Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Όλο και περισσότεροι έσπευσαν για ρύθμιση του δανείου τους

Ρυθμίσεις 663.422 στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων


Oι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ανήλθαν σε 663.422, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Σε αξία οι ρυθμίσεις την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011 ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%.
Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.
Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι τράπεζες, ήδη από τις αρχές του 2010, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία.
Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου με την κατάθεση προσφορών από οκτώ γνωστές επιχειρήσεις του χώρου, και το εγχείρημα μπαίνει τώρα, μετά την αξιολόγηση των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή, στην τελική ευθεία.
Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης του υπεδάφους για την εκτίμηση της πιθανότητας ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου ή και φυσικού αερίου). Θα αποτελέσουν, δηλαδή, τη βάση στη διεξαγωγή, το 2013, νέων διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιοχών αυτών σε πετρελαϊκές έρευνες για περαιτέρω έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, κατέθεσαν προσφορές οι εταιρίες, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGGVERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS).
Από αυτές προκρίθηκαν τέσσερις, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια, και το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, έχει, ήδη, παραδώσει στον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, το πόρισμα της αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν κατατεθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι έρευνες να ανατεθούν σε περισσότερες από μία εταιρίες.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που επέλεξε το ΥΠΕΚΑ, οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν με δαπάνες των εταιριών, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου και τα έσοδα θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Πηγές της πετρελαϊκής αγοράς ανέφεραν ότι οι πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο και Ισραήλ) λειτουργούν θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Σημειώνεται, ότι η διαδικασία των σεισμικών ερευνών είναι ξεχωριστή από το διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), στο πλαίσιο του οποίου, επίσης, έχουν καταθέσει προσφορές, τον Ιούλιο, συνολικά από 11 εταιρίες, ελληνικές και ξένες.

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ αντιδρά στο ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και προτείνει την συγχώνευση με τα ΕΛΤΑ, σχήμα που λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30/08/2012

H αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Τ.Τ. για το 2011, προκειμένου αυτό να εμφανίσει ζημιές (λόγω P.S.I) και η σκόπιμη, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, μη πρόνοια ανακεφαλαιοποίησης , γίνεται για να διευκολυνθούν επικοινωνιακά στο κλείσιμο της πιο υγιούς τράπεζας της χώρας.
Έτσι ο Υπουργός Οικονομικών, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις μας έχει συνηθίσει, με ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τον Υπουργό Οικονομικών, δεν το γνωρίζουμε, έριξαν το σύνθημα για το ξεπούλημα του Τ.Τ.

Αποκαλύπτονται σήμερα οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, που επέβαλαν την εσπευσμένη απόφαση για ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είναι μια σύγχρονη τράπεζα, που σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υποστήριξε διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενίσχυσε την Εθνική Οικονομία, ενώ δεν επιβάρυνε ποτέ, έστω και με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Τ.Τ. είναι η σύγχρονη τράπεζα που ακουμπά ο μικροκαταθέτης, ο βιοπαλαιστής, ο μικροεπαγγελματίας στην πόλη και την επαρχία. Είναι η Τράπεζα του νησιού, του χωριού και της γειτονιάς και έχει δώσει ανάσα στους πολίτες και έχει διαμορφώσει ελπίδες προοπτικής, στο δυσμενέστατο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της κρίσης .
ΕΛΤΑ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα, με την παροχή υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και με σύγχρονη υποδομή, δίνουν διέξοδο στον έλληνα πολίτη να αποφύγει τις παγίδες και τις επιθέσεις του κερδοσκοπικού τραπεζικού κεφαλαίου.

Η πλήρης συγχώνευση ΕΛΤΑ και Τ.Τ., σχήμα που υπάρχει στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., είναι η εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα επιλογή. Η πολιτική της απαξίωσης και του ξεπουλήματος των δύο αυτών οργανισμών είναι πολιτική αυτοκτονίας.
Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συντονίζουν τον αγώνα τους για να διαφυλάξουν τους δύο Οργανισμούς, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

Ποιοι θα πάρουν επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης και πότε

Kριτήρια βάζει το υπουργείο για να λάβει κάποιος το περιβόητο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευτούν όμως τα 120 ευρώ που θα είναι το επίδομα τον Οκτώβριο οπότε και ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το πιο πιθανό είναι ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν το βοήθημα περί τον Ιανουάριο.
Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης
Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι ζουν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριος-Απρίλιος είναι πολύ χαμηλή, είναι δικαιούχοι του επιδόματος.
Επιπλέον οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να μένουν σε σπίτι μικρότερο από 100 ή 150 τετραγωνικά (ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί).
Ανοιχτό είναι και το ζήτημα του τρόπου καταβολής του επιδόματος.
Εάν δηλαδή θα γίνει εφάπαξ ή σε δόσεις των 60, των 40 ή των 30 ευρώ.

