλλαξαν το "χάρτη" των κομμάτων

Το “αντάρτικο” που τα δυο μεγάλα κόμματα, κυρίως, προσπάθησαν να αποτρέψουν και ως την τελευταία στιγμή διέρρεαν ότι έχουν περιορίσει, τελικά δεν ήταν περιορισμένο.
 Τελικά  45 συνολικά βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους και πλέον είναι έξω από το... μαντρί, λέγοντας “όχι” ή “ναι” μη πειθαρχώντας στην “κομματική γραμμή”.
Μετά τις αρνητικές ψήφους που οδήγησαν στη διαγραφή των βουλευτών η δύναμη των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ) έχει ως εξής:
ΠΑΣΟΚ: 132
ΝΔ: 62
ΛΑΟΣ: 14

Απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων, σούπερ – μάρκετ και τιμολογίων ρεύματος στη δανειακή σύμβαση

Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων, άρση των εμποδίων για λειτουργία πρατηρίων στα σούπερ - μάρκετ, απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε ένα χρόνο (στο δεύτερο τρίμηνο του 2013) και επίσπευση της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τα πρατήρια καυσίμων, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι:
*Να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά περιφερειακό διαμέρισμα, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. (1ο τρίμηνο 2012)
*Να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, και να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. (2ο τρίμηνο 2012).
*Για το ρεύμα οι προβλέψεις του μνημονίου περιλαμβάνουν σταδιακή σύνδεση των χονδρικών με τις λιανικές τιμές και κατάργηση των νόμιμων τιμολογίων για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς, η κυβέρνηση καλείται τον επόμενο μήνα να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στα οποία περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων, οπότε οι τρίτοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα από λιγνίτη, λήγει το Νοέμβριο του 2013. Προβλέπεται επίσης και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, χωριστά ή σε συνδυασμό με τις λιγνιτικές, μια εναλλακτική που επίσης εξετάζει η κυβέρνηση.
Tέλος για τις ανανεώσιμες πηγές η κυβέρνηση καλείται να μεταρρυθμίσει τα υποστηρικτικά μέτρα (δηλαδή τις εγγυημένες τιμές αγοράς της <<πράσινης>> ενέργειας) <<έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά>>. Η κατεύθυνση είναι να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση των παραγωγών όπως επίσης να εξετασθεί η επιλογή αυτόματος μείωσης του τιμολογίου.


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΡΙΖΑ 3 - 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (22η αγωνιστική)
1. Κόντσικα: 57 (21)
2. Α.Ε. Καμποχωρίων: 52
3. Ραφταναίοι 51 (21)
4. Σταυράκι: 42
5. Πρωτόπαπα: 41 (21)
6. Ζωοδόχος: 40
7. Πωγωνάτος: 32 (21)
8. Ασβεστοχώρι: 30 (21)
9. Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 29
10. Αγία Μαρίνα: 28
11. Αμπελόκηποι: 28
12. Καρυές: 26
13. Αμφιθέα: 23 (21)
14. Περίβλεπτος: 23
15. Πανφρουριακός: 18
16. Νησί: 13 (21)
17. Α.Ε. Ρίζα: 11
18. Πεντέλη: 4

199 «ναι» στο μνημόνιο της εξαθλίωσης

Με τα επεισόδια να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, η Βουλή ενέκρινε πριν από λίγο τη νέα δανειακή σύμβαση με 199 ψήφους υπέρ. Από την ψηφοφορία βγαίνουν τραυματισμένα τα δύο μεγάλα κόμματα στα οποία σημειώθηκαν μεγάλες διαρροές.
«Όχι», ψήφισαν 20 από το κόμμα της ΝΔ και άλλοι 14 από το ΠΑΣΟΚ.


31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια
Με απόφαση του που έφτασε στον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τους Σπ. Κουβέλη, Ά. Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Β. Παπανδρέου, Λ. Μίχο, Μ. Κυριακιοπούλου, Α. Τριανταφυλλόπουλο, Β. Τόγια, Γ. Κασσάρα, Χ. Καστανίδη, Κ. Τεκτονίδου, Χρ. Κατσούρα, Γ. Μιχελογιαννάκη, Θ. Παραστατίδη, Αλ. Αθανασιάδη, Γ. Παπαμανώλη, Οδ. Βουδούρη, Τα. Ματαντζή, Ηλ. Θεοδωρίδη, Γ. Αμοιρίδη και Χρ. Μαγκούφη. Και παράλληλα ενημερώνει ότι οι παραπάνω βουλευτές μαζί με τους Γ. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Π. Δημητρουλόπουλο, Β. Κεγκέρογλου, Χρ. Αράπογλου, Δ. Κουσελά, Δ. Καρύδη, Μ. Μίχου και Μ. Τζελέπη που ψήφισαν επί της αρχής και δεν υπερψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου δε θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος.
Συνολικά στην ψηφοφορία συμμετείχαν 278 βουλευτές. 74 από αυτούς ψήφισαν «όχι». «Παρών» ψήφισαν πέντε βουλευτές.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: http://www.newsbeast.gr
Παραπέμπονται με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής οι διαφωνούντες και απέχοντες στην ΝΔ
Προς οριστική διαγραφή από τη ΝΔ οδεύουν οι βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο ή δεν μετείχαν στη διαδικασία. Ήδη διεγράφησαν από την ΚΟ του κόμματος.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποίησε ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Ά Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας.


Εκτός ΚΟ του ΛΑΟΣ Βορίδης – Γεωργιάδης που υπερψήφισαν το μνημόνιο
Διεγράφησαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης και Ά. Γεωργιάδης από την ΚΟ του κόμματος. Οι δύο βουλευτές ψήφισαν «ναι» στο μνημόνιο.