Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η παράνομη υλοτομία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα


Θρόισμα φύλλων, τιτιβίσματα πουλιών, κελάρυσμα νερού και το «μούγκρισμα» από τα αλυσοπριόνια

Δεκάδες είναι πλέον οι καταγγελίες για «επιδρομές με αλυσοπρίονα», σε προστατευόμενες δασικές περιοχές αλλά και σε ιδιόκτητες εκτάσεις.
Τα πρώτα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Δασών, κάνουν λόγο για περισσότερες από 1.300 μηνύσεις τον φετινό χειμώνα από τα δασαρχεία, ύστερα από καταγγελίες ή ελέγχους.
Δεν περνά ημέρα που τα δασαρχεία όλης της χώρας να μη δέχονται καταγγελίες από πολίτες, σχετικά με το έργο λαθροϋλοτόμων.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, κυρίως στις ακριτικές περιοχές, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης κακοκαιρίας.

Η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η μεγάλη διάρκεια του χειμώνα, έκανε πολλούς κατοίκους της υπαίθρου στην εγκαταλείψουν τα καλοριφέρ πετρελαίου και να εφοδιαστούν με ξυλόσομπες, τζάκια και καυστήρες ξύλου.
Συχνά ιδιοκτήτες αγροτικών-δασικών εκτάσεων έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδες λαθροϋλοτόμων, που κόβουν ξύλα προκειμένου να τα πουλήσουν στα χωριά.
Αν καθίσεις σε μια πλαγιά, χαρακτηριστικός είναι ο ήχος που φτάνει από το «μούγκρισμα» των αλυσοπριόνων.
Καθημερινές είναι πλέον οι εικόνες στα χωριά, με παραφορτωμένες πλατφόρμες τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων που αναζητούν αγοραστές.
Η ζημιά που γίνεται είναι ανησυχητική και από πλευράς διαχείρισης φυσικών πόρων και από πλευράς καταστροφής του οικοσυστήματος.
Δεν διστάζουν να κόβουν δέντρα (πλατάνια) και στις παραποτάμιες περιοχές.
Η καταστροφή είναι μεγάλη, κόβουν ό,τι βρουν, ακόμα και υγιή πλατάνια πολλών χρόνων.
Το μόνο θετικό στην όλη ιστορία είναι ο καθαρισμός των στραγγιστικών στον κάμπο από κάθε λογής δέντρο, αλλά κυρίως ιτιών.
Η παράνομη υλοτομία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα με ανεξέλεγκτες καταστάσεις και η πολιτεία δείχνει ανύμπορη να αντιδράσει!


Ν. Μπ.