Μια πρωτοπόρος ενέργεια άξιας επαίνων. Ο Δήμος Φιλιατών Θεσπρωτίας δημιουργεί ''Δίκτυο των Απανταχού Φιλιαταίων''

Ο Δήμος Φιλιατών στα πλαίσια του προγραμματισμού για τη δημιουργία ενός Δικτύου των Απανταχού Φιλιαταίων καλεί τους αποδήμους, με καταγωγή από όλη την περιοχή του σημερινού Δήμου Φιλιατών, να εγγραφούν στο υπό δημιουργία Μητρώο των Απανταχού Φιλιαταίων.

Στόχος είναι η καταγραφή και συστηματική συνεργασία του Δήμου με τις οργανώσεις των αποδήμων και τους Φιλιαταίους όπου γης.
Το Δίκτυο θα δώσει ώθηση στην συνεργασία και επικοινωνία του Δήμου Φιλιατών με τις Ομοσπονδίες και τους συλλόγους των αποδήμων μας, έτσι ώστε να προγραμματίζονται κοινές δράσεις και εκδηλώσεις .
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε για τη συμπλήρωση της φόρμας είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα.
Για να κατεβάσετε τη φόρμα στον υπολογιστή σας και να την αποστέλλεται ταχυδρομικά στο Δήμο Φιλιατών, στη Διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 8, Τ.Κ. 46300
Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες

e-mail: info@filiates.gr  
Τηλέφωνο: +30 2664360100

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τραγικό τέλος για μια 63χρονη - Απαγχονίστηκε μέσα στο σπίτι της

Τραγικό τέλος αποφάσισε να δώσει στη ζωή της μια 63χρονη γυναίκα κάτοικος Πρέβεζας η οποία βρέθηκε κρεμασμένη από την σκάλα του δεύτερου ορόφου του σπιτιού όπου διέμενε.
Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα εδώ και δύο ημέρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους οικείους της, οι οποίοι και την αναζήτησαν.

Λίγο μετά τις 12 χθες, παρουσία του εισαγγελέα και ανδρών του τμήματος ασφαλείας το άψυχο σώμα της γυναίκας εντοπίστηκε μέσα στο σπίτι της, προκαλώντας θρήνο στους οικείους της και μεγάλη θλίψη στους γείτονες , τους φίλους και τους συναδέλφους της στην υπηρεσία όπου και εργαζόταν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.
Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία και απεγκλώβισε το πτώμα της άτυχης γυναίκας το οποίο στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.

Ο Δήμος Δωδώνης, το Τ.Σ. του Δ.Δ. Κοπάνης και η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου 2008-10 στα Ελληνικά Κοπάνης, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Δωδώνης, το Τ.Σ. του Δ.Δ. Κοπάνης και η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου 2008-2010 στα Ελληνικά Κοπάνης, αρχαιολογικός χώρος που ανασκάπτεται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και τη ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο που διοργανώνει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

ΟΓΑ: Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή των δελτίων θεάματος σε δικαιούχους του

Χωρίς κλήρωση και εντελώς δωρεάν για την φετινή θερινή και χειμερινή περίοδο 2012-2013 θα παρέχονται τα δελτία θεάματος στους δικαιούχους του ΟΓΑ.

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της «Αγροτικής Εστίας», απευθύνεται σε 100.000 ασφαλισμένους, συνταξιούχους του Οργανισμού καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.
Η διανομή δελτίων θεάματος ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Αυγούστου από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) και θα συνεχιστεί έως ότου εξαντληθούν.
Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος είναι:
1. Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι
3. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (σύζυγοι και παιδιά)
4. Επιζώντες (χήρες-ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ).
Για την παραλαβή των δελτίων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
- Βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ (ατομικό και των προστατευόμενων μελών τους)
- Απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχει) ή απόκομμα καταβολής εισφορών, προκειμένου να εισαχθεί ο ορθός ΑΜ ΟΓΑ.
- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
- Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει στείλει ο ΟΓΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Γελοία και ανυπόστατα ... τα περί τέλους ακινησίας των Ι.Χ.»

Ως ανυπόστατα χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα περί επιβολής τέλους ακινησίας στα ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «γελοίες και ανυπόστατες» πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών στη σύντομη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα δημοσιεύματα περί επιβολής τέλους ακινησίας στα ΙΧ οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και βρίσκονται σε ακινησία, είναι εντελώς ανυπόστατα».

ΠΑΣΟΚ: Θετική εξέλιξη η συμφωνία των ΕΑΣ Ηπείρου για τη ΔΩΔΩΝΗ

"Σημαντική και θετική εξέλιξη", θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την πρόσφατη ανακοίνωση και συμφωνία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου με στρατηγικό επενδυτή, προερχόμενο από την περιοχή, για την απόκτηση του ποσοστού της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ, που κατέχει σήμερα η ΑΤΕ.
Αυτό δήλωσε ο εισηγητής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για θέματα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας, επισημαίνοντας τη βασική θέση και στάση του Κινήματος για ενίσχυση της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής.

Ο κ. Δριβελέγκας δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές τονίσει πως το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ πρέπει να οδηγηθεί σε λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της στην περιοχή, τη διασφάλιση των παραγωγών, την εφαρμογή Επιχειρησιακού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επιχείρηση και τη διασφάλιση του ηπειρωτικού της χαρακτήρα και σημείωσε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
«Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από πρωτοβουλίες που προάγουν την ανάπτυξη και ενισχύουν την πρωτογενή παραγωγή, τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας», συμπλήρωσε.

Συγχαρητήρια του Αντιδημάρχου Άνω Καλαμά Γκόγκου Χρήστου στους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συγχαίρω θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου, που μετά από επίμονη προσπάθεια, περνώντας τη σκληρή δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Εύχομαι καλή σταδιοδρομία στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον και να συνεχίσουν με την ίδια θέληση και δυναμική.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και οι γονείς τους, που με πρόσθετες θυσίες στις σημερινές αντίξοες συνθήκες και με πολύ κόπο, κατάφεραν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα ανοίξουν στα παιδιά τους το δρόμο στη γνώση και στη μόρφωση, αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του Δήμου μας για την αρωγή τους στη δύσκολη προσπάθεια των υποψηφίων.
Σε όσα παιδιά δεν κατάφεραν φέτος να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλω να τους υπενθυμίσω πως η ζωή δεν τελειώνει εδώ.
Η ζωή είναι μπροστά τους και θα παρουσιαστούν πολλές ευκαιρίες στο δρόμο τους για την επίτευξη των προσδοκιών τους, αρκεί να τις αξιοποιήσουν, συνεχίζοντας με θέληση και μεθοδικότητα».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη

Συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπ. Σμιθ, που επισκέπτεται την Ήπειρο, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη για τοπικά ζητήματα, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ήπειρο και τις ΗΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Καχριμάνης δήλωσε τα εξής:
«Είναι μεγάλη τιμή που σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ηπείρου και την έδρα της Περιφέρειας. Ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και είδα ότι είναι ενημερωμένος πλήρως για την περιοχή μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί ο Πρέσβης της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη ήξερε τόσα πολλά για την μικρή Περιφέρειά μας, την Ήπειρο».
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρέσβης Ντανιέλ Μπ. Σμιθ ανέφερε:
«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σε αυτή την όμορφη πόλη, σε αυτή την υπέροχη περιφέρεια της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της χώρας που συνέβαλλε σημαντικά στην ελληνική ιστορία και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Πολλοί Αμερικανοί έχουν προγόνους που κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν στενές σχέσεις με την περιοχή μέχρι σήμερα. Με τον Περιφερειάρχη συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και τα σχέδια που έχει για την Ήπειρο, και βρήκαμε πληροφορίες ελπιδοφόρες για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών. Θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς να επισκεφτούν την περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και τη γενναιοδωρία του».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δώρισε στον Αμερικανό Πρέσβη και την σύζυγό του Νταϊάνα Σμιθ, που τον συνόδευε, ένα λεύκωμα και βιβλία σχετικά με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ποσό 35 εκατ. ευρώ διαθέτει στους δήμους

Τη διάθεση του ποσού των 35 εκατ. ευρώ προς τους δήμους αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από οδηγία του πρωθυπουργού αναφορικά με την απόδοση της δ’ δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους ύψους 213,875 εκατ. ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του μηνός Σεπτεμβρίου και με δεδομένο ότι η πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη, αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 35 εκατ. ευρώ